Brze Cinjenice - Kultura

2
Ciklus Kamerna muzika KIC "Budo Tomović"
Premijerno nastupa - “Union Music”!
       Klavirski kvintet “Union Music” u čijem sastavu su Nadežda Artamonova (violina), Marija Đuranović (violina), Mirjana Jovanović (viola), Dmitrij Prokofjev (violončelo) i Aleksej Kurbatov (klavir) premijerno će - u sklopu ciklusa Kamerna muzika - nastupiti sjutra od 20 na velikoj sceni KIC "Budo Tomović".
Na programu su djela Gustava Malera (Klavirski kvartet u a-molu), Alekseja Kurbatova (Trio br.4 u d-molu za violinu, violončelo i klavir), Nine Perović (Gudački kvartet “Gusle”) i Kurta Aterberga (Klavirski kvintet op.31a). 
 
2
Književni program KIC ”Budo Tomović”
Promovišu Jovaninu - zbirku „Novobran”!
Nedavno objavljena zbirka pjesama „Novobran” spisateljice Jovane Bojović.povod je za književno veče - u redovnom književnom programu KIC ”Budo Tomović” - od 20 u sali DODEST.
O knjizi će, sa autorkom, govoriti pjesnikinja Barbara Delać.  
 
2
U KIC "Budo Tomović"
Za Praznik muzike - premijera “Mandolina iz Lavova”!
       Premijerom muzičke priče “Mandolina iz Lavova” večeras od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović", u sa radnji s Francuskim institutom i ambasadama Francuske i Ukrajine u Crnoj Gori obilježiće Praznik muzike.
Muzička priča “Mandolina iz Lavova” Tjerija Ilea (autor muzike i pijanista) i Klare Serna (autorka teksta i violinistkinja) govori o kući pored puta u ukrajinskom gradu Lavovu, koja je svjedok mnogih događaja, sjećanja, emocija i sudbina koje su ostavljale imperije kroz vjekove. U njoj priču priča jedna napuštena mandolina sa tavana. Priču baziranu na poetski instipirativnom tekstu oblikuje muzika puna emocija i kontrasta.  
 
2
Povodom Svjetskog dana muzike, koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra na Trgu nezavisnosti
Sviraju muziku iz - Diznijevih crtaća!
       Povodom Svjetskog dana muzike, Crnogorski simfonijski orkestar nastupiće večeras od 20 na Trgu nezavisnosti, a na koncertu, pod dirigentskom palicom maestra Roberta Homena, biće izvedena muzika iz Diznijevih crtanih filmova.
Publika će moći da uživa u kultnim melodijama iz Ljepotice i zvijeri, Pepeljuge, Male sirene, Aladina, Frozen, Enkanto, Pokahontas, Meri Popins i dr crtanih, ali i filmova. Kao solisti na koncertu nastupiće sopran Danijela Pintarić i tenor Josip Švagelj. 
 
1
Revija "Filmski asovi" KIC "Budo Tomović"
Tri noći sa - Polom Njumenom!
    Filmski klasik reditelja Roberta Rosena "Hazarder" iz 1961. otvoriće reviju "Filmski asovi" KIC "Budo Tomović" večeras od 20 u sali DODEST otvoriće reviju proslavljenog glumca i režisera Pola Njumena.
Nastavak "Hazardera", "Boja novca" (1986) reditelja Martina Skorsezea, na programu je sjutra, a Njumenovu "tricu" u srijedu zaokružiće "Presuda".
Ulaz je slobodan.  
 
