2
Novi porast cijena nafte
Cijene nafte 52$!

                   Cijene nafte dostile su danas najviši nivo u protekla četiri mjeseca, premašivši 52 dolara po barelu usled meteoroloških prognoza o novom zahlađenju koje bi moglo dodatno opteretiti ionako niske zalihe lož-ulja u SAD.



                   Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 65 centi na 52,14 dolara. Na londonskom tržištu cijena barela je ojačala na 50,25 dolara, najviši nivo od oktobra prošle godine.

                   Zahlađenje na sjeveroistoku SAD, ali i slabi dolar dodatno su poduprli uticaj koji pritok špekulativnog kapitala na naftno tržište ima na cijene nafte, koje su ojačale za više od pet dolara po barelu u protekle dvije nedelje.

                   Zalihe lož-ulja u SAD niže su sedam posto u odnosu na prošlogodišnji nivo i iznose oko 41 miliona barela, što pojačava bojazni da će ih najnovije zahlađenje dodatno opteretiti.

                   "Lož-ulje diže cijene na tržištu. Dosad je bilo prilično hladno a prognoze pokazuju da nas čeka novo zahlađenje. Mart može biti hladan i čini se da će ove godine biti upravo takav pa ljudi počinju brinuti za svoje zalihe lož-ulja", objasnio je John Brady iz ABN AMRO.

                   Porast cijena nafte podstaknuo je kritike zemalja-potrošača da bi ogromni računi za energente mogli naškoditi društvenom rastu.

                   "Nemam određenu cijenu u vidu ali definitivno smatram da su one koje premašuju 50 dolara po barelu previsoke", kazao je u danas novinarima izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Claude Mandil.





Posjeta : 1858