2
Deveti Festival savremene klavirske muzike “Forte piano” danas i sjutra, u organizaciji KIC “Budo Tomović”
Uvertira predavanje - o klavirsoj muzicii BiH!

       Predavanjem “Bosansko – hercegovačka klavirska muzika” koje će dana od 11, u u koncertnoj sali UŠMB “Vasa Pavić” održati bosansko – hercegovački pijanista i univerzitetski profesor Bartolomej Stanković počeće 9. Festival savremene klavirske muzike “Forte piano” KIC "Budo Tomović".
Uslijediće autorski koncert mlade i afirmisane makedonske kompozitorke Ane Pandevske, kojem će prethoditi razgovor s autorkom. Njena djela izvešće pijanistkinja Dunja Ivanova, kao i odabrani učenici muzičkih škola iz Podgorice i Bara i studenti Muzičke akademije sa Cetinja.

U večernjem programa predstaviće se renomirani pijanisti različitih generacija među kojima je Nada Kolundžija iz Beograda, Bartolomej Stanković iz Sarajeva, Amir Džaković iz Skadra i Dunja Ivanova iz Skoplja. Pored večernjih koncerata na festival su uvršteni i matine programi u okviru kojih će biti predstavljeni autorski koncerti mladih kompozitora Ane Pandevske iz Skoplja i Marka Kovača iz Beograda kao i predavanje o bosansko-hercegovačkoj klavirskoj muzici.
Zahvaljujući umjetnicima upoznaćemo se sa muzikom kompozitora iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Grčke, Bugarske i Kosova. Dodatna predavanja pijanista i razgovori s autorima otvaraju mogućnost za nove susrete i širi pogled na balkansku klavirsku muziku našeg vremena.
   Značajno mjesto na festivalu zauzima otvoreni podijum učenika i studenata koji motiviše pedagošku aktivnost nastavnika i profesora u pravcu upoznavanja i izvođenja savremene klavirske muzike. Tako će na festivalu nastupiti učenici muzičkih škola “Vasa Pavić” u Podgorici i “Petar II Petrović Njegoš” u Baru, kao i studenti muzičke akademije na Cetinju.
Na festivalu će biti izvedena klavirska djela tridesetak renomiranih, kao i mladih kompozitora sa Balkana među kojima su Zoran Hristić, Milan Mihajlović, Dušan Bogdanović, Aleksandra Vrebalov, Jasna Veličković, Miloš Raičković, Anja Gnjatović, Dejan Despić, Samir Fejzić, Vojislav Ivanović, David Mastikosa, Faruk Mehić, Valentima Dutina, Milan Prebanda, Vojin Komadina, Senad Gačević, Sanja Drakulić, Pančo Vladigerov, Tomislav Zografski, Rafet Rudi, Jozef Pjerti i drugi.




Posjeta : 155