Brze Cinjenice - Kultura

2
Koncert violončeliste Isaka Haračića i pijanistkinje Sonje Marković u KIC “Budo Tomović” - premijerni
Na programu - djela Marka Kovača!
          Violončelista Isak Haračić i pijanistkinja Sonja Marković održaće koncert - u sklopu ciklusa “Kamerna muzika” - sjutra od 20 u velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
Program premijernog nastupa u KIC činiće djela Marka Kovača “Molitva za violončelo i klavir” (premijerno izvođenje), Bohuslava Martinua “Varijacije na Rosinijevu temu H.290”, Arvo Perta (Arvo Pärt) “Ogledalo u Ogledalu” i Fazila Seja (Fazıl Say) “Sonata za violončelo i klavir”. Ulaz je besplatan. 
 
2
Tribina “Podgoričke priče” KIC "Budo Tomvić"
Sjutra gostuje - Zoja Đurović!
Tribina “Podgoričke priče” KIC "Budo Tomvić" ugostiće sjutra od 20 u sali DODEST dugogodišnjeg pedagoga i kreatora podgoričke muzičke i umjetničke scene Zoju Đurović.
Magistra dirigovanja Zoja Đurović je dugogodišnja profesorica solfeđa i hora u Umjetničkoj školi za muziku i balet ‘’Vasa Pavić’’’. Iz njene bogate profesionalne karijere pomenimo da je sa ženskim horom Srednje muzičke škole osvajala brojne nagrade, a dugi niz godina bila je jedan od dirigenata hora KUD-a "Stanko Dragojević". Dugogodišnja je članica ženskog vokalnog kvarteta „Veselice“, a skoro deceniju vodi i članica je ženske klape „Alata“. Već godinu je dirigentica i KIC pop hora.
Moderator programa je novinar Vanja Kovačević.  
 
1
Filmom "Poslije zime", reditelja Ivana Bakrača", počinje 7. "Džada film fest"
Za šest noći - 13 filmova!
          Filmom "Poslije zime", reditelja Ivana Bakrača", večeras, poslije prošlogodišnjeg skraćenog izdanja, počeo je 7. "Džada film fest", na kojem će d 24. biti prikazano 13 filmova, šest debitantskih i sedam revijalnih.
Stalna postavka festivala biće ispred ispred Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“ gdje će se šest noćiju od 19 prikazivati po jedan debitantski film u takmičarskoj sekciji. Revijalni dio programa, koji počinje od 21, biće prikazivan na sedam lokacija na ulicama Podgorice. 
 
1
Prepokretna izložba od sjutra u izložbenom holu KIC-a „Budo Tomović“
„Instalacije i patenti“ - neimenovanog autora!
             Prepokretnu izložbu neimenovanog autora "Instalacije i patenti“ ljubitelji vizuelne umjetnosti moći će da pogledaju u izložbenom holu KIC-a „Budo Tomović“ od 19. do 26.
Svečano zatvaranje izložbe biće organizovano u ponedjeljak, 26. u 19. 
 
1
Predstava za djecu “Zelena gora” sjutra u KIC "Budo Tomović"
Djecu podučava - zabavno i kritički!
       - Kroz zabavni, emotivni i kritički plan predstava poučava djecu o tome šta su klimatske promjene, šta je zaštita životne sredine, na koji način možemo da utičemo na oporavak ekološkog stanja naše domovine i koliko od svakog od nas pojedinačno zavisi zdravlje planete Zemlje, našeg jedinog zajedničkog doma - najava je za za djecu “Zelena gora” koja za temu ima ekologiju, očuvanje životne sredine i klimatske promjene. Sjutra od 19 biće izvedena na Velikoj sceni KIC "Budo Tomović".
Po motivima teksta Mile Mašović Nikolić, adaptaciju je uradila autorska ekipa, reditelj je Branko Ilić, kreativna producentkinja Branka Femić Šćekić, a igraju Danica Rajković, Katarina Krek i Lazar Đurđević.  
 
