0
Wall Streetu bi najviše odgovarala pobjeda dosadašnjeg predsjednika
Berze iščekuju - Bush ili Kerry

         Rezultati izbornih anketa na Internetu uveliko su juče uticali na kretanje cijena američkih dionica - svaki put kad se činilo da se predsjednik George Bush približava ponovnom izboru cijene su ojačale, a kad se pokazalo da je još sve u neizvjesnosti - one su padale.

         U završnici, njujorški Dow Jones indeks oslabio je 0,2 posto, na 10.035 bodova, nakon što su ankete na web siteovima (pred kraj berzanskog poslovanja) dale naslutiti da Kerry vodi ispred Busha na izborima u ključnim državama. Tehnološki Nasdaq, pak, ojačao je 0,3 posto, pa iznosi 1.984 boda.

         Dionice vojne, farmaceutske i kozmetičke industrije te medicinsko-tehnološke kompanije u poslijepodnevnoj su trgovini svojim gubicima izbrisale dobitke zabilježene tokom jutra. Smatra se da bi Wall Streetu najviše pogodovala pobjeda Busha, čija poreska rasterećenja mnogi smatraju podrškom tržištu dionica.

         "Prosto ne vjerujem u te ankete. One ne znače da Bush na kraju neće izgubiti, kao ni da će Kerry pobijediti", rekao je Jonah Goldberg, urednik National Review Onlinea.

         U svakom slučaju, za tržišta se događa ono što su smatrali najlošijim rezultatom - produžena neizvjesnost oko pobjednika. "Najgori mogući rezultat? Nema pobjednika", kazao je ekonomist pri investicionom fondu Schroeders, Richard Batley. "Neizvjesnost u pogledu rezultata predsjedničkih izbora možda neće završiti 3. novembra, a to sigurno neće koristiti rizičnijim ulaganjima".

       Cijene evropskih dionica dosegnule su juče najviši nivo u protekle četiri nedelje, predvođene avio kompanijama i odličnim tromjesečnim izvođenjem švajcarske ulagačke banke UBS. Rast cijena bio bi i snažniji da tržišta ne pogađaju neizvjesnosti u pogledu pobjednika na američkim predsjedničkim izborima. Londonski Ftse indeks porastao je 0,4 posto, na 4.693 boda. Frankfurtski DAX skočio je 0,6 posto, na 4.037 bodova.





Posjeta : 1777