Brze Cinjenice - Kultura

0
Revijaā€œKamera ā€“ filmsko okoā€ na filmskom programu KIC ā€œBudo Tomovićā€ od 12 do 14
Reviju otvaraju - "Orkanski visovi"!
             Različiti pristupi snimanju filmova majstora filmske fotografije biće predstavljeni na revije ā€œKameri ā€“ filmsko okoā€ koju filmski program Kulturno ā€“ informativnog centra ā€œBudo Tomovićā€ organizuje od 12 do 14.
Ekranizacija poznatog romana Emili Bronte ā€œOrkanski visoviā€ o tragičnoj ljubavi, zavisti, izdaji i osveti sa Lorensom Olivijeom, Merle Oberon i Dejvidom Nivenom u glavnim ulogama otvoriće reviju. Ova čuvena priča osvojila je Oskara za najbolju fotografiju, a nominovana je i za joÅ” sedam kategorija. Roman je doživio brojne filmske adaptacije od kojih je naslavnija ova iz 1939.  
 
0
Izložba islandskog umjetnika od večeras u Dvorcu Petrovića Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore
ErrĆ³ovo stvaralaÅ”tvo - za novo, bolje druÅ”tvo!
       - Medijska virtualizacija stvarnosti i digitalizacija života u globalnom druÅ”tvu izmijenile su epistemioloÅ”ki vidik čovjeka, liÅ”avajući ga subjektivnosti, tj. identiteta, a usmjeravajući ga sve viÅ”e ka programiranim dužnostima i obavezama koje su proistekle iz kulture kapitala. ErrĆ³ovo stvaralaÅ”tvo usmjerno je ka tome da se izgradi novo, bolje druÅ”tvo, u kome će umjetnost imati važnu korektivnu druÅ”tvenu ulogu - zapisala je kustoÅ”kinja MaÅ”a Vlaović u tekstu kataloga koji prati izložbu islandskog umjetnika ErrĆ³a koja će večeras od 19 biti otvorena u Dvorcu Petrovića Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore. 
 
0
Kcoprodukcija KIC ā€žBudo Tomovićā€œ i Kraljevskog pozoriÅ”ta ā€žZetski domā€œ
Premijerno - ā€žSerdarski tritonā€œ!
    Premijera ā€žSerdarski tritonā€œ, u režiji Jovane Bojović, koju je KIC ā€žBudo Tomovićā€œ radio u koprodukciji sa Kraljevskim pozoriÅ”tem ā€žZetski domā€œ, premijerno će biti odigrana večeras od 20 u sali DODEST ā€žsrca kulture gradaā€œ.
U komadu nastalom kao umjetnički doktorski projekat Jovane Bojović koji preispituje odnos savremenih umjetnika i kapitalističkog druÅ”tvenog poretka koji u velikoj mjeri uslovljava njihov razvoj i stvaralaÅ”tvo igraju Jovan Dabović, Sanja Vujisić, Đorđije Tatić, Marta Pićurić, scenografiju potpisuje Tijana Todorović, a kostimografiju Tijana Todorović i Jovana Bojović. 
 
1
Samostalna Izložba slika Vesne Oborine u KIC ā€œBudo Tomovićā€œ
Za jubilej - ā€œCvijet ljubaviā€œ!
Samostalna Izložba slika Vesne Oborine ā€œCvijet ljubaviā€œ biće otvorena večeras od 19, u izložbenom holu KIC ā€œBudo Tomovićā€œ.
Četrdesetom izložbom Oborina obilježava 25 godina od njene prve samostalne izložbe slika. Postavka će obuhvatiti dvadesetak akvarela i djela rađenih tehnikom akrila.
Otvaranje izložbe moderiraće pjesnikinja Vjera Bojanić, a u okviru programa stihove će govoriti Nikoleta LakuÅ”ić i Milica Ivančević. Postavka će moći da se pogleda do 22. 
 
