Brze Cinjenice - Kultura

1
Prva repriza premijerne predstave „Kontraevolucija“ biće odigrana sjutra u KIC "Budo Tomović"
Satnicu prilagodili - mjerama protiv COVID!
Prva repriza premijerne predstave „Kontraevolucija“ biće odigrana sjutra od 17 sati u DODEST - napominju iz KIC "Budo Tomović", koji je satnicu programa priagodio preporukama koje podrazumijevaju, uz ostalo i radno vrijeme koje je ograničeno do 18. 
 
1
U susret Danu zaljubljenih, Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ organizuje „Blind date with a book“
Sastanak sa - knjigom!
          U susret Danu zaljubljenih, Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ organizuje „Blind date with a book“ (Sastanak sa knjigom naslijepo).
U četvrtak, petak i subotu, korisnici Biblioteke moći će da, pored željene knjige, odaberu i jednu koja će biti iznenađenje za njih. Karver, Hese, Kundera, Saramago, Jejts, Pekić, Đilas, Sapkovski, Elfride Jelinek…  
 
0
Koprodukcija JU “Zahumlje” iz Nikšića i KIC “Budo Tomović”
Premijera "Kontraevolucije" - prekosjutra!
    Podgorička premijera predstave „Kontraevolucija“, koja je nastala po tekstu i u režiji Obrada Nenezića, biće organizovana u četvrtak od 18 u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
U predstavi čiji koproducenti su JU "Zahumlje" i KIC "Budo Tomović" uloge tumače: Jovan Dabović, Slavko Kalezić i Đorđe Tatić. Kostim i scenografiju je radio Darko Musić, muziku Nedjeljko Pejović, a ton i odabir muzike Ivan Zirojević.  
 
0
Izložba "Women about women/ Žene o ženama" od sjutra u Modernoj galeriji
Umjetnice osvajaju - Zapadni Balkan!
       Izložba "Women about women/ Žene o ženama", koja je uvod u dvogodišnje putovanje kroz osvajačke teritorije umjetnica Zapadnog Balkana, sjutra od 19 biće otvorena u Modernoj galeriji.
Putujuća izložba koja okuplja 25 vizuelnih umjetnica regiona (Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Sjeverne Makedonije), u Podgorici je do 25., a onda će obići region - - Beograd, Podgoricu, Zagreb, Ajdovščinu i Skoplje. 
 
0
Na februarskom repertoaru CNP
"Hamlet" sjutra - "Revizor" u četvrtak!
       U februarskom repertoara Crnogorskog narodnog pozorišta 8. i 9. februara zakazano je izvođenje “Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja”, Iva Brešana, u režiji Luke Kortine, a 16. i 18. februara “Revizor” Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, u režiji Veljka Mićunovića.
Obje predstave, u skladu sa aktuelnim mjerama Instituta za javno zdravlje, počeće u 18 sati. Moguće je prisustvo do 50 posjetilaca, uz obavezno nošenje maski tokom trajanja predstave i držanje propisane distance. 
 
0
"American corner" organizovaće Kratku školu dokumentarnog filma
Do dokumentarca - za deset sedmica!
       - Besplatna škola omogućiće polaznicima da nauče osnovne tehnike snimanja, montaže, predprodukcije, produkcije. Polaznici će diskutovati o filmu, njegovom uticaju na društvo i društvene fenomene, istraživati i detektovati društvene pojave koje ih pogadjaju i svojim radovima u formi kratkih filmova ukazati i uticati na promjene.
Po završetku radionica kratki filmovi polaznika nastali tokom škole biće predstavljeni javnosti - najavljuje "American corner" Kratku školu dokumentarnog filma koju će organizovati "nspirisani ulogom koju angažovani pojedinci mogu kroz svoju umjetnost imati u iniciranju pozitivnih promjena u društvu, sa primjerima koje crpimo iz američke svakodnevice. 
 
0
Nakon pauze, CNP otvorilo vrata za publiku
"Hamlet" i sjutra - za 50 gledalaca!
          Nakon pauze u realizaciji repertoara uslovljene restriktivnim epidemiološkim mjerama, Crnogorsko narodno pozorište otvorilo je večeras vrata za publiku, a 50 ljubitelja teatra i sjutra od 18 imaće priliku da gleda predstavu “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, Iva Brešana, u režiji Luke Kortine.
U “Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja” igraju: Jovan Dabović, Danilo Čelebić, Julija Milačić Petrović Njegoš, Ana Vujošević, Stevan Radusinović, Dušan Kovačević, Dejan Ivanić, Gorana Dragašević, Aleksandar Gavranić, Dragan Račić i Jelena Minić.
     
