Brze Cinjenice - Kultura

0
Povodom obilježavanja Mjeseca Evrope, raspisan konkurs za muzičare/bendove
Pjesmama da asociraju - evropske vrijednosti!
- Pozivaju se bendovi i muzičari da pripreme obrade pjesmama koje asociraju na evropske vrijednosti, poput zajedništva, mira, jednakosti, solidarnosti i dr. Ohrabrujemo izvođače da među odabranim pjesmama budu izvođene domaće pjesme (poput pjesama iz NOB i onih posvećenih miru), kao i inostrane (npr. evrovizijske) - Generalni sekretarijat Vlade, u saradnji sa RTCG, povodom obilježavanja Mjeseca Evrope, raspisuje konkurs za muzičare/bendove, za najbolju obradu/izvođenje poznatih pjesama. 
 
0
Ciklus “Džez na filmu” sjutra otvara 15. Mjesec poštovanja džeza - JAM 2021
Moto manifestacije - “Balkan Jazz”!
          Prviencem reditelja Luja Maja “Lift za gubilište” (1958) u ponedjeljak od 16 u sali DODEST KIC "Budo Tomović" biće otvoren ciklus “Džez na filmu”, kojim će biti otvoreno i 15. izdanje manifestacije Mjesec poštovanja džeza - JAM 2021, koje će se odvijati pod motom “Balkan Jazz”.
Ukupno pet programa - dvije filmske projekcije u sklopu ciklusa “Džez na filmu” i tri koncerta muzičara iz regiona - održaće se uživo u salama KIC, a završni koncert “Balkan Youth Jazz Orchestra” koji obilježava Međunarodni dan džeza - 30. april, biće održan na Dvorskom trgu na Cetinju.  
 
0
Performans i izložba “Black year – Strategija aproprijacije” Dragana Vojvodića u galeriji "Klub"
Preispituje značaj - avangarde!
       - Umjetnička akcija Suprematistička transmisija i video Supermatistička tranzicija 2015-2018 upućuju na prelomljena kroz sličnu prizmu supermatistička iskustva Maljevića, odnosno stogodišnjicu nastanka njegovih slika. Forme kruga i kvadrata ruskog umjetnika, Vojvodić aplicira u umjetničke prostore izlaganja ili ih izmješta u van umjetnički kontekst. Monumentalne slike objekte, kvadratne forme bijele, crvene i crne, nosi po različitim stranim gradovima gdje je rezidecijalno boravio uvezujući svoja migrantska iskustva ali i uspostavljajući relacije sa savremenim društvom, publikom preispitujući značaj avangarde. Transponovao je Maljevičevo slikarstvo u drugi mediji-umjetničku akciju, uspostavljajući dijalog sa publikom, umjetnosti i života, umjetnosti i publike - zapisala je istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević u katalogu koji prati performans i izložbu “Black year – Strategija aproprijacije” Dragana Vojvodića sjutra od 17 u galeriji "Klub". 
 
3
Festival crnogorske narodne pjesme “Stare note - novi zvuci” biće održan 17. i 18. juna
Prijave od sjutra - do 10.!
- Ove godine festival će biti koncipiran kroz dvije muzičke večeri revijalnog karaktera, a održaće se 17. i 18.juna. Time su organizatori željeli da ova jedinstvena crnogorska muzička manifestacija dobije na dodatnom kvalitetu budući da su prethodna tri izdanja pokazala da “Stare note - novi zvuci” uživaju veliku podršku i interesovanje publike i ljubitelja izvornog crnogorskog melosa - najavljuju iz KIC "Budo Tomović" i poziva sve zainteresovane vokalne umjetnike da se od sjutra, 1. aprila prijave na konkurs za učešće na četvrtom izdanju Festivala crnogorske narodne pjesme “Stare note - novi zvuci”.
Prijave se do 10.aprila mogu slati na na e-mail umjetničkog direktora festivala Aleksandra Saše Magovčevića aleksandarmagovcevic@gmail.com, 
 
3
KIC "Budo Toović" najavljuje za april dvadesetak raznovrsnih programskih sadržaja
Dani džeza i - Dragana Radulovića!
“Mjesec poštovanja džeza” i „Dani Dragana Radulovića“ obilježiće april u KIC "Budo Tomović", a "srce kulture grada" - po važećim preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore i Komisije za zaštitu stanovništva - prirediće dvadesetak raznovrsnih programskih sadržaja. Omogućiće publici da uživa u koncertima renomiranih džez umjetnika, u kvalitetnim filmskim projekcijama, književnim večerima i promocijama, vizuelnim prezentacijama i dramskim izvođenjima. 
 
