Brze Cinjenice - Kultura

2
“Mladi talenti” u KIC "Budo Tomović"
Koncert violiniste - Viktora Hutera!
       Solistički koncert mladog crnogorskog violiniste Viktora Hutera biće - u sklopu ciklusa “Mladi talenti” - u srijedu od 19 priređen u velikoj sali KIC "Budo Tomović", a repriziran u četvrtak od 13.
Program sastavljen od poznatih djela violinske literature iz opusa kompozitora Đuzepea Tartinija (Sonata “Didone abbandonata”), Johanesa Bramsa (Sonata za violinu i klavir br. 2, Op. 100), Ežena Isaja (Sonata za violinu solo br. 4 Op. 27) i Pabla Sarasatea (Ciganski naprjevi), Viktor Huter će izvesti sa pijanistom Aleksejem Molčanovim, redovnim profesorom na Muzičkoj akademiji na Cetinju. 
 
2
“Smrt je uvijek u modi” novi roman publiciste i novinara Mihaila Radojičića u KIC
Promocija - "šok romana"!
- Autor je obznanio kako su za naša varvarstva i ratno ludilo bili neophodni ostrašćeni ratoljubci, ideološki jednoumci i maloumni beščasnici. Bili su to mrzotvorci i nitkovi koji su učinili da u mračnim vremenima zgasne i čovječnost i smisao postojanja. Ovo je zaista šok roman - napisao je profesor dr Ratko Božović o novom romanu poznatog publiciste i novinara Mihaila Radojičića “Smrt je uvijek u modi”, koji će sjutra od 19 biti promovisan u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Uz autora, o knjizi će govoriti dr Lidija Vukčević, Dragan Perović i Balša Brković.  
 
1
Izložba “Moderne ikone” umjetnice Ljiljane Kolundžić od sjutra u galeriji "Centar"
U fokusu - čovjek kao zagonetka!
- Čovjek kao tajna i zagonetka fokus je svih radova slikarke Ljiljane Kolundžić. Figura čovjeka na njenim ranijim platnima i crtežima sintetizovana je do nivoa velikog arhetipskog znaka. Njome je projektovala zamršeno klupko nesvjesnog i svjesnog unutrašnjeg ja, kao i mjesto čovjeka u svijetu (univerzumu). Lice je često lajtmotiv, jer se njime „drugome, htjeli to ili ne, pokazuje najživlji, najosjetljiviji dio: unutrašnjeg Ja, djelomice ogoljelo, koje odaje beskrajno mnogo više, nego svo ostalo tijelo - zapisala je istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević o izložbi “Moderne ikone” umjetnice Ljiljane Kolundžić koja će sjutra od 19 do 15. decembra biti otvorena u galeriji "Centar".
 
 
1
Izložba "Umjetnost je ženskog roda" od prekosjutra u holu tržnog centra "Delta City"
Raznim formama o - položaju žena!
             Izložba "Umjetnost je ženskog roda", kojom Studenti/kinje slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna su kroz različite umjetničke forme skrenuli pažnju na položaj žena u crnogorskom društvu, rodne stereotipe i neravnopravnost žena i muškaraca, biće od 20. u 11 do 27. otvorena u holu tržnog centra "Delta City".
Umjetnička djela nastala su u okviru projekta "Umjetnost je ženskog roda" koji Sigurna ženska kuća realizuje u saradnji sa Fakultetom likovnih umjetnosti sa Cetinja.  
 
