Brze Cinjenice - Kultura

0
Promocija CD Lare Šćekić u ponedjeljak u KIC "Budo Tomović"
“Za svu djecu svijeta” - raspjevano i humano!
       Promocija CD Lare Šćekić “Za svu djecu svijeta” biće organizovana u ponedjeljak od 18 u Velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
Na promociji učestvuju JPU "Ljubica Popović", dječiji hor "Zvjezdice", škola pjevanja “D-moll", školica baleta "Allegro", plesna škola "Beauty", plesna škola "Diva" i dječiji solisti. Program će voditi Davor Dragojević, Vanessa Leon Gagić i Uroš Milačić.
Cijena ulaznice je pet eura, a sva prikupljena sredstva namijenjena su fondaciji “Budi human”. Uz kartu se dobija i CD dječijih pjesama.  
 
0
Izložba “Putevima Pete proleterske brigade” u holu Skupštine Glavnog grada
Fotografije svjedoče - o ratnom putu!
       Izložbom “Putevima Pete proleterske brigade”, koja će od večeras u 18 biti otvorena u holu Skupštine Glavnog grada u Njegoševoj ulici, Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore predstavljaju javnosti dio fotografija izuzetne dokumentarne i istorijske vrijednosti, koje svjedoče o ratnom putu Pete proleterske brigade, kao i dio naoružanja i ostale opreme čuvene brigade iz fundusa Spomen sobe V proleterske u kasarni “Marko Miljanov” u Maslinama.
Izložba će biti otvorena za javnost svakog dana, uključujući 9. oktobar, od 18 do 21. 
 
0
Izložba likovnih radova žena sa invaliditetom u KIC “Budo Tomović”
U postavci - radovi četiri autorke!
Izložba likovnih radova žena sa invaliditetom biće - u organizaciji Udruženja Multiple skleroze Crne Gore i KIC “Budo Tomović” - sjutra od 18 otvorena u izložbenom holu "srca kulture grada".
Postavku čine radovi Tatjane Sekulić, Milodarke Gage Pavićević, Maje Celić i Jelene Kadić. Predstaviće je akademska slikarka Danijela Drakulović i moći će da se pogleda do 13. 
 
0
Dječija manifestacija sjutra u KIC "Budo Tomović"
Veče malih zvijezda!
Hor “Zvjezdice”, solisti podgoričkih osnovnih škola Zarija Vujošević, Dina Rastoder, dječiji ansambl KUD-a “Mirko Srzentić” ...nastupiće na dječijoj manifestaciji „Veče malih zvijezda“, koja će sjutra od 19 biti držana u velikoj sali Kulturno - informativnog centra „Budo Tomović“.
Program će voditi Tijana Perović.  
 
2
Ministarka kulture i medija Maša Vlaović
Od Centra - Muzej savremene umjetnosti!
- Transformacija Centra savremene umjetnosti u Muzej savremene umjetnosti od suštinskog je značaja za razvoj crnogorske kulture, jer se njime stvaraju novi modeli unapređivanja savremenog stvaralaštva te omogućava da se Crna Gora, kao savremena država, koja prati evropske tokove, što bolje pozicionira na regionalnoj i međunarodnoj kulturnoj mapi, i to u oblasti u kojoj ima zavidno nasljeđe i izuzetna ostvarenja savremenih likovnih stvaralaca - istakla je ministarka kulture i medija Maša Vlaović povodom Informacije o potrebi transformacije Javne ustanove Centar savremene umjetnosti u Muzej savremene umjetnosti, koja je usvojena na današnjoj sjednici Vlade. 
 
2
KIC “Budo Tomović” najavio program za oktobar
Prioritet predstavljanje - 30 sadržaja!
         - Prioritet Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović” i tokom oktobra biće predstavljanje oko 30 aktuelnih i raznovrsnih umjetničkih sadržaja za sve generacije, domaćih i regionalnih umjetnika i ansambala - najavljuju oktobarski program iz "srca kulture grada". 
 
