Brze Cinjenice - Kultura

2
“Zlatne komedije” VII od sjutra do srijede u KIC "Budo Tomović"
Reviju otvaraju - "Ludi od ljubavi"!
       Romantična komedija “Ludi od ljubavi” (1997) sa Metju Broderikom, Meg Rajan i Keli Preston u glavnim ulogama, obilježiće početak revije “Zlatne komedije” VII sjutra od 20 u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Legendarnu komediju Pitera i Bobija Firelija iz 1994. godine “Glupan i tupan” na repertoaru je u utorak, a za kraj revije, u srijedu planirana je projekcija filma “Ta luda ljubav” (2011) koji donosi priču o ljubavnim problemima niza međusobno povezanih likova.  
 
2
Mulltimedijalni projekat za djecu u KIC "Budo Tomović"
U podne - "Lagarije"!
       Predstava “Lagarije - čas o surogatu” (7+) biće sjutra od 12 izvedena u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Ovaj multimedijalni performans rađen je prema motivima animiranog filma “Surogat” Dušana Vukotića. Autorski i izvođački tim čine Mirko Radonjić - reditelj i vizeulni identitet, Nina Perović - kompozitor i Marija Backović - asistentkinja reditelja.
Predstava je nastala u koprodukciji Kulturnog centra “Nikola Đurković”, Kotorskog festivala pozorišta za djecu i u partnerstvu sa Dramskim studijom “Prazan prostor”.     
 
2
Prva samostalna izložba slika umjetnice iz Berana u KIC "Budo Tomović"
Sejla “U svijetu Van Goga”!
- Sa njenih slika zrači iskonska ljubav prema motivu, a i prema slikarstvu kao likovnom izrazu, jer je sve itekako povezano sa njenim emocijama, temperamentom i karakterom, iako je sve svedeno na čistu likovnost koja postaje metafora života i postojanja - zapisao je slikar mr Aldemar Ibrahimović o djelima Sejle Kerović, čija prva samostalna izložba “U svijetu Van Goga” biće večeras od 19 otvorena u izložbenom holu KIC "Budo Tomović".  
 
2
Kulturni stvaraoci danas organizuju protestnu šetnju zbog imenovanja direktorke Filmskog centra Crne Gore Aleksandre Mandarić Božović
Ponižavanje struke i - civilizacijski slom!
    - Ovo imenovanje nije samo ponižavanje struke i rušenje institucije kulture. Ovo je dubok civilizacijski pad i slom, na koji smo obavezni da upozorimo. O tome svjedoče i svakodnevni protesti novinara, javnih ličnosti i nezavisnih intelektualaca povodom odluka ministarke Bratić - istaknuto je u otvorenom pismu kulturnih stvaralaca premijeru Zdravku Krivokapiću, vicepremijeru Dritanu Abazoviću i ministarki kulture, sporta, prosvjete i nauke Vesni Bratić
- Pozivamo predsjednika Vlade prof. Krivokapića i potpredsjednika gospodina Abazovića da hitno preispitaju ovu drsku, nezakonitu i neprihvatljivu odluku. Ukoliko naša , krajnje dobronamjerna i za društvo korisna inicijativa bude ignorisana, razumjećemo je kao atak na kompletnu umjetničku scenu, njen integritet i njenu nezavisnost - dodali su kuturni stvaraoci koji sve javne djelatnike, kolege umjetnike i profesionalce u kulturi, kao i cjelokupnu javnost da im se danas od 16,30 pridruće u mirnoj protestnoj šetnji ispred Vlade Cene Gore zbog imenovanja direktorke Filmskog centra Crne Gore Aleksandre Mandarić Božović. 
 
1
Škola folklora KIC “Budo Tomović” počeće da radi 20.
Upisuju članove - do kraja mjeseca!
Škola folklora najstarijeg podgoričkog folklornog ansambla KIC “Budo Tomović”, koji ove godine obilježava 75 godina uspješnog trajanja, počeće da radi 20., a upis svih kategorija traje do kraja mjeseca.
Škola folklora KIC-a biće organizovana za više kategorija: djecu, pionire, omladince, starije početnike - rekreativce i veterane. Školom će rukovoditi Emin Đečević, koreograf, a stručni saradnici sa licencama Udruženja folklornih ansambala Crne Gore biće: Oleg Cmiljanić, Biljana Pićurić, Evald Krnić i Jovana Bakić. Mjesečna članarina iznosi 15 eura. 
 
