3
Retrospektivna izložba "Izmeðu slike prirode i prirode slike", povodom vijeka od roðenja Petra Lubarde
Djelo za - vrh piramide!

    - Na danaÅ¡nji dan prije 100 godina na Ljubotinju, pokraj Cetinja, rodio se Petar Lubarda, umjetnik koga je njegovo stvaralaÅ¡tvo postavilo na sam vrh piramide u koju su ugraðena imena velikana crnogorske likovne umjetnosti - ukazao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanoviæ, otvarajuæi u "Plavom dvorcu" na Cetinju retrospektivnu izložbu "Izmeðu slike prirode i prirode slike

Ta piramida velikana impresivno nadilazi i velièinu prostora i broja stanovnika naše Crne Gore i predstavlja zaèuðujuæi fenomen koji izaziva divljenje. Jednako je vrijedan fenomen brojnosti ovih velikana koje je iznjedrilo ponosno prijestono Cetinje.
Uz grandioznost likovnog stvaralaštva, Lubardi je ovo najviše mjesto obezbijedilo utemeljenje jedne od najvažnijih prekretnica u razvoju likovne umjetnosti na bivšim jugoslovenskim prostorima, oznaèeno njegovom antologijskom izložbom u Beogradu 1951. godine.
Upravo je ona otvorila put ka slobodi i samosvijesti individualnog izražavanja i samozakonitostima likovnog jezika. Zato je bilo i prirodno da se imenom Petra Lubarde nazove najveæe državno priznanje Crne Gore za likovno stvaralaštvo i to, simbolièki, upravo u godini vijeka njegovog roðenja.
Uzvišeno osjeæanje slobode, svojstveno ovim prostorima, dalo je magijsku snagu Lubardi da u svom djelu oživi èistotu i dubinu prapoèetka, da ga dovede do najveæih mitskih, epskih, filozofskih i kosmièkih visina. Njegova rodna Crna Gora, njen goli sivi krš, postaje izvorište iz kojeg je crpio životne i stvaralaèke inspiracije.
Neraskidivo povezan sa "kamenim morem", ovaj duhovni korifej oživio je tajni svijet snova i podsvijest crnogorskog èovjeka, kao iskonsku sliku njegovog trajanja i opstanka. Psihološki rat izmeðu vasionskih suprotnosti: dana i noæi, dobra i zla, sila svjetla i sila mraka, Lubardinim lucidnim duhom i slikarskom vještinom, pretoèen je u dramatiène forme ispunjene nevjerovatnom energijom i arhetipskom snagom unutrašnjeg doživljaja.
Njegov slikarski svijet, polazeæi od nacionalnog, svojim originalnim likovno - jezièkim izrazom, iskazuje univerzalne vrijednosti koje su, bez sumnje, integralni dio ne samo naše, nego i svjetske kulturne baštine.
Životni put ovog barda crnogorske umjetnosti vodio ga je dugim, najèešæe mukotrpnim stazama, od Cetinja, preko Splita i Nikšiæa do Beograda, preko Pariza, golgote koncentracionih logora ponovo do Cetinja i Beograda, dva grada koja zatvaraju tajanstveni krug zemaljskog hoda umjetnika.
Dva grada u kojima je proveo najveæi dio ovozemaljskog bitisanja dajuæi privilegiju ali i obavezu i Crnoj Gori i Srbiji da se ponose i sjeæaju velikana èije je slikarstvo tako snažno i autentièno obilježilo likovnu umjetnost XX vijeka ove dvije bliske države.
Nužno je naglasiti Lubardin znaèajan uticaj na razvoj savremene crnogorske umjetnosti. Bio je jedan od osnivaèa Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i prve Umjetnièke škole na Cetinju, a njegovo stvaralaštvo predstavlja trajan uzor i podsticaj onima koji svoju buduænost posveæuju umjetnosti.
Svaki susret sa njegovim djelom predstavlja jedinstven i neponovljiv doživljaj, pa tako i ovaj veèerašnji, u autentièno obnovljenom zdanju prestolonasljednièke palate na Cetinju.
Retrospektivna izložba u Plavom dvorcu, realizovana u saradnji dvije ugledne institucije: Narodnog muzeja Crne Gore iz Cetinja i Muzeja savremene umjetnosti iz Beograda, sa ambicijom da, kroz predan struèni napor, sagleda veliko djelo ovog izuzetnog umjetnika, ali i izrazi duboki pijetet prema liènosti velikana, laureata velikih svjetskih priznanja, stvaraoca èije slike u nama bude snažne vizuelne, duhovne i emotivne doživljaje.
Uvažene dame i gospodo,
Poklanjajuæi se i ovom prilikom sjenima velikana, s osjeæanjem najdubljeg poštovanja prema njegovom neprolaznom djelu i zasluženoj slavi, dozvolite mi da ovu retrospektivnu izložbu radova Petra Lubarde proglasim otvorenom!
Biste, èitaonica, markica

Povodom vijeka od roðenja velikog crnogorskog slikara Petra Lubarde, u njegovom rodnom Ljubotinju otkrivena je bista i èitaonica, Pošta Crne Gore izdala je prigodnu poštansku marku sa njegovim likom, a bista je otkrivena i na Cetinju. Obje Lubardine biste djelo su Pavla Pejoviæa, predsjednika ULUCG.





Posjeta : 3020