2
Crnogorsko narodno pozorište
Sezonu otvara - „Pokojnik“!
Podgoričkom premijerom predstave „Pokojnik“ Branislava Nušića u režiji i adaptaciji Egona Savina, u koprodukciji Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat, nacionalni teatar će 6. oktobra otvoriti novu pozorišnu sezonu. Reakcije kritike i publike nakon premijernog izvođenja 30. jula u Centru za kulturu Tivat, predviđaju uspjeh i dug repertoarski život komadu kojim se Nušić vratio na scenu crnogorskih teatara nakon punih 27 godina.
U predstavi igraju: Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Branka Otašević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Lazar Dragojević, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Jadranka Mamić, Dragan Račić i Slobodan Vujadinović. Autorski tim predstave čine: Vesna Popović, scenografkinja, Jelena Stokuća, kostimografkinja, Gordana Bulatović, asistentkinja kostimografkinje, Dubravka Drakić, scenski govor, organizatorka Gordana Smodlaka, izvršna producentkinja Nela Otašević, i asistentkinja reditelja Radmila Božović. 
 
2
Druga zbirka priča Marije Berilažić sjutra u KIC "Budo Tomović"
Pred publikom - “Barbelina”!
    “Barbelina”, druga zbirka priča Marije Berilažić, biće sjutra od 19 predstavljena u Multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O knjizi će govoriti: Nataša Žurić, književnica iz Mojkovca, lektor i recenzent zbirke, autorka Marija Berilažić i izdavač doc. dr Mirko Jakovljević. Veče će moderirati Marko Savić, asistent FPN.
 
 
2
Koncert violončeliste Isaka Haračića i pijanistkinje Sonje Marković u KIC “Budo Tomović” - premijerni
Na programu - djela Marka Kovača!
          Violončelista Isak Haračić i pijanistkinja Sonja Marković održaće koncert - u sklopu ciklusa “Kamerna muzika” - sjutra od 20 u velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
Program premijernog nastupa u KIC činiće djela Marka Kovača “Molitva za violončelo i klavir” (premijerno izvođenje), Bohuslava Martinua “Varijacije na Rosinijevu temu H.290”, Arvo Perta (Arvo Pärt) “Ogledalo u Ogledalu” i Fazila Seja (Fazıl Say) “Sonata za violončelo i klavir”. Ulaz je besplatan. 
 
2
Tribina “Podgoričke priče” KIC "Budo Tomvić"
Sjutra gostuje - Zoja Đurović!
Tribina “Podgoričke priče” KIC "Budo Tomvić" ugostiće sjutra od 20 u sali DODEST dugogodišnjeg pedagoga i kreatora podgoričke muzičke i umjetničke scene Zoju Đurović.
Magistra dirigovanja Zoja Đurović je dugogodišnja profesorica solfeđa i hora u Umjetničkoj školi za muziku i balet ‘’Vasa Pavić’’’. Iz njene bogate profesionalne karijere pomenimo da je sa ženskim horom Srednje muzičke škole osvajala brojne nagrade, a dugi niz godina bila je jedan od dirigenata hora KUD-a "Stanko Dragojević". Dugogodišnja je članica ženskog vokalnog kvarteta „Veselice“, a skoro deceniju vodi i članica je ženske klape „Alata“. Već godinu je dirigentica i KIC pop hora.
Moderator programa je novinar Vanja Kovačević.  
 
1
Filmom "Poslije zime", reditelja Ivana Bakrača", počinje 7. "Džada film fest"
Za šest noći - 13 filmova!
          Filmom "Poslije zime", reditelja Ivana Bakrača", večeras, poslije prošlogodišnjeg skraćenog izdanja, počeo je 7. "Džada film fest", na kojem će d 24. biti prikazano 13 filmova, šest debitantskih i sedam revijalnih.
Stalna postavka festivala biće ispred ispred Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“ gdje će se šest noćiju od 19 prikazivati po jedan debitantski film u takmičarskoj sekciji. Revijalni dio programa, koji počinje od 21, biće prikazivan na sedam lokacija na ulicama Podgorice. 
 
