1
Britanska vlada krivi OPEC
Rastu cijene goriva!

          Uragan Katrina je ponovo skrenuo pažnju na globalni problem sa kojim se čitav svijet suočava više od godinu dana - sve većom cijenom nafte i naftnih derivata.

         Proteklog vikenda, Britanci su panično kupovali benzin, strahujući da bi najavljena blokada rafinerija mogla da dovede do nestašica.
         Na pojedinim pumpama, redovi su bili duži od kilometar, a ljudi su satima čekali da skupim benzinom i dizelom napune svoje rezervoare.
          Ogorčeni rastom cijena za više od 20 odsto u protekla dva mjeseca, kamiondžije su najavile proteste, zahtijevajući od vlade da smanji akcize.
          Ministar finansija Gordon Braun im je poručio da to ne dolazi u obzir. On je optužio za naftnu krizu i visoke cijene benzina u Velikoj Britaniji i širom Evrope OPEK - organizaciju koja okuplja zemlje-proizvođače nafte.
          Ministar Braun je rekao da ova organizacija poslednjih godina nije uspjela da se prilagodi velikoj potražnji Kine za naftom i pozvao OPEK da poveća proizvodnju i ublaži pritisak na cijene - koji je naročito skočio pošto je uragan Katrina izazvao haos na američkim naftnim platformama u Meksičkom zalivu:
          "Ako se cijena nafte širom svijeta u roku od samo 18 mjeseci udvostručila, i ako na Kinu danas otpada skoro 10 odsto svjetske potražnje za naftom, onda zemlje članice OPEK moraju ili da postignu dogovor o povećanju proizvodnje, ili će proizvodnja morati da skoči - na nekom drugom mjestu.
            Zato već pregovaramo sa Rusijom i Norveškom, i drugim zemljama proizvođačima nafte izvan OPEK " - rekao je Braun.
Globalno rešenje
            Braun je dodao i da ne razmišlja o smanjivanju poreza na gorivo kako bi olakšao život britanskim potrošačima. Problem je toliko ozbiljan, rekao je britanski ministar finansija, da zahtijeva globalno rešenje:
          "Ja razumijem izazov sa kojim su suočena saobraćajna preduzeća, ili porodice sa niskim primanjima, kada cijene benzina počnu da skaču. Ali isto tako, mislim da je svima jasno da se ovaj put radi o globalnom problemu, a globalni problemi traže i globalna rešenja - i saradnju na međunarodnom nivou."
          Za razliku od nepopustljive britanske vlade, francuski premijer De Vilpen obećao je pomoć poljoprivrednim proizvodjačima, taksistima i ribarima, pozivajući naftne kompanije da se odreknu dijela profita zarad opšteg dobra.
          I poljska vlada najavila je smanjenje akciza, dok slovačka traži druge načine da pomogne najpogodjenijim djelovima stanovništva.





Posjeta : 1765