1
Izložba „Grafika iz kolekcije moderne egipatske umjetnosti“ od sjutra u galeriji "Klub"
Ističu se - perfekcijom izvedbe!
- Umjetnici grafike - Hussein El Gebaly, Mahmoud Abdullah, Awad Al Shemy, Farouk Shehata, Magdy Qenawy, Said Heddaya, Mariam Abdel Aleem, Fathi Ahmed, Abdel Wahab Morsi i Sohair Abu Shadi najeminentniji su predstavnici grafičke umjetnost svoje zemlje sedamdesetih i osamdesetih godina 20. vijeka. Većina njih su profesori grafike na Fakultetima lijepih umjetnosti. Njihove grafike se ističu munucioznošću i perfekcijom izvedbe, autentičnim likovnim poetikama i
bogatstvom tema koje karakterišu ovu generaciju egipatskih stvaralaca - zapisala je Anita Ćulafić, kustoškinja izložbe „Grafika iz kolekcije moderne egipatske umjetnosti“, koja će od sjutra do 15. novembra biti otvorena u galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
1
Izložba „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka“ otvorena je danas u biblioteci Gimnazije „Slobodan Škerović“
Povodom jubileja štampanja - postavka do Sofije!
- Ove panoe na kojima su prikazane inkunabule i druge knjige nastale u ovim dvije štamparijama tokom XV i XVI vijeka u Crnoj Gori, poklanjamo Gimnaziji „Slobodan Škerović“ sa namjerom da služe generacijama učenika koje će kroz buduća vremena ovdje stasavati, ali i kao podsjetnik da se imena Ivana i Đurđa Crnojevića, kao i imena Božidara i Vićenca Vukovića ne smiju zaboraviti - naglasila je sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice Ana Medigović, otvarajući danas u biblioteci Gimnazije „Slobodan Škerović“ izložbu „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka“, koja je dio projekta namijenjenog crnogorskim školama, iniciranog povodom povodom jubileja 525 godina od štampanja Oktoiha prvoglasnika (Crnojevića štamparija) i 500 godina od štampanja Psaltira i Služabnika (prvih knjiga iz štamparije Božidara Vukovića Podgoričanina).  
 
1
Izložba "Muzički instrumenti sa azijskog kontinenta" u "Perjaničkom domu"
Tradicija, predanje i kult - kroz igru i ples!
          - Veoma bogata kolekcija muzičkih instrumenata porijeklom iz Indonezije i Burme , ima posebno značenje jer predstavlja bogatstvo tradicije, predanja i kulta kroz igru i ples u kulturi ovih naroda - ukazuje Brankica Nedović, kustoskinja izložbe "Muzički instrumenti sa azijskog kontinenta" - izbor iz fonda Centra savremene umjetnosti Crne Gore - koja je od sinoć do kraja godine otvorena u "Perjaničkom domu".
 
 
1
Inkluzivni filmski kamp „Uhvati film 2020 “ tokom novembra u KIC "Budo Tomović"
Prijave za učešće - do 30.!
    Producentska kuća "Live production" raspisala je Javni poziv za učešće u projektu Inkluzivni filmski kamp “Uhvati film 2020”, koji će u novembru biti održan u KIC "Budo Tomović".
Inkluzivni filmski kamp „Uhvati film 2020 “ je profesionalni program koji pomaže osobama sa invaliditetom učenju filmske produkcije, razvoju filmskog projekta i ovladavanju vještina za pozicije koje im mogu pomoći pri zapošljavanju u filmskoj i medijskoj industriji. To je program koji učenicama i učenicima srednjoškolske dobi pomaže da razumiju invalidititet i predstavljanje osoba sa invaliditetom na filmu i u medijima. 
 
1
U Crnogorskom narodnom pozorištu
Korona odložila - premijeru!
Premijera predstave „Smrt i njeni hirovi“ koju je po tekstu Žozea Saramaga režirala Lidija Dedović, koja je trebalo da premijerno bude izvedena 15. na sceni "Studio" otkazana je - kao i reprizna izvođenja 16, 19, 20. i 21. - zbog potvrđenog virusa COVID-19 kod glumice koja igra u ovom komadu - saopštilo je CNP.
O daljim koracima koji će biti u skladu s preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela i Instituta za javno zdravlje Crne Gore, te novom datumu premijere ove predstave, pozorište će blagovremeno obavijestiti javnost. 
 
1
Glumci CNP optužuju umjetničkog direktora i direktoricu nacionalnog teatra za samovolju i nezakonit rad
Na sceni - korona!
- Korona je, na osnovu selektivnog testiranja, a ne kako direktor Sošić izjavljuje "testiranjem cijele ekipe", prisutna u više sektora Crnogorskog narodnog pozorišta koji moraju da funkcionišu da bi se proces proba nesmetano odvijao. Da stvar bude gora, Uprava ne nalazi za obavezu, kako ličnu tako i profesionalnu, da zvanično obavijesti glumce o situaciji sa oboljelima, niti sa kontaktima, već tako važne informacije saznajemo kroz neformalne razgovore - ukazuju glumci CNP, koji direktora Željka Sošića optužuju za samovolju, a njega i direktoricu nacionalnog teatra Milicu Tomović za nezakonite radnje. 
 