3
U sklopu projekta IPA projekta HAMLET, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta organizuje Jadranski festival
Cilj je - promocija posebnosti!
       Promovisanje turističkih lokaliteta koji baštine ruralnu arhitekturu i kulturnu posebnost cilj je IPA projekta HAMLE, u sklopu kojeg Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta večeras i sjutra organizuje Jadranski festival (Adriatic Festival), u okviru kojeg će - putem jutjub kanala Resora kulture - biti predstavljene aktivnosti i rezultati ovog projekta.
Program festivala obuhvata prezentaciju lokaliteta mapiranih projektom (Godinje, Virpazar, Vranjina, Karuč i Petnjica), sa posebnim osvrtom na nematerijalnu kulturnu baštinu ovih područja: tradicionalna izrada čuna, pletenje korpi od pruća, izrada bihorskog ćilima ...  
 
2
Prva zbirka poezije Savke Gudović Parađine u KIC "Budo Tomović"
Promocija prvjenca - "Dodiri"!
    Prva zbirka poezije Savke Gudović Parađine „Dodiri“ biće sjutra od 16,30 predstavljena u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
O zbirci u kojoj su sabrani stihovi rane i sadašnje poezije autorke govoriće Olga Dabović Klikovac, Dušica Pajović, Miladin Trifović i Milan Rajović u ime Udruženja književnika "Zenit". Autorka će kazivati, moderatorka novinarka Ivana Gudović, a na promociji učestvuje i gitarista Danilo Vuković.  
 
2
Drugo izdanje Prvog internet reginalnog festivala teatra za djecu – PIR festivala, biće održano od 1. d0 9. aprila
Za najmlađe - devet predstava!
Predstava Gradskog pozorišta Podgorica ,,Tri praseta” (3+) otvoriće 1. aprila drugo izdanje Prvog internet reginalnog festivala teatra za djecu – PIR festivala.
Do 9. na YouTube kanalu Gradskog pozorišta Podgorica za najmlađe biće prikazane predstave ,,Snežana i sedam patuljaka” (7+) - pozorište ,,Boško Buha” iz Beograda,,,Mala sirena”(6+) - Gradsko kazalište ,,Žar ptica” iz Zagreba, ,,Tom Sojer”(5+) - Dečje pozorište Subotica, ,,Debela”(14+) - Pozorište mladih Novi Sad, ,,Bajka o bajkama” (7+) - Pozorište mladih Sarajevo, ,,Bajka o bajkama” (7+) - Pozorište mladih Sarajevo, ,,Pepeljuga”(5+) - Malo pozorište ,,Duško Radović” iz Beograda, ,,Bela griva”(7+) - Pozorište lutaka ,,Pinokio” iz Beograda i ,,Kraljević I prosjak”(12+) - Nikšićko pozorište. 
 
2
Svjetski dan pozorišta
Nesigurnost ih - učinila sposobnijima!
- Ovo je bilo veoma teško vrijeme za žive nastupe i mnogi umjetnici, tehničari i zanatlije, muškarci i žene mučili su se i borili u profesiji koja je već prepuna nesigurnosti. Možda ih je baš ta, uvijek prisutna nesigurnost učinila sposobnijima da visprenošću i hrabrošću prežive ovu pandemiju. Njihova mašta se u ovim novim okolnostima već pretočila u inventivne, zabavne i potresne načine komunikacije, naravno velikim dijelom zahvaljujući Internetu. Ljudska bića pričaju jedni drugima priče od kad postoje na ovoj planeti. Prelijepa pozorišna kultura živjeće sve dok nas bude ovdje. Kreativni poriv pisaca, dizajnera, plesača, pjevača, glumaca, muzičara, reditelja, nikada neće biti ugušen i u vrlo bliskoj budućnosti će ponovo procvjetati novom energijom i novim razumijevanjem svijeta koji svi dijelimo. Jedva čekam! - poruku povodom 27. marta - Svjetskog dana pozorišta napisala je pozorišna, filmska i televizijska glumica iz Velike Britanije, dobitnica Oskara Helen Miren.
Glumica Crnogorskog narodnog pozorišta Julija Milačić Petrović Njegoš pročitaće poruku Helen Miren, koja će biti emitovana na Televiziji Crne Gore večeras 21, nakon čega će biti prikazan snimak predstave „Revizor“, Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, u režiji Veljka Mićunovića. 
 
