0
I tokom maja KIC "Budo Tomović" biće mjesto promocije i prezentacije aktuelnog kulturno - umjetničkog stvaralaštva i razmjene različitih iskustava i ideja
U četvrtak i petak - koncerti Boža Vreća!

Popularni interpretator i autor sevdalinki Božo Vrećo sa svojim bendom gostovaće u KIC "Budo Tomović" u četvrtak i petak i to je najbolja najava da će "srce kulture grada" i tokom maja biti mjesto promocije i prezentacije aktuelnog kulturno - umjetničkog stvaralaštva, ali i mjesto razmjene različitih iskustava i ideja.

Muzički program KIC tradicionalno kroz ciklus “Mladi talenti” nastavlja da promoviše i afirimiše talentovane umjetnike, a jedna od njih je i flautistkinja Rezeda Valeeva, studentkinja FMU u Beogradu čiji će prvi solistički koncert u Podgorici biti održan 8.maja.
KIC će se i ove godine pridružiti globalnoj proslavi sviranja kamerne muzike ACMP Worldwide Play-In kroz vikend kamerne muzike PLAY IN 2023. koji će biti održan 20.maja u Galeriji “Risto Stijović“.
AKUD “Mirko Srzentić” 10.maja upriličiće prvi cjelovečernji koncert dječijeg i omladinskog ansambla, a 29.maja biće priređen i solistički koncert crnogorske umjetnice Nine Strugar. Humanitarni koncert dječijeg hora “Zvjezdice” u okviru kojeg će premijerno biti izvedene nove, ali i već poznate pjesme hora održaće se 6.maja.
Književni program KIC-a sedmo izdanje LiTeritorije, regionalnog književnog festivala KIC-a “Budo Tomović“ organizovaće od 24. do 26. maja. Ovogodišnja manifestacija, pod nazivom “Poezija u pokretu“ okupiće pjesnike iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Austrije i Švajcarske. U okviru prve dvije večeri biće održan razgovor sa piscima Alenom Brlekom, Štefanom Šmicerom, Mašom Seničić i Nikolom Ćorcem (24.05), Sašom Garcetijem, Bojanom Vasićem, Janom Radičević i Franciskom Fiksl (25.05), a treće biće predstavljena višejezična antologija “Krijumčarenje STIHOVA”, u nizu čitanja zastupljenih autora, uz simultani prevod. Moderator programa biće književni kritičar Vladimir Arsenić. Na ovogodišnjoj LiTteritoriji, sva tri dana, prevoditeljka Elvira Veselinović vodiće prevodilačke radionice sa grupom studenata Katedre za germanistiku Filološkog fakulteta u Nikšiću.
Dramski program KIC prirediće i tokom maja tribinu “Podgoričke priče” koja je zbog svoje originalne koncepcije i istaknutih učesnika stekla naklonost brojnih Podgoričana. Ovog puta, tačnije 12.maja gošća tribine biće konzervatorka i restauratorka slikarskih djela Branka Tomović.
Dio dramskog repertoara 10.maja biće i premijera predstave “Safra”. Riječ je o autorskom projektu glumica Milice Šćepanović i Marije Labudović koje će kroz pjesmu, šalu, suze i iskrenost sa publikom podijeliti svoje ispovijesti i iskustva.
Predstavu jednog od najpoznatijih pozorišnih alternativaca Branka Kovačevića “Muzej voštenih figura” koja kroz neverbalni teatar i pokret donosi neobičnu priču o svijetlim i tamnim stranama ljudske prirode, publika će moći da pogleda 8.maja u DODEST-u.
Poznati crnogorski komičar Andrija Dabanović svoj stand up show “Mokre glave” izvešće 11.maja na velikoj sceni.
Nova revija “Novinarstvo i film” biće na repertoaru filmskog programa KIC-a u maju. Novinarstvo kao profesija inspirisalo je mnoge autore da snime poznata filmska ostvarenja, a neke od najpoznatijih među kojima su “Godina opasnog žvljenja” (1982), “Kec u rukavu” (1951) i “Svi predsjednikovi ljudi” (1976) publika će biti u prilici da pogleda od 15. do 17.maja u DODEST-u.
Izložba dokumenata i fotografija “Prosvjeta u Podgorici” koju će prirediti Državni arhiv biće otvorena 29.maja, a svoje radove 8.maja predstaviće i polaznici Radionice crtanja i slikanja "Treće doba”.
Predavanja dr Dušana Nenezića MR. sci fizijatra akupunturologa o značaju planinarenja kao jedne od najkorisnijih sportskih aktivnosti biće održana u organizaciji Planinarskog kluba "Komovi" 8, 17. i 30.maja.
Na kraju najavljujemo da će italijanski džez muzičar svjetskog renomea Paolo Frezu sa svojim projektom “Heroes” - omaž Dejvidu Bouviju gostovati 3.juna u KIC-u, a ulaznice po cijeni od 5 eura moći će da se kupe na biletarnici KIC-a od 10.maja.
Više info - Biletarnica KIC-a (9-20h) 020 664 237




Posjeta : 141