Brze Cinjenice - Kultura

1
U KIC "Budo TomoviƦ", u sklopu 22. Nedjelje italijanskog jezika u svijetu
Predstava posveƦena - Pazoliniju!
    Predstava "ƈije je ovo doba, Pazolini" biƦe - u sklopu 22. Nedjelje italijanskog jezika u svijetu, ĆØiji je ovogodiÅ”nji naslov ā€žItalijanski i mladi. Kako, molim? Ne pratim teā€œ, a povodom stogodiÅ”njice roĆ°enja slavnog italijanskog reditelja, scenariste, pisca i pjesnika Pjera Paola Pazolinija - biƦe sjutra od 17,30 odigrana u u sali DODEST KIC "Budo TomoviƦ".
Autor predstave je Etore Oldi, režirao je Ɛanluka Barbadori, a igra Ksenija MartinoviƦ. Ulaz je slobodan.
 
 
1
Izložba slika Angeline Đoković JanjuÅ”ević otvorena u KIC "Budo Tomović"
Pretvaranje svijesti - u stvaraoca!
- Moj opus je pretvaranje svijesti u svijest bića koje nosim u sebi. Bića stvaraoca. Onog koje je nedokučivo i meni, ali i drugima. Ono koje me čini onim Å”to jesam. Ono koje vapi za slobodom duha, koji vri od ljepote i ljubavi prema sebi, prvenstveno, prema zemlji koju gazi moje fizičko Ja. Ali koje nije narcis, jer uzima drugačiji izgled svakim potezom olovke, kičice ili boje. Ja kao antinarcis - ukazuje Angelina Đoković JanjuÅ”ević, čiju izložbu slika ā€œPutā€ sinoć je pisac i dramaturg Obrad Nenezić otvorio u izložbenom holu KIC "Budo Tomović.
Postavku koju čine poznati i nepoznati (realne i izmaÅ”tane) predjeli, moguće i nemoguće stvari i događaji posjetioci mogu pogledati do 24. 
 
1
Ministarstvo kulture i medija povodom smrti Branka Banjevića
Ostaje djelo - inspiracija budućim stvaraocima!
- S osjećajem velike tuge primili smo vijest o odlasku Branka Banjevića, naÅ”eg izuzetnog književnika i intelektualca, pjesnika čiji rad, djelo i privrženost Crnoj Gori ostaju kao inspiracija budućim generacijama književnih stvaralaca. Odlaskom Branka Banjevića Crna Gora ostaje bez velikog literate, koji je svojim stihotvorstvom i erudicijom dao nemjerljiv doprinos modernističkom proÅ”irenju umjetnosti pisane riječi - saopÅ”tilo je Ministarstvo kulture i medija povodom smrti Branka Banjevića. 
 
1
Samostalna izložba dizajnerskih radova Ahmeta Ademagića u KIC "Budo Tomović"
ā€žKulaā€œ - raskoÅ” boja i sigurnih poteza!
Samostalnu izložbu dizajnerskih radova ā€žKulaā€œ slikara Ahmeta Ademagića, koju organizuje U Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, biće večeras od 19 otvorena u izložbenom holu KIC "Budo Tomović".
RaskoÅ”nim bojama i sigurnim potezima radi akvarele znamenitih objekata iz zavičaja i starih zaborabvljenih kuća. Imao je nekoliko samostalnih izložbi, a izlagao je na viÅ”e od 20 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, najčeÅ”će sa Likovnim klubom ,,Kulaā€™ā€™iz Rožaja. 
 
1
Poznata kinematografska ostvarenja nagraĆ°ivana za scenario od veĆØeras u KIC "Budo TomoviƦ"
PoĆØetak obilježava - ā€žBoja purpuraā€œ!
Poznata kinematografska ostvarenja nagraĆ°ivana za scenario biƦe prikazana u okviru ĆØetvrte u nizu KIC revije ā€žScenario - filmski romanā€œ od veĆØeras - 20,30 u sali DDEST - do 12.
PoĆØetak revije obilježiƦe film Stivena Spilberga ā€žBoja purpuraā€œ (1985) snimljen prema istoimenom romanu dobitnice Pulitzerove nagrade Alis Volker. AmeriĆØka kostimirana drama ā€žOpasne vezeā€œ iz 1988. snimljenu po romanu Å oderloa de Lakloa biƦe prikazana drugog dana revije. HumoristiĆØnu dramu ā€žStranputiceā€œ iz 2004. godine koju je režirao Aleksandar Pejn, publika Ʀe moƦi pogledati posljednjeg dana revije.  
 
