0
„Klikvorker“
Četvorocifrena zarada - preko neta!

    Spisateljica Nikol Rensman radi kod kuće. U trenucima kada ne piše roman, novac zarađuje radeći preko interneta.

Na taj način spisateljica postaje „klikvorker“, dakle, neko ko je plaćen po broju klikova.
- Na internet-stranici nađem ikonicu sa nacrtanom stolicom, kada to otvorim, nađem određeni link, obradim tekst, pošaljem ga i preuzmem sledeći tekst.
- Koliko redova morate da napišete za tu ´stolicu´?
- Ovdje imam 50 do 110 riječi, ne znam koliko je to redova, šest, sedam, osam, otprilike.“
- I kako ste plaćeni za taj posao?
- 75 centi po ´stolici´. To naravno nije mnogo, ali se brzo radi.
Ovakva vrsta rada ne podrazumijeva rad sa kolegama, određeno radno vrijeme, naravno, nema ni socijalnog osiguranja. Zarada iznosi od osam do 18 eura po satu, u zavisnosti od brzine kojom Nikol Rensman radi. Do sada nije imala priliku da upozna svoje poslodavce.
Jedan od njenih klijenata je Klikvorker. Kompanija je upravo otvorila kancelariju u SAD. Koncept njihovog poslovanja veoma je tražen, kaže direktor Kristijan Rozenih. Za kompaniju širom sveta radi veliki broj saradnika. Cijela ideja se zove "Kraudsorsing“ (Crowdsourcing).
- "´Kraud´ znači gomila, a ´autsorsing´ - izmještanje (poslovnih procesa). Ideja podrazumijeva da se proces rada ne odvija u jednom preduzeću koje zatim traži saradnike nego je riječ o velikom broju saradnika koji se nalaze svuda po svijetu - kaže Rozenih.
Novac za tu vrstu posla dolazi od privatnih investitora koji smatraju da takva organizacija rada predstavlja budućnost.
- Za sada radimo samo jednostavne zadatke, postavljamo tekstove, preporučujemo slike, prevodimo tekstove. Može se pretpostaviti da će zadaci biti u nadležnosti velikog broja saradnika i na taj način će nastati sasvim nova forma rada.




Posjeta : 2303