2
U očekivanju uragana Rite
Cijene nafte 68$!

          Cijene nafte naglo su porasle danas, blizu 68 dolara po barelu, nakon što je uragan Rita snažno pritisnuo proizvodnju nafte i prirodnog plina u Meksičkom zalivu, uzrokujući zatvaranje šest rafinerija u Texasu.

          Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 1,02 dolara na 67,82 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 84 centa na 65,57 dolara.
          Kompanije su ubrzale zatvaranje postrojenja i evakuaciju radnika nakon što je uragan Rita, koji je u međuvremenu uvršten u najvišu, 5. kategoriju po snazi, krenuo prema Texasu, lokaciji četvrtine rafinerijskih postrojenja u SAD.
          "Tržište će se i dalje fokusirati na Ritu osim ako taj uragan neočekivano ne jenja. Budući pak da je riječ o tako snažnoj oluji, nismo skloni spekulirati o padu cijena sve dok Rita ne ode", konstatovali su analitičari u Refco.
          S obzirom na zatvaranje 18 od ukupno 26 rafinerija u blizini Meksičkog zaliva, američka je vlada ocijenila da bi Rita mogla "značajno uticati" na tržište. Uz četiri postrojenja zatvorena nakon uragana Katrina, trenutno je van pogona ukupno 14 posto američkih rafinerijskih kapaciteta.
          "Nakon što su se manje ili više kretali paralelno, sirova nafta i rafinirani proizvodi proteklih su se nedelja razdvojili. Dok sirova nafta još pritiče, prisutna su ozbiljna ograničenja kada je u pitanju obrada", objasnio je Andrew Harrington iz ANZ Bank u Sydneyu.





Posjeta : 1675