1
Najviši ikad zabilježeni kurs eura u odnosu na dolar
Euro - 1,3 dolara!

       Kurs eura dostigao je danas na svjetskim deviznim tržištima najviši ikad zabilježeni nivo u odnosu na američku valutu, 1,3035 dolara.
          Stalne brige oko visokih cijena nafte i američkih manjkova u proračunu i trgovinskoj razmjeni sa svijetom gurnuli su kurs “zelene” valute u nove dubine. Prošle nedelje kurs dolara po prvi put se spustio prema euru od njegovog lansiranja 1999. na 1,3 dolara za euro.


          Najnoviji skok eura dolazi u trenutku posjete američkog ministra finansija Johna Snowa Evropi. Tokom posjete londonskom Kraljevskom institutu za međunarodne poslove, odbio je komentarisati najnovija kretanja na valutnim tržištima.

          Snow je insistirao da Bushova administracija i dalje podržava politiku snažnog dolara. Takođe je ponovio da je američka administracija uvjerena kako bi trebalo ostaviti međunarodnim tržištima da određuju vrijednost dolara. "Vjerujemo u otvoreno, konkurentno tržište valuta", kazao je. "Mislimo da svijet najbolje funkcioniše uz slobodnu trgovinu i tok kapitala".

          Ipak, mnogi analitičari vjeruju da je Bushova administracija odlučila dati glas podrške snažnom dolaru kako bi izbjegla potrese na deviznim tržištima u svijetu, ali neće intervenisati radi zaustavljanja pada njegova kursa, budući slabiji dolar pomaže snižavanju američkog trgovinskog manjka.

          Za zemlje koje koriste euro tako snažna valuta podstiče zabrinutosti da će to naštetiti njihovom umjerenom, izvozno orijentisanom oporavku, budući će izvozni proizvodi postati skuplji. Ipak, dosta tih negativnih učinaka nadoknađuje visoka cijena nafte, budući da je cijena nafte izražena u dolarima, pa snažan euro čini uvoz nafte relativno jeftinijim.





Posjeta : 1689