Brze Cinjenice - Kultura

1
Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore organizuje program u KIC “Budo Tomović”
Autorke spajaju - poetske spone!
    Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, uz podršku KIC “Budo Tomović”, sjutra od 16,30 u sali DODEST organizuje proggram “Ženske poetske spone”.
Poetsko stvaralaštvo predstaviće Rebeka Čilović Lalić, Dijana Sindik Mokka, Amra Tahirović, Kaltrina Hoti, dok će odabrane sihove Ruždije Rusa Sejdovića kazivati Marija Ivanova. Moderator večeri će biti Neda Papović, a u muzičkiom dijelu programa učestvuje Amela Frljučkić, izvođač na harmonici.  
 
1
Forum mladih pisaca
Šesti rođendan na - društvenim mrežama!
    U skladu sa trendom onlajn programa, nametnutog epidemiološkom situacijom, šesti rođendan pisci Foruma proslaviće postavljanjem svojih poetskih video radova na platformama društvenih mreža.
Od 17. do 25. februara pratioci Facebook i Instagram stranica Foruma mladih pisaca i KIC-a “Budo Tomović” biće u prilici da pogledaju radove i čuje poeziju: Jane Radičević, Nikole Ćorca, Barbare Delać, Nataše Gudelj, Milene Radević, Luke Boljevića, Jovana Jokića, Anđele Bulajić i Jelene Čavić.  
 
1
Izložba Milice Rakić “Crvena, da te nema, trebalo bi te izmisliti” u "Perjaničkom domu"
Naslov detektuje - bit projekta!
       - Sentenca “Crvena, da te nema, trebalo bi te izmisliti”, koncizno detektuje i imenuje samu bit projekta. Jer, postupak umetnice Milice Rakić, određen je ovog puta prvenstveno pozicionim statusom dramatis personae drugarice Milice Rakić. Povodom ove izložbe, zato, možemo predložiti da postoji potkožni hod vremena. Neka nevidljiva mreža koja povezuje ljude različitih
epoha. U nekom trenutku dogodi se procep: iz nekog bitno drugačijeg „prostora”, ili sfere, izvan poznatih zakonitosti, a u samom činu kreacije, nešto prodre i „zaglavi” se.” - zapisala je istoričarka umjetnosti Anica Tucakov o izložbi Milice Rakić “Crvena, da te nema, trebalo bi te izmisliti”, koja će sjutraod 17 biti otvorena u "Perjaničkom domu".
 
 
1
Promocija zbornika poezije za djecu u KIC “Budo Tomović”
Predstavljaju - “Pjesnički karavan”!
    Šesti zbornik poezije za djecu “Pjesnički karavan” Udruženja književnika i umjetnika “Zenit” iz Podgorice biće sjutra od 16 predstavljen u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
O zborniku će govoriti: predsjednik Udruženja Milan Rajović i književnici Vida Ristić i Goran Popović. Stihove će govoriti: književnica Radojka Mugoša Petrić, pjesnikinja Veselinka Rajković, pjesnik Zorana Petričević, učenik Balša Kićović i učenice Tatjana Radonjić i Jana Veljović. Medijatori će biti Ivana Knežević Minić i Darija Dulović Madžgalj, a veče će muzički obojiti guslar Radomir Kuković. 
 
1
Izložba Ane Miljkovac “Zumiranje” od sjutra u "Dvorcu Petrovića"
Umjetnica problematizuje - kič!
- Autorka djelima problematizuje kategorije djetinjstva, nostalgije, identiteta, radosti življenja, igre, ljepote, prirode i čovjeka, partnerske odnose žene i muškarca, ljubavi, sjećanja, Novog svjetskog
poretka, svjetlosti i tame, patnje, smrti. Slijedi Paskalovu misao da čovjek živi između provalije beskonačno velikog i beskonačno malog. U Selfie-ju je autoportret umjetnice u mediju fotografije postavljen na dječiju igračku- ogledalo. (Rad je zamišljen kao interaktivan, posjetioci se mogu fotografisati.) Za nju je fotografija fikcijska, magijska i projektivna svijest (Suzan Zontag) što se očituje u ovoj koja je odraz odraza, kao i još dva rada: u ikonografiji jednog vidi se lice zgrade i obrisi umjetnice, u drugoj snimljen je neobičan, pomalo grotesktan izlog butika sa lutkama bez glava, u kojem se Ana opet reflektuje i to u kič haljini. Time umjetnica problematizuje kič kao kategoriju i zaumnosti naše realnosti - zapisala je istoričarka umjetnosti o izložbi Ane Miljkovac “Zumiranje”, koja će sjutra od 17 biti otvorena u izložbenom prostoru "Dvorac Petrovića" Centraa savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
1
I CNP prilagodilo satnicu novim mjerama Ministarstva zdravlja
Predstave počinju - od 16!
       U skladu sa novim mjerama Ministarstva zdravlja koje, između ostalog, predviđaju ograničenje rada pozorišta do 18 sati, u Crnogorskom narodnom pozorištu početak izvođenja već zakazanih predstava će biti pomjeren na 16.
Predstava „Revizor“ N. V. Gogolja, u režiji Veljka Mićunovića biće izvedena 16. i 18.februara u 16 sati na Velikoj sceni.  
 
