0
Dugoročna prognoza čelnika OMV za dnevni list "WirtschaftsBlatt"
Cijena nafte pašće na 30$!

          Cijena nafte na duži će rok ponovo pasti na oko 30 dolara po barelu, prognozirao je šef austrijske naftne kompanije OMV Wolfgang Ruttenstorfer u razgovoru za dnevni list "WirtschaftsBlatt".

          "U čitavom se svijetu ponovo snažno ulaže u proizvodnju sirove nafte i rezultati tih ulaganja pokazaće se za dvije do tri godine. Osim toga, i kupci već mjestimično reaguju na aktuelne visoke cijene", dodao je.
          Barel sirove nafte danas na londonskom tržištu košta nešto manje od 64 dolara.
          Na polugodišnjoj konferenciji za novinare, održanoj 24. avgusta, u vrijeme kada je barel koštao 65 dolara, Ruttenstorfer je prognozirao da će se cijena nafte ove godine zadržati na visokom nivou, "iznad 50 dolara" po barelu", ali je dodao da ta procjena ne vrijedi i za srednji rok. Bude li prema očekivanjima ponuda ponovo poboljšana, cijena nafte ipak će ponovo pasti prema 30 dolara po barelu, naglasio je on.
          Zbog visokih cijena nafte i poskupljenja goriva potrošnja destilata u Austriji i Njemačkoj već je pala pa je u prvom polugodištu u maloprodaji zabilježen pad prodaje od 3,4 posto, kazao je na spomenutoj konferenciji za novinare zamjenik šefa OMV Gerhard Roiss.
          "Već od početka ove godine primjećujemo pad prometa u Austriji, Njemačkoj i Italiji a oluja je dodatno povisila ionako visoke cijene. Na tim tržištima dosada bilježimo pad od dva do tri posto, zavisno o kojem je tržištu riječ. U istočnoj se pak Evropi bilježi rast prodaje", naglasio je Roiss u razgovoru za bečki Die Presse.





Posjeta : 1777