1
Prvi crnogorski pop hor nastupaće pod novim vođstvom
KIC pop horom - diriguje Zoja!
       Magistra dirigovanja Zoja Đurović, profesorica solfeđa i hora u Umjetničkoj školi za muziku i balet ‘’Vasa Pavić’’’, nova je dirigentica podgoričkog KIC pop hora. Večeras i sjutra od 19 sati vodiće audiciju za prijem novih članova i članica prvog crnogorskog pop hora, u sali Kulturno - informativnog centra ‘’Budo Tomović’’.
- Nakon uspješne saradnje sa doskorašnjom dirigenticom Petrom Ivanović, koja ima novi profesionalni angažman na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, dolazak mr Zoje Đurović u KIC pop hor donijeće drugačiju, novu energiju i emociju horu. Ho, koji s nestrpljenjem čeka jesenje probe pozitivno će reagovati na dolazak nove dirigentice i daće joj podršku, u skladu sa motom hora "Pjevajmo i volimo se" - očekuje osnivačica hora, njegova menadžerke i članica Snežana Burzan Vuksanović. 
 
1
U "Perjaničkom domu" izložba organizovana u sklopu četvrtog internacionalnog festivala
"Oda životu" - u 17 djela!
Izložba „Oda životu“, od 17 djela umjetnika iz 17 zemalja, biće večeras od 19 otvorena u "Perjaničkom domu" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Izložba je organizovana u sklopu četvrtog internacionalnog festivala u saradnji sa Gradom Podgoricom, Sekretarijat za kulturu i sport PG, KIC-om „Budo Tomović“, Prijestonicom Cetinje, Ambasadama Slovenije, Turske, Bugarske, Bosne i Hercegovine i Centrom savremene umjetnosti.  
 
1
KIC pop hor poziva nove članove
Audicije - večeras i sjutra!
Prvi crnogorski pop hor, popularni podgorički KIC POP HOR raspisao je audiciju za prijem novih članova i članica. Oni pozivaju sve zainteresovane koji vole i znaju da pjevaju, nastupaju i da se druže, a stariji su od 18 godina, da im se pridruže.
Audicije će večeras i sjutra od 19 biti održane u horskoj sali KIC „Budo Tomović”.  
 
1
Književno veče u KIC "Budo Tomović"
Stvaralaštvo iz ugla - krize patrijarhata!
          Svoje stvaralaštvo iz ugla savremene krize patrijarhata i feminističke distopije književnice iz Sarajeva i Podgorice, Lejla Kalamujić i Dragana Tripković predstaviće na književnoj večeri sjutra od 20 u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Razgovor sa njima vodiće urednica književno-informativnog programa KIC-a Valentina Knežević.
Književno veče dio je međunarodnog projekta pod nazivom Scenariji krize i (savremena) njemačka i južnoslovenska književnost koji realizuju studijski programi za germanistiku Univerziteta Crne Gore i Univerziteta u Novom Sadu i katedra za slavistiku Univerziteta u Haleu.  
 
1
JU "Muzeji i galerije Podgorice"
Promocija almanaha Balšića!
                "Istorijski almanah Balšića" - dopunjeno i redizajnirano izdanje - biće večeras od 20 - u organizaciji JU "Muzeji i galerije Podgorice" - predstavljen u Kuslevovoj kuzi.
O knjizi će govoriti docent dr Biljana Majstorović, profesor dr Marijan Premović i mr Manja Vuković, a moderator večeri je Hristina Bošković. 
 