1
Osma revija „Zlatne komedije“ od 19. do 21. u KIC „Budo Tomović“
Reviju otvaraju - "Milerovi”!
    Osma revija „Zlatne komedije“, koju filmski program KIC „Budo Tomović“ organizuje predstaviće značajna djela ovog filmskog žanra od 19. do 21.septembra.
Trodnevna revija počeće holivudskom komedijom “Mi smo Milerovi” koja je snimljena 2013. u režiji američkog reditelja Ravsona Maršala Turbera. Američku akcionu špijunsku komediju „Uhvati Smarta“ (2008) koja je zasnovana na istoimenoj televizijskoj seriji Mela Bruksa i Baka Henrija publika će moći pogledati drugog dana revije. Kraj revije obilježiće krimi komedija reditelja Šejna Bleka “Kiss Kiss Bang Bang” (2005) bazirana na romanu “Bodies are where you find them” Breta Halideja.
U sali DODEST projekcije počinju od 20. 
 
1
Savjet Crnogorskog narodnog pozorišta donio odluku o raspisivanju novog Konkursa za savremeni domaći dramski tekst
Rok za slanje - 30. septembar!
Za nagradu Crnogorskog narodnog pozorišta za savremeni domaći dramski tekst konkurišu dramski tekstovi koje autori šalju stručnom tročlanom žiriju na adresu: JU Crnogorsko narodno pozorište, Stanka Dragojevića 18, Podgorica – sa naznakom (Konkurs za nagradu Crnogorskog narodnog pozorišta za savremeni domaći dramski tekst) - Savjet CNP donio je odluku o raspisivanju novog Konkursa za savremeni domaći dramski tekst.
Pravo učešća na Konkursu imaju državljani/državljanke Crne Gore.Mogu se kandidovati samo drame koje prethodno nisu publikovane i izvođene. Autori/ke mogu kandidovati najviše dvije drame. Rok za slanje dramskih tekstova je 30. septembar. 
 
0
Crnogrsko narodno pozrište
Počele probe - "Procesa"!
Probe za predstavu “Proces“ Franca Kafke, u adaptaciji i režiji Dušanke Belade, koja će premijerno biti izvedena sredinom novembra na Sceni Studio počele su juče u Crnogrskom narodnom pozrištu.
Dramatizaciju teksta potisuju Jovan Bošković i Dušanka Belada, scenograf je Jovan Bošković, kostimografkinja Gordana Bulatović, kompozitorka Marija Mitrović, a izvršna producentkinja Janja Ražnatović.
U predstavi igraju: Vukan Pejović, Jelena Minić, Jovan Dabović, Pavle Bogojević i Stefan Vuković. 
 
1
Deveti Međunarodni festival folklora za đecu i mlade na "Podgoričkom ljetu" počinje sjutra
Skoći kolo - na tri lokacije!
Deveti Međunarodni festival folklora za đecu i mlade "Skoči kolo da skočimo" biće - u sklopu "Podgoričkog ljeta" - od sjtra do 14. održan na više lokacija u Glavnom Gradu:
Prve noći, sjutra od 21 nastupiće na Trgu nezavisnosti, u utorak od 20 na platou Mall of Montenegro, a u srijedu od 20 u KIC "Budo TomoviĆ.  
 
0
Revija “Filmski snovi - gledaoci biraju“ u KIC "Budo Tomović"
Na otvaranju - "Telma i Luiz"!
Filmom slavnog reditelja Ridlija Skota "Telma i Luiz" (1991) koji je najbolji primjer obrađivanja ozbiljnih tema naizgled trivijalnim filmskim jezikom, večeras od 20 u sali DODEST KIC "Budo Tomović" počeće šesto izdanje revije KIC “Filmski snovi - gledaoci biraju“.
Napisan po scenariju Keli Kuri, “Telma i Luiz“ prepoznat je kao jedan od sjajnih filmova o ženskom prijateljstvu, sa šest nominacija za Oskara. U filmu dvije najbolje prijateljice kreću u avanturu, ali se ona ubrzo pretvara u zastrašujuće bjekstvo od policije zbog zločina koje su počinile.  
 
0
Crnogorsko društvo nezavisnih književnika o prijedlogu tzv. Temeljnog ugovora Vlade Crne Gore sa Crkvom Srbije
Više imperijalne arogancije - nego ijedan ferman!
- U proteklim vjekovima borbe za slobodu i nezavisnost, Crna Gora nikad nije bila suočena s tako ponižavajućim dokumentom. Jer tzv. Temeljni ugovor, nije „temeljan“ ni ustavan – pravomoćni međunarodni sporazumi ne mogu se sklapati između suverene države i institicije čije je sjedište u drugoj državi(sic!) – napisan je u beogradskoj patrijaršiji, i proslijeđen Dritanu Abazoviću, trenutnom predsjedniku Vlade. Drugo, prijedlog ovog teksta sročen je s više imperijalne arogancije nego što je to bio ijedan ferman, ukaz, ultimatum koji su okupatori dosad javno deklarisali od vremena arhonta Petra - saopštilo je Crnogorsko društvo nezavisnih književnika koje prijedlog tzv. Temeljnog ugovora Vlade Crne Gore sa Crkvom Srbije smatra imperijalnim aktom, bez presedana u milenijumskoj istoriji Crne Gore. 
 
