1
Najmnogoljudnija zemlja najveći potrošač sirovina na svijetu
Kina - ekonomsko čudo!

                     O Kini se već godinama priča kao o ekonomskom čudu, a ima i onih koji vjeruju da će najmnogoljudnija zemlja na svijetu jednoga dana postati ekonomska supersila, možda i veća od Sjedinjenih Država.Kineska medalja za ekonomski napredak ima međutim i drugu stranu.


                     Milionski grad Vu Han u centralnoj Kini, kao i mnogi drugi kineski gradovi, u poslednjih nekoliko godina proživljava svojevrsnu industrijsku revoluciju.
Širom Kine niču nove fabrike, neboderi i poslovne zgrade. Proizvodnja cvjeta - privreda već trideset godina za redom svake godine poraste za deset odsto.
U najnovijem izveštaju američkog instituta Earth Policy zaključeno je da je Kina na putu da jednog dana postane ekonomska supersila.

                   Doktor Vje Žang, koji predaje kinesku ekonomiju na Univerzitetu Kembridž, kaže da bi, ako nastavi ovim tempom, Kina jednog dana mogla da pretekne i silu broj jedan - Sjedinjene Države:
“Ako nastavi da razvija privredu istom brzinom kao u proteklih trideset godina, Kina će 2030. godine preteći Sjedinjene Države po ukupnoj privrednoj veličini”.

                   U Aziji su i prije Kine postojala ekonomska čuda - sudeći prema primjerima Japana i Južne Koreje, Kina bi mogla da nastavi istim tempom barem još dvadeset ili trideset godina.

                     Ali po mišljenju doktora Žanga, ovakve procjene su ipak suviše optimistične:“Kina ima ogromu nezaposlenost, njena politička budućnost je veoma neizvjesna. Kini neprestano prijeti politička nestabilnost. Zato sumnjam da će moći da nastavi sa postojećim tempom privrednog rasta”.

                     I bez političke nestabilnosti, ogromni privredni rast već ima svoju cijenu - ogromnu potrošnju sirovina, koja prevazilazi kapacitet postojećih resursa zemlji.

                     Zemlja koja je nekada mogla da skoro potpuno samostalno podmiri svoje potrebe, danas uvozi ne samo žitarice - Kina je najveći potrošač bakra, aluminijuma i cementa na svijetu i drugi po veličini uvoznik nafte.Zato se sve više strahuje i od ekološke krize.

                      Kineske termoelektrane uglavnom koriste ugalj i vlada priznaje da najmanje šezdeset odsto kineskih gradova ima problem sa zagađenim vazduhom.Mnoge rijeke su isušene i sve je manje pitke vode.Ali i pored velikih ekoloških izazova, još uvek nije sve sasvim crno.

                   Poslednjih godina kampanje grupa za zaštitu životne sredine počele su da daju rezultate, pa makar i ograničene, a u kineskoj javnosti rađa se nada da će vlada početi da preuzima veću odgovornost za stanje prirodnih bogatstava u zemlji.





Posjeta : 1875