Brze Cinjenice - Kultura

1
KIC "Budo Tomović" izložbom fotografija pridružuje se obilježavaju 40 godina društveno-muzičkog fenomena
Objektivom o - nastajanju novog talasa!
Izložbom fotografija „Tako je talasao NOVI TALAS”, koju KIC "Budo Tomović" - sjutra od devet u izložbenom holu - organizuje u saradnji sa Radio Beogradom 202, izdavačkom kućom „Jugoton“ i manifestacijom "Beogradski mesec fotografije", "srce kulture grada" pridružuje se velikoj porodici institucija i umjetnika koji ove godine obilježavaju 40 godina društveno-muzičkog fenomena poznatog kao Novi talas.
Izložbu će činiti fotografije najistaknutijih fotografa iz regiona, svjedoka i aktera onog vremena: Goranke Matić, Brajana Rašića, Gorana Vejvode, Marija Krištofića, Dušana Mitića, Sande Hržić, Stojana Đorđevića...  
 
1
Koncer jednog ood najboljih klarinetista u regionu večeras u KIC “Budo Tomović”
Na programu - djela za klarinet i klavir!
    Jedan od najboljih klarinetista u regionu, Veljko Klenkovski, u saradnji sa pijanistom Aleksandrom Sinčukom, večeras od 20 prirediće koncert u velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
Na programu koncerta su djela za klarinet i klavir: “Sonata” op. 167 Kamija Sen Sansa, “Tri romanse” op.94 Roberta Šumana, minijature-omaži velikim kompozitorima Bela Kovača (“Pozdravljam Vas, gospodine Johan Štraus” i “Posle Vas, gospodine Geršvin”) i Majkla Garsona (“Džez varijacije na Paganinijevu temu”). Pored toga, pijanista Sinčuk će izvesti dvije klavirske kompozicije Frederika Šopena (Etide op. 10, br. 11 i 12), i Sergeja Rahmanjinova (Muzički momenat op.4, br. 16).  
 
1
Objavljena povodom 50 godina rada i stvaralaštva Književne zajednice “Vladimir Mijušković” Nikšić
Promocija antologije - “Olujna polja poezije”!
       Promocija antologije “Olujna polja poezije” koja je Objavljena povodom 50 godina rada i stvaralaštva Književne zajednice “Vladimir Mijušković” Nikšić - priredili su je Spasoje Bajović i Jovan Drašković - biće večeras od 20 promovisana u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
O knjizi govore: dr Marijana Terić, mr Marijana Blečić, priređivači Spasoje Bajović i Jovan Drašković, prevoditeljka Vesna Anastasija Božović, dramski umjetnik Miro Nikolić i članovi Književne zajednice “Vladimir Mijušković”. 
 
0
Šesti CD Bola Boškovića “Docela i druge priče” biće sjutra promovisan u KIC "Budo Tomović"
Putovanje kroz - četiri epohe!
       - Novim kompozicijama Bošković svoj umetnički i istraživački angažman usmerava ka temi zavičaja u kontekstu istorije. Četiri kompozicije čine putovanje kroz četiri epohe prostora koji autora, kroz čitavo stvaralaštvo, neiscrpno nadahnjuje. Dolcea kao antički rimski grad, carska provincija Prevalis, srednjevekovna oblast Zeta u doba Crnojevića i toponim Titograd-Podgorica doživljeni su u tipičnom Boškovićevom senzibilitetu u kome se prepliću i dopunjavaju melodična melanholičnost, razigrana folklorna radoznalost, katkad elegični citat, sve u nameri panoramisanja mitske čudesnosti jednog krajolika. Čuvajući lokalne kolorite, ne bežeči od naglašene atmosfere Mediterana, on svoje stvaralaštvo stavlja u širi civilizacijski i moralni kontekst - napisao je Petar Peca Popović, recezent 6. samostalnog CD Bola Boškovića “Docela i druge priče”, koji će sjutra od 12 biti promovisan u Multimedijalnoj salli KIC "Budo Tomović".
Učesnici promocije uz autora su predsjednica Udruženja kompozitora Crne Gore Mirjana Živković i direktorica KIC-a mr Snežana Burzan Vuksanović. Biće prikazan i prilog Srđana Stojanovića direktora instituta za muzikologiju Srbije i prilog sa prve pomocije 1993. godine Dragoljuba Đuričića.  
 