0
Promocija CD Lare Å ćekić u ponedjeljak u KIC "Budo Tomović"
ā€œZa svu djecu svijetaā€ - raspjevano i humano!
       Promocija CD Lare Å ćekić ā€œZa svu djecu svijetaā€ biće organizovana u ponedjeljak od 18 u Velikoj sali KIC ā€œBudo Tomovićā€.
Na promociji učestvuju JPU "Ljubica Popović", dječiji hor "Zvjezdice", Å”kola pjevanja ā€œD-moll", Å”kolica baleta "Allegro", plesna Å”kola "Beauty", plesna Å”kola "Diva" i dječiji solisti. Program će voditi Davor Dragojević, Vanessa Leon Gagić i UroÅ” Milačić.
Cijena ulaznice je pet eura, a sva prikupljena sredstva namijenjena su fondaciji ā€œBudi humanā€. Uz kartu se dobija i CD dječijih pjesama.  
 
0
Izložba ā€œPutevima Pete proleterske brigadeā€ u holu SkupÅ”tine Glavnog grada
Fotografije svjedoče - o ratnom putu!
       Izložbom ā€œPutevima Pete proleterske brigadeā€, koja će od večeras u 18 biti otvorena u holu SkupÅ”tine Glavnog grada u NjegoÅ”evoj ulici, Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore predstavljaju javnosti dio fotografija izuzetne dokumentarne i istorijske vrijednosti, koje svjedoče o ratnom putu Pete proleterske brigade, kao i dio naoružanja i ostale opreme čuvene brigade iz fundusa Spomen sobe V proleterske u kasarni ā€œMarko Miljanovā€ u Maslinama.
Izložba će biti otvorena za javnost svakog dana, uključujući 9. oktobar, od 18 do 21. 
 
0
Izložba likovnih radova žena sa invaliditetom u KIC ā€œBudo Tomovićā€
U postavci - radovi četiri autorke!
Izložba likovnih radova žena sa invaliditetom biće - u organizaciji Udruženja Multiple skleroze Crne Gore i KIC ā€œBudo Tomovićā€ - sjutra od 18 otvorena u izložbenom holu "srca kulture grada".
Postavku čine radovi Tatjane Sekulić, Milodarke Gage Pavićević, Maje Celić i Jelene Kadić. Predstaviće je akademska slikarka Danijela Drakulović i moći će da se pogleda do 13. 
 
0
DjeĆØija manifestacija sjutra u KIC "Budo TomoviƦ"
VeĆØe malih zvijezda!
Hor ā€œZvjezdiceā€, solisti podgoriĆØkih osnovnih Å”kola Zarija VujoÅ”eviƦ, Dina Rastoder, djeĆØiji ansambl KUD-a ā€œMirko SrzentiƦā€ ...nastupiƦe na djeĆØijoj manifestaciji ā€žVeĆØe malih zvijezdaā€œ, koja Ʀe sjutra od 19 biti držana u velikoj sali Kulturno - informativnog centra ā€žBudo TomoviƦā€œ.
Program Ʀe voditi Tijana PeroviƦ.  
 
2
Ministarka kulture i medija MaÅ”a Vlaović
Od Centra - Muzej savremene umjetnosti!
- Transformacija Centra savremene umjetnosti u Muzej savremene umjetnosti od suÅ”tinskog je značaja za razvoj crnogorske kulture, jer se njime stvaraju novi modeli unapređivanja savremenog stvaralaÅ”tva te omogućava da se Crna Gora, kao savremena država, koja prati evropske tokove, Å”to bolje pozicionira na regionalnoj i međunarodnoj kulturnoj mapi, i to u oblasti u kojoj ima zavidno nasljeđe i izuzetna ostvarenja savremenih likovnih stvaralaca - istakla je ministarka kulture i medija MaÅ”a Vlaović povodom Informacije o potrebi transformacije Javne ustanove Centar savremene umjetnosti u Muzej savremene umjetnosti, koja je usvojena na danaÅ”njoj sjednici Vlade. 
 
2
KIC ā€œBudo TomoviƦā€ najavio program za oktobar
Prioritet predstavljanje - 30 sadržaja!
         - Prioritet Kulturno - informativnog centra ā€œBudo TomoviƦā€ i tokom oktobra biƦe predstavljanje oko 30 aktuelnih i raznovrsnih umjetniĆØkih sadržaja za sve generacije, domaƦih i regionalnih umjetnika i ansambala - najavljuju oktobarski program iz "srca kulture grada". 
 
