3
Kako spriječiti mamurluk
Izbjegnite - "jutarnju kaznu"!

    Vrtoglavica, glavobolja i muka predstavljaju jutarnju kaznu za one koji su prethodne večeri suviše pili, a da bi se ovi simptomi izbjegli ili ublažili stručnjaci predlažu veću umerenost u piću, ne uzimanje alkohola na prazan stomak,

Prema Izabeli Keler iz Njemačkog udruženja za ishranu, mamurluk je, pre svega, posledica gubitka tečnosti, zato što su molekuli vode nužni za razlaganje alkohola u organizmu, prenela je agencija DPA.
Zbog nedostatka tečnosti može da se poremeti osećaj ravnoteže, pa se javlja vrtoglavica, dok je glavobolja najviše posledica gubitka važnih minerala, elektrolita, kroz povećano mokrenje. Osim toga, pretjerano konzumiranje alkohola izaziva iritaciju želudačne membrane, pa se javlja muka.
Da u 2008. ne biste ušli sa mučninom i glavoboljom najvažnije je da postaviti sebi granice u uzimanju alkohola. Nažalost, ograničenja u ovoj oblasti su potpuno individualna stvar. Ipak, smatra se da je u redu da muškarac dnevno konzumira 20 grama alkohola, što odgovara količini od pola litre piva, četvrt litre vina ili tri žestoka pića. Limit za ženu je upola niži, ali dosta zavisi i od težine - mršaviji mogu manje da popiju od debljih.
Oni koju piju više nego što se preporučuje, trebalo bi da budu svjesni da je alkohol otrov, upozoravaju u Njemačkom saveznom centru za zdravstvenu edukaciju. Alkohol, u većim količinama, može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme, a za mladje ljude, čak, i manje količine su rizične i izazivaju oštećenje moždanih ćelija, naročito ako se često pije.
Da bi se "trovanje" održalo na što nižem nivou, važno je da kada se pije stomak bude pun, po mogućnosti ugljenih hidrata - krompira ili testenina. Takodje je dobro dok se pije grickati razno koštunjavo voće, jesti sir ili hleb, kao i da se izmedju alkoholnih pića popije koja čaša mineralne vode ili voćnog soka.
Treba imati u vidu da topla pića, kao što su kuvano vino i rakija, kao i ona s više šećera (likeri, šampanjac itd.) ubrzavaju apsorbciju alkohola u krvotok. Pored toga, nikad ne treba piti alkoholna pića s ciljem gašenja žedji.
Stručnjaci savjetuju da prije nego što počenete da pijete alkohol, popijete 400 do 600 mg magnezijuma i 20 do 50 mg cinka (nedostatak magnezijuma produžuje simptome mamurluka, a nedostatak cinka pojačava otrovni efekat alkohola). Kao preventiva se savetuje i uzimanje dva aspirina, 600 mg C vitamina, jedne do dvije tablete B kompleksa.

Posjeta : 2878