Sedmica - Prikazi

1
Don Branko Sbutega u "Monitoru"
Tranziciona premijera
                Ako je tranzicija proces hoda od stanja A u stanje B, a premijera prvo iskustvo, doživljaj, viđenje, slušanje nečega ili nekoga, onda smo u ponedjeljak u Crnogorskom narodnom pozorištu bili u situaciji mimohoda pored jednog pozorišnog događaja koji nam se desio na putu ka tački B. 
 
3
ICtheWharf.co.uk: Ostrvo na kojem je svaka kuća hotelska soba
Crna Gora - neotkriveni dragulj Evrope!
                Stara crnogorska izreka koja kruži među otvorenim i pristupačnim mještanima glasi:»Odmaraj se tokom dana da bi mogao blaženo da spavaš po noći.»
             Poslije nekoliko dana provedenih u ovoj zemlji, «ušuškanoj» u jadranskoj obali između Hrvatske i Bosne na sjeveru i Albanije i Grčke na istoku, shvatate da je Crna Gora jedan od neotkrivenih dragulja Evrope.
       I upravo je ovo mjesto gdje ćete ponovo otkriti devizu «osjećam se dobro», kada se zasitite od životne trke koju imate kod kuće.
       Sveti Stefan ima 117 plaža, koje zapljuskuju tople plavo-zelene vode Jadranskog mora, istorijsko naslijeđe čiji su svjedoci romaničke i gotičke katedrale i fantastičan izbor restorana s plodovima mora, koji nude 116 vrsta jestive ribe.
 
 
2
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Razumjeti planine, da bi se shvatila zemlja
          Razumjeti planine, da bi se shvatila zemlja: San Crne Gore o nezavisnosti

               Upravo smo plovili preko najčudesnijeg jezera, koje se može zamisliti. Prepuno brdovitih i brežuljkastih ostrva, na kojima se tu i tamo nalaze male crkve i manastiri, neki ruinirani, neki restaurirani; na njima ostaci nekadašnjih zatvora – šara nalik na meander - idilični lavirint, u kojem bi čovjek volio da se izgubi. Ili sakrije, kao jugoslovenski partizani, koji su pobijedili Hitlera i na ovom mjestu prvi put ustali protiv okupacije. Iako su Skadarsko jezero i predjeli koji ga okružuju, bogati istorijom, ipak djeluju izgubljeno u vremenu. Kao da putujete u neku zaboravljenu Arkadiju, dok klapara dizel-motor, i stalno gledate iza rta sljedećeg ostrva i očekujete da se tamo otvori pogled na prostranstvo jezera. No, umjesto toga, opet se pojavljuje neko visoko ostrvo, iza kojeg se opet skriva drugo ostrvo. Čovjek bi se mogao osjećati zarobljenim, kad okolina ne bi djelovala tako spokojno zabačeno. Prijem, koji nam je priređen u jednom skrivenom kutku, pretvara ovo osjećanje u izvjesnost.
 
 
1
“Pad u raj” u bioskopu “Kultura”
Rat lucidnog patriote
       Priča govori o dogadjaima koji su zadesili našu zemlju 1999 godine, ali kroz vizuru jednog lucidnog patriote, igra ga Lazar Ristovski, koji sasvim sam, pokušava da riješi rat. Možda bi se moglo reći da se radi o crnohumornoj priči. Ipak, ona u velikoj mjeri, oslikava karakter čovjeka ovog podneblja, kad se nadje u bezizlaznoj situaciji, a život traži rešenja i izlaze. Na ovaj ili onaj način. Kod našeg junaka je to bilo – na NJEGOV način. 
 
0
Šest drugara u borbi sa svakodnevicom, koji su otkrili kako je međusobna utjeha i potpora savršen lijek za životne stresove, zauvijek napušta naše male ekrane. Samo u Americi 45 milona gledalaca
Good-by “Friends“!
       Nekoliko puta nagrađivan serijal završio je u desetoj sezoni epizodom koja je trajala sat vremena, a ispratio je dodatni sat najboljih scena. Cijena pola minute reklame tokom premijernog prikazivanja završne epizode bila je dva miliona dolara.
       Kao što se i očekivalo, završetak se uglavnom “vrtio” oko dva događaja: rođenja Monikinog i Chandlerovog djeteta kao i oko odluke Rachel i Rossa o održavanju njihove veze . Odluka treba da se donesena noć prije njenog odlaska u Pariz, gdje je dobila posao.        
 
2
Kad porastem biću kengur
Veseo film o beznadju
      Ma koliko to čudno zvučalo ovo je smešan i veseo film o beznadju.
      To nije ono veliko, filozofsko beznadje ruskih pisaca ili Weltschmertz, nego ovo naše, svakodnevno, domaće beznađe koje svi jako dobro poznajemo.  
 
1
Tradicionalna izložba ULUCG
Podsticaj za ubuduće
    - Ovakav koncepcijski pristup će biti podsticaj umjetnicima da ubuduće sa više ozbiljnosti pridju sopstvenoj prezentaciji na ovoj zajedničkoj manifestaciji i da se haotična heterogenost individualnih poetika i brojčana enormnost prezentiranih djela u ograničenom izložbenom prostoru transformiše u pregledne i estetski prečišćene postavke - ističe Ljiljana Zeković, povodom tradicionalne izložbe ULUCG. 
 

|1| |2| |3|