2
Crnogorsko narodno pozoriŔte
Sezonu otvara - ā€žPokojnikā€œ!
Podgoričkom premijerom predstave ā€žPokojnikā€œ Branislava NuÅ”ića u režiji i adaptaciji Egona Savina, u koprodukciji Crnogorskog narodnog pozoriÅ”ta i Centra za kulturu Tivat, nacionalni teatar će 6. oktobra otvoriti novu pozoriÅ”nu sezonu. Reakcije kritike i publike nakon premijernog izvođenja 30. jula u Centru za kulturu Tivat, predviđaju uspjeh i dug repertoarski život komadu kojim se NuÅ”ić vratio na scenu crnogorskih teatara nakon punih 27 godina.
U predstavi igraju: Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Branka OtaÅ”ević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Lazar Dragojević, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Jadranka Mamić, Dragan Račić i Slobodan Vujadinović. Autorski tim predstave čine: Vesna Popović, scenografkinja, Jelena Stokuća, kostimografkinja, Gordana Bulatović, asistentkinja kostimografkinje, Dubravka Drakić, scenski govor, organizatorka Gordana Smodlaka, izvrÅ”na producentkinja Nela OtaÅ”ević, i asistentkinja reditelja Radmila Božović. 
 
2
Druga zbirka priča Marije Berilažić sjutra u KIC "Budo Tomović"
Pred publikom - ā€œBarbelinaā€!
    ā€œBarbelinaā€, druga zbirka priča Marije Berilažić, biće sjutra od 19 predstavljena u Multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O knjizi će govoriti: NataÅ”a Žurić, književnica iz Mojkovca, lektor i recenzent zbirke, autorka Marija Berilažić i izdavač doc. dr Mirko Jakovljević. Veče će moderirati Marko Savić, asistent FPN.
 
 
2
Koncert violonĆØeliste Isaka HaraĆØiƦa i pijanistkinje Sonje MarkoviƦ u KIC ā€œBudo TomoviƦā€ - premijerni
Na programu - djela Marka KovaĆØa!
          ViolonĆØelista Isak HaraĆØiƦ i pijanistkinja Sonja MarkoviƦ održaƦe koncert - u sklopu ciklusa ā€œKamerna muzikaā€ - sjutra od 20 u velikoj sali KIC ā€œBudo TomoviƦā€.
Program premijernog nastupa u KIC ĆØiniƦe djela Marka KovaĆØa ā€œMolitva za violonĆØelo i klavirā€ (premijerno izvoĆ°enje), Bohuslava Martinua ā€œVarijacije na Rosinijevu temu H.290ā€, Arvo Perta (Arvo PƤrt) ā€œOgledalo u Ogledaluā€ i Fazila Seja (Fazıl Say) ā€œSonata za violonĆØelo i klavirā€. Ulaz je besplatan. 
 
2
Tribina ā€œPodgoričke pričeā€ KIC "Budo Tomvić"
Sjutra gostuje - Zoja Đurović!
Tribina ā€œPodgoričke pričeā€ KIC "Budo Tomvić" ugostiće sjutra od 20 u sali DODEST dugogodiÅ”njeg pedagoga i kreatora podgoričke muzičke i umjetničke scene Zoju Đurović.
Magistra dirigovanja Zoja Đurović je dugogodiÅ”nja profesorica solfeđa i hora u Umjetničkoj Å”koli za muziku i balet ā€˜ā€™Vasa Pavićā€™ā€™ā€™. Iz njene bogate profesionalne karijere pomenimo da je sa ženskim horom Srednje muzičke Å”kole osvajala brojne nagrade, a dugi niz godina bila je jedan od dirigenata hora KUD-a "Stanko Dragojević". DugogodiÅ”nja je članica ženskog vokalnog kvarteta ā€žVeseliceā€œ, a skoro deceniju vodi i članica je ženske klape ā€žAlataā€œ. Već godinu je dirigentica i KIC pop hora.
Moderator programa je novinar Vanja Kovačević.  
 