1
Izložba “Ready to Change No.3” umjetnice Polonce Lovšin od večeras u galeriji "Klub"
Traži rješenja - za problem zagađenja!
       - U red brojnih umjetnika širom svijeta koji kroz svoje umjetničke radove problematizuju i traže nova umjetnička rješenja usmjerena na globalni problem zagađenja i njegove posljedice – stala je i slovenačka umjetnica Polonca Lovšin. Promišljajući o ne tako optimističnim predikcijama opstanka pčela, ona je kreirala niz alatki (umjetničkih objekata) koji bi služili ljudima i pomogli pčelama u procesu oprašivanja. Krajnji rezultat – više cvijeća, više pčela, više meda (krug ostaje neprekinut) - zapisala je Istoričarka umjetnosti Anja Marković je u tekstu koji prati izložbu “Ready to Change No.3” umjetnice Polonce Lovšin koja će večeras od 19 biti otvorena u galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore. 
 
0
"Podgoričko kulturno ljeto"
Predstavljanje fototipa - Psaltira!
       Predstavljanje fototipskog izdanja Psaltira sa posljedovanjem (1494) iz Crnojevića štamparije Matica crnogorska i Glavni grad Podgorica prirediće - u sklopu manifestacije "Podgoričko kulturno ljeto" - sjutra od 20 dvorištu Kuslevove kuće.
   Na promociji će govoriti Nj. E. dr Meglena Plugčijeva, ambasadorka Republike Bugarske u Crnoj Gori; profesor dr Božidar Šekularac; mr Aleksandar Radoman, profesor na FCJK i Ivan Ivanović, generalni sekretar Matice crnogorske. Medijator večeri biće glumica Ivana Mrvaljević. 
 
0
Izložba „Sibile Bergeman: Fotografija“ u "Dvorcu Petrovića"
Svijet u kome se - zatiru razdaljine!
- Udio koji u tome pripada Sibil Bergeman ovdje se može sažeti tek selektivno. Na slikama iz afričkih zemalja – modne fotografije i fotografije situacija – prepoznaje se sva raskoš njenih umjetničkih mogućnosti. One prikazuju ljepotu bez egzotizma, život kao pobjedu nad zatečenim okolnostima, nad svakodnevicom podvojenom između tradiicionalne kulture i prodiranja globalizovanih oblika življenja. To nisu reportaže iz još uvjek otvorenog „Srca tame”, nego dijalektičke slike koje govore o hrabrosti i nadi. Uprkos svoj preciznosti, odlikuju se bezvremenošću, imaju auru daljine pod nebeskim visinama, kolorit koji ih izmešta i ujedno zahtjeva bezuslovno učešće posmatrača. To su motivi kakvi se često viđaju, ali su bili nepoznati u ovom vidu: fotografija uosjećavanja u nešto strano koje se doima kao posve blisko. Ljudi koji su ponosni i ranjivi. Naš svijet u kome se zatiru razdaljine i u kom se već sada sve dešava sa nama i kod nas - zaopisao je Matijas Flige u katalogu za izložbu „Sibile Bergeman: Fotografija“, koja će sjutra od 19 biti ootvorena u izložbenom prostoru "Dvorac Petrovića" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
0
24. Festival internacionalnog alternativnog teatra počinje večeras
Na otvaranju - "Mobi Dik"!
Italijanskom predstavom "Mobi Dik", koju je režirao Stefano Te večeras od 21 na Trgu nezavisnosti biće otvoren 24. Festival internacionalnog alternativnog teatra.
Do 18. publika će imati priliku da prati teatre iz Italije, Francuske, Mađarske, Slovačke, Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske, Kipra i Crne Gore, kao i zanimljive književne, likovne, muzičke, filmske i programe iz oblasti kreativnih industrija. 
 
0
Sjutra od 21 u dvorištu Kuslevove kuće
Promocija monografije - Đeljoša Đokaja!
    Promocija monografije umjetnika Đeljoša Đokaja (1933 - 2016), koji je ostavio značajan trag na jugoslovenskoj i evropskoj umjetničkoj sceni, dobitnika prestižnih nagrada, čiji se radovi nalaze u muzejskim i privatnim kolekcijama širom svijeta, biće sjutra od 21 priređena u dvorištu Kuslevove kuće.
O monografiji koja je izašla iz štampe kao izdavački projekat JU Muzeji i galerije Podgorice, u suizdavaštvu sa Centrom savremene umjetnosti Crne Gore, govoriće autorka Ljiljana Zeković, urednik i priređivač monografije Sead Đokaj i saradnica na izdanju Selma Đečević.  
 