 
0
Razgovor sa umjetnikom u Centru savremene umjetnosti Crne Gore
Sa Živkovićem - o “Bright moments”!
          Povodom izložbe “Bright moments” u galeriji "Centar", sa njenim autorom Zoranom Živkovićem danas od 15 u Centru savremene umjetnosti Crne Gore razgovaraće istoričarka umjetnosti Anja Marković.
Shodno epidemiološkim mjerama i zabrani okupljanja, razgovoru će prisustvovati novinari, a zainteresovana publika će ga moći nakon razgovora pogledati naknadno na oficijalnom YouTube kanalu i Facebook stranici Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
0
Promocija romana Mila Masonićića sjutra u KIC "Budo Tomović"
Predstavljaju - "Kraj smjene"!
Roman Mila Masonićića „Kraj smjene“ biće - u sklopu ciklusa “Savremena crnogorska književnost” - sjutra od 18 predstavljen u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
O knjizi će, sa autorom, govoriti pisac Vasko Raičević.
     
 
3
Projekat „Rehabilitacija i reintegracija - migranti u Crnoj Gori“ u KIC „Budo Tomović“
U postavci - djela migranata!
       U okviru projekta „Rehabilitacija i reintegracija - migranti u Crnoj Gori“ u izložbenom holu KIC „Budo Tomović“ od sjutra u 11 biće otvorena izložba radova koje su kreirali migranti, kao i izložba crteža iranskog umjetnika Siamaka Khoshnoodfara, koji sa porodicom živi u Centru za prihvat migranata u Spužu.
Projekat „Rehabilitacija i reintegracija - migranti u Crnoj Gori“ podržan je u okviru „Regionalne podrške zaštitno-osjetljivom upravljanju migracijama na Zapadnom Balkanu i Turskoj“ (faza 2), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM).    
 
2
MAKADO
Umjesto pozorišne - filmska "Potonja ura"!
             Monodrama “Potonja ura Njegoševa”, čije izvođenje je bilo planirano za prekosjutra u okviru Manifestacije kamernh dramskih ostvarenja - MAKADO, otkazana je zbog bolesti glumca.
U sali DODEST, od 18, umjesto navedene monodrame biće organizovana projekcija istoimenog filma “Potonja ura Njegoševa” (1996) koji je nastao u produkciji Centra savremene umjetnosti Crne Gore. Uloga u filmu je povjerena doajenu crnogorskog teatra Slobodanu Marunoviću, autor teksta je Slobodan Tomović, a režiju potpisuje Blagota Eraković.  
 
2
“Srce kulture grada” i za februar prepremilo program u skladu sa mjerama Instituta za javno zdravlje Crne Gore
Premijera "Kontraevolucije" - 11. februara!
       Dvadesetak raznovrsnih umjetničkih sadržaja “Srce kulture grada” prirediće tokom februara, a po važećim preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore i Komisije za zaštitu stanovništva od zarazne bolesti. Na scenama KIC publika će biti u prilici da odgleda premijeru koproducentske predstave KIC i "Zahumlja" "Kontraevolucija", dva tematska filmska ciklusa, nekoliko koncerata, a biće organizovane i tri promocije književnih djela i nekoliko izložbi. Februar je mjesec u kojem će KIC Forum mladih pisaca obilježiti 6. rođendan. 
 
2
Izložba Filipa Vučkovića u Njegoševom muzeju
Podsjećanje na - „međaše“ likovne misli!
          - Izložba je nastala u želji da podsjetimo na nezaobilazne crnogorske „međaše“ likovne misli, koji su temeljili put kasnijim velikanima crnogorske likovne umjetnosti, bez kojih ona svakako ne bi bila to što jeste - zapisala je direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, istoričarka umjetnosti i autorka izložbe, dr Anastazija Miranović o izložbi jednog od prvih školovanih crnogorskih slikara s početka 20. vijeka, Filipa Vučkovića (1888-1961), na šezdesetogodišnjicu smrti umjetnika.
U organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore, izložba u Njegoševom muzeju biće od 14 otvorena online preko zvaničnih Facebook i Instagram stranica.  
 
2
Otvorena 6. Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja u KIC "Budo Tomović"
Uz poštovanje mjera - njegovanje duha!
          -I ovogodišnji MAKADO šalje jasnu poruku da moramo, uz poštovanje zdravstvenih mjera, održavati i njegovati zdravlje našeg duha i kulturnog bića, svih nas pojedinačno, i naše Podgorice - ukazala je direktorica KIC "Budo Tomović", otvaraju'i sinoć 6. MAKADO, koji je počeo duodramom ''Šta ćemo sad?'', u produkciji Yugoarta iz Beograda.
MAKADO se nastavlja večeras predstavom za najmlađe ‘’Luckasti klovnovi’’, a i NVO Korifej iz Kolašina, animiraće djecu u partnerskoj igri dva klovna Anđelije Rondović i Sanje Vujisić, u sali Dodest u 18. 
 
