0
Veliki program ulaganja Kuvajta
U naftni sektor 40 milijardi $!

             Kuvajt namjerava da za sljedećih 15 godina uloži do 40 milijardi dolara u osavremenjivanje zastarjelih naftnih postrojenja i povećanje kapaciteta proizvodnje na četiri miliona barela dnevno, izjavio je Hani Hussein, čelnik državne energetske kompanije.



             "Imamo veliki program ulaganja", naglasio je šef Kuwait Petroleum Corp (KPC), napominjući da je riječ o velikom broju projekta koji bi trebali povećati proizvodne kapacitete na četiri miliona barela dnevno u razdoblju do 2020". "Za tako nešto nužno je ulaganje u vrijednosti 20 milijardi dolara. Treba nam pomoć međunarodnih kompanija", dodaje Hussein.

             Nova naftna strategija Kuvajta obuhvata i osavremenjivanje infrastrukture u naftnom sektoru. "Postoji puno projekata za obnovu naftnih postrojenja, poput, primjera, projekta osavremenjivanja izvoznih terminala", tumači i kuvajtski ministar za energetiku šeik Ahmad Fahd al-Sabah.

             Državna Kuwait Oil Tanker Company nedavno je potpisala sporazume o gradnji nekoliko tankera za prevoz nafte različitih veličina kako bi osavremenila svoju flotu, kazao je šeik Ahmad, dodajući da vrijednost te narudžbe premašuje 600 miliona dolara.

             Taj emirat nalazi se na šestom mjestu OPEC popisa članica s najvećom kvotom proizvodnje nafte od 2,17 miliona barela dnevno, ali stvarno proizvodi oko 2,5 miliona barela dnevno. Kuvajt ima 10 posto potvrđenih rezervi nafte u svijetu, odnosno oko 100 milijardi barela.

             "Odobrili smo i gradnju četvrte rafinerije koja bi trebala postati strateški izvor goriva za elektrane", dodao je šeik Ahmad. Nova rafinerija, kapaciteta 480 hiljada barela dnevno, koštaće tri do četiri milijarde dolara, a otvaranje javnog nadmetanja za gradnju tog objekta očekuje se uskoro.





Posjeta : 1765