Brze Cinjenice - Kultura

0
I tokom maja KIC "Budo Tomović" biće mjesto promocije i prezentacije aktuelnog kulturno - umjetničkog stvaralaÅ”tva i razmjene različitih iskustava i ideja
U četvrtak i petak - koncerti Boža Vreća!
Popularni interpretator i autor sevdalinki Božo Vrećo sa svojim bendom gostovaće u KIC "Budo Tomović" u četvrtak i petak i to je najbolja najava da će "srce kulture grada" i tokom maja biti mjesto promocije i prezentacije aktuelnog kulturno - umjetničkog stvaralaÅ”tva, ali i mjesto razmjene različitih iskustava i ideja. 
 
1
Promocija knjige ā€žLeksikon podgoričkih ulicaā€ autora Danila Burzana
Pred čitaocima - dopunjeno izdanje!
Promocija knjige ā€žLeksikon podgoričkih ulicaā€ autora Danila Burzana, biće sjutra od 19 priređena u sali Marko Miljanov Narodne biblioteke "Radosav Ljumović".
Knjiga je drugo i dopunjeno izdanje ā€žLeksikona podgoričkih ulicaā€, objavljenog 2012. godine.
Učestvuju: Cvetko Vukčević, Emina Hodžić Knežević i autor. Medijator večeri je Jana Đukić.  
 
1
Predstavom ,,Samo da je po reduā€ otvoren treći festival RUTA GRUPA TRIGLAV.
Večeras na sceni - ,,Djelidbaā€!
Predstavom ,,Samo da je po reduā€, koju je po tekstu Stefana BoÅ”kovića režirala Lidija Dedović, sinoć je, u organizaciji Gradskog pozoriÅ”ta, otvoren treći festival RUTA GRUPA TRIGLAV.
D0 24. publika će imati priliku da pogleda vrhunska pozoriÅ”na ostvarenja članica Unije koju, pored Gradskog pozoriÅ”ta čine, KazaliÅ”te Ulysses iz Zagreba, Beogradsko dramsko pozoriÅ”te, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, Dramski teatar iz Skoplja i Mestno gledaliÅ”če Ljubljansko. 
 
1
Knjiga priĆØa ā€œTara u mom stanuā€ Miroja VukoviƦa biƦe promovisana u KIC ā€œBudo TomoviƦā€
PriĆØe o - stvarnom i duhovnom zaviĆØaju autora!
-ā€¦Sažeto reĆØeno, i najtaĆØnije odreĆ°eno, ova knjiga Miroja VukoviƦa govori o trima za Taru vezanim temama: o i oko Tare rijeke, o i oko Tare romana, i o i oko Tare ilustrovane monografije. U predmetu knjige je stalno Tara kao osnovna tema, a ovo ā€œokoā€ zapravo podrazumijeva ono Å”to je u vezi sa Tarom, ono Å”to Tara determiniÅ”e, ali i Å”to Taru determiniÅ”eā€¦ā€ zapisao je dr MiloÅ” KovaĆØeviƦ u recenziji za knjigu priĆØa ā€œTara u mom stanuā€ Miroja VukoviƦa koja Ʀe sjutra od 19 biti promovisana u Multimedijalnoj sali KIC ā€œBudo TomoviƦā€. 
 
2
Tradicionalna, 76 izložba Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, otvorena u Umjetničkom paviljonu ULUCG
U postavci djela 101 autora - nagrade izostale!
- Tradicionalna, 76 izložba Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore koja je od sinoć otvorena u Umjetničkom paviljonu ULUCG u postavci okupila je djela 101 crnogorskog likovnog umjetnika različitih generacijskih i poetskih odrednica. , a kuriozitet je da nijesu dodijeljene nagrade "Milunović, Lubarda i Stijović"!
Izložba je otvarena u virtuelnom prostoru kratkim videom o pripremama, uz kratke osvrte eminentnih kritičara i likovnih stvaraoca na aktuelna deÅ”avanja u sferi umjetnosti i kulture u naÅ”em druÅ”tvu. Sufinansirao je Sekretarijat za kulturu i sport - Glavni Grad Podgorica, a izložba će publici biti dostupna za posjete - biće realizovane uz poÅ”tovanje važećih epidemioloÅ”kih mjera - u ustaljenom radnom vremenu paviljona od 09 - 14 i od 16 - 18.  
 
