2
Rudarske kompanije i rast cijena nafte srušili evropske indekse
Pad cijena dionica!

            Evropske dionice danas su zabilježile pad cijena, predvođen dionicama rudarskih kompanija pod uticajem izjava iz diva te industrije BHP Billitona da visoke cijene bakra možda nisu održive, rezultiravši padom vrijednosti najznačajnijih berzanskih indeksa.

          Londonski Ftse indeks do podneva se spustio gotovo 0,8 posto, na 4.724 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 0,9 posto, na 4.097 bodova.

          Pad cijena dionica rudarskih kompanija izazvan je izjavama čelnika australijskog BHP Billitona, najvećeg svjetskog proizvođača kovina, da će potražnja za bakrom ostati snažna, pod uticajem one iz Kine, ali i da njegove trenutno visoke cijene možda nisu održive. Njegove dionice oslabile su stoga 2,5 posto, a one Anglo Americana za 2,4 posto.

          Među gubitnicima su bile i dionice francusko-belgijske banke Dexia, potonuvši 3,4 posto, pod uticajem izvještaja da se njen belgijski menadžment protivi predloženom spajanju s italijanskom bankom Sanpaolo.

          Rast cijena nafte jedan je od ključnih rizika za evropske dionice budući da kompanije moraju plaćati skuplje gorivo, a potrošači koji kupuju benzin možda raspolažu s manje viškova gotovine za kupovinu naftnih proizvoda. Najveći udarac ponovnog skoka cijena iznad 49 dolara po barelu podnijeli su najveći “gutači” goriva, poput avio kompanija. Dionice Lufthanse oslabile su dva posto, a British Airwaysa 2,5 posto.

          Slabiji dolar takođe je postao prijetnja. "Očekivali smo uzlet cijena dionica i ostajemo opravdano optimistični. Dio tog optimizma temelji se na pretpostavci da cijene nafte neće ići iznad ranijih najviših nivoa", kazao je Ian Scott, analitičar u Lehman Brothersu. "Očiti činilac koji ograničava tržišta u Evropi jeste jačanje eura prema dolaru, posebno u vrijeme kada Greenspan ističe uzroke slabljenja dolara", kazao je on.

          Indeks Tokijske berze Nikkei potonuo je oštrih 2,11 posto, na 10.849 bodova, pod uticajem pada cijena dionica krajem prošle nedelje na američkim berzama.





Posjeta : 1595