0
Nikšićka glumica igra monodramu u salii DODEST KIC "Budo Tomović"
Maša "objašnjava" - “Zasto gluma”!
Monodramu “Zasto gluma” mlada crnogorska glumica Maše Božović odigraće večeras od 20 u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
- “Zasto gluma” nastaje kao rad na zadatku iz pokreta na master studijama. Nastaje iz potrebe da se uradi zadatak. Da se dobije ocjena. Da se završi četvrta godina. Kažu: “Ako ispričaš san neće se ostvariti. Zato pst.” A šta ćemo sa noćnim morama u kojima vlada crnilo i buđ i miševi? Mislim da je vrijeme da o njima govorimo. Možda ih i ubijemo. Makar u pozorištu. Monodrama “Zašto gluma” nastaje iz potrebe da se ne plašim - Maša Božović.
Ulaznice po cijeni od 5 eura mogu se kupiti na biletarnici KIC od 9 do20. 
 
0
Festivala kulture Zabjelo sjutra i u subotu na stadionu Nikola Šžepović"
Danas uvertira - program za najmlađe!
       Dječiji program u organizaciji Fudbalskog kluba "Zabjelo" i Festivala kulture Zabjelo biće danas od 18 održan - ulaz slobodan - na stadionu Nikola Šžepović" i uvertira je u dvodnevnu roken-rol feštu na kojoj će nastupiti sjutra Zonjo, Kanda, Kodža i Nebojša, "Zabranjeno pušenje", Ida Prester&Lollobrigida, "Neoneon" i "Zoster", a u subotu FM Mirda, TBF, "Letu štuke", "Party mejkersi&Šarđun, "Vrpca" i "Sunshine".
Još danas ulaznice se po povoljnijim cijenama mogu nabaviti na kioscima "Tobacco" i online, a od sjutra na ulazu biče dostupne isključivo jednodnevne ulaznice po cijeni od 15€ dio prihoda namijenjen je za FK "Zabjelo" i za pomoć Fondaciji "Ognjen Rakočević". 
 
0
Izložba fotografa Dragana Teodorovića u KIC “Budo Tomović”
Zeko osvjedočio - srećnije vrijeme!
Izložbu fotografija poznatog fotografa Dragana Teodorovića Zeka "To je bilo neko lepše i srećnije vreme" otvoriće muzičar Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sexon od 20 u izložbenom holu KIC “Budo Tomović”.
Riječ je o postavci koju čine fotografije sa koncerata različitih rok grupa sa prostora bivše Jugoslavije i drugih svjetskih metropola. U samom fokusu fotografija je publika i njihovo raspoloženje tokom koncerata iz punih dvorana, hala, arena i sa stadiona. Izložbu prati promocija istoimene fotomonografije, a u okviru muzičkog dijela otvaranja izložbe nastupiće popularni KIC pop hor.  
 
0
Četrnaesti UnderhillFest biće otvoren večeras u Njegoševom parku
Na otvaranju - filmovi Mile Turajlić!
    Četrnaesti UnderhillFest otvoriće i zatvoriti filmovi Mile Turajlić – „Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels“ i „Ciné-guerrillas: Scenes from the Labudović Reels“.
Do 15. juna u Njegoševom parku, Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović" i CKZ Ribnica za sve studente/kinje i učenike/ce koji donesu indeks, karticu fakulteta ili knjižicu, kao i za mlade sa Evropskom omladinskom karticom - EYCA. ulaz je slobodan.
Donosimo kompletan program meunarodnog festivala dokumentarnog filma: 
 
0
Tribina "Podgoriče priče" KIC “Budo Tomović"
Veče "po notama" - Maje Popović!
       Dugogodišnja urednica muzičkog programa u KIC “Budo Tomović“ Maja Popović večeras od 19 biće gošća tribine "Podgoričke priče".
Jedna od onih tihih stvaralaca, koja temeljno kreira kulturnu sliku "srca kulture grada" urednica koja nikada nije pravila kompromis oko kvaliteta programa. Čitav radni vijek je posvetila promociji klasične muzike i popularnih muzičkih žanrova, prije svega džeza i bluza.
Moderator večeri je novinar Vanja Kovačević.  
 