2
Premijerno odigrana 11. februara
„Kontraevolucija“ ponovo - u petak!
Duhovita drama „Kontraevolucija“ nastala po tekstu i u režiji Obrada Nenezića - premijerno odigrana 11. februara - biće u petak od 17 izvedena u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
U predstavi čiji koproducenti su JU "Zahumlje" i KIC "Budo Tomović" uloge tumače: Jovan Dabović, Slavko Kalezić i Đorđe Tatić. Kostim i scenografiju je radio Darko Musić, muziku Nedjeljko Pejović, a ton i odabir muzike Ivan Zirojević. 
 
2
Prva samostalna izložba dr Jelene Mašnić od petka u KIC “Budo Tomović”
Jelenin prvjenac - “Bajkoliki život"!
       - Jelenine slike, rađene u tehnici akril na platnu, nose kako vedrinu tako i tugu ne samo zato što su na platnu lijepo raspoređene efektne boje i znalački potezi četkice, već što iz njih provijava slikarkina plemenita duša i snažna emocija koja je jednako “obojila” svako njeno platno. Njena umjetnost je i snažan bol, ljubav i sjećanje na njene najdraže - ukazuje profesorica dr Lidija Vujačić o djelima dr Jelene Mašnić, čija će prva samostalna izložba “Bajkoliki život/Lupus in fabula” biti od petka u 16,30 otvorena u izložbenom holu KIC “Budo Tomović”.  
 
2
Razgovori sa umjetnikom u Centru savremene umjetnosti Crne Gore
Sa Anom Miljakovac - o "Zumiranju"!
          Sa umjetnicom Anom Miljkovac o njenoj izložbi “Zumiranje” u Dvorcu Petrovića sjutra od 12 razgovaraće kustoskinja Natalija Đuranović.
Shodno epidemiološkim mjerama i zabrani okupljanja, razgovoru će prisustvovati novinari, a zainteresovana publika će ga moći nakon razgovora pogledati na oficijalnom YouTube kanalu i Facebook stranici Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
1
Uprkos pandemiji novog corona virusa, u sali DODEST KIC "Budo Tomović" održan prvi STIVI Open Mic
Oslobodili energiju - vjeruju u tradiciju!
         - Ostajemo optimisti, jer drugog izbora nemamo. Trenutno mnogi muzičari vrijedno rade na novom materijalu, snimaju se video spotovi, i sklapaju nova partnerstva. Većina nas i dalje ne želi da vjeruje da je emigracija jedina opcija, jer bi egzodus mladih umjetnika, iz različitih sfera, bio poguban za cijelo društvo - odlučno poručuju Ivan Ivanović, Stefan Pantović i Anja Zagorac ispred udruženja STIVI MUSIC, organizatora prvog STIVI Open Mic, koji je održan u sali DODEST KIC "Budo Tomović".  
 
1
Revija “Filmski žanrovi - triler” od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Na otvaranju - Hičkok!
    Revijom “Filmski žanrovi - triler” Filmski program KIC “Budo Tomović” počeće sjutra realizaciju glavnog projekta ovogodišnjeg filmskog programa. Prvo izdanje revije biće posvećeno trilerima - filmovima koji u sebi selektivno objedinjavaju pojedina svojstva svih žanrova, akcentirajući misterioznost, neočekivane obrte i zaplete.
Reviju - od 16, u sali Dodest - otvara remek djelo kinematografije iz 1954. godine “Pozovi M zbog ubistva” nastalo u režiji velikana filmskog stvaralaštva Alfreda Hičkoka.  
 