1
Večeras zavrÅ”ava MAKADO 9 u KIC "Budo Tomović"
Za kraj - "Safra" i nagrada "Sat kula"!
       Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO 9, koja afirmiÅ”e kamerna dramska ostvarenja, otvorena premijerom predstave ā€œJelena Savojskaā€, biće zatvorena večeras od 20 u sali DODEST, predstavom u čast nagrađenih "Safra", čiju adaptaciju i režiju potpisuju glumice Milica Å ćepanović i Marija MaÅ”a Labudović. Nastala po motivima teksta ā€œVažnije poloviceā€, Beatrice Kurbel i Mirne Rustemović, predstava na duhovit, ali pomalo i ironičan način govori o prijateljstvu, ljubavi, karijeri, djetinjstvu i majčinstvu. Prožeta humorističnim momentima, predstava zapravo na veoma živopisan način oslikava događaje iz svakodnevnog života.
Biće dodijeljene i nagrada ā€œSat kula" - za najbolju predstavu, najbolju muÅ”ku, odnosno žensku ulogu, ali i za bravuru.
 
 
0
Premijerom ā€œJelena Savojskaā€ otvoren MAKADO u KIC "Budo TomoviƦ"
Za "Sat kulu" - sedam predstava!
       Manifestaciju kamernih dramskih ostvarenja, koja u kontinuitetu afirmiÅ”e kamernu pozoriÅ”nu produkciju i nezavisnu scenu, 9. MAKADO otvoren premijerom predstave ā€œJelena Savojskaā€ koju KIC ā€œBudo TomoviƦā€ realizuje u koprodukciji sa Kulturnim centrom ā€œNikola ƐurkoviƦā€ iz Kotora i KORIFEJ teatrom iz KolaÅ”ina.
Uz sinoƦ odigrano "Atomsko cvijeƦeā€œ, do 12. u takmiĆØarskom dijelu uĆØestvuje joÅ” pet žanrovski raznovrsnih pozoriÅ”nih komada iz Crne Gore i regiona - "Uspomene Sare Bernar", "Pomahnitali", "Goya", "Na Drini Ʀuprija", "Ɔiro" i "Safra" konkuriÅ”u za nagrada ā€œSat kula" - za najbolju predstavu, najbolju muÅ”ku, odnosno žensku ulogu, ali i za bravuru. StruĆØni žiri ĆØiniƦe doc. mr Jovana BojoviƦ (predsjednica), Vukan PejoviƦ i Vanja KovaĆØeviƦ.",  
 
0
Izložba ā€œEgzistencijalna pitanja u savremenoj skulptorskoj praksiā€ u "Perjaničkom domu"
Prezentuju djela - Milice Todorović!
       Otvaranje izložbe "Egzistencijalna pitanja u savremenoj skulptorskoj praksiā€, predstavlja izbor iz Zbirke savremene skulpture Galerije savremene likovne umetnosti NiÅ”, zakazano je večeras od 19 u "Perjaničkom domu" Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore.
Na izložbi će biti prikazana djela Zlatka Glamočaka, Mrđana Bajića, Rajka Popivode, Zdravka Joksimovića, Gabriela Glida, Dragana Jelenkovića, RadoÅ”a Antonijevića, Marka Crnobrnje, Mirka Marića i Rada Mutapovića. 
 
0
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović čestitao 100. rođendan slikaru Voju Staniću
Impresivan opus - za ponos Crne Gore!
- VaÅ” impresivan stvaralački opus predstavlja trajnu vrijednost crnogorske kulture i njenu neraskidivu sponu sa najvećim dometima evropske likovne umjetnosti. Uvjeren sam da će kulturne i obrazovne institucije u Crnoj Gori u narednom periodu joÅ” studioznije i ozbiljnije nastaviti sa izučavanjem i promocijom VaÅ”ih djela sa kojima se ponosi cijela Crna Gora - Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović čestitao je 100. rođendan slikaru Voju Staniću. 
 