0
Ilustracije vizuelne umjetnice Andrijane Vešović u KIC "Budo Tomović"
Zombijanina "Revolucija" - i humana!
          Otvaranje izložbe ilustracija regionalno poznate vizuelne umjetnice Andrijane Vešović Zombijane “Revolucija - dok mirišem baš lijepo” biće večeras od 19 u izložbenom holu KIC "Budo Tomović".
Radovi će iste noći biti na licitaciji i moći će na licu mjesta da se kupe. Sva prikupljena sredstva od prodaje biće donirana u humanitarne svrhe. Moderatorka licitacije je Adrijana Husić. 
 
0
Predstava Studentskog teatra iz Podgorice sjutra u KIC "Budo Tomović"
Premijera - “Desert flower”!
          Predstava Studentskog teatra iz Podgorice, “Desert flower”, po tekstu i režiji Dragana Koprivice, biće premijerno izvedena sjutra od 20 u velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
U komadu koji reditelj DraganKoprivica žanrovski određuje kao tragikomediju apsurda igraju talentovani dramski amateri iz Podgorice. Prvi put i to u glavnoj ulozi pojavljuje se izuzetno talentovana Marija Đuranović, a u ostalim Nađa Labudović, Ljiljana Grbović, Darko Bulić, Sanja Veličković Radonjić, Stefana Baltić, Hristina Knežević, Ljudmila Vorobjova, Kristina Babić i Emir Tičić.
Majstor tona i svjetla je Dražen Milić, a majstor scene Željko Jovanović.  
 
3
Kulturno - informativni centar “Budo Tomović” najavio bogat repertoar i za jun, jul i avgust
Osvježenje - sa svake scene!
          Kulturno - informativni centar “Budo Tomović” ugostiće i tokom predstojeća tri mjeseca brojne renomirane domaće i strane umjetnike. Na scenama KIC prirediće niz žanrovski raznovrskih koncerata, pozorišnih premijera, filmskih projekcija, književih večeri i izložbi 
 
2
Koncert crnogorske umjetnice Nine Strugar u KIC “Budo Tomović“
Nina i gosti pjevaju - šta nam srce zna!
       “Pjevaćemo šta nam srce zna“ - naziv je koncerta crnogorske umjetnice Nine Strugar koji će ona održati večeras od 20 u velikoj sali KIC “Budo Tomović“.
Na repertoaru koncerta su tradicionalne pjesme sa Balkana koje će umjetnica izvesti u pratnji orkestra Ivana Pekovića.
Gosti koncerta su Tatjana Lazičić Popović, Petar Bulatović i Renata Perazić.
Besplatne ulaznice se mogu preuzeti na biletarnici KIC. 
 
1
Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma otvorila je VII samostalnu postavku Crne Gore, na Bijenalu arhitekture u Veneciji
Predstavljeni izložbom - "Miraži budućnosti"!
                - Ponosni smo što Crna Gora učestvuje na najznačajnijoj globalnoj manifestaciji savremenih dostignuća arhitektonskog i urbanističkog stvaralaštva. Otvaramo kreativni i slobodni dijalog o budućnosti sa novom arhitekturom. Crna Gora je dio savremenog svijeta i u kulturi i arhitekturi - napomenula je Ana Novaković-Đuriovć, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma otvarajući sedmu samostalnu postavku Crne Gore, na Bijenalu arhitekture u Veneciji.
Crna Gora se predstavlja sa izložbom Miraži budućnosti Crne Gore. Postavku čini 150 radova 52 autora iz naše zemlje i svijeta. Crnogorska postavka biće otvorena za posjetioce Bijenala do 26. novembra. 
 