1
Prva repriza premijerne predstave „Kontraevolucija“ biće odigrana sjutra u KIC "Budo Tomović"
Satnicu prilagodili - mjerama protiv COVID!
Prva repriza premijerne predstave „Kontraevolucija“ biće odigrana sjutra od 17 sati u DODEST - napominju iz KIC "Budo Tomović", koji je satnicu programa priagodio preporukama koje podrazumijevaju, uz ostalo i radno vrijeme koje je ograničeno do 18. 
 
1
U susret Danu zaljubljenih, Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ organizuje „Blind date with a book“
Sastanak sa - knjigom!
          U susret Danu zaljubljenih, Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ organizuje „Blind date with a book“ (Sastanak sa knjigom naslijepo).
U četvrtak, petak i subotu, korisnici Biblioteke moći će da, pored željene knjige, odaberu i jednu koja će biti iznenađenje za njih. Karver, Hese, Kundera, Saramago, Jejts, Pekić, Đilas, Sapkovski, Elfride Jelinek…  
 
0
Koprodukcija JU “Zahumlje” iz Nikšića i KIC “Budo Tomović”
Premijera "Kontraevolucije" - prekosjutra!
    Podgorička premijera predstave „Kontraevolucija“, koja je nastala po tekstu i u režiji Obrada Nenezića, biće organizovana u četvrtak od 18 u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
U predstavi čiji koproducenti su JU "Zahumlje" i KIC "Budo Tomović" uloge tumače: Jovan Dabović, Slavko Kalezić i Đorđe Tatić. Kostim i scenografiju je radio Darko Musić, muziku Nedjeljko Pejović, a ton i odabir muzike Ivan Zirojević.  
 
0
Izložba "Women about women/ Žene o ženama" od sjutra u Modernoj galeriji
Umjetnice osvajaju - Zapadni Balkan!
       Izložba "Women about women/ Žene o ženama", koja je uvod u dvogodišnje putovanje kroz osvajačke teritorije umjetnica Zapadnog Balkana, sjutra od 19 biće otvorena u Modernoj galeriji.
Putujuća izložba koja okuplja 25 vizuelnih umjetnica regiona (Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Sjeverne Makedonije), u Podgorici je do 25., a onda će obići region - - Beograd, Podgoricu, Zagreb, Ajdovščinu i Skoplje. 
 
0
Na februarskom repertoaru CNP
"Hamlet" sjutra - "Revizor" u četvrtak!
       U februarskom repertoara Crnogorskog narodnog pozorišta 8. i 9. februara zakazano je izvođenje “Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja”, Iva Brešana, u režiji Luke Kortine, a 16. i 18. februara “Revizor” Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, u režiji Veljka Mićunovića.
Obje predstave, u skladu sa aktuelnim mjerama Instituta za javno zdravlje, počeće u 18 sati. Moguće je prisustvo do 50 posjetilaca, uz obavezno nošenje maski tokom trajanja predstave i držanje propisane distance. 
 
0
"American corner" organizovaće Kratku školu dokumentarnog filma
Do dokumentarca - za deset sedmica!
       - Besplatna škola omogućiće polaznicima da nauče osnovne tehnike snimanja, montaže, predprodukcije, produkcije. Polaznici će diskutovati o filmu, njegovom uticaju na društvo i društvene fenomene, istraživati i detektovati društvene pojave koje ih pogadjaju i svojim radovima u formi kratkih filmova ukazati i uticati na promjene.
Po završetku radionica kratki filmovi polaznika nastali tokom škole biće predstavljeni javnosti - najavljuje "American corner" Kratku školu dokumentarnog filma koju će organizovati "nspirisani ulogom koju angažovani pojedinci mogu kroz svoju umjetnost imati u iniciranju pozitivnih promjena u društvu, sa primjerima koje crpimo iz američke svakodnevice. 
 
0
Nakon pauze, CNP otvorilo vrata za publiku
"Hamlet" i sjutra - za 50 gledalaca!
          Nakon pauze u realizaciji repertoara uslovljene restriktivnim epidemiološkim mjerama, Crnogorsko narodno pozorište otvorilo je večeras vrata za publiku, a 50 ljubitelja teatra i sjutra od 18 imaće priliku da gleda predstavu “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, Iva Brešana, u režiji Luke Kortine.
U “Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja” igraju: Jovan Dabović, Danilo Čelebić, Julija Milačić Petrović Njegoš, Ana Vujošević, Stevan Radusinović, Dušan Kovačević, Dejan Ivanić, Gorana Dragašević, Aleksandar Gavranić, Dragan Račić i Jelena Minić.
     