2
Raygovori sa umjetnikom u Centru savremene umjetnosti Crne Gore
Sa Željkom Jovićević o - "Nizovima i intezitetima"!
    Sa umjetnicom Željkom Jovićević o izložbi "Nizovi-intenziteti" kustoškinja Teodora Nikčević razgovaraće sjutra od 15 u galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Shodno epidemiološkim mjerama i zabrani okupljanja, razgovoru će prisustvovati novinari, a zainteresovana publika će ga moći nakon razgovora pogledati na oficijalnom YouTube kanalu i Facebook stranici
Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
2
Razgovor sa umjetnikom u "Dvorcu Petrovića"
Karadžić o - "Skrovitim porukama"!
O izložbi „Skrovite poruke", koja je izložena do petka, istoričarka umjetnosti Milica Bezmarević razgovaraće sa autorom Draganom Karadžićem sjutra od 18 u "Dvorcu Petrovića".
Shodno epidemiološkim mjerama i zabrani okupljanja, razgovoru će prisustvovati novinari, dok će ga zainteresovana publika pratiti uživo putem zvanične Instagram stranice Centra savremene umjetnosti Crne Gore ( @centar_savremene_umjetnosti_cg ). Snimak razgovora biće dostupan i na YouTube stranici Centra. 
 
2
Narodna biblioteka “Radosav Ljumović” pokrenula je serijal “Čitamo crnogorske autore”
Podstiču na čitanje - đecu i mlade!
    Odlomak iz knjige dramskih tekstova “Tajna plavog kristala”, autorke Dragane Kršenković-Brković, tekst je čitao Omar Bajramspahić, glumac Gradskog pozorišta u Podgorici, otvorio je serijal “Čitamo crnogorske autore” koji je pokrenula Narodna biblioteka “Radosav Ljumović”.
Namijenjen je mlađoj populaciji, a emitovaće se na You tube kanalu Narodna biblioteka — Radosav Ljumović. Ovim projektom Biblioteka želi da probudi čitalačke navike kod đece i podstakne širenje znanja o crnogorskoj književnosti za đecu i mlade.  
 
2
Šesta Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Na otvaranju - duodrama!
             Duodrama „Šta ćemo sad?“, beogradske produkcijske kuće „Jugoart“ u kojoj igraju Sofija Juričan i Ivan Đorđević, otvoriće sjutra od 18 u sali DODEST KIC "Budo Tomović" 6. izdanje Manifestacije kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO VI.
Umjesto predstave “Lice” Centra za kulturu Berane 29. januara u sali DODEST od 18 sati biće organizovano veče poezije “Sanjajući san o snu” koje će prirediti glumci Anđelija Rondović i Đorđije Tatić. Događaj ne pripada klasičnim večerima poezije, jer kao cjelina posjeduje izraženu i osobenu dramaturgiju. Osnova izvođenja je jak emotivni naboj koji je prisutan kod oba glumca. Izrežiran kao kompaktna cjelina ovaj događaj više podsjeća na dramu koja emotivno komunicira sa publikom nego na veče poezije, i preporučuju ga za izvođenja na crnogorskim scenama.
Ostale predstave biće izvedene po već utvrđenom redosljedu.  
 
2
Povodom 140 godina od osnivanja JU Narodna biblioteka “Radosav Ljumović”
Januar za - darivanje knjiga!
JU Narodna biblioteka “Radosav Ljumović” ove godine obilježava 140 godina od osnivanja. Januar je označen kao Mjesec darivanja knjige.
Do kraja mjeseca besplatna je članarina za 2021., a takođe možete Biblioteci pokloniti knjigu. 
 
2
Izložba radova Udruženja likovnih umjetnika iz Ulcinja od ponedjeljka u KIC „Budo Tomović“
U holu - "Refleksije Mediterana"!
Izložba radova Udruženja likovnih umjetnika iz Ulcinja "Refleksije Mediterana" biće od ponedjeljka u 19 do 1. februara otvorena u izložbenom holu KIC „Budo Tomović“.
Radove će predstaviti Bilal Nikezić, Edin Kapllani, Mersiha R. Mavrić, Naser Hasa i Vahida Nimanbegu.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|