1
Premijera predstave Gradskog pozorišta ,,Mislim da treba da razgovaramo”
Komad inspirisan - Bergmanom!
- Ovom predstavom Gradsko pozorište zaokružuje ciklus savremene domicilne drame. U jednom slučaju naslonili smo se na svevremenskog Nušića, ali napravili aktuelnu gorko komičku vivisekciju društvene stvarnosti, u drugom slučaju Stefan Bošković i Lidija Dedović donijeli su nam autohtonu i originalnu crnu komediju, a sada evo komada na temu preispitivanja emotivnih i bračnih relacija uzdrmanih i pomjerenih etičkih parametera. Ovaj komad inspirisan je evropskim klasikom Bergmanom, ali su ga spisateljica Dragana Tripković i reditelj Danilo Marunović načinili vrlo naški prepoznatljivim. Glavni argument je glumački ansambl koji igra na način novog spontanog pozorišta brišući granice između teatra i života. Ono što je vrijedno napomenuti je da su svi ovi komadi povjereni domaćim kreativnim potencijalima što skoro da predstavlja presedan na ovdašnjoj pozorišnoj sceni – ukazao je Stevan Koprivica direktor Gradskog pozorišta Podgorica koje će premijerno večeras od 20 u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra ,,Budo Tomović” odigrati predstavu ,,Mislim da treba da razgovaramo”.
U peredstavi igraju: Milivoje Obradović, Vanja Jovićević, Miloš Pejović, Ivana Mrvaljević, Ivona Čović Jaćimović i Pavle Popović
Scenografiju potpisuje Smiljka Šeparović-Radonjić, kostimografiju je uradila Adrijana Pajić, a izbor muzike Danilo Marunović. 
 
1
Sjutra u KIC "Budo Tomović" djelo profesora dr Velizara Sredanovića
Promocija knjige - "besudna vremena"!
             Promocija knjige ”Besudna vremena” autora profesora dr Velizara Sredanovića, objavljena u izdanju Udruženja pravnika Crne Gore, biće - u okviru IUS FORUMA - sjutra od 19 promovisana u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O knjizi će uz autora govoriti akademik Nenad Vuković, recenzent knjige, prof. dr Branislav Radulović predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore i novinar i publicista Vanja Kovačević. 
 
1
Svečanom dodjelom nagrada zatvoren 17. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja
Izdavački poduhvat - djela Stefan Mitrov Ljubiša!
    Najbolji izdavač - kompletna izdavačka produkcija Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Podgorica Izdavačka kuća Prometej, Novi Sad, a izdavački poduhvat su Sabrana djela Stefan Mitrov Ljubiša, JU Narodna biblioteka Budve, Centru za međukulturno razumijevanje, izdavač Omer Kajoshaj za Sabrana djela Mahmuda Derviša (I-IV) - dodjelom nagrada zatvoren je 17. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja. Najbolja edicija je Zlatno runo – Arhipelag, Beograd, a najbolje opremljena knjiga: Istorija umjetnosti Crne Gore - CANU. Za doprinos unapređenju dječjeg izdavaštva: Kašmir promet, Zagreb, a za doprinos unapređenju izdavaštva i kulturne razmjene u regionu: Izdavačka kuća Clio, Beograd.  
 
1
Ciklus crnogorskog studentskog filma od sjutra do 17. jula
Na otvaranju - “Neko treći”!
          Ostvarenjem Milorada Milatovića “Neko treći” u ponedjeljak, 15. maja na prvom programu TVCG u 21.50 biće premijerno otvoren “Ciklus crnogorskog studentskog filma na Javnom servisu”. 
 
1
"Novinarstvo i film" od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Reviju otvara - “Godina opasnog življenja”!
       Istorijska dramu poznatog australijskog filmskog reditelja Pitera Vira “Godina opasnog življenja” (1982) koja je nastala po istoimenom romanu Kristofera Koha, otvoriće sjutra reviju "Novinarstvo i film" u KIC "Budo Tomović".
Dio revije biće i film Bilija Vajdlera “Kec u rukavu” (1951) o novinaru čija je karijera krenula nizbrdo. On je cinični i amoralni reporter koji manipuliše akcijom spasavanja tragača za blagom koji je zatrpan u rudniku, nastojeći da od sebe napravi zvijezdu. Glavne uloge u filmu koji opisuje vezu između medija, vijesti koju prenose i načina na koji je ona predstavljena tumače Kirk Daglas i Džan Sterling.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|