1
Analiza FITCH
NezapamƦeno ekonomsko usporavanje!

    Ekonomije Sjedinjenih AmeriĆØkih Država (SAD) i eurozone smanjiƦe se 30 odsto na godiÅ”njem nivou u drugom tromjeseĆØju, a oporavak od nove pandemije koronavirusa trajaƦe najmanje do kraja naredne godine, navelil su analitiĆØari FITCH.

U FITCH smatraju da je ograniĆØavanje javnog života u SAD i Evropi izazvalo ozbiljan pad ekonomske aktivnosti, prenosi SEEbiz.
U tom svjetlu se procjenjuje da Ʀe bruto domaƦi prozivod (BDP) u tekuƦem tromjeseĆØju u SAD-u i Evropi mogao smanjiti sedam do osam odsto na kvartalnom nivou i 28 do 30 odsto godiÅ”nje.
- To je nezapamƦeno ekonomsko usporavanje - rekli su iz FITCH i dodali da se neÅ”to sliĆØno dogodilo u Kini u prvom tromjeseĆØju.
Agencija za kreditni rejting takoĆ°e je navela da ako se zdravstvena kriza i mjere olakÅ”aju, u drugoj polovini godine može se oĆØekivati znaĆØajno poboljÅ”anje ekonomije. Ekonomskoj aktivnosti može se pomoƦi vladinim podsticajnim paketima.
- I u ovom se sluĆØaju BDP neƦe oporaviti na nivoe prije pandemije koronavirusa prije kraja naredne godine -- piÅ”e FITCH.




Posjeta : 935