0
Šest drugara u borbi sa svakodnevicom, koji su otkrili kako je međusobna utjeha i potpora savršen lijek za životne stresove, zauvijek napušta naše male ekrane. Samo u Americi 45 milona gledalaca
Good-by “Friends“!

       Nekoliko puta nagrađivan serijal završio je u desetoj sezoni epizodom koja je trajala sat vremena, a ispratio je dodatni sat najboljih scena. Cijena pola minute reklame tokom premijernog prikazivanja završne epizode bila je dva miliona dolara.
       Kao što se i očekivalo, završetak se uglavnom “vrtio” oko dva događaja: rođenja Monikinog i Chandlerovog djeteta kao i oko odluke Rachel i Rossa o održavanju njihove veze . Odluka treba da se donesena noć prije njenog odlaska u Pariz, gdje je dobila posao.      

       Producenti “Prijatelja” Marta Kauffmann i David Crane ispunili su obećanje dato gledaocima da posljednja epizoda, koju su pisali zajedno, neće biti prezasićena retrospektivom.
       “Ostali smo dosljedni serijalu i najiskrenije mislim da nam je ovo najbolja epizoda”, izjavila je Kauffman uz priznanje da je 7.maj bila teška noć.
       Za oboje je posljednje emitovanje “Prijatelja” bio kraj neponovljivog profesionalnog iskustva.
       Inače, epizoda se snimala otprilike tri dana u januaru, i to pred publikom, nakon čega je uslijedila zabava koja je nadmašila čak i holivudske standarde.
         Pregled materijala i snimanje bilo je emotivno iskustvo za cijelu ekipu.
         “Bila su to tri dana suza”, ispričala je Kauffman, “svaki put kad bih nešto napravila, bez obzira koliko sitno, sjetila bih se da je to, na primjer, posljednji put da jedem pecivo u četvrtak ujutro dok pregledam materijale, a glumci su jedva podnijeli snimanje posljednje scene u kafiću.
       “Ne jednom, snimanja su prekidana čim bi režiser viknuo “akcija” jer je neko ili plakao ili s “knedlom u grlu” nije mogao izgovarati rečenice”, prepričao je sedmi, neslužbeni “prijatelj” James Michael Tyler koji tumači Gunthera. Tyler je ulogu Gunthera dobio samo zato što je znao upravljati aparatom za kafu.
         Nadovezala se i Kauffmanova prepričavši zgodu s lutkicom “Hello Kitty” koja je od samog početaka sjedila u garderobi na setu sve dok je netko nije ukrao. Ponuđena je čak i otkupnina i nagrada poštenom nalazaču, ali niko se nije javljao.
       Na radost ekipe lutka se u jednom trenutku “partyja” pojavila na šanku. Kauffmanova smatra kako je taj gest zaokružio cjelinu u kojoj su svi učestvovali.
       Ona i Crane odlučili su da se odmore neko vrijeme prije nego što započnu neki novi projekat.
       “Osjećam da moram ponovno otkriti sebe i iz toga izvući nove ideje jer se ne želim takmičiti s “Prijateljima”, priznala je Kauffman. Velika popularnost se pripisuje i tome što tokom emitovanja “Prijatelji” nisu samo površinski dotakli pop kulturu.
         Tako je na primjer frizura koju je nosila Jennifer Aniston u prvoj sezoni brzo postala hit među ženskom mlađom populacijom.
          Gledaoci su takođe usvojili govorne karakteristike likova, na primjer Chandlerovu naviku da naglašava pogrešnu riječ u frazi ili da rečenice ostavlja nedovršene kako bi dobio na sarkazmu, kao i njegove specifične gestikulacije pri govoru.
      “Biće to veći gubitak nego što sam mislila”, dodala je Phoebe Buffet.
       Manje je poznato kako je u početku Courteney Cox bila angažirana za ulogu Rachel, no poslije prvog čitanja na “castingu” ponudili su joj ulogu Monike. Takođe se razmatralo da glavni ljubavni par u seriji budu Monika i Joey, ali se od te namjere brzo odustalo.
       Razmatrani su i različiti nazivi za seriju “Prijatelji kao mi”, “Šest od jedan” te “Preko puta hodnika”.
       Naravno, razmišljalo se i o snimanju specijalnog “reunion” izdanja, ali ekipa je bila dosta podijeljena po tom pitanju. Najveća protivnica bila je i ostala Jennifer Aniston koja je izjavila kako bi to bio samo jeftin trik.

Za one nestrpljive koji ne mogu da dočekaju prikazivanje zadnje serije kod nas.


       Radnja počinje scenom u kojoj su Rachel i Ross u krevetu. Ona odlazi u Pariz gdje je prihvatila poslovnu ponudu, a Ross nema hrabrosti (neki bi rekli - pameti) da joj kaže da je voli.
       Kako “Prijatelji” ipak nisu jedna od onih realističnih serija u kojima se svi nadaju srećnom kraju samo da bi zaključili kako je stvarnost malo okrutnija, Rachel ne polijeće s aerodroma. Ross dotrči za njom i pada zagrljaj.
       Uspješno usvajanje djeteta jednog drugog para iz serije riješeno je već odavno, ali ni tu nije sve tako jednostavno, umjesto, kao što su planirali, usvajanja jednog djeteta majka rađa blizance.Pa Monika protestuje “naručili smo samo jedno dijete”, a Chandler kao po običaju ne kaže mnogo već samo poluhisterično cinično prokomentariše.
         Usput se rješavaju još neki zaostaci, na primjer sudbina Joeyevih i Chandlerovih ljubimaca patke i pileta koji su zagonetno nestali prije nekoliko epizoda, a Gunther konačno uspijeva poljubiti Rachel.
         Kakav god bio završetak, niko “Prijateljima” ne može osporiti da su tokom svih deset godina imali pametne dijaloge, dobru glumu i da niko nije prikazan kao savršena jedinka već upravo suprotno.
         Svaki sa svojim manama, ponekad su povređivali i praštali jedni drugima, ali tako su se samo približili još više gledaocima širom svijeta.




Posjeta : 2367