Brze Cinjenice - Kultura

2
Duhovita drama nastala u produkciji KIC "Budo Tomović"
Premijera "Ekselencije" - u petak!
          Premijera duhovite drame "Ekselencije", priče o izgubljenim identitetima, nastale u produkciji Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović” biće u petak od 20 izvedena sali DODEST "srca kulture grada".
   U predstavi čiji tekst i u režiju potpisuje pisac i dramaturg Obrad Nenezić igraju Žaklina Oštir i Jovan Dabović. Scenografiju je radio Darko Musić, kostime Vera Šoškić, ton Vladan Pićurić, a svijetlo Dražen Milić.
Repriza je u subotu. 
 
2
Tribina "Podgoričke priče" sjutra u KIC "Budo tomović"
Gostuje - Sonja Tomović Šundić!
Profesoriva dr Sonja Tomović Šundić, koja pored pedagoškog uživa i naučni i stvaralački ugled domaće i šire javnosti, biće sjutra od 20 u sali DODEST KIC "Budo tomović" gošća tribine "Podgoričke priče".
Kao neko koje rastao, razvijao se i sazrijevao sa savremenom Podgoricom, Sonja Tomović Šundić sa moderatorom, novinarom Vanjom Kovačevićem pričaće Koliko je to bilo teško, zahtjevno, ili, pak, jednostavno. 
 
1
Folklorni ansambl KIC “Budo Tomović'” biće dio udruženja folklornih ansambala Zapadnog Balkana
“Haemus” povezuje - kulture i tradicije!
- Ideja je da ovaj ansambl ujedinjujući folkloraše, predstavnike šest država, bude način povezivanja različitih kultura i tradicija, razmjene znanja i iskustva, a sve kroz promociju folklornog bogatstva, igre i pjesme - Folklorni ansambl KIC “Budo Tomović'” biće dio udruženja folklornih ansambala Zapadnog Balkana “Haemus”. Inicijativu za osnivanje ansambla država Zapadnog balkana pokrenula je kulturno - umjetnička asocijacija FIDAF iz Albanije, a osim FA “Budo Tomović” koji predstavlja Crnu Goru, udruženju su pristupili i ansambli iz Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije.  
 
1
Deveta revija “Mjuzikl - filmska rapsodija” od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Na otvaranju - “Uskršnja parada”!
Dobitnik Oskara za muziku i nagrade Udruženja scenarista SAD, film “Uskršnja parada” iz 1948. godine sa Džudi Garland i Fredom Asterom u glavnim ulogama otvoriće sjutra od 20 u sali DODEST KIC "Budo Tomović" devetu reviju “Mjuzikl - filmska rapsodija”, kojom u januaru tradicionalno počinje filmski repertoar "srca kulture grada".
Zasnovan na istoimenoj uspješnoj produkciji iz 1956, mjuzikl Vinsenta Minelija “Zvona zvone” (1960) sa Džudi Holidej i Dinom Martinom biće prikazan drugog dana revije. Za kraj revije planirana je projekcija kriminalističke muzičke komedije “Robin i 7 pljačkaša” (1964) Gordona Daglasa o gangsterima koji se bore za kontrolu nad gradom.  
 
1
Deseta samostalna izložba slika Miodraga Mike Uzelca u KIC "Budo Tomović"
Čudesne igre - boja, forme i linija!
         - Pravo je zadovoljstvo sresti stvaraoce poput Miodraga Uzelca koji s ljubavlju druguje s kičicom, prenoseći svoje najtananije emocije na platna, pokazujući nam ono što ni sama priroda nije uvijek u mogućnosti da nam prikaže. Njegov slobodni izraz poput misterije donosi nam čudesne igre boja, forme i linija, praveći neobične kompozcije koje nas ne ostavljaju ravnodušnim. Poput starih majstora na Mikovim platnima se vidi taj renesansni nanos boja koji je danas veoma rijedak. On vidi što većina nas ne bi primijetila i nesebično nam to otkriva svojim slikarstvom - zapisala je Branka Radović Peruničić, članica ULUSCG, povodom 10. samostalne izložba slika Miodraga Mike Uzelca „Deset dosanjanih snova“, koja će sjutra od 19 biti otvorena u izložbenom holu Kulturno - informativnog centra „Budo Tomović“.  
 