0
Izložba umjetnika Nenada Nedeljkova “Između vidljivog i unutrašnjeg, pojave i prolaznog. Telo” u galeriji "Centar"
Baveći se tijelom - prodire u srž bića!
       - Baveći se ljudskim tijelom kao okosnicom svih svojih radova, koristeći se kombinovanjem tehnika i multimedijalnim pristupom, prodire u samu srž ljudskog bića. Bilo da govori o tijelu kao, s jedne strane, potrošnom, a s druge strane tako moćnom i savršenom skladu, odnosno o njegovoj strukturi, Nedeljkov postavlja pitanje povezanosti tijela sa onim nevidljivim, neshvatljivim i mističnim dijelom– psihom, dušom i umom. Da li je tijelo zaista ogledalo našeg unutrašnjeg stanja? Šta je realnost i šta je to što čini da je mi, kao i memoriju, kreiramo prema sebi - zapisala je Istoričarka umjetnosti Anja Marković u tekstu koji prati izložbu umjetnika Nenada Nedeljkova “Između vidljivog i
unutrašnjeg, pojave i prolaznog. Telo”, koja će od 17 biti otvorena u galeriji "Centar".
 
 
0
Izložba „Jednake i slobodne - AFŽ podsjetnik političkog vaspitanja“ otvorena u holu parlamenta
Fotografije podsjećaju - na doprinos heroina!
- Izložba predstavlja mali podsjetnik koliko su žene ugradile sebe u antifašističku borbu Crne Gore, a zatim i izgradnju naše države na ruševinama rata i nakon posljedica jednog od najstrašnijih svjetskih sukoba u istoriji - napomenuo je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, otvarajući izložbu fotografija „Jednake i slobodne - AFŽ podsjetnik političkog vaspitanja“ u holu parlamenta.
Bečić je naglasio da na putu za ravnopravnst i punu jednakost žene ne smiju biti same, kao i da će se zalagati da politika rodne ravnopravnosti ne bude samo deklarativno postavljena. 
 
0
Stvaralaštvo Borisa Jovanovića Kastela u KIC "Budo Tomović"
Predstavljaju - Kastelovu poeziju!
Stvaralaštvo Borisa Jovanovića Kastela i njegova nova knjiga “Bumerang valova” biće u srijedu od 17 predstavljeno u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Sa autorom nedavno objavljene kinjige poezije u Hrvatskoj razgovaraće publicista Vanja Kovačević, a poeziju će govoriti Ivana Milašević. 
 
0
"Kompozitorke iz sjenke 7" u utorak u KIC "Budo Tomović"
Program afirmiše - stvaralaštvo žena!
       Ovogodišnji koncertni program u sklopu ciklusa "Kompozitorke iz sjenke 7", posvećen afirmaciji muzičkog stvaralaštva žena, biće održan u utorak od 17 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Na programu koncerta uvrštena je solistička i kamerna muzika kompozitorki koje su stvarale muziku tokom 20. i 21. vijeka: Dora Pejačević (klavirska svita “Valcer-kapris” i minijatura “Sjećanje”), Lili Bulanže (dva komada “Povorka” i “Nokturno”, za violinu i klavir) i Sofija Gubajdulina (“Serenada” i “Tokata”, za gitaru).  
 
0
Povodom 8. marta, Narodna biblioteka "Radosav Ljumović"
Uživo i digitalno - "Neđelja žena u biblioteci"!
Cjeloneđeljni program posvećen ženama, čiji je cilj pokrenuti bitne teme koje se tiču žene, njene uloge u društvu i kulturi, emancipacije i rodne ravnopravnosti, te stavljanje akcenta na podizanje svijesti o važnom status žene u društvu, od sjutra do 13. organizuje Narodna biblioteka "Radosav Ljumović".
Program "Neđelja žena u biblioteci" zamišljen je tako da uključi više aktera iz društva i dopre do najvažnijih ciljanih grupa (đeca, javna uprava, kulturni poslenici, naučnici i istraživači, mladi, digitalni korisnici). Koncipiran je dvojako: uživo i digitalno. 
 
0
Završeno snimanje kratkometražnog filma Slavena Sošića koji je podržao Filmski centar Crne Gore
Finale "Zakačke" - u aprilu!
             Završeno je snimanje kratkometražnog filma “Zakačka” u režiji Slavena Sošića i Nikole Tomića, u produkciji “Natenane production” d.o.o.. Scenario za film pisao je Nikola Tomić.
Snimanje je trajalo tri dana, na području Podgorice. Film će narednih dana ući u fazu postprodukcije, a finalizacija se očekuje početkom aprila.
Film je podržan od Filmskog centra Crne Gore na konkursu za sufinansiranje kratkometražnih igranih filmova u doba pandemije virusa Covid19.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|