0
Ženska pjevačka grupa iz Kolašina sjutra u KIC „Budo Tomović“
„Đude“ nastupaju - premijerno!
          Ženska pjevačka grupa „Đude“ iz Kolašina koja njeguje tradcionalno dvoglasno pjevanje sjutra od 20 premijerno će nastupiti u sali DODEST Kulturno - informativnog centra „Budo Tomović“.
Koncert organizuju Kulturno - informativni centar „Budo Tomović“, Centar za kulturu Kolašin i KUD “Mijat Mašković” Kolašin.  
 
0
Godišnja skupština Udruženja folklornih ansambala Crne Gore u neđelju
Posebna plaketa - Kaluđeroviću!
Za 50 godina rada u folkloru Crne Gore posebnu plaketu dobiće Sreten Kaluđerović na godišnjoj skupštini Udruženja folklornih ansambala Crne Gore koja će u neđelju od 12 biti održana u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Za doprinos očuvanju tradicije i kulture zahvallnic će biti dodijeljene harmonikašu Ivanu Pekoviću, , narodnom guslaru - Stefanu Markoviću, novinarci Tijani Perović, direktorici KIC "Budo Tomović Snežani Burzan Vuksanović.medijskoj kući "TV7" i galeriji "Zor" – Podgorica. 
 
0
Prva samostalna zbirka poezije profesorice dr Marije Krivokapić u KIC "Budo Tomović"
Promoviše prvjenac - “Prolasci”!
       Prva samostalna zbirka poezije profesorice dr Marije Krivokapić “Prolasci” biće večeras od 19 prommovisana u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O poeziji zbirke “Prolasci” (OKF, Cetinje, 2019) - karakteriše je nelinearnost i slobodan stih. Često se pojavljujući kao reakcija na percepirani apsurd, pjesme se dojme kao neizvjestan kolaž kojim se nastoji ustanoviti stabilno značenje neposredne stvarnosti, sublimirane kroz perspektivu žene - sa autorkom će razgovarati dr Lena Ruth Stefanović i dr Jasna Tatar.  
 
0
“Svi smo mi Crna Gora - bogatstvo različitosti”
Veče folklora - „U kolo se bratsko uhvatimo“!
    Veče folklora „U kolo se bratsko uhvatimo“ sjutra od 19 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" - u sklopu manifestacije “Svi smo mi Crna Gora - bogatstvo različitosti” - organizuje Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.
Folklorni ansambl “Budo Tomović” iz Podgorice, KUD ”Boka” iz Tivta, KUD “Ramadan Šarkić” iz Tuzi, KUD „Duga” iz Berana, Folklorni ansambl “Rožaje” iz Rožaja, Etno grupa ”Besa” i članice etno grupe “Teferidž” iz Rožaja raznovrstnm scenskim pokretima i etno zvuko predstaviće folklornu baštinu Crne Gore, prožimajući vrijednosti jedinstvene crnogorske kulturne baštine.  
 
0
Knjiga „Lukaaji energija balansa“ Luke Đurovića biće sjutra predstavljena u KIC "Budo Tomović"
Između korica - spoznavanje sebe!
          - Ova knjiga će vas uvesti u čudesni svijet duhovnosti, odnosno otkriće vam tajne umijeća življenja, tako što će vam objasniti osnovne principe funkcionisanja ljudi. Riječ je o znanjima koja su neophodna svima, kako bi spoznali kako funkcionišemo na fizičkom, emotivnom i mentalnom nivou - napisao je kiropraktičar i iscjelitelj o Nikola Perović o knjizi „Lukaaji energija balansa“ Luke Đurovića koja će sjutra od 19 biti promovisana u Multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Pored autora o knjizi će govoriti i Ljiljana Dubljević, iscjeliteljka i energoterapeutkinja, a veče će moderirati Dušica Vugdelić. 
 