0
KIC "Budo Tomović" najavio januarski program
Nastavljaju da - obogaćuju ponudu!
- "Srce kulture grada" i u Novoj 2022. biće mjesto gdje će Podgoričani rado dolaziti i uživati u filmskim projekcijama, književnim večerima, zanimljivim koncertima, pozorišnim premijerama i likovnim izložbama. Kulturnu ponudu našeg Glavnog grada nastavićemo kao i svih prethodnih godina da obogaćujemo i unaprjeđujemo prepoznatljivim, inovativnim i profilisanim repertoarom - obećavaju, najavljujući program za januar, iz KIC "Budo Tomović". 
 
2
Dukljanska akademija nauka i umjetnosti održala novogodišnju Svečanu sjednicu na kojoj su uručene povelje za 25 novih članova
Ujedinjeni možemo - prebroditi sve teškoće!
– Ujedinjeni sigurno možemo prebroditi sve teškoće. Ovako suprostavljeni ne možemo obezbijediti mir i razvoj. Niko nema pravo da narodu, u ime naroda, proizvodi ovako neprihvatljivo stanje u društvu – poručio je profesor Mihailo Burić, koji je sa svečane sjednicu na kojoj su uručene povelje za 25 novih članova DANU apelovao za mir i napredak Crne Gore i poručio Crnogorcima svih nacija da se ujedine.  
 
2
Premijera “Bladi Mun”, rediteljke i spisateljice Ane Đorđević, 28. na Velikoj sceni CNP
“Savršeni stranci” smješteni - u crnogorski milje!
   - Ovaj tekst sam pisala posebno za ovo podneblje, ovo pozorište i u skladu sa vremenom u kome živimo. Uvela sam osmi lik, koji ne postoji ni u jednoj drugoj verziji ovog djela – osobu koja, za razliku od ostalih protagonista, nema šta da krije. Lik Sunčice, kako joj samo ime kaže, u odnosu na naziv predstave predstavlja sve one divne, dobre ljude koje ne primjećujemo koji žive na socijalnim marginama našeg društva - ukazala je na press konferenciji rediteljka i spisateljica Ana Đorđević, koja je specijano za CNP novu verziju, svoje drame “Crna kutija” - “Bladi Mun”, koja će u nacionalnom teatru premijerno biti izvedena 28. na Velikoj sceni, a na repertoaru je i 29. i 30.  
 
2
U susret Novogodišnjim praznicima
Zatvorenicima gostuje - Tiho Vujović!
Istaknuti likovni stvaralac, pisac, profesora i televizijski voditelj Tihomir Tiho Vujović, umjetnik specifičnog i prepoznatljivog izraza, povodom predstojećih novogodišnjih praznika, organizovaće sjutra prigodan kulturno-umjetnički program u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.
Vujović će svojom izložbom napraviti retrospektivu dosadašnjeg umjetničkog stvaralaštva, uz osvrt na književno djelo ,,Marlen“.  
 
2
DEUS 2021
Promocija bibliografije - Senada Gačevića!
Bibliografija “Muzika u staroj crnogorskoj periodici (1871 - 1943)” kompozitora, profesora Senada Gačevića koja sadrži 2829 bibliografskih jedinica i obuhvata sve pomenute aspekte muzičkog života biće - u organizaciji Sekretarijata za kullturu i sport Glavnog grada - na DEUS 2021 promovisana sjutra od 20 u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Na promociji rukopisa koji će olakšati rad svim budućim istraživačima muzičke tradicije, razvoja muzike i muzičkog nasljeđa u Crnoj Gori govoriće profesor dr Dimitrije Golemović, prof. dr Senad Kazić, Tijana Jovović i autor. 
 
