0
„Klikvorker“
Èetvorocifrena zarada - preko neta!

    Spisateljica Nikol Rensman radi kod kuæe. U trenucima kada ne piÅ¡e roman, novac zaraðuje radeæi preko interneta.

Na taj naèin spisateljica postaje „klikvorker“, dakle, neko ko je plaæen po broju klikova.
- Na internet-stranici naðem ikonicu sa nacrtanom stolicom, kada to otvorim, naðem odreðeni link, obradim tekst, pošaljem ga i preuzmem sledeæi tekst.
- Koliko redova morate da napišete za tu ´stolicu´?
- Ovdje imam 50 do 110 rijeèi, ne znam koliko je to redova, šest, sedam, osam, otprilike.“
- I kako ste plaæeni za taj posao?
- 75 centi po ´stolici´. To naravno nije mnogo, ali se brzo radi.
Ovakva vrsta rada ne podrazumijeva rad sa kolegama, odreðeno radno vrijeme, naravno, nema ni socijalnog osiguranja. Zarada iznosi od osam do 18 eura po satu, u zavisnosti od brzine kojom Nikol Rensman radi. Do sada nije imala priliku da upozna svoje poslodavce.
Jedan od njenih klijenata je Klikvorker. Kompanija je upravo otvorila kancelariju u SAD. Koncept njihovog poslovanja veoma je tražen, kaže direktor Kristijan Rozenih. Za kompaniju širom sveta radi veliki broj saradnika. Cijela ideja se zove "Kraudsorsing“ (Crowdsourcing).
- "´Kraud´ znaèi gomila, a ´autsorsing´ - izmještanje (poslovnih procesa). Ideja podrazumijeva da se proces rada ne odvija u jednom preduzeæu koje zatim traži saradnike nego je rijeè o velikom broju saradnika koji se nalaze svuda po svijetu - kaže Rozenih.
Novac za tu vrstu posla dolazi od privatnih investitora koji smatraju da takva organizacija rada predstavlja buduænost.
- Za sada radimo samo jednostavne zadatke, postavljamo tekstove, preporuèujemo slike, prevodimo tekstove. Može se pretpostaviti da æe zadaci biti u nadležnosti velikog broja saradnika i na taj naèin æe nastati sasvim nova forma rada.




Posjeta : 2411