0
Koncert svjetski priznatog slovenačkog virtuoza na violini, Mihe Pogačnika KIC "Budo Tomović"
Muzikkom mijenja - patnju!
Koncert svjetski priznatog slovenačkog virtuoza na violini, vizionara i inovatora Mihe Pogačnika KIC "Budo Tomović", u saradnji sa Ambasadom Republike Slovenije u Crnoj Gori, prirediće sjutra od 20 u sali DODEST "srca kulture grada".
Pogačnik vjeruje da muzika i umjetnost mogu promijeniti društvo i učiniti svijet kvalitetnijim i iskrenijim mjestom. On je i motivacioni govornik koji savjetuje svjetske kompanije, osnivač festivala koji se tokom kriznih stanja selio od mjesta do mjesta kako bi muzikom zamijenio patnju, ali je i čovjek koji je prije svega violinista. 
 
0
U galeriji "Centar", povodom 60 godina nesvrstanosti
U postavci - pokloni nesvrstanih!
    Prva Konferencija nesvrstanih zemalja povod je i inspiracija za izložbu “Dokumenti – 60 godina nesvrstanosti”, koja će sjutra od 19 biti otvorena u galeriji "Centar" Centra savremene umjetnosti Crnee Gore,
Izložbu čine radovi iz fonda Centra savremene umjetnosti čiju su selekciju izvršile kustoskinje Marina Čelebić, Nađa Baković i Anita Ćulafić. Tokom godina postojanja, nesvrstane zemlje su Galeriji poklanjale brojna umjetnička djela kojima su predstavile umjetnost svojih država. Danas, ona su i svojevrsni dokumenti jednog vremena, pokreta, prožimanja, međusobne saradnje i kulturne razmjene.  
 
3
Predavanje profesora na konzervatorijumu „Patrisija Petibon“ u Montaržiju sjutra u KIC "Budo Tomović"
O umjetnosti flaute - iz ugla virtouza!
Predavanje “Flauta kroz vjekove” flautista Sebastijan Bereta, profesor na konzervatorijumu „Patrisija Petibon“ u Montaržiju (Francuska) održaće sjutra od 13 u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
U sklopu predavanja biće predstavljena umjetnost flaute iz ugla izvođača-virtuoza na svim vrstama instrumenta.  
 
3
Izložba fotografija Ivana M. Grdinića u KIC "Budo Tomović"
Inspiracija u - botaničkoj bašti!
    Izložba fotografija Ivana M. Grdinića "Iz mog ugla" - inspirativno polazište mladom fotografu za ovu izložbu bila je Botanička bašta Danijela Vinceka u Dulovinama, u kojoj je Grdnić više godina radio - biće sjutra od 19 otvorena u izložbenom holu KIC “Budo Tomović”.
Postavku koja će obuhvatiti 27 fotografija otvoriće fotograf Balša Rakočević i moći će da se pogleda do 12.novembra.  
 
3
“Crnogorac u tranzicji” sjutra na sceni DODEST KIC "Budo Tomović"
Jubilarno izvođenje - za 40 godina teatra!
             Pedeseto jubilarno izvođenje monodrame “Crnogorac u tranzicji” Dragana Buzdovana, glumca kotorskog pozorišta „Teatar 303“ koje obilježava 40 godina postojanja biće sjutra od 20 na sceni DODEST organizovano u KIC "Budo Tomović".
Monodrama “Crnogorac u tranziciji” osvrt je na dešavanja u poslijeratnom periodu i pogled na našu tranziciju od doba komunizma do ovog današnjeg pluralizma. Priča je ispreplijetana događajima, koji su bili značajni za našu sredinu i isti su obrađeni sa puno doze humora i satire.  
 
2
Turistička organizacija Podgorice nastavlja promociju arheološkog lokaliteta
Bal pod maskama - na Duklji!
          Turistička organizacija Podgorice kao nastavak aktivnosti koje realizuje u cilju valorizacije i promocije arheološkog lokaliteta Duklja, a nakon prikazivanja promotivnog filma „Antička Duklja“, sjutra od 12 organizuje Tematski bal pod maskama na Duklji.
- Svi kostimi i maske moraju biti vezani za antički period - napominju u TOP, iz koje najavlljuju kulturno-umjetnički program. 
 