2
Nova zbirka doskorašnjeg ambasadora Miodraga Vlahovića u KIC "Budo Tomović"
Predstavljaju - "Nevjernika pri Svetoj Stolici"!
Nova zbirka doskorašnjeg ambasadora Crne Gore pri Svetoj Stolici i pri Malteškom redu Miodraga Vlahovića “Nevjernik pri Svetoj Stolici” biće sjutra od 20 predstavljena u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović".
O knjizi će, pored autora, govoriti ambasador Nebojša Kaluđerović, nekadašnji ministar vanjskih poslova Crne Gore i Draško Đuranović, novinar, direktor Pobjede.  
 
2
Kuratorka 59. Venecijanskog bijenala odabrala predstavnike Crne Gore na 59. Venecijanskom bijenalu
Prpovijedaju o - ishodima strijepnji i maštanja!
- Povezani u cjelinu, u međusobnom dijalogu, sa tačkama susreta i apsolutnog razlaza, odabrani radovi zajednički pripovijedaju priču o mogućim ishodima strijepnji i maštanja koje proizvodi nestabilna stvarnost - istakla je obrazloženju Natalija Vujošević, kuratorka 59. Venecijanskog bijenala, selektovala je četiri prijedloga koji će se u formi kolektivne izložbe naziva Umijeće držanja za ruke predstaviti u crnogorskom paviljonu, i to:
"Oh, neopisivo me podsjećaš na čovjeka kojeg sam nekad obožavao" autora Dante Bua, "Meke forme" autora Darka Vučkovića, "Svaki raj nije izgubljen" zajednički predlog autora Lidije Delić i Ivana Šukovića, i "Guilty Knowledge" autorke Jelene Tomašević. 
 
2
Crnogorsko narodno pozorište, po tradiciji, sjutra priređuje Novogodišnji koncert
Nastupa Yury Revich i - novi Kamerni orkestar!
Na Novogodišnjem koncertu 22. decembra, kojim CNP nastavja tradiciju, nastupiće slavni violinista Yury Revich i sopran Ivana Čanović. Publici će biti predstavljen novi Kamerni orkestar Crne Gore sastavljen od najboljih muzičara iz naše države i regiona a dirigent je Sascha Goetzel. Publika će biti u prilici i da uživa u poznatim melodijama simfonijske muzike, valcera, tanga, tradicionalnih i savremenih kompozicija za violinu i operske muzike (Vivaldi, Piazzolla, Mozart, Schubert…).  
 
1
Izložba ,,Svetlana Kana Radević - posljeratna arhitektura između centra i periferije'' od sjutra u Modernoj galeriji
Premijerno poslije - Venecije!
             Izložba ,,Svetlana Kana Radević - posljeratna arhitektura između centra i periferije´´ dio programa DEUS, biće sjutra od 20 otvorena u Modernoj galeriji do 1. marta 2022.
Izložbu, koja je prvi put prikazana na XVII Venecijanskom bijenalu arhitekture, realizuju, uz podršku Glavnog grada i Sekretarijata za kulturu i sport, APSS Institut i kompanija Strategist, otvoriće Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. 
 
1
Jedinstvenim teatarsko - muzičkim hepeningom KIC "Budo Tomović" obiježava pet ipo decenija rada
Slave uz - “Semper Iuvenis”!
    Jedinstvenim teatarsko - muzičkim KIC hepeningom “Semper Iuvenis”, oko 150 učesnika, kako umjetnika koji su prije 55, 40, 25 ili 10 godina počinjali svoje karijere na scenama Doma omladine i KIC, tako i današnje umjetničke KIC - snage iz Foruma mladih pisaca, DODEST radionice glume, folklornog ansambla, KIC pop hora, dječji hor "Zvjezdice"...sjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" obilježiće pet ipo decenija uspješnog rada "srca kulture grada".  
 
