0
Nakon umirujućih izjava predsjednika OPEC
Nafte stabilna na 53$!

                   Cijene nafte stabilizovale su se danas na nivou oko 53 dolara po barelu nakon što je predsjednik OPEC izrazio zabrinutost zbog visokih cijena nafte ali i naglasio da je tržište dobro opskrbljeno.

                   Barel sirove nafte pojeftinio je 16 centi na 53,62 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 33 centa na 51,47 dolara.

                   Predsjednik OPEC šeik Sabah al-Ahmed al-Sabah izjavio je danas da je tržište nafte dobro opskrbljeno a OPEC spreman garantovati stabilnost i primjerenu opskrbljenost i ubuduće.

                   OPEC je zabrinut zbog porasta cijena referentne korpe za više od 8,5 dolara na 48,36 dolara u perioduod 8. januara uprkos činjenici da je tržište dobro opskrbljeno a globalne zalihe sirove nafte i dalje rastu i sada premašuju prosjek u proteklih pet godina, naglasio je predsjednik naftnog kartela.

                   "OPEC je i dalje spreman održavati stabilnost i voditi računa o tome da su svjetska tržišta u svakom trenutku dobro opskrbljena", istaknuto je u saopštenju OPEC, uz napomenu da je u tu svrhu kartel u tri navrata u 2004. podizao nivo proizvodnje.

                   "Organizacija trenutno proizvodi oko 29,5 milijuna barela dnevno, što garantuje potpuno podmirivanje potražnje", zaključuje se u saopštenju OPEC.





Posjeta : 1819