1
autorskim projektom ā€œNaÅ”e veĆØeā€ sinoƦ se pred brojnom podgoriĆØkom publikom koja je do posljednjeg mjesta ispunila veliku salu KIC predstavio glumac Ivan BosiljĆØiƦ.
BosiljĆØiƦ razgalio - "srce kulture grada"!
IzvodeƦi poznate ruske romanse, filmsku i savremenu pop muziku, kao i najljepÅ”u poeziju poznatih pjesnika, autorskim projektom ā€œNaÅ”e veĆØeā€ sinoƦ se pred brojnom podgoriĆØkom publikom koja je do posljednjeg mjesta ispunila veliku salu KIC "Budo TomoviƦ" predstavio glumac Ivan BosiljĆØiƦ.
BosiljĆØiƦ je i ovog, kao i svih prethodnih puta pobrao simpatije publike koja ga u Podgorici uvijek sa radoÅ”Ć¦u oĆØekuje. Program je obuhvatio kombinaciju razliĆØitih umjetniĆØkih formi ukljuĆØujuƦi i obrade popularnih muziĆØkih tema od Å”ezdesetih godina proÅ”log vijeka do danas. 
 
0
Autorska izložba ā€žIskra vječnog plamenaā€œ, akademske slikarke mr Marine Raduloviić u JU Crnogorska kinoteka
Prikazuje kadrove - iz filmskog triptiha!
Autorska izložba ā€žIskra vječnog plamenaā€œ, akademske slikarke mr Marine Raduloviić, koja prikazuje kadrove iz filmskog triptiha: Krunidbene svečanosti, Predaja Skadra i Balkanski ratovi, biće večeras od 20 biće otvorena u JU Crnogorska kinoteka.  
 
0
Na inicijativu turskog muzičara, humanitarni koncert u KIC "Budo Tomović"
Pjesmom pomažu - narodu Turske i Sirije!
Humanitarnim koncertom Pjesmom za pomoć narodu Turske i Sirijeā€, koji je inicirao turski muzičar Murat Gulersoj, večeras od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" biće prikupljena pomoć za područja pogođena razornim zemljotresima.
Na koncertu će učestvovati: Bobo Lalović, Boris Božović, Gordana AndrijaÅ”ević, bend Grimm, grupa Haniba, Igor Mitrović, Ilija Gojović, Ivona Stanić, Kenan Kurtanović, KIC pop hor, Klapa Camerton, Krug Music Team, Luka Radović, Miki Å uÅ”kavčević, Milky Wave Band, Montenegro International Band, Muratto.me, Enes Hasan Canik, Nenad Mandić, Stefan Bjeletić, Sofija Bećarević, Tanja Å eter i grupa "Žad". Program će voditi Milena Đergović.  
 
2
Februarski gost "Podoričkih priča" malo je drugačiji od ostalihā€¦
Brčko "brčka" - posebno!
- "Podoričke priče" i u februaru nastavljaju da pripovijedaju lične priče, koje, kad se o ovoj tribini radi, ne tiču samo gosta, već i svih nas, ako ni zbog čega ono zbog toga Å”to se svi pronalazimo u nekom vremenu ili prostoru koji je drugačiji u svakom gradu, a negdje isti u svakom čovjeku. Ipak naÅ” februarski gost je malo drugačiji od ostalihā€¦ Ako pročitate da je on umjetnik iz Titograda (Podgorice) koji preko 30 godina stvara umjetnička djela koja po stilu i formi pripadaju alternativnom iskazu Å”to na neuobičajen način titra između andergraund kulture i mejnstrim medija, služeći se (ne)ustaljenim i eksperimentalnim stvaralačkim sredstvima pretpostavljate da se radi o Brčku Brčkoviću (Goranu Nikčeviću) - najavjuje KIC "Budo Tomović".  
 
2
Rekli su - reditelj Danilo MarunoviƦ
Freske u "misiji" - buĆ°enja zlih duhova!
            - Umjesto Hristovih ideja o ljubavi, praÅ”tanju i pokajanju, misterioznih mozaika, vitraža i lunara, anĆ°ela koji te ā€˜ĆØuvajuā€™ dok u tiÅ”ini kontempliraÅ”, preispitujeÅ” se, moliÅ” se i u tiÅ”ini tražiÅ” u sebi DOBRO, freske pravoslavne crkve u Rožajama imaju drugaĆØiju ā€˜misijuā€™ ā€“ da probude zle duhove iz proÅ”losti i uzavru osvetniĆØku krv, onu iz devedesetih - ukazuje reditelj Danilo MarunoviƦ. 
 
2
Deveti Festival savremene klavirske muzike ā€œForte pianoā€ danas i sjutra, u organizaciji KIC ā€œBudo TomoviƦā€
Uvertira predavanje - o klavirsoj muzicii BiH!
       Predavanjem ā€œBosansko ā€“ hercegovaĆØka klavirska muzikaā€ koje Ʀe dana od 11, u u koncertnoj sali UÅ MB ā€œVasa PaviƦā€ održati bosansko ā€“ hercegovaĆØki pijanista i univerzitetski profesor Bartolomej StankoviƦ poĆØeƦe 9. Festival savremene klavirske muzike ā€œForte pianoā€ KIC "Budo TomoviƦ".
UslijediƦe autorski koncert mlade i afirmisane makedonske kompozitorke Ane Pandevske, kojem Ʀe prethoditi razgovor s autorkom. Njena djela izveÅ”Ć¦e pijanistkinja Dunja Ivanova, kao i odabrani uĆØenici muziĆØkih Å”kola iz Podgorice i Bara i studenti MuziĆØke akademije sa Cetinja.  
 