1
Filmom "Poslije zime", reditelja Ivana BakraĆØa", poĆØinje 7. "Džada film fest"
Za Å”est noƦi - 13 filmova!
          Filmom "Poslije zime", reditelja Ivana BakraĆØa", veĆØeras, poslije proÅ”logodiÅ”njeg skraƦenog izdanja, poĆØeo je 7. "Džada film fest", na kojem Ʀe d 24. biti prikazano 13 filmova, Å”est debitantskih i sedam revijalnih.
Stalna postavka festivala biƦe ispred ispred Narodne biblioteke ā€žRadosav LjumoviƦā€œ gdje Ʀe se Å”est noƦiju od 19 prikazivati po jedan debitantski film u takmiĆØarskoj sekciji. Revijalni dio programa, koji poĆØinje od 21, biƦe prikazivan na sedam lokacija na ulicama Podgorice. 
 
1
Prepokretna izložba od sjutra u izložbenom holu KIC-a ā€žBudo Tomovićā€œ
ā€žInstalacije i patentiā€œ - neimenovanog autora!
             Prepokretnu izložbu neimenovanog autora "Instalacije i patentiā€œ ljubitelji vizuelne umjetnosti moći će da pogledaju u izložbenom holu KIC-a ā€žBudo Tomovićā€œ od 19. do 26.
Svečano zatvaranje izložbe biće organizovano u ponedjeljak, 26. u 19. 
 
1
Predstava za djecu ā€œZelena goraā€ sjutra u KIC "Budo Tomović"
Djecu podučava - zabavno i kritički!
       - Kroz zabavni, emotivni i kritički plan predstava poučava djecu o tome Å”ta su klimatske promjene, Å”ta je zaÅ”tita životne sredine, na koji način možemo da utičemo na oporavak ekoloÅ”kog stanja naÅ”e domovine i koliko od svakog od nas pojedinačno zavisi zdravlje planete Zemlje, naÅ”eg jedinog zajedničkog doma - najava je za za djecu ā€œZelena goraā€ koja za temu ima ekologiju, očuvanje životne sredine i klimatske promjene. Sjutra od 19 biće izvedena na Velikoj sceni KIC "Budo Tomović".
Po motivima teksta Mile MaÅ”ović Nikolić, adaptaciju je uradila autorska ekipa, reditelj je Branko Ilić, kreativna producentkinja Branka Femić Å ćekić, a igraju Danica Rajković, Katarina Krek i Lazar Đurđević.  
 
1
Osma revija ā€žZlatne komedijeā€œ od 19. do 21. u KIC ā€žBudo Tomovićā€œ
Reviju otvaraju - "Mileroviā€!
    Osma revija ā€žZlatne komedijeā€œ, koju filmski program KIC ā€žBudo Tomovićā€œ organizuje predstaviće značajna djela ovog filmskog žanra od 19. do 21.septembra.
Trodnevna revija počeće holivudskom komedijom ā€œMi smo Mileroviā€ koja je snimljena 2013. u režiji američkog reditelja Ravsona MarÅ”ala Turbera. Američku akcionu Å”pijunsku komediju ā€žUhvati Smartaā€œ (2008) koja je zasnovana na istoimenoj televizijskoj seriji Mela Bruksa i Baka Henrija publika će moći pogledati drugog dana revije. Kraj revije obilježiće krimi komedija reditelja Å ejna Bleka ā€œKiss Kiss Bang Bangā€ (2005) bazirana na romanu ā€œBodies are where you find themā€ Breta Halideja.
U sali DODEST projekcije počinju od 20. 
 
1
Savjet Crnogorskog narodnog pozoriÅ”ta donio odluku o raspisivanju novog Konkursa za savremeni domaći dramski tekst
Rok za slanje - 30. septembar!
Za nagradu Crnogorskog narodnog pozoriÅ”ta za savremeni domaći dramski tekst konkuriÅ”u dramski tekstovi koje autori Å”alju stručnom tročlanom žiriju na adresu: JU Crnogorsko narodno pozoriÅ”te, Stanka Dragojevića 18, Podgorica ā€“ sa naznakom (Konkurs za nagradu Crnogorskog narodnog pozoriÅ”ta za savremeni domaći dramski tekst) - Savjet CNP donio je odluku o raspisivanju novog Konkursa za savremeni domaći dramski tekst.
Pravo učeÅ”ća na Konkursu imaju državljani/državljanke Crne Gore.Mogu se kandidovati samo drame koje prethodno nisu publikovane i izvođene. Autori/ke mogu kandidovati najviÅ”e dvije drame. Rok za slanje dramskih tekstova je 30. septembar. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|