1
Retrospektivna izložba plakata "Nights" Marka Vulete- Đukanova od sjutra u "Centar"
U postavci - plakati za klupske večeri!
Retrospektivna izložba plakata "Nights" Marka Vulete- Đukanova, poznatijeg pod pseudonimom Floating Bstrd, koju čine plakati za klupske večeri nekih od najpoznatijih beogradskih i svjetskih klubova kao što su Drugstore, 20/44, ali i La Java i Rex (Pariz) About blank i Urban Spree (Berlin), Garage Noord i Dynamic Range (Amsterdam, The Waiting Room i Cell (London)...biće sjutra od 19 otvorena u galeriji "Centar" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Otvoriće je muzički set GilerZ.  
 
1
Drugo Bijenale Post-YU+th otvoreno sinoć u "Dvorcu Petrovića"
Prva nagrada - za Black Market!
-    Žiri u sastavu Ljiljana Karadžić, Tjaša Pogačar i Barbara Gregov jednoglasno je odlučio da nagrada ovogodišnjeg bijenala pripadne Andreju Škufci za rad Black Market. Black Market je skulpturalno okruženje koje upućuje na odnos između tehnologije kao samorastuće infrastrukture u kojoj čovjek nije više centralni subjekt. Na taj način rad komentariše savremena pitanja kapitalističke ekspanzije, njegove ektrakcijske logike i ekoloških konsekvenci, a pri tome se pozive na naučnu fantastiku u literaturi i filmu, kao i vizije tehnologije u popularnoj kulturi - obrazoženje je žirija 2. Bijenala Post-YU+th, koje je sinoć otvoreno u "Dvorcu Petrovića".  
 
0
Poezija Ivane Knežević Minić sjutra u KIC “Budo Tomović”
Promoviše - “Kofer čežnje”!
       Zbirka poezije “Kofer čežnje” Ivane Knežević Minić biće sjutra od 19 promovisana u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
Učesnici pomocije, uz autorku, su: književnici Veljko Veljović, Milan Rajović, Miladin Trifović i direktorica KIC-a mr Snežana Burzan Vuksanović, menadžerka u kulturi i PR-u i novinarka.  
 
0
Forum mladih pisaca KIC „Budo Tomović”
Predstavljaju - „Pretresanje bilježnice”!
       Sedmi zbornik radova „Pretresanje bilježnice” Foruma mladih pisaca KIC „Budo Tomović” biće promovisan večeras od 20 u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
U novoj zajedničkoj knjizi rukopisa mladih pisaca u izdanju KIC objavljen je izbor iz najnovijeg stvaralaštva Milice Bošnjak, Anđele Bulajić, Adnana Zajmovića, Luke Boljevića, Marka Stanojkovskog, Nikole Ćorca, Milene Radević, Barbare Delać, Jane Radičević i Nataše Gudelj. Likovna urednica zbirke je Suzana Pajović, a izdavač JU KIC „Budo Tomović”. Knjigu će predstaviti urednica zbirke Jelena Knežević i autori, uz moderaciju kooordinatorke rada Foruma u KIC, Valentine Knežević. 
 
0
Izložba Bijenala Post-YU+th i finalista Milčik nagrade u Centra savremene umjetnosti Crne Gore
Za početak - performans Semira Mustafe!
Performansom Semira Mustafe, jednog od finalista Milčik nagrade sjutra od 17 u Galeriji Klub počeće izložba Bijenale Post-YU+th i finalista Milčik nagrade koje će se održati u prostorima Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
U 17,30 u "Dvorcu Petrovića biće" izveden performans “Ne sasvim nasumično i rijetko” Anne Ampersand,
u 18 žiri će proglasiti ovogodišnjeg dobitnika/cu Milčik nagrade (Perjanički dom i Galerija Klub). U 19, u "Dvorcu Petrovića" žiri će proglasiti dobitnika/cu nagrade ovogodišnjeg bijenala Bijenale Post-YU+th.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|