0
Snaženje ekonomskih odnosa Crne Gore i Turske
Kreću direktne linije - iz Podgorice za Ankaru i Izmir!

    - Logična posljedica snaženja ekonomskih odnosa Crne Gore i Turske je otvaranje novih linija između dvije države. Prema preliminarnim najavama, Pegasus Airlines bi od februara trebalo da poveže Podgoricu direktnim letovima sa Ankarom i Izmirom - kazao je Dobardžić agenciji Mina-business.
On je podsjetio da Crnu Goru i Istanbul, uz Pegasus, povezuju Air Montenegro, Turkish Airlines i Tailwind Airlines.

- Važno je i to što je linija Turkish Airlines-a Tivat-Istanbul prvi put cjelogodišnja. Avio-dostupnost je jedna od najvažnijih tema ne samo za stanovnike Crne Gore i privrednike iz obje zemlje već i za našu dijasporu - dodao je Dobardžić.
Komentarišući to što su low-cost kompanije tokom aktuelne zimske sezone obustavile dio letova ka Podgorici, Dobardžić je rekao da, shodno najavama koje još nijesu potvrđene i zavise direktno od avio-prevoznika, vlada optimizam uoči ljetnje sezone koja u avijaciji počinje krajem marta.
- Prema preliminarnim najavama, Wizz Air bi od naredne ljetnje sezone u Podgoricu trebalo da vrati većinu linija koje su obustavljene tokom ove zimske sezone, a prema nezvaničnim informacijama i Ryanair bi mogao da postupi na sličan način - poručio je Dobardžić.
On je napomenuo da sve vrijeme tokom zime ove dvije kompanije Podgoricu povezuju sa Milanom, Berlinom, Londonom, Dortmundom, Budimpeštom, Gdanjskom, Krakovom i Memingemom/Kelnom.
Dobardžić je rekao i da su Aerodromi Crne Gore tokom prošle godine ostvarili značajno bolje finansijske rezultate i opslužili su više putnika u odnosu na 2022.
- Ostvareni bruto prihodi tokom dosadašnjeg dijela godine iznose 44 miliona EUR, što je rast od 35 odsto u odnosu na uporedni period. U ovom trenutku, možemo reći da očekujemo da će naš operativni rezultat u prošloj godini (EBITDA) biti oko 13 miliona EUR, dok je očekivana dobit oko 11 miliona EUR - precizirao je Dobardžić.
Prema njegovim riječima, rast prihoda i dobiti proizilazi i usljed rasta broja putnika.
- Aerodromi Crne Gore su tokom prošle godine opslužili preko dva i po miliona putnika. To je oko 30 odsto više u odnosu na isti period 2022, a na nivou od oko 94 odsto u odnosu na 2019 - kazao je Dobardžić.




Posjeta : 67