0
Knjiga sedmice - “Najveći trgovac na svetu“ Og Mandino
Neponovljivo ispisana - "molitva"!

    Fiktivni junak Hafid, kamilar iz Hristovog vremena, autora Oga Mandinoa, živi u mnogim domovima, širom svijeta i danas. To je neponovljiva priča, kako je deset svitaka o uspjehu i sreći došlo u ruke odvažnog mladog kamilara, pošto je jedne noći slučajno zakoračio u pećinsku staju kraj Vitlajema. Iskazivanje osjećanja je neprikosnoveno, prava rijetkost među piscima. Taj umirujući, molitveni osećaj u riječima, kao vrsta recitata, večernje molitve. Vremenom će sigurno Og Mandino i njegovo djelo „Najveći trgovac na svetu“ postati klasik. Na to ukazuje njegov stvaralački rad - 14 knjiga, prevedenih na 18 jezika, prodatih u više od 25 miliona primjeraka.

Moćna poruka Hafida iz Damasa utisne se u dušu svakog čitaoca. Svi nosimo u sebi nerv Hafidov i svi smo mi trgovci, bez obzira na profesiju. Ali, prije toga moramo da sebe prodamo sebi, kako bi smo mogli spoznati ličnu sreću i steći duševni mir. Jer kako kaže Hafid: “Siromašni su oni koji nemaju strpljenja. Strpljenje je moć. Koristi je da njome očvrsneš sebi duh, ublažiš narav, utišaš gnev, sakriješ zavist, podčiniš oholost, obuzdaš jezik, zadržiš ruku i predaš sebe celog, kada kucne čas, životu koji zaslužuješ.”
“Najveći trgovac na svetu” opjevan je i u pjesmama Majkl Džeksona. Mnogim zatvorenicima čitanje ovog djela pomoglo je da spoznaju sebe na pravi način i pronađu pravi put, orošen ljubavlju, mudrošću i nadahnućem. Dakle, u knjizi je sve ono što današnjeg čovjeka ispunjava i pokreće ga da razmišlja i dela na ispravan način. Zaplet je jedinstven i neponovljiv i genijalan. Stil jako zanimljiv, misteriozan i očaravajući. Poruka je dirljiva i nadahnjujuća. Pokreće odgovornost u nama i suočava nas sa lošim navikama i porocima koji vladaju nama. Daje nam uputstva kako da loše navike zamijenimo dobrim i to je ujedno prvo pravilo uspjeha i ovladavanja situacijama u životu: „Izgradiću u sebi dobre navike i postaću njihov rob.“ Zauvijek vezuje u nama po jedno “smjeti” i “morati”…. Radi se o knjizi koju treba držati kraj uzglavlja, o knjizi kao moralnom, duhovnom i etičkoj vodilji; koja je neiscrpni izvor utjehe; koja je kao prijatelj, koju je poželjno konzumirati u malim dozama, da bi se uživalo.
“Iako ti je teško na srcu a telo lomno, novčanik prazan i nema nikog da te uteši – izdrži, i tvoja nesreća ima kraj.”...
...“Ludost je očekivati zlo pre nego što ono dođe. Ne troši ni jedan trenutak na ono što se nikada neće ni desiti. Brini samo za sadašnjost. Onaj ko brine za nedaće preživljava ih dva puta.”
...“Pojednostavi svoj život. Najbogatiji je onaj čovek koji je zadovoljan malim.”...
...“Iskustvo se može porediti sa modom – postupak koji se pokaže uspešan danas, biće neizvodljiv i nepraktičan sutra.”...
...“Niko ne može da zauzme tvoje mesto. Shvati to i budi ono što jesi. Nemaš nikakvih obaveza da uspeš. Imaš samo obavezu da budeš iskren prema sebi.”...
...“Zamisli da je stigao sudnji čas ove noći. Roni suze sad, dok još možeš, zbog onog dana za provod koji si obećao svojoj porodici prošle nedelje, i pretprošle nedelje, zbog dana ljubavi i smeh za koji si uvek bio suviše zauzet u trci za novcem. Tačno je da sad oni imaju novac od tebe, ali njime ne mogu da plate čak ni jedan prolazni trenutak tvog smeha.”




E.Dautović

Posjeta : 3401