0
Predviđanja španskog premijera
EU - globalna sila!

         Evropska unija mogla bi u roku od 20 godina postati globalna sila bude li više ulagala u obrazovanje i ustrajala na putu društvenog rasta, izjavio je španski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero.

       "Uspije li biti dinamična i produktivna, što podrazumijeva veća ulaganja u istraživanje i obrazovanje, Evropska će unija nesumnjivo postati pokretačka snaga", kazao je premijer u razgovoru za njemački nedeljnik Der Spiegel.

       "Važno je održati društveni rast i socijalnu koheziju", kazao je Zapatero, izražavajući očekivanje da će za 15 do 20 godina biti uspostavljeno i EU ministarstvo spoljnih poslova.

       Jedinstvena spoljna politika u Evropskoj uniji bila je dosad tek kula u vazduhu, pri čemu su prošle godine duboku podjelu u toj sferi izazvala zbivanja u Iraku nakon što su se Francuska i Njemačka snažno suprotstavile ratu, a Španija i Italija poduprle tu opciju.

       U međuvremenu je u Madridu socijalistička vlada stupila na mjesto konzervativne, a Španija je povukla svoje trupe iz Iraka nekoliko nedelja nakon Zapaterovog preuzimanja premijerske dužnosti.





Posjeta : 1720