2
Slika dana - 21. februar
MeĆ°unarodni dan - maternjeg jezika!
 
 
1
Dodjelom nagrada zavrÅ”ena 8. Međunarodnoj Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja ā€“ MAKADO u KIC "Budo Tomović"
Najbolja predstava - "NaŔi dani"!
                Predstava "NaÅ”i dani" najbolja je na 8. Međunarodnoj Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja ā€“ MAKADO koja je za relativno kratko vrijeme stekla veliku popularnost i pobudila pažnju kako publike, tako i stručne javnosti zbog svoje originalne koncepcije koja se bazira na kamernim ostvarenjima nezavisnih i slobodnih scena i kvalitetne selekcije.
Najbolju muÅ”ku ulogu ostvario je Radoslav Rale Milenković, a žensku rolu Sanja Milardović. Nagrada za glumačku bravuru pripala je Slavku Kaleziću i Vanji Jovićević.  
 
0
Osmi festival kamernih dramskih ostvarenja od večeras do 13. u KIC "Budo Tomović"
MAKADO otvara - premijera ā€žIspovijestiā€œ!
Premijerom ā€žIspovijestiā€œ, inspirisanom romanom ā€žUsamljenikā€œ Ežena Joneska, u adaptaciji i režiji Slavka Kalezića, večeras od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" biće otvoren 8. Festival kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO.
Uz Kalezića, u "Ispovijestimaā€œ - predstavi koja se bavi smislom egzistencije savremenog čovjeka koji je pritisnut poteÅ”koćama poput otuđenosti, nemogućnosti međuljudske komunikacije i depresije, ali i ugrožen druÅ”tvenim katastrofama i socijalnim nejednakostima - igra Vanja Jovićević.
Do 13. u takmičarskom programu su i monodrama ā€žNaÅ”i daniā€œ, ā€žMala čudaā€œ ā€žNoć u kući gospodina Kolakaā€œ, ā€žNeodustajanjeā€œ, ā€žGolf 4ā€œ i kabare ā€žPrekvalifikacijaā€œ.  
 
1
Izložba ā€œVladari Crne Gore kroz likovnu vizuruā€ otvorena u KIC "Budo Tomović"
Susret duhovnosti istorije, kulture, identiteta - i ljubavi jednog naroda!
Ističući da je proÅ”lost dimenzija sadaÅ”njosti, napominjući da ovo nije samo likovna izložba već susret duhovnosti istorije, kulture, identiteta i ljubavi jednog naroda, profesorica dr Sonja Tomović Å undić otvorila je sinoć u izložbenom salonu KIC "Budo Tomović", u organizaciji Fondacije Sveti Petar Cetinjski, izložba ā€œVladari Crne Gore kroz likovnu vizuruā€, na kojoj su okom umjetnika savremenog doba predstavljeni crnogorska tradicija i duh proÅ”losti.
Oko 40 portreta skoro svih vladara Crne Gore, počev od arhonta Petra preko vladara iz četiri crnogorske dinastije - Vojislavljevića, BalÅ”ića, Crnojevića i Petrovića, prenijeto je na slikarska platna čiji su autori akademski slikari, studenti, naivci, samouki slikari, studenti amateri i ljubitelji slikarske umjetnosti iz čitave Crne Gore.  
 
1
Od ponedjeljka izložba slika "Vladari Crne Gore u likovnoj vizuri" u KIC "Budo Tomović" u
U postavci - 40 portreta!
Izložbe slika "Vladari Crne Gore u likovnoj vizuri" biće prekosjutra od 18 organizovana u izložbenom holu KIC "Budo Tomović".
Izložbu organizuju Fondacija ā€œSveti Petar Cetinjskiā€ i KIC. Postavku čini oko 40 portreta vladara Crne Gore urađenih od slikara različitih profila - akademskih slikara, studenata, naivaca, samoukih slikara, amatera i mladih ljubitelja slikarske umjetnosti. Naslikani su skoro svi vladari Crne Gore, počev od arhonta Petra, preko vladara iz sve četiri velike crnogorske dinastije - Vojislavljevića, BalÅ”ića, Crnojevića i Petrović - NjegoÅ”. Poseban izazov bili su likovi vladara za koje nije bilo likovnih, foto, grafičkih, ili slikarskih rjeÅ”enja.  
 
