3
Retrospektivna izložba "Između slike prirode i prirode slike", povodom vijeka od rođenja Petra Lubarde
Djelo za - vrh piramide!

    - Na današnji dan prije 100 godina na Ljubotinju, pokraj Cetinja, rodio se Petar Lubarda, umjetnik koga je njegovo stvaralaštvo postavilo na sam vrh piramide u koju su ugrađena imena velikana crnogorske likovne umjetnosti - ukazao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, otvarajući u "Plavom dvorcu" na Cetinju retrospektivnu izložbu "Između slike prirode i prirode slike

Ta piramida velikana impresivno nadilazi i veličinu prostora i broja stanovnika naše Crne Gore i predstavlja začuđujući fenomen koji izaziva divljenje. Jednako je vrijedan fenomen brojnosti ovih velikana koje je iznjedrilo ponosno prijestono Cetinje.
Uz grandioznost likovnog stvaralaštva, Lubardi je ovo najviše mjesto obezbijedilo utemeljenje jedne od najvažnijih prekretnica u razvoju likovne umjetnosti na bivšim jugoslovenskim prostorima, označeno njegovom antologijskom izložbom u Beogradu 1951. godine.
Upravo je ona otvorila put ka slobodi i samosvijesti individualnog izražavanja i samozakonitostima likovnog jezika. Zato je bilo i prirodno da se imenom Petra Lubarde nazove najveće državno priznanje Crne Gore za likovno stvaralaštvo i to, simbolički, upravo u godini vijeka njegovog rođenja.
Uzvišeno osjećanje slobode, svojstveno ovim prostorima, dalo je magijsku snagu Lubardi da u svom djelu oživi čistotu i dubinu prapočetka, da ga dovede do najvećih mitskih, epskih, filozofskih i kosmičkih visina. Njegova rodna Crna Gora, njen goli sivi krš, postaje izvorište iz kojeg je crpio životne i stvaralačke inspiracije.
Neraskidivo povezan sa "kamenim morem", ovaj duhovni korifej oživio je tajni svijet snova i podsvijest crnogorskog čovjeka, kao iskonsku sliku njegovog trajanja i opstanka. Psihološki rat između vasionskih suprotnosti: dana i noći, dobra i zla, sila svjetla i sila mraka, Lubardinim lucidnim duhom i slikarskom vještinom, pretočen je u dramatične forme ispunjene nevjerovatnom energijom i arhetipskom snagom unutrašnjeg doživljaja.
Njegov slikarski svijet, polazeći od nacionalnog, svojim originalnim likovno - jezičkim izrazom, iskazuje univerzalne vrijednosti koje su, bez sumnje, integralni dio ne samo naše, nego i svjetske kulturne baštine.
Životni put ovog barda crnogorske umjetnosti vodio ga je dugim, najčešće mukotrpnim stazama, od Cetinja, preko Splita i Nikšića do Beograda, preko Pariza, golgote koncentracionih logora ponovo do Cetinja i Beograda, dva grada koja zatvaraju tajanstveni krug zemaljskog hoda umjetnika.
Dva grada u kojima je proveo najveći dio ovozemaljskog bitisanja dajući privilegiju ali i obavezu i Crnoj Gori i Srbiji da se ponose i sjećaju velikana čije je slikarstvo tako snažno i autentično obilježilo likovnu umjetnost XX vijeka ove dvije bliske države.
Nužno je naglasiti Lubardin značajan uticaj na razvoj savremene crnogorske umjetnosti. Bio je jedan od osnivača Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i prve Umjetničke škole na Cetinju, a njegovo stvaralaštvo predstavlja trajan uzor i podsticaj onima koji svoju budućnost posvećuju umjetnosti.
Svaki susret sa njegovim djelom predstavlja jedinstven i neponovljiv doživljaj, pa tako i ovaj večerašnji, u autentično obnovljenom zdanju prestolonasljedničke palate na Cetinju.
Retrospektivna izložba u Plavom dvorcu, realizovana u saradnji dvije ugledne institucije: Narodnog muzeja Crne Gore iz Cetinja i Muzeja savremene umjetnosti iz Beograda, sa ambicijom da, kroz predan stručni napor, sagleda veliko djelo ovog izuzetnog umjetnika, ali i izrazi duboki pijetet prema ličnosti velikana, laureata velikih svjetskih priznanja, stvaraoca čije slike u nama bude snažne vizuelne, duhovne i emotivne doživljaje.
Uvažene dame i gospodo,
Poklanjajući se i ovom prilikom sjenima velikana, s osjećanjem najdubljeg poštovanja prema njegovom neprolaznom djelu i zasluženoj slavi, dozvolite mi da ovu retrospektivnu izložbu radova Petra Lubarde proglasim otvorenom!
Biste, čitaonica, markica

Povodom vijeka od rođenja velikog crnogorskog slikara Petra Lubarde, u njegovom rodnom Ljubotinju otkrivena je bista i čitaonica, Pošta Crne Gore izdala je prigodnu poštansku marku sa njegovim likom, a bista je otkrivena i na Cetinju. Obje Lubardine biste djelo su Pavla Pejovića, predsjednika ULUCG.





Posjeta : 2935