0
U galeriji "Art", povodom jubilarnog, stotog rođendana, akademika i jednog od najznačajnijih savremenih crnogorskih umjetnik
Izložena djela - Voja Stanića!
          Povodom jubilarnog, stotog rođendana, akademika i jednog od najznačajnijih savremenih crnogorskih umjetnika ā€“ Voja Stanića, od sinoć u galeriji "Art" - u organizaciji JU Muzeji i galerije Podgorice, u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore, Udruženjem likovnih umjetnika Crne Gore i Radio-televizijom Crne Gore - otvorena je izložba na kojoj će do kraja mjeseca biti prikazana umjetnička djela iz kolekcije JU Muzeji i galerije Podgorice.
O Stanićevom liku i djelu na svečanosti govoriili su MiloÅ” Marjanović, kustos-istoričar umjetnosti (Narodni muzej Crne Gore), Svetlana Dragojević, predsjednica ULUCG, Nikica Raičević, umjetnik, Milan Knežević, direktor TVCG i Ljiljana Karadžić, rukovoditeljka muzejskog sektora, istoričarka umjetnosti (JU Muzeji i galerije Podgorice). Emitovan je i dokumentarni film urednice Mirsade Sredanović, iz serijala Likovna umjetnost Crne Gore, koji je RTCG digitalizovala specijalno za ovu priliku. 
 
2
Ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović, povodom Dana novinara Crne Gore
Nedopustiv i nepoželjan - pritisak na "sedmu silu"!
- Ne smijemo dopustiti da različiti pritisci svakodnevno opterećuju i obuzdavaju profesiju koja bi trebalo da svjedoči slobodi izražavanja, slobodi miÅ”ljenja, i otvorenom dijalogu. Vi ste tu, da nas, koji vrÅ”imo vlast, držite odgovornima, a procese odlučivanja učinite transparentnim - naglasila je, povodom Dana novinara Crne Gore, ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović, napominjući da je časna profesija, u kojoj se novinari i novinarke moraju držati principa i etičnosti. 
 
1
NikÅ”ićko pozoriÅ”te u CNP
"Pluća" na - sceni "Studio"!
NikÅ”ićko pozoriÅ”te gostuje u CNP i na sceni "Studio" večeras od 20 izveÅ”će predstavu ā€žPluća″. Poznatu dramu Dankana Mekmilana režirao je Andrej Nosov. Uloge tumače Maja Stojanović i Stevan Vuković.
Komad donosi uzbudljivu sociopolitičku priču sa temom koja se odnosi na muÅ”ko-ženske odnose i probleme sa kojima se suočavaju mladi bračni parovi, njihovu nesnađenost u druÅ”tvenom trenutku, socijalnu i egzistencijalnu nesigurnost, Å”to sve utiče na zapitanost: Kako i zaÅ”to donosimo neke odluke u naÅ”im malim i prolaznim životima?  
 
1
Dio stvaralaƦkog opusa braƦe Ɛinovski od veĆØeras u JU "Muzeji i galerije Podgorice"
ā€žTEMPLO ā€“ BraƦa Ɛinovski i njihovi ikonostasiā€œ!
    StvaralaĆØki opus braƦe Ɛinovski -Teofila (1846-1894), Vasilija (1848-1924) i Aleksandra (1851-1894) predstavlja svojevrstan fenomen, po svom obimu jedinstven i neponovljiv, a njegov dio - ā€žTEMPLO ā€“ BraƦa Ɛinovski i njihovi ikonostasiā€œ - biƦe veĆØeras od 19 predstavljen u u JU "Muzeji i galerije Podgorice". Autor izložbe je Dragan RadoviƦ, kustos u JU "Muzeji i galerije Podgorice" . 
 
1
Povodom državne represije nad crnogorskim intelektualcima, oglasio se Crnogorski PEN centar
TužilaÅ”tvo pretvorili - u servis ućutkivanja!
- I Sretenu Vujoviću i Bobanu Batrićeviću sudi se samo zato Å”to su koristili Ustavom zajemčena prava i slobode, čime se crnogorsko tužilaÅ”tvo umjesto da Å”titi Ustav i zakone ove države pretvorilo u servis za zloupotrebu moći s ciljem zastraÅ”ivanja i ućutkivanja politički nepodobnih intelektualaca - Crnogorski PEN centar oglasio se saopÅ”tenjem, povodom državne represije nad crnogorskim intelektualcima, a "o represivnome karakteru aktuelne vlasti i poraznome stanju ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori, svjedoči to Å”to će se u svega nekoliko dana dva potpredśednika Crnogorskoga PEN centra, kao člana najprestižnije međunarodne književne asocijacije, naći u svojstvu optuženih pred crnogorskim sudovima".  
 
