2
Predviđanja Evropske komisije za 2013.
Bez posla će ostati - milioni!

    - Biće ovo još jedna teška i duga godina bez ekonomskog rasta i sa novim rastom nezaposlenosti - saopštila je danas Evropska komisija.

   Bruto društveni proizvod (BDP) u ovoj godini trebao bi potonuti za dodatnih 0,3 posto, nakon prošlogodišnjeg usporavanja od 0,6 posto. Kao godina rasta, od 1,4 posto, spominje se tek 2014.
Prema riječima Oli Rena, komesara za finansije, to znači da će i u 2013. godini milioni ljudi ostati bez posla, tako da će stopa nezaposlenosti preći rekordnih 12 odsto.
Sve oči sada su uprte u Francusku, drugu po veličini ekonomiju evrozone, koja umjesto očekivanog smanjenja javnog deficita, ove godine očekuje njegov porast na 3,7 posto.
Tu je i Španija, gdje je deficit u 2012. skočio na nevjerovatnih 10,2 odsto, u odnosu na dopušteni deficit u evrozoni od tri odsto.
- Što se tiče Španije, čini se da su preduzete strukturalne fiskalne mjere, ali i da je došlo do neočekivanog pada ekonomskog rasta. Idućih sedmica i meseci ćemo to provjeriti i onda ćemo u dogledno vrijeme razmotriti eventualno produžavanje roka datog Španiji za smanjenje deficita, kazao je Ren.
Ekonomske prognoze, između ostalog, služe Evropskoj komisiji kao podloga za odluke o pokretanju postupka zbog pretjeranog budžetskog deficita.
U okviru toga postupka Komisija pregovara s pojedinim članicama i utvrđuje do kada moraju svesti svoj budžetski manjak unutar dopuštenih tri posto BDP.
Od izbijanja krize u EU je dogovoreno niz mjera za jačanje budžetske discipline i sada Komisija ima instrumente za kažnjavanje onih zemalja koje ne sarađuju.
Trenutno je postupak zbog prekomjernog deficita pokrenut protiv 20 od 27 zemalja članica, prenosi Aljazeera.
Rehn nije ovaj put htio da govori o kaznama, dodajući da će o tome biti riječi kada Komisija objavi svoje proljećne prognoze.
Posjeta : 2366