2
Sjedinjene države pokušavaju da održe prednost nad falsifikatorima
Nova novčanica od 10$!

SJEDINJENE DRŽAVE predstavile su u srijedu novu redizajniranu novčanicu od 10 dolara koju nova svojstva trebaju bolje zaštititi od falsifikovanja.


Nove novčanice od 10 dolara ućiće u promet početkom 2006. godine, a njihov novi izgled dio je nastojanja američke vlade da održi prednost pred sve vještijim falsifikatorima.
"Pojačana sigurnosna svojstva ugrađena u ovu novu novčanicu od 10 dolara, kao i u dizajn novčanica od 20 i 50 dolara koje su joj prethodile u novoj seriji, pomoći će održanju globalnog povjerenja u našu valutu", rekao je američki ministar finansija John Snow na svečanosti predstavljanja u New Yorku.
Novih 10 dolara ima najsavremenija sigurnosna svojstva poput vodenog pečata, plastične sigurnosne niti i tinte čije se boje prelivaju, a tradicionalnoj zelenoj boji američkih novčanica dodane su u pozadini i nove, narančasta, žuta i crvena.
Novčanice od 10 dolara koje su već u upotrebi ostaće legalno sredstvo plaćanja sve dok ih bude bilo u prometu. Sve američke novčanice izdane od 1861. godine još uvijek se mogu otkupiti po punoj nominalnoj vrijednosti.
Redizajnirane novčanice od 20 i 50 dolara ušle su u promet 2003. i 2004. SAD planira 2007. godine osavremeniti i novčanicu od 100 dolara, omiljeni apoen falsifikatora izvan SAD.
Američka vlada za sada ne planira izmijeniti novčanicu od 5 dolara, a novčanice od 1 i 2 dolara neće biti mijenjane.
Snow je rekao kako SAD namjerava redizajnirati svoj novac svakih sedam do deset godina kako bi održao prednost pred falsifikatorima koji raspolažu sve profinjenijim napravama.
Od 1995. godine postotak digitalno krivotvorenih novčanica otkrivenih u SAD povećao se s jedan na 54 odsto.




Posjeta : 1793