0
"Balkanski špijun" u lovu na 500 dinara

         Srbijanski ministar finansija Mlađan Dinkić nedavno je obećao da će svaki građanin koji prijavi trgovca za neizdavanje fiskalnog računa zaraditi 500 dinara (oko 6 eura).
       BEOGRAD – Istaknuvši da će taj potez biti i "zakonski uobličen", domišljati ministar je najavio da će do 15. februara u dnevnim novinama osvanuti oglas s objašnjenjem kako prijaviti neodgovorne trgovce.

       Ipak, kako piše list Glas javnosti, još se ne zna na koji će način prijave trgovaca regulisati Zakon o fiskalnim kasama ili posebna uredba vlade, kako će inspekcija dokazati da neko nije izdao fiskalni račun, hoće li neodgovorne trgovce moći prijaviti samo punoljetni građani i uopšte ko će iz ministarskog tima taj prijedlog pretočiti u zakonske odredbe.
       Na pitanje postoji li mogućnost da se proizvod podvede pod posebnu šifru koja bi dokazala da je on kupljen baš u trgovini gdje nije izdat račun, srbijanski trgovci redom su se slatko nasmijali. Cijelu priču oni su protumačili kao "nesrećnu izjavu" ministra koji nije objasnio da građanin može samo prijaviti trgovca, dok je dokazivanje na leđima inspektora. Oni moraju na teren kako bi u zasjedi vrebali prokazanog trgovca i uhvatili ga na djelu, kažu trgovci, dodajući da tek onda mogu podnijeti prijavu i kazniti ga s 50.000 do 100.000 dinara.
          Primjer takve financijske politike, barem prema saznanjima bivšeg ministra financija SCG Božidara Đelića, nije poznat ni u jednoj zemlji koja je uvela PDV. Trgovci, koji su dobili glavnu ulogu u toj najnovijoj ideji utjerivanja poreza, nisu iznenađeni ovom izjavom koja je čitavu državu, kako kažu, vratila u vrijeme KGB-a, Stasija i Staljina i povampirila popularnog Nušićevog balkanskog špijuna Aleksu Žunjića.




Posjeta : 1893