 
0
Razgovor sa umjetnikom u Centru savremene umjetnosti Crne Gore
Sa Živkovićem - o “Bright moments”!
          Povodom izložbe “Bright moments” u galeriji "Centar", sa njenim autorom Zoranom Živkovićem danas od 15 u Centru savremene umjetnosti Crne Gore razgovaraće istoričarka umjetnosti Anja Marković.
Shodno epidemiološkim mjerama i zabrani okupljanja, razgovoru će prisustvovati novinari, a zainteresovana publika će ga moći nakon razgovora pogledati naknadno na oficijalnom YouTube kanalu i Facebook stranici Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
0
Promocija romana Mila Masonićića sjutra u KIC "Budo Tomović"
Predstavljaju - "Kraj smjene"!
Roman Mila Masonićića „Kraj smjene“ biće - u sklopu ciklusa “Savremena crnogorska književnost” - sjutra od 18 predstavljen u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
O knjizi će, sa autorom, govoriti pisac Vasko Raičević.
     
 
3
Projekat „Rehabilitacija i reintegracija - migranti u Crnoj Gori“ u KIC „Budo Tomović“
U postavci - djela migranata!
       U okviru projekta „Rehabilitacija i reintegracija - migranti u Crnoj Gori“ u izložbenom holu KIC „Budo Tomović“ od sjutra u 11 biće otvorena izložba radova koje su kreirali migranti, kao i izložba crteža iranskog umjetnika Siamaka Khoshnoodfara, koji sa porodicom živi u Centru za prihvat migranata u Spužu.
Projekat „Rehabilitacija i reintegracija - migranti u Crnoj Gori“ podržan je u okviru „Regionalne podrške zaštitno-osjetljivom upravljanju migracijama na Zapadnom Balkanu i Turskoj“ (faza 2), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM).    
 
2
MAKADO
Umjesto pozorišne - filmska "Potonja ura"!
             Monodrama “Potonja ura Njegoševa”, čije izvođenje je bilo planirano za prekosjutra u okviru Manifestacije kamernh dramskih ostvarenja - MAKADO, otkazana je zbog bolesti glumca.
U sali DODEST, od 18, umjesto navedene monodrame biće organizovana projekcija istoimenog filma “Potonja ura Njegoševa” (1996) koji je nastao u produkciji Centra savremene umjetnosti Crne Gore. Uloga u filmu je povjerena doajenu crnogorskog teatra Slobodanu Marunoviću, autor teksta je Slobodan Tomović, a režiju potpisuje Blagota Eraković.  
 
2
“Srce kulture grada” i za februar prepremilo program u skladu sa mjerama Instituta za javno zdravlje Crne Gore
Premijera "Kontraevolucije" - 11. februara!
       Dvadesetak raznovrsnih umjetničkih sadržaja “Srce kulture grada” prirediće tokom februara, a po važećim preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore i Komisije za zaštitu stanovništva od zarazne bolesti. Na scenama KIC publika će biti u prilici da odgleda premijeru koproducentske predstave KIC i "Zahumlja" "Kontraevolucija", dva tematska filmska ciklusa, nekoliko koncerata, a biće organizovane i tri promocije književnih djela i nekoliko izložbi. Februar je mjesec u kojem će KIC Forum mladih pisaca obilježiti 6. rođendan. 
 
2
Izložba Filipa Vučkovića u Njegoševom muzeju
Podsjećanje na - „međaše“ likovne misli!
          - Izložba je nastala u želji da podsjetimo na nezaobilazne crnogorske „međaše“ likovne misli, koji su temeljili put kasnijim velikanima crnogorske likovne umjetnosti, bez kojih ona svakako ne bi bila to što jeste - zapisala je direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, istoričarka umjetnosti i autorka izložbe, dr Anastazija Miranović o izložbi jednog od prvih školovanih crnogorskih slikara s početka 20. vijeka, Filipa Vučkovića (1888-1961), na šezdesetogodišnjicu smrti umjetnika.
U organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore, izložba u Njegoševom muzeju biće od 14 otvorena online preko zvaničnih Facebook i Instagram stranica.  
 
2
Otvorena 6. Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja u KIC "Budo Tomović"
Uz poštovanje mjera - njegovanje duha!
          -I ovogodišnji MAKADO šalje jasnu poruku da moramo, uz poštovanje zdravstvenih mjera, održavati i njegovati zdravlje našeg duha i kulturnog bića, svih nas pojedinačno, i naše Podgorice - ukazala je direktorica KIC "Budo Tomović", otvaraju'i sinoć 6. MAKADO, koji je počeo duodramom ''Šta ćemo sad?'', u produkciji Yugoarta iz Beograda.
MAKADO se nastavlja večeras predstavom za najmlađe ‘’Luckasti klovnovi’’, a i NVO Korifej iz Kolašina, animiraće djecu u partnerskoj igri dva klovna Anđelije Rondović i Sanje Vujisić, u sali Dodest u 18. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|