2
Izložba slika Aleksandra VukotiƦa u UmjetniĆØkom paviljonu ULUCG
Snaga globalnih simbola

    Slike Aleksandra VukotiƦa su kompleksna scenografija za sagu o jedinstvenoj simbiozi i sistemu oblika u prostoru moguƦeg i stvarnog. Preformulacijom trivijalnih detalja i izmjeÅ”tanjem u urbani kontekst, njihov uobiĆØajeni smisao dobija ironijsku snagu i metaforiĆØnost, koju ĆØesto nije jednostavno sagledati. Tako zatvorena u sopstvenu znakovitost i ograniĆØeno polje slike, poruka ostaje element autentiĆØnog vizuelnog objekta.

Svaki VukotiƦev figuralni element definisan je jakom konturnom linijom, i bez modelovanja, kao dvodimenzionalni otisak, ponekad totemski uobliĆØen i osmiÅ”ljen. Figure, koje nisu iskljuĆØivo homoidne, veƦ su neobiĆØna korekcija biƦa i materijalnih objekata, imaju, uglavnom, prepoznatljivo porijeklo. Ponekad su to globalni brendovi dovedeni u stanje ā€žnovog ĆØitanjaā€œ, posmatrani sa zamorom ili u kontekstu dodatnih prosuĆ°ivanja. Utoliko je u pravu S. SloviniƦ kada zakljuĆØuje da ā€žgotovo sva VukotiƦeva djela karakteriÅ”e neka vrsta suspregnute humornosti, blega ironije i suzdržanog cinizma. Njegova djela nisu objaÅ”njavajuƦa, opisujuƦa, ili pak literarna...ā€œ
Prvobitne predmetna raznolikost, koja je uslovljavala i koloristiĆØku kompleksnost (Kontekst), vremenom se proĆØiÅ”Ć¦avala i usmjerila prorijeĆ°ene grupe meĆ°usobno povezanih elemenata, zbog ĆØega atmosfera, odnosno koloristiĆØka podloga ā€ždogaĆ°ajaā€œ dobija primarni znaĆØaj (Etar, Plavo i zeleno...). Kolorit prati suženi motivski izbor i, ponekad, slika ostaje odgovor u dva-tri tona. Transformacija objekta u koloristiĆØko energetsko polje ne znaĆØi siromaÅ”enje imaginacije veƦ njeno fokusiranje na snagu simbola.
VukotiƦeva poetika nije se bitnije izmijenila od prethodne izložbe. Ali, jeste domet i njegov sve prepoznatljiviji znaĆØaj u prostoru savremene crnogorske umjetnosti.










Mladen Lompar

Posjeta : 3083