3
Žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade
Na listi - 23 kandidata!
Žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade, upoznao se sa podnešenim prijedlozima, nakon čega je sačinio listu od 23 kandidata: Aleksandar Radunović, docent magistar; Andrej Nikolaidis, književnik; Bećir Vuković, književnik; prof. dr Boban Batrićević; Boris Jovanović Kastel, književnik; Darko Drljević, slobodni umjetnik; Goran Sekulović, doktor nauka; dr Ivan Hajduković, doktor ekonomskih nauka; Jelena Tomašević, doc. magistar; Klinički centar Crne Gore; Mihailo Radojičić, prof. književnosti; Miraš Martinović, književnik; Momčilo Zeković Zeko, profesor; Naod Zorić, akademski slikar; Olivera Todorović, bibliotekarka; Roman Đuranović, dipl. grafički dizajner; Roman Simović, magistar umjetnosti – violinista; Senad Gačević, redovni profesor muzičke akademije;
Slobodan B. Čukić, novinar, istaživač, publicista;
Srđa Martinović, dr nauka; Stevo Vučinić; Velizar Radonjić, novinar i publicista; Zoran Ilinčić, dipl. ing. mašinstva.
Žiri će na narednoj sjednici donijeti Odluku o dobitnicima.  
 
2
Pop koncert KIC POP HORA večeras u CKZ Ribnica
Pjesme za - početak ljeta!
             KIC POP HOR obradovaće Podgoričane pop koncertom u prelijepom ambijentu CKZ Ribnica, večeras od 21.
Pod dirigentskom palicom prof. Zoje Đurović hor će izvesti popularne pop, rok i evergreen melodije, a uz ostale i: Nadalinu, Đon, Devojko mala, Džipsi song, Ti živiš u oblacima mala, Moja je pjesma lagana, Negativ, Dancing queen, Bella ciao i druge.
Hor obećava vrhunsku zabavu i poziva sve da zajedno pjesmom pozdravimo početak ljeta 2022. i proslavino Svjetski Dan muzike 21.jun! 
 
2
Zajednički projekat Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat
Počele probe za - "Pokojnika"!
Danas su u Crnogorskom narodnom pozorištu počele probe za predstavu „Pokojnik“ Branislava Nušića u režiji Egona Savina. Predstava je zajednički projekat Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat i prilagođena je crnogorskom mentalitetskom i jezičkom miljeu i kontekstu.
U predstavi igraju: Bojan Dimitrijević, Aleksandar Radulović, Marko Baćović, Slobodan Marunović, Lazar Dragojević, Goran Vujović, Stevan Vuković, Slavko Kalezić, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Branka Otašević, Dragan Račić, Jadranka Mamić i Radmila Božović. 
 
2
NVO Centar za kulturu Bihor organizuje promotivnu tribinu u KIC “Budo Tomović“
“Bihorska dunjâ u - kulturi različitistosti”!
                Promotivnu tribinu “Bihorski dunjâ u kulturi različitistosti” - o zborniku priča koji prati nagradni konkurs „Zavičajne staze“ i otvara svoje stranice piscima i čitaocima iz regiona i dijaspore - NVO Centar za kulturu Bihor organizuje sjutra od 20 u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović“.
U okviru promotivne tibine Kultura različit-istosti, učestvuju: prof. Nađa Durković, Rebeka Čilović, Božidar Proročić, Amela Frljučkić i Selma Rastoder Skenderović.  
 
2
Prva samostalna izložba fotografija Marije Perović u KIC "Budo Tomović"
Ona od slika pravi - film!
- U slici preferira boje koje razlivaju sreću, ljubav, opstanak, tišinu, rekreaciju. Dok posmatramo sliku čujemo tonove balajke, harfe, frule, daira, zvona....violončela...i opet tišinu koja nas opušta. Njena slika zalaska sunca nijemo vrišti za kvalitetom. Ona hvata inje koje grabi danak da se osunča u svojoj prirodnoj bjelini. Ona poznaje ljepotu tijela, gdje pokret udara u okvir. Ona pravi film od slika, gdje crno bijela fotografija dobija boju- zapisala je književnica Dragana Tošković o slikama Marije Perović, čija će prva samostalna izložba fotografija biti otvorena večeras od 20 u izložbenom holu KIC "Budo Tomović".  
 