0
Peto izdanje "LiTeritorija", regionalnog književnog festivala KIC „Budo Tomović“
U fokusu - autorke!
„Autorke u fokusu“ - naslovljeno je peto izdanje "LiTeritorija", regionalnog književnog festivala KIC „Budo Tomović“, koji će od srijede do petka - u sklopu “Podgoričkog kulturng ljeta” - čiji će programi počinjati od 21 u dvorištu Galerije Rista Stijovića.
Ovogodišnje izdanje biće posvećeno spisateljicama i njihovom stvaralaštvu, a baviće se ovom temom kroz više aspekata: u književnom kontekstu i u pogledu položaja i uloge žena pisaca na savremenoj književnoj sceni.  
 
2
Crnogorsko narodno pozorište oprostilo se od Milana Laneta Gutovića
Hvala, dragi Lane, za sve!
      - Svakom ko ga je jednom vidio na sceni ostao je u sjećanju za cio život. Veliki glumac, jedan od najtalentovanijih sa naših prostora, jedan, jedinstven, neponovljiv, harizmatičan, beskrajno duhovit.
Ponosni smo i počastvovani što je Milan Lane Gutović od 2004. godine bio počasni član Crnogorskog narodnog pozorišta. 
 
2
Deseto izdanje „Ljetnjeg kampa za kamernu muziku” biće od 30.jula do 7.avgusta održano na Ivanovima koritima
Epidemija diriguje - manje sastave!
    - Zbog svih epidemioloških uslova odlučili smo da radimo u okviru manjih kamernih sastava, dua, trija, kvarteta i kvinteta po želji polaznika. Za takve sastave imamo dobar prostor gdje možemo da ispoštujemo sve epidemiološke mjere. Ove godine dio kampa biće i mladi profesionalni muzičari iz Bosne i Hercegovine (Isak Haračić, violončelo i Sonja Marković, klavir) koji su dobili grant programa I-Portunus Evropske komisije za mobilnost umjetnika, upravo zbog usavrašavanja na Ljetnjem kampu i koji će 5.avgusta održati koncert u Ljetnjikovcu Palac na Ivanovim koritima - najavila je Maja Popović, urednica muzičkog programa KIC, jubilarno, 10. izdanje „Ljetnjeg kampa za kamernu muziku” koje će od 30.jula do 7.avgusta održano na Ivanovima koritima.  
 
2
Priznanje folklornom ansamblu KIC „Budo Tomović“ na festivalu plesa FIDAF u Tirani
Nagrađen za - koreografiju Vrsute!
       Folklorni ansambl Kulturno - informativnog centra „Budo Tomović“ dobitnik je nagrade za najbolju koreografiju na „Internacionalnom festivalu folklora“ čiji je domaćin bila Tirana, a u organizaciji Federacije međunarodnih festivala plesa - FIDAF.
Nagrada je ansamblu dodijeljena za izvođenje Vrsute i igara iz Crne Gore. Na sceni je blistalo 24 igrača, odnosno 12 parova u autentičnoj crnogorskoj i spičanskoj nošnji. 
 
2
KIC pop hor, uprkos korona virusu, koncertom u Sutomoru zaokružuje uspješan period
„Pjevajmo i volimo se“ - na šetalištu!
          Uz moto „Pjevajmo i volimo se“ KIC pop hor sjutrašnjim kncertm u Sutomoru - od 21 na početku šetališta - Obala Iva Novakovića - zaokružiće, uprkos korona virusu, uspješni period u kojem je imao tri veličanstvena julska koncerta.
Dirigentica hora, profesrica Petra Ivanović najavljuje da je hor pripremio bogat mješoviti repertoar, namijenjen ljetnjem ambijentu i brojnim gostima Sutomora, pa će KIC pop hor uz domaće evergrin hitove i dio antifašističkog repetoara, publiku počastiti numerama: Ljuljaj me nežno, Devojko mala, Negativ, Mi menjamo dan za noć, Zlatni dan, Bela ciao, Odiseja...  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|