1
PAM i KIC ā€œBudo Tomovićā€ u četvrtak organizuju Koncert ā€œJazz muzika za sve!ā€
Nastupaju - MP trio i gosti!
Koncert ā€œJazz muzika za sve!ā€, na kojem će nastupiti MP trio i gosti biće u četvrtak od 20 održan u velikoj sali KIC ā€œBudo Tomovićā€.
Organizuju ga Organizacija za zaÅ”titu prava autora muzike Crne Gore - PAM i KIC, a ulaz je besplatan.  
 
0
Komemoracija Zoranu KaleziƦu održana u KIC "Budo TomoviƦ"
Otpjevao djela koja - nemaju ni granice, ni smrti!
          - PoÅ”to si bio ĆØovjek koji se beskompromisno držaoistine, ne mogu a da ne kažem Å”to za života u svojoj zemlji nisi dobio status koji ti pripada, ali mi je najdraže Å”to si na sve moguƦe naĆØine naklonsti i priznanja dobo od milionske publike Å”irom bivÅ”e Jugoslavije kojoj si donosio najljepÅ”e emocije i melodije iz Crne Gore. Proslavio si nas na najbolji moguƦi naĆØin i nikada nisi zaboravio odakle si i ko su tvoji. Hvala ti Å”to si nam pokazao kako se voli svoja zemlja bez interesa, kako se iz te nevjerovatne ljubavi raĆ°aju djela koja nemaju ni granice, ni smrti. Takvih boema, kavaljera, emotivaca viÅ”e nema. Neka ti je vjeĆØna slava i hvala - napomenuo je Danijel AlibabiƦ,predsjednik Udruženja estradnih umjetnika i izvoĆ°aĆØa Crne Gore, na komemoraciji legendi crnogorske muzike Zoranu KaleziƦu održanoj danas u KIC "Budo TomoviƦ". 
 
2
Spektaklom "Gumci pjevaju" i dodjelom nagrada, Gradsko pozoriÅ”te proslavilo 71. rođendan
"Vasilije Ivanovič Å ćućkin" - Dubravki Drakić!
       - Kada neÅ”to ima 71 godinu, obično izgleda kao neÅ”to Å”to je staro i dosadno, međutim, Gradsko pozoriÅ”te je pokazalo da su to samo brojevi, da je ono uvijek mlado i novo. I možemo dozvoliti sebi da slažemo tu brojku, jer se ona množi kod sjediÅ”ta, preko scena do nemogućih kombinacija, Å”to nam naÅ”a maÅ”ta i igra u pozoriÅ”tu i nalaže.Ā Treba slaviti pozoriÅ”te, a to možemo samo uz pomoć ljudi koji u njemu rade i ponosan sam na ansambl i radnike Gradskog pozoriÅ”ta koji su u protekle četiri godine pokazali izuzetnu profesionalnost. Nižući regionalne uspjehe postali smo jedni od osnivača RUTA porodice i taj festival i dalje traje. PozoriÅ”te čine ljudi - ukazao je DuÅ”an Kovačević, umjetnički direktor Gradskog pozoriÅ”ta koje je spektaklom "Gumci pjevaju" i dodjelom nagrada - "Vasilije Ivanovič Å ćućkin" pripala je glumici Dubravki Drakić, godiÅ”nje iz opÅ”teg, tehničkog i umjetničkog sektora koji su svojim radom obilježili proteklu godinu pripale su glumcima Omaru Bajramspahiću i glumici Vanji Jovićević, vozaču Gavrilu Lopičiću i Å”minkerki Nadi Mijović - proslavilo 71. rođendan. 
 
2
VeĆØeras u Crnogorskom narodnom pozoriÅ”tu
Premijerno "Jerma" - borba ā€œpolitiĆØkogā€ i ā€œbioloÅ”kogā€!
          - Kod Sajmona Stouna imamo borbu izmedju ā€œpolitiĆØkogā€ i ā€œbioloÅ”kogā€, izmedju života na koji mislimo da možemo da imamo uticaja i biologije na koju nemamo uticaja a koja se ā€œpodmukloā€ budi i poĆØinje da utiĆØe na naÅ”u sreƦu, zadovoljstvo, ispunjenost sobom - zapisala je Ana TomoviƦ, rediteljka predstave "Jerma", koja Ʀe veĆØeras od 20 premijerno biti izvedena na Veikoj sceni Crnogorskog nacionalnog pozoriÅ”ta.
Dramski pisac, filmski i pozoriŔni reditelj i glumac Sajmon Stoun 2016. napisao je po motivima istoimene drame F.G. Lorke iz 1934. Stoun je radnju Lorkine drame premjestio u danaŔnji London.
Uloge u predstavi - prva repriza je u petak od 20 - povjerene su Kristini ObradoviƦ, Aleksandru GavraniƦu, Žaklini OÅ”tir, Maji StojanoviƦ, Vulu MarkoviƦu i Sanji VujisiƦ.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|