0
Priredila pjesnikinja Sonja Živaljević u izdanju Ratkovićevih večeri poezije i izdavačke kuće “Gligorije Dijak”
Predstavljaju knjigu - "Jabuke u magli"!
    Knjiga “Jabuke u magli - pisci jedni drugima” koju je priredila pjesnikinja Sonja Živaljević u izdanju Ratkovićevih večeri poezije i izdavačke kuće “Gligorije Dijak” biće predstavljena sjutra od 19 u u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović”.
Na promociji o piscima i čitaocima, književnom životu, statusu u društvu, razgovaraće pisci zastupljeni u knjizi: Jovanka Vukanović, Aleksandar Ćuković, Radoman Čečović i inicijatorka projekta "Pisci jedni drugima" Sonja Živaljević. 
 
0
Crnogorska muzička scena izgubila je velikog muzičkog stvaraoca
Preminuo dirigent Radovan Papović!
Poznati dirigent Radovan Papović umro je u 72. godini. 
 
0
Prvi Festival kulture Zabjelo okupiće večeras regionalne zvijezde rock muzike
Biće i zabavno - i humanitarno!
             Regionalne zvijezde rock muzike - Zoster, Partibrejkers, Darko Rundek i Ekipa i Parampaščad - nastupiće na prvom Festivalu kulture "Zabjelo", koji večeras od 20 počinje na stadionu FK "Zabjelo".
Ovaj festival čini posebnim i njegov humanitarni karakter. Najmanje pet eura od svake prodate ulaznice biće namijenjeno Fudbalskom klubu Zabjelo i Fondaciji bajkeri dobre volje, sa kojima su potpisani memorandumi o saradnji na osnovu kojih će oni prikupljena sredstva usmjeriti tamo gdje smatraju da je potrebno. Organizatori vjeruju u empatiju i plemenitost svojih sugrađana, kojima će zauzvrat pružiti veče za pamćenje.  
 
0
Izlložba “Olovne godine” studenata Fakulteta vizeuelnih umjetnosti Univerziteta "Mediteran" u "Perjaničkom domu"
Multimedijalna uvrtložuje - pojedinačno u kolektivnom!
- Generacije novog milenija koji je počeo terorističkim napadom na WTC (2001), potom pretrpio ekonomski slom (2008), zatim bio potresen cunamijem (2011), da bi iskusio i planetarnu pandemiju Kovid-19 (2020, globalni lockdown), i sada se obreo u ratu (2022, Ukraina), žive u vrijeme digitalne dematerijalizacije drugosti. U tako malo vremena akumulirano je toliko mnogo globalnih događaja, od kojih su neki po snazi destrukcije teško obuhvatljivi socio-psihološkom analizom, i može biti kako je tome razlog što smo na mnogo šta oguglali, u eri „informatičke bombe“ (Paul Virilio), malo toga dospijeva u breaking news. Stiče se utisak da se sve ovo – pandemija, rat, sankcije i inflacije, nastupajuća glad, polazirovani svijet – događa drugdje, momentalno nastajući/ nestajući na eruptivnim ekranima u koje neprestano, nijemo gledamo. No, studentima Fakulteta vizuelnih umjetnosti nije strano da baš u poeziji EKV pronađu danas bazu sa koje će subverzivno, konstruktivno, otporno i provokativno/promišljeno djelovati na više nego prijeteće trendove vremena koje bi tako olako da normalizuje sve ono što nas, u bitnom i na mnogim nivoima dovodi u pitanje, iščupava iz na širinu otpornog konteksta i plasira na mali, sam sobom pritisnut i potisnut prostor, nedovoljan za razvoj nesvodive „razluke“. Multimedijalna izložba uvrtložuje pojedinačno u kolektivni kolažni izraz razluke, koja ispreda priče svih nas, otkrivajući da se negdje u narativnim nitima spajamo - zapisao je muzejski pedagog Centra savremene umjetnosti Crne Gore Vuk Vuković o izlložbi “Olovne godine” studenata Fakulteta vizeuelnih umjetnosti Univerziteta "Mediteran" koja će sjutra od 20 biti otvorena u "Perjaničkom domu". 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|