1
Prepokretna izložba od sjutra u izložbenom holu KIC-a „Budo Tomović“
„Instalacije i patenti“ - neimenovanog autora!
             Prepokretnu izložbu neimenovanog autora "Instalacije i patenti“ ljubitelji vizuelne umjetnosti moći će da pogledaju u izložbenom holu KIC-a „Budo Tomović“ od 19. do 26.
Svečano zatvaranje izložbe biće organizovano u ponedjeljak, 26. u 19. 
 
1
Predstava za djecu “Zelena gora” sjutra u KIC "Budo Tomović"
Djecu podučava - zabavno i kritički!
       - Kroz zabavni, emotivni i kritički plan predstava poučava djecu o tome šta su klimatske promjene, šta je zaštita životne sredine, na koji način možemo da utičemo na oporavak ekološkog stanja naše domovine i koliko od svakog od nas pojedinačno zavisi zdravlje planete Zemlje, našeg jedinog zajedničkog doma - najava je za za djecu “Zelena gora” koja za temu ima ekologiju, očuvanje životne sredine i klimatske promjene. Sjutra od 19 biće izvedena na Velikoj sceni KIC "Budo Tomović".
Po motivima teksta Mile Mašović Nikolić, adaptaciju je uradila autorska ekipa, reditelj je Branko Ilić, kreativna producentkinja Branka Femić Šćekić, a igraju Danica Rajković, Katarina Krek i Lazar Đurđević.  
 
1
Osma revija „Zlatne komedije“ od 19. do 21. u KIC „Budo Tomović“
Reviju otvaraju - "Milerovi”!
    Osma revija „Zlatne komedije“, koju filmski program KIC „Budo Tomović“ organizuje predstaviće značajna djela ovog filmskog žanra od 19. do 21.septembra.
Trodnevna revija počeće holivudskom komedijom “Mi smo Milerovi” koja je snimljena 2013. u režiji američkog reditelja Ravsona Maršala Turbera. Američku akcionu špijunsku komediju „Uhvati Smarta“ (2008) koja je zasnovana na istoimenoj televizijskoj seriji Mela Bruksa i Baka Henrija publika će moći pogledati drugog dana revije. Kraj revije obilježiće krimi komedija reditelja Šejna Bleka “Kiss Kiss Bang Bang” (2005) bazirana na romanu “Bodies are where you find them” Breta Halideja.
U sali DODEST projekcije počinju od 20. 
 
1
Savjet Crnogorskog narodnog pozorišta donio odluku o raspisivanju novog Konkursa za savremeni domaći dramski tekst
Rok za slanje - 30. septembar!
Za nagradu Crnogorskog narodnog pozorišta za savremeni domaći dramski tekst konkurišu dramski tekstovi koje autori šalju stručnom tročlanom žiriju na adresu: JU Crnogorsko narodno pozorište, Stanka Dragojevića 18, Podgorica – sa naznakom (Konkurs za nagradu Crnogorskog narodnog pozorišta za savremeni domaći dramski tekst) - Savjet CNP donio je odluku o raspisivanju novog Konkursa za savremeni domaći dramski tekst.
Pravo učešća na Konkursu imaju državljani/državljanke Crne Gore.Mogu se kandidovati samo drame koje prethodno nisu publikovane i izvođene. Autori/ke mogu kandidovati najviše dvije drame. Rok za slanje dramskih tekstova je 30. septembar. 
 
0
Crnogrsko narodno pozrište
Počele probe - "Procesa"!
Probe za predstavu “Proces“ Franca Kafke, u adaptaciji i režiji Dušanke Belade, koja će premijerno biti izvedena sredinom novembra na Sceni Studio počele su juče u Crnogrskom narodnom pozrištu.
Dramatizaciju teksta potisuju Jovan Bošković i Dušanka Belada, scenograf je Jovan Bošković, kostimografkinja Gordana Bulatović, kompozitorka Marija Mitrović, a izvršna producentkinja Janja Ražnatović.
U predstavi igraju: Vukan Pejović, Jelena Minić, Jovan Dabović, Pavle Bogojević i Stefan Vuković. 
 