1
Povodom Dana JU Narodna biblioteka ā€žRadosav Ljumovićā€œ
Predstavljaju izdanja -ā€žLaticeā€œ i ā€žGlasnikaā€œ!
Povodom obilježavanja Dana biblioteke, Narodna biblioteka ā€žRadosav Ljumovićā€œ predstaviće večeras od 18 u sali ā€žMarko Miljanovā€œ novo izdanje časopisa za djecu i mlade ā€žLaticaā€œ. Učesnici promocije su: Aleksandra Vujisić, Tijana Todorović, Sanja Vojinović.
Istim povodom, sjutra od 19 u sali ā€žMarko Miljanovā€œ biće predstavljen i novi broj časopisa za kulturu i kulturna pitanja ā€“ ā€žGlasnikā€œ. O 29. izdanju govoriti članovi redakcije: Ljiljana Ćuković, Stefan Sinanović i Milorad Durutović, dok će svoje stihove objavljene u ovom broju čitati Sofija Drakulović.  
 
1
Koncert Dragana Koprivice večeras od 19 u velikoj sali KIC ā€žBudo Tomovićā€œ
Veče laganih nota - uz poeziju i aforizme!
       - I onima koji su imali neÅ”to isplanirano preporučujem neka to pomjere I da dođu na koncert. Uvijek polazim od činjenice da je Crna Gora prpoznata kao mirna oaza. Ako smo već takva destinacija, malo dobre muzike nikada nije na odmet. Organizovao sam dobar concert, nadam se da neču biti najslabija tačka na njemu. Imam sjajnu goŔžu, Milicu Vojinović, sjajnu damu koja je bila drug na takmičenju ā€œNikad nije kasnoā€. U poetskom dijelu gost je Milan Knežević, kojem kažem da je bolji pjesnik nego političar. Pratiće nas sjajni orkestar ā€œTeferidžā€ iz Rožaja koji na Cetinju mogu da pjevaju crnogorske kao niko, a u Å umadiji srbijanske. Mnogo u jaki - poziva svestrani profesor Dragan Koprivica na koncert "Veče lakih nota,uz poeziju i aforizme", koji će večeras od 19 prirediti u velikoj sali KIC ā€žBudo Tomovićā€œ. 
 
1
Januarski repertoar Crnogorskog narodnog pozoriŔta
Pečat daje premijera - ā€œJa sam ona koja nisamā€!
       Uz gostovanja KazaliÅ”ta ā€œMarina Držićaā€ iz Dubrovnika, Kraljevskog pozoriÅ”ta ā€œZetski domā€ i NikÅ”ićkog pozoriÅ”ta, januar u CNP obilježiće premijera predstave ā€œJa sam ona koja nisamā€, koju po tekstu Mata MatiÅ”ića režira Vito Taufer. Zakazana je za 29. na Velikoj sceni nacionalnog teatra.
Tri generacije žena su inspiracija za tri jednočinke. U prvoj nailazimo na mladu ženu na početku života opterećenu porodičnim nasljeđem, u drugoj, u zrelom dobu i u trećoj, u 65. godini i trenutku rekapitulacije svog života. Svaka od tih žena ima svoj problem, svoju priču, svoj način borbe sa životom u okruženju koje je dominantno muÅ”ko. Dramaturg predstave je Stefan BoÅ”ković, scenograf Lazar Bodroža, a kostimografkinja Lina Leković. Za koreografiju je zadužena Julija Milačić Petrović NjegoÅ”, a za muziku Mate MatiÅ”ić, dok je izvrÅ”na prodentkinja Nela OtaÅ”ević.
 
 
1
Izložba "NoConcept 2ā€ - u "srcu kulture grada"
Izlažu 24 - mlada umjetnika!
       Kolektivna izložba 24 mlada akademska umjetnika iz Crne Gore "NoConcept 2ā€, koju OpÅ”tina NikÅ”iƦ organizuje uz podrÅ”ku KIC ā€œBudo TomoviƦā€ biƦe veĆØeras od 19 otvorena u izložbenom holu "srca kulture grada".
Prethodio joj je "NoConcept 1", ĆØiju postavku su obilježila djela trenutnih izlagaĆØa, ali i drugih mladih akademskih umjetnika, Postavku ĆØine 24 djela koja pripadaju razliĆØitim medijima umjetniĆØkog izražavanja: slike, grafike, fotografije, digitalne tehnike i skulpture. Kustosi izložbe su: MiloÅ” NeneziƦ, Vladana MirkoviƦ i Stevan Kilibarda. Postavku su radili Vladana MirkoviƦ i Stevan Kilibarda, a tekst za katalog izložbe napisala je Milena KrivokapiƦ.

