1
Tradicionalna izložba ULUCG
Podsticaj za ubuduće

    - Ovakav koncepcijski pristup će biti podsticaj umjetnicima da ubuduće sa više ozbiljnosti pridju sopstvenoj prezentaciji na ovoj zajedničkoj manifestaciji i da se haotična heterogenost individualnih poetika i brojčana enormnost prezentiranih djela u ograničenom izložbenom prostoru transformiše u pregledne i estetski prečišćene postavke - ističe Ljiljana Zeković, povodom tradicionalne izložbe ULUCG.

    Asocijacija u čijem je nukleusu skoncenrisan umjetničko stvaralački potencijal jednog naroda predstavlja zapravo rasadnik i esencijalni bastion njegove duhovnosti i kreativnosti. Ona otvara prostore onima koji svojim djelom teže da "udahnu život" vlastitim stvaralačkim nagonima i kroz snagu svog izražajnog vokabulara ostave trajne vrijednosti u umjetnosti, ne samo svog naroda, nego i na globalnom nivou.
    Takvu ulogu na našim prostorima ima ULUCG, koje djeluje od 1946.godine, a kroz čije je članstvo prošlo oko 300 umjetnika različite generacijske pripadnosti i likovno jezičkih valencija.
    Od osnivanja Udruženja smotre likovnog stvaralaštva u Crnoj Gori dobile su svoj najreprezentativniji karakter upravo na njegovim tradicionalnim godišnjim izložbama koje su imale dvojak koncepcijski karakter: s jedne strane, one su omogućavale svim članovima da izaberu i predstave radove po sopstvenom izboru, što je neminovno uticalo i na njihov vrijednosni nivo, a sa druge one koje su formirane selekcionim odabirom. Medjutim, ove izložbe panoramskog karaktera, prije svega su dosljedno pratile likovno jezičke i stilske promjene u razvoju crnogorske likovne umjetnosti tokom posljednjih šest decenija, počev od djela modernog klasicizma do onih postmoderne orjentacije.
    Koncepcija ovogodišnje, 59. tradicionalne izložbe ULUCG zasnovana je na selekcionom odabiru radova od strane Umjetničkog savjeta ULUCG, koje je pošlo od stava da se ovim ekspozicijama vrati njihov nekadašnji vrijednosni karakter. Upravo ovo je uticalo na kvantitativni i kvalitativni nivo ovogodišnje izložbe na kojoj su predstavljena djela 53 umjetnika, koji svojim stvaralaštvom najadekvatnije prezentuju multimedijalnost aktuelne crnogorske likovne scene. Ovakav koncepvijski pristup će svakako biti podsticaj umjetnicima da ubuduće sa više ozbiljnosti pridju sopstvenoj prezentaciji na ovoj značajnoj likovnoj manifestaciji i da se haotična heterogenost individualnih poetika i brojčana enormnnost prezentiranih djela u ograničenom izložbenom prostoru transformiše u pregledne i estetski prečišćene postavke. Medjutim, godišnje izložbe ULUCG i dalje širom otvaraju vrata svim svojim članovima, kojima se pruža mogućnost da pokažu ono najbolje i najkarakterističnije iz svog likovnog opusa.
    Ovogodišnja izložba ULUCG, nesumnjivo, najavljuje jedan ozbiljniji odnos prema prezentaciji savremene crnogorske likovne umjetnosti, što će neminovno uticati na njen budući nivo vrednovanja i eksponiranja kako na našim prostorima, tako i van njih.



Ljiljana Zeković, istoričar umjetnosti

Posjeta : 2252