2
Roman crnogorskog pisca Ilije Đurovića sjutra pred publikom KIC "Budo Tomović"
Promocija romana - "Sampas"!
Roman “Sampas“ crnogorskog pisca Ilije Đurovića, koji ) piše prozu, poeziju, drame i filmska scenarija, biće sjutra od 20 promovisan u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
O romanu će sa autorom razgovarati pisac i novinar Brano Mandić. 
 
1
„Žene - svjetlost života“ mr Triva Zolaka u KIC "Budo Tomović"
Između korica - uspješne i zanimlljive!
             Peta knjiga o životnim pričama uspješnih i zanimljivih žena Crne Gore „Žene - svjetlost života“ koju potpisuje Trivo Zolak biće sjutra od 19 predstavljena u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O zanimljivoj knjizi, Nakon 22 godine od pojavljivanja prve “Čudesna moć žene”, objavljene su životne priče 38 uspješnih, istaknutih i/ili zanimljivi žena Crne Gore.
O Zolakovom djelu govoriće novinar i publicista dr Miomir Maroš, direktorica KIC-a Snežana Burzan, mr novinarstva i PR-a i mr Trivo Zolak, novinar, istraživač, publicista i svjetski putnik.
 
 
1
Revija “Filmski žanrovi - naučna fantastika” od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Reviju otvara - “Istrebljivač”!
Jedan od deset najgledanijih science fiction filmova svih vremena “Istrebljivač” (1982) sa Harisonom Fordom u glavnoj ulozi otvoriće reviju “Filmski žanrovi - naučna fantastika” sjutra od 20 u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Futurističku akcionu avanturu Luka Besona “Peti element” (1997) koja nudi klasičnu priču borbe dobra i zla prikazana u utorak. Kultni klasik Stenlija Kjubrika “Odiseja u svemiru 2001” (1968) koji je proglašen za najbolji film naučno - fantastičnog žanra svih vremena obilježiće u srijedu završnicu revije 
 
1
Građanska inicijativa “21. maj” pokrovitelj predstavljanja djela sportskog novinara Milojka Pantića
Promociija knjige - "Nebo se otvorilo"!
Uzrečica koju je čuveni sportski novinar Milojko Pantić izgovorio prilikom prenosa utakmice finala Kupa šampiona Crvena Zvezda – Bajern, devedesetih godina prošlog vijeka, postala je naslov knjige ,,Nebo se otvorilo”, koju je ovaj legendarni komentator napisao o svom životu u bivšoj Jugoslaviji i svim onim državama koje su nastale poslije njenog raspada, a koja će večeras od 19 biti predstavljena u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O knjizi će govoriti novinar i književnik Mihailo Radojičić, a medijator večeri biće Tijana Todorović.
 
 
1
Crnogorsko narodno pozorište u četvrtak otvara pozorišnu sezonu
Na otvaranju - premijera „Omladina bez Boga“!
- Omladina bez Boga najkraće znači – omladina koja nema kritički stav, koja bitiše bez dobrog orijentira u životu i uništena je propagandom. Tara Manić, iako ima 26 godina, ima potencijal da napravi spektakl sa dvadeset glumaca, a naše pozorište ima snažan kapacitet za taj spektakl - istakao je direktor CNP Marko Baćović na današnjoj press konferenciji povodom premijere predstave „Omladina bez Boga“, rediteljke Tare Manić, koja će prekosjutra od 20 biti izvedena na velikoj sceni, čime će Crnogorsko narodno pozorište otvoriti novu pozorišnu sezonu.
U predstavi igraju: Miloš Pejović, Mirko Vlahović, Danilo Čelebić, Dubravka Drakić, Slobodan Marunović, Jovan Dabović, Dragan Račić, Branka Otašević, Aleksandar Radulović, Andrea Mugoša, Tihana Ćulafić, Vukan Pejović, Nikola Perišić, Slavko Kalezić, Slaviša Grubiša, kao i studenti glume Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja Pavle Bogojević, Milo Perović, Matija Memedović, Miloš Kašćelan, Una Lučić i Stefan Vuković. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|