 
 
1
Jedanaesto izdanje revijeā€œMjuzikl ā€“ filmska rapsodijaā€œ od sjutra do srijede u KIC "Budo TomoviƦ"
"Trica" Elvisa Prislija - otvara ā€œZatvorski rokā€ !
       Jedanaesto izdanje revijeā€œMjuzikl ā€“ filmska rapsodijaā€œ, koja je posveƦeno muziĆØkoj legendi i ikoni 20. vijeka Elvisu Prisliju, sjutra od 20 u sali DODEST KIC "Budo TomoviƦ", otvoriƦe kultni igrani film ā€œZatvorski rokā€ (1957) nastao u režiji RiĆØarda Torpa - biƦe prikazan prvog dana revije. Film govori o mladiƦu osuĆ°enom na zatvorsku kaznu koga poduĆØava zatvorski kolega, bivÅ”i country pjevaĆØ kako bi ostvario svoje muziĆØke snove.
Drugog dana na reperoaru biƦe ā€œKreolski kraljā€ (1958) koji je zasnovan na romanu Harolda Robinsa sa Elvisom Prislijem, Kerolin Džouns i Volterom Matauom u glavnim ulogama. Reviju u srijedu zatvara jedan od najpopularnijih mjuzikla ā€œÅ½ivio Las Vegasā€ (1964) u kojem Elvis Prisli glumi mladog vozaĆØa koji stiže u Las Vegas kako bi se takmiĆØio u velikoj trci obilježiƦe kraj revije.
Ulaz besplatan. 
 
1
Predstava ,,Mislim da treba da razgovaramoā€, u režiji Danila Marunovića, večeras u KIC "Budo Tomović"
Komad o - ljudskosti, intimi i smislu života!
       Predstava ,,Mislim da treba da razgovaramoā€, koju je po motivima djela Ingmara Bergmana i tekstu Dragane Tripković, režirao Danilo Marunović, biće večeras od 20 izvedena u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
U komadu koji govori o ljudskosti, intimi i smislu života. Pruža otpor otuđenju, odljuđenju i ide u susret potrebi da se ispliva sa dna digitalnog bazena, gdje je čovjek najmanja jedinica mjere.  
 
2
Premijera ā€œ671 Lovā€, prema tekstu i u režiji mlade crnogorske autorke Hane Rastoder, večeras na sceni "Studio" Crnogorskog narodnog pozoriÅ”ta
Ime odzvanja scenom - i ostaje eho u memoriji!
    - Ime, ime, imeā€¦ odzvanja pozoriÅ”nom scenom i ostaje kao eho u memoriji. Opominje da nikada ne zaboravimo taj 27. februar ā€“ dan kada je nečije ime značilo kartu u jednom smjeru. Poslije ove predstave definitivno nijesmo isti - naglasila je umjetnička direktorica CNP Vesna VujoÅ”ević Labović, najavljujući večeraÅ”nju premijeru predstave ā€œ671 Lovā€, inspirisane zločinom u Å trpcima počinjenim 27. februara 1993. - otmicom 20 putnika civila iz voza 671 na sceni "Studio" Crnogorskog narodnog pozoriÅ”ta.
Prema tekstu i u režiji mlade crnogorske autorke Hane Rastoder, u predstavi koja je istovremeno zavrÅ”ni ispit master studija PozoriÅ”ne režije na FDU Cetinje u klasi red. prof. Radmile Vojvodić i saradnice u nastavi Lidije Dedović, na sceni "Studio" igraju Dejan Ivanić, Tihana Ćulafić, Milica Å ćepanović, Jovana Brnović, Ognjen Sekulić i Kristijan Blečić.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|