1
Deveti Međunarodni festival folklora za đecu i mlade na "Podgoričkom ljetu" počinje sjutra
Skoći kolo - na tri lokacije!
Deveti Međunarodni festival folklora za đecu i mlade "Skoči kolo da skočimo" biće - u sklopu "Podgoričkog ljeta" - od sjtra do 14. održan na više lokacija u Glavnom Gradu:
Prve noći, sjutra od 21 nastupiće na Trgu nezavisnosti, u utorak od 20 na platou Mall of Montenegro, a u srijedu od 20 u KIC "Budo TomoviĆ.  
 
0
Revija “Filmski snovi - gledaoci biraju“ u KIC "Budo Tomović"
Na otvaranju - "Telma i Luiz"!
Filmom slavnog reditelja Ridlija Skota "Telma i Luiz" (1991) koji je najbolji primjer obrađivanja ozbiljnih tema naizgled trivijalnim filmskim jezikom, večeras od 20 u sali DODEST KIC "Budo Tomović" počeće šesto izdanje revije KIC “Filmski snovi - gledaoci biraju“.
Napisan po scenariju Keli Kuri, “Telma i Luiz“ prepoznat je kao jedan od sjajnih filmova o ženskom prijateljstvu, sa šest nominacija za Oskara. U filmu dvije najbolje prijateljice kreću u avanturu, ali se ona ubrzo pretvara u zastrašujuće bjekstvo od policije zbog zločina koje su počinile.  
 
0
Crnogorsko društvo nezavisnih književnika o prijedlogu tzv. Temeljnog ugovora Vlade Crne Gore sa Crkvom Srbije
Više imperijalne arogancije - nego ijedan ferman!
- U proteklim vjekovima borbe za slobodu i nezavisnost, Crna Gora nikad nije bila suočena s tako ponižavajućim dokumentom. Jer tzv. Temeljni ugovor, nije „temeljan“ ni ustavan – pravomoćni međunarodni sporazumi ne mogu se sklapati između suverene države i institicije čije je sjedište u drugoj državi(sic!) – napisan je u beogradskoj patrijaršiji, i proslijeđen Dritanu Abazoviću, trenutnom predsjedniku Vlade. Drugo, prijedlog ovog teksta sročen je s više imperijalne arogancije nego što je to bio ijedan ferman, ukaz, ultimatum koji su okupatori dosad javno deklarisali od vremena arhonta Petra - saopštilo je Crnogorsko društvo nezavisnih književnika koje prijedlog tzv. Temeljnog ugovora Vlade Crne Gore sa Crkvom Srbije smatra imperijalnim aktom, bez presedana u milenijumskoj istoriji Crne Gore. 
 
3
Žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade
Na listi - 23 kandidata!
Žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade, upoznao se sa podnešenim prijedlozima, nakon čega je sačinio listu od 23 kandidata: Aleksandar Radunović, docent magistar; Andrej Nikolaidis, književnik; Bećir Vuković, književnik; prof. dr Boban Batrićević; Boris Jovanović Kastel, književnik; Darko Drljević, slobodni umjetnik; Goran Sekulović, doktor nauka; dr Ivan Hajduković, doktor ekonomskih nauka; Jelena Tomašević, doc. magistar; Klinički centar Crne Gore; Mihailo Radojičić, prof. književnosti; Miraš Martinović, književnik; Momčilo Zeković Zeko, profesor; Naod Zorić, akademski slikar; Olivera Todorović, bibliotekarka; Roman Đuranović, dipl. grafički dizajner; Roman Simović, magistar umjetnosti – violinista; Senad Gačević, redovni profesor muzičke akademije;
Slobodan B. Čukić, novinar, istaživač, publicista;
Srđa Martinović, dr nauka; Stevo Vučinić; Velizar Radonjić, novinar i publicista; Zoran Ilinčić, dipl. ing. mašinstva.
Žiri će na narednoj sjednici donijeti Odluku o dobitnicima.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|