1
„Svjetska književnost na filmu“ VIII u KIC "Budo Tomović" od 12. do 15.
Reviju otvara - "Kradljivica knjiga"!
    Najbolja ostvarenja nastala na osnovu priznatih književnih djela biće prikazana na reviji „Svjetska književnost na filmu“ VIII koju KIC "Budo Tomović" tradicionalno priređđuje - povodom Svjetskog dana knjige u aprilu - ove godine zbog aktuelnog korona virusa od 12. do 15.
Otvoriće je inspirativna priča o hrabroj mladoj djevojci koja je poslata u starateljsku porodicu u Njemačkoj tokom rata. Riječ je o filmu britanskog režisera Brajana Persivala “Kradljivica knjiga” (2013) koji je zasnovan na svjetskom bestseleru.
 
 
0
Potpisan ugovor o izvođenju radova u okviru kompleksa Tamnica Jusovača
Spajaju umjetnost - ICT i preduzetništvo!
      - Imajući u vidu stanje kompleksa, željeli smo da konačno obezbijedimo adekvatan tretman Jusovači, u smislu njene revitalizacije i zaštite od daljeg propadanja. Stoga me neizmjerno raduje što će današnje potpisivanje ugovora sa gradonačelnikom Vukovićem, i ranije sa direktorom Uprave javnih radova Rešadom Nuhodžićem, u budućnosti rezultirati funkcionisanjem Jusovače na održivoj osnovi, kroz inovativan koncept koji će spojiti umjetnost, ICT i preduzetništvo - ukazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je danas sa gradonačelnikom Podgorice dr Ivanom Vukovićem potpisao Ugovor o realizaciji kapitalnog projekta koji se odnosi na izvođenje radova u okviru kompleksa Tamnica Jusovača u cilju uspostavljanja Kreativnog haba za razvoj ICT.
Projekat će biti realizovan u partnerstvu Vlade Crne Gore i Glavnog grada, a obuhvatiće sanaciju, prenamjenu i rekonstrukciju pomenutog kulturnog dobra, u ukupnoj vrijednosti od 1.950.000 eura. 
 
0
> Centar savremene umjetnosti Crne Gore raspisao konkurs
Mladima i potvrđenima - ustupaju galerije!
    Centar savremene umjetnosti Crne Gore raspisao je konkurs za mlade umjetnike, umjetnike koji su se potvrdili svojom profesionalnom biografijom i stekli relevantne umjetničke reference i za kustoske projekte, a koji žele da u slobodnim terminima tokom 2021. izlažu u izložbenim prostorima Dvorac Petrovića, Perjanički dom, galerija "Klub" i galerija "Centar".
Konkurs je otvoren do 1. decembra, a Izbor umjetnika i projekata koji će biti dio programa Centra savremene umjetnosti Crne Gore za 2021. obaviće stručna komisija Centra. 
 
0
Izložba “So-Called Reality”, autorski projekat dr. Sanje Kojić Mladenov, u "Dvorcu Petrovića"
Projekat započet - istraživanjem migracija!
               - Projekat RISK CHANGE je započet kroz istraživanje savremenih procesa migracija i kontinuiranih socijalnih i kulturoloških promena u 21. veku, sa geopolitičkim fokusom na Evropu. Podstaknut je izbegličkom krizom 2015-2016. i talasom migracija stanovništva jugozapadne Azije, a potom i severne Afrike ka razvijenim zemljama Evrope, što je izazvalo mnoge nestabilne procese kako u tranzitnim tako i u zemljama njihovog konačnog izbora. Pitanje evropskog „bogatstva suživota različitosti” postalo je diskutabilno u izazovima konzervatizma i ksenofobije, što je dovelo do ispitivanja ne samo procesa integracije izazvane aktuelnom migracijom već i propitivanja postojećih problematičnih manjinskih i identitetskih politika u evropskom društvu, prisutnom u savremenoj umetničkoj produkciji, kao dela šireg, ali povezanog diskursa rizičnih praksi i odnosa - zapisala je dr. Sanje Kojić Mladenov o izložbi “So-Called Reality” koja je njen autorski projekat, a koja će sjutra od 20 biti otvorena u "Dvorcu Petrovića". 
 
0
Koncert frontmena beogradskog benda "Stray Dogg" sjutra u KIC "Budo Tomović"
Dukat donosi - nešto novo!
             Kantautor Dušan Strajnić Dukat, frontmen beogradskog benda Stray Dogg, donosi nešto što do sada nismo čuli na koncert koji će sjutra od 20 održati u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
U intimnoj atmosferi - zbog važećih NKT mjera u prodaji je svega 50 karata - pjevaće svoje pjesme, govoriti o njima, kako, kada i zašto su nastale, što ga je inspirisalo...  
 
0
Saradnja KIC ‘’Budo Tomović’’ i JU "Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo"
Obilježiće jubilej - djela Karla Jenkinsa!
    Izvođenje poznatog djela ‘’The Armed Man: A Mass For Peace’’ kompozitora Karla Jenkinsa srž je projekta ‘’Glasovi mira’’ - dio Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“,a koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN za izgradnju mira (UN PBF) - na kojem će sarađivati JU Kulturno – informativni centar ‘’Budo Tomović’’ i JU "Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo" .  
 
2
Sedma sesija IUS FORUMA
Predstavljaju - „Marš dug dvije decenije"!
    Knjiga direktora Centra za regionalizam - Novi Sad i koordinatora Igmanske inicijative za Srbiju Aleksandra Saše Popova „Marš dug dvije decenije - na marginama Igmanske inicijative“ biće predstavljena u sklopu sedme sesije IUS FORUMA koju organizuje Udruženje pravnika Crne Gore, a povodom obilježavanja 20 godina Igmanske inicijative, sjutra od 18,30 u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Predstaviće je Branko Lukovac - predsjednik Savjeta Igmanske inicijative, dr Igor Lukšić - raniji premijer i ministar spoljnih poslova, dr Branislav Radulović - predsjednik UPCG i koordinator Incijative za Crnu Goru, Ramo Bralić - raniji diplomata i antiratni aktivista i autor.
 
 
2
Od danas do 2. oktobra Ministarstvo kulture obilježava "Dane evropske baštine 2020."
O baštini i obrazovanju - 22 projekta!
       „Baština i obrazovanje“ - tema je "Dana evropske baštine 2020.", koje od danas do 2.oktobra Ministarstvo kulture obilježava kroz 22 projekta.
Dani evropske baštine bazirani su na promociji lokalnih vještina, tradicije, arhitekture i umjetnosti što čini zajedničku evropsku baštinu.
Imajući u vidu epidemiološku situaciju izazvanu pandemijomvirusa COVID 19, svi događaji organizovani su u skladu sa preporukama NKT. U slučaju uvođenja novih restriktivnih mjera događaji će biti otkazani.  
 
2
Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore
Veče posvećeno - doktoru Karamanagi!
       Veče posvećeno poznatom ulcinjskom ljekaru i humanisti, čuvaoacu baštine tog kraja, primarijusu dr Ganiju Karamanagi Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, uz podršku KIC “Budo Tomović”, prirediće sjutra od 20 u sali DODEST "srca kulture grada".
Govoriće akademik Zuvdija Hodžić, mr scc. Miroslav Marić i autor. Moderator večeri biće Neda Papović, a u muzičkom dijelu programa učestvuje Amela Frljučkić, izvođač na harmonici.
    
 
2
Šesti internacionalni sajam knjiga biće od 29. septembra do 3. oktobra održan u "Bemax areni"
Knjiga "imuna" - na koronu!
       - Sajam je posvećen knjizi, promociji književnog stvaralaštva, kulturno- razvojnih društvenih i aktuelnih tema iz oblasti književnosti i ovo će biti prilika da predstavimo crnogorske izdavače, crnogorske autore, da aktuelizujemo pitanje crnogorskog izdavaštva, da pružimo priliku da se autori i institucije kulture i zemalja regiona povežu i ostvare saradnju - naglasila je sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Ana Medigović najavljujući šesti internacionalni sajam knjiga koji Glavni grad Podgorica i Sekretarijat za kulturu i sport, uz podršku Ministarstva kulture, organizuju od 29. septembra do 3. oktobra u "Bemax areni".
Po njenim riječima, na ovogodišnjem sajmu predstaviće se 51 izlagač, a radno vrijeme biće od 10 do 21. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|