Brze Cinjenice - Kultura

2
Koncert savremene muzike "Zajedno u intuitivnom muzičkom pokretu" u utorak u KIC "Budo Tomović"
“Pokret” i “Femina” izvode - djela srpskih kompozitorki!
       Podgorička publika biće u prilici da premijerno čuje program u koji su uvrštena savremena djela srpskih kompozitorki - Dragane Jovanović (Recuerdos para tres), Isidore Žebeljan (Tri kozja uveta), Milane Stojanović-Milić (Neoromantico 2), Svetlane Maksimović (Magnum Misterium) i kompozitora Miloša Raičkovića (Pasakalja i dvostruka Fuga na temu BACH i BAGDAD) - na koncertu savremene muzike "Zajedno u intuitivnom muzičkom pokretu" u izvođenju trijā “Pokret” i “Femina” iz Beograda.
Prvi ovakav koncert KIC "Budo Tomović" organizuje u utorak od 20 u velikoj salu "srca kulture grada", a pokrovitelj je Sokoj-Organizacija muzičkih autora Srbije.  
 
2
Koncert sopran Jelena Aleksić, u saradnji sa pijanistkinjom Magdicom Manasievom, u KIC
Na sceni - makedonska etno-lirika!
       Koncert "Makedonska etno - lirika" sopran Jelena Aleksić, u saradnji sa pijanistkinjom Magdicom Manasievom, prirediće sjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Umjetnice će izvoditi najljepše makedonske pjesme koje je kompozitor Sašo Livrinski aranžirao na jedan vrlo savremen i sofisticiran način. Koncert organizuju KIC “Budo Tomović” i NVU “Kirjana”. Ulaz je besplatan, a važe mjere IJZCG. 
 
2
U subotu, u Muzičkom centru
Premijera filma - "Duga"!
Podgoričku premijeru višestruko nagrađivanog kratkometražnog filma “Duga” crnogorskog reditelja Aleksandra Vujovića KIC "Budo Tomović" - u saradnji Muzičkim centrom Crne Gore i Crnogorskom kinotekom. Prijatelj premijere je Turistička organizacija Podgorice - realizuje u subotu od 20 u Muzičkom centru.
U svečanom dijelu događaja učestvuju: reditelj Aleksandar Vujović i ekipa filma, direktorica KIC-a Snežana Burzan Vuksanović, filmska kritičarka Maja Bogojević, operski izvođač Milica Raičević, kompozitorka Slobodanka Bobana Dabović Đurić, a voditeljka večeri je Dušica Vugdelić. Publici će se obratiti i Nj.E. ambasador Republike Italije Luka Zelioli.  
 
2
Promocija novog izdanja italijanskog časopisa “Nova savremena istorija” u KIC "Budo Tomović"
Između korica i - radovi crnogorskih autora!
Promocija novog izdanja italijanskog časopisa “Nova savremena istorija” (Nuova Storia Contemporanea) sa tekstovima naših istoričara Novaka Adžića, Slavka Burzanovića, Živka Andrijaševića i Šerba Rastodera o Crnoj Gori u razdoblju poslije 1918. godine biće organizovana sjutra od 19 u Multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Učesnici promocije su profesor dr Matteo Napolitano, dr Šerbo Rastoder, dr Živko Andrijašević, dr Slavko Burzanović, mr Novak Adžić i ambasador Miodrag Vlahović.  
 
2
Poslije izložbe “Tako je talasao Novi talas”, u KIC "Budo Tomović"
Promovišu dopunjeni - "novi val"!
Nakon svečanog zatvaranja izložbe fotografija “Tako je talasao Novi talas” sa kojom se KIC “Budo Tomović” pridružuje velikom broju institucija i umjetnika koji ove godine obilježavaju 40 godina društveno - muzičkog fenomena poznatog kao “Novi talas”, "srce grada kulture" prekosjutra od 20 u sali DODEST, u saradnji sa NVO Gramofonske ploče Crna Gora - Montenegro records, organizuje promociju dopunjenog i proširenog drugog izdanja knjige Vinka Barića “Hrvatski punk i novi val 1976-1987” koja hronološki i biografski prati razvoj ovog muzičkog fenomena.
Učesnik promocije uz autora biće predsjednik NVO Gramofonske ploče Crna Gora - Montenegro records Boris Burić. U muzičkom dijelu promocije nastupiće bend “Naporno suicid”.  
 
1
Knjiga poezije Dušice Mrđenović “Kraj jednog dramskog čina” u KIC "Budo Tomović"
Stihovima oslikava - mitsku sliku svijeta!
          - U Antici, tačnije u presokratskom periodu kosmogonija i mitova, postojao je ideal koji je težio da objedini individualno i kolektivno u jedno prvobitno, nepocijepano jedinstvo, njegov savršen izraz nalazimo u Lesingovoj formuli: jedno i mnoštvo hen kai pan. Ideal o kojem je riječ, a koji nalazimo u poeziji Dušice Mrđenović, oslikava prvobitan sinkretizam mitske slike svijeta, u kojoj su čovjek i priroda stopljeni u jedno, nepocijepano i savršeno jedinstvo, i zlatnog doba - Aurea Aetas - zapisala je Katarina Sarić o knjizi poezije Dušice Mrđenović “Kraj jednog dramskog čina”, koja će sjutra od 19 biti predstavljena u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Učesnice promocije uz autorku su profesorica Katarina Sarić, dr Olga Vojčić Komatina i Tatjana Ćalasan.  
 
1
Na sceni "Studio" Crnogorskog narodnog pozorišta
Premijera monodrane - "Zlostavljanje"!
             Monodrama „Zlostavljanje“ Iva Andrića, u dramatizaciji Siniše Kovačevića i izvođenju Jovane Todorović, sjjutra od 20 premijerno će biti odigrana na sceni "Studio" Crnogorskog narodnog pozorišta.
   Ova dramatizacija vrijedan je i uspješan pokušaj da se uhvati jedan sudbonosni dramski trenutak u kome se prelama sudbina jedne žene, trenutak oslobađanja od stege koju nameće malograđanska sredina.
Scenografkinja predstave je Ivanka Vana Prelević, kosimografkinja Gordana Bulatović, dizajn svjetla potpisuje Mili Malović.

 
 
1
Izložba hrvatskog umjetnika Đorđa Jandrića „Sve je skulptura“ u Dvorcu Petrovića
Osjetio poveznice - sa formom poezije!
          - Jandrić je čitajući Fernanda Pessou osjetio istinske poveznice, ne toliko s njegovom poezijom, koliko s prijenosom forme (poezija - kip) iz iskustvenog u transcendentalno, odnosno iz realnog u metajezik. Stoga se u svojim radovima ne služi isključivo citatima Pessoine poezije, nego uspostavlja lucidni dijalog otkrivajući dodirne točke, ali i nalazeći asocijativno-inspirativna uporišta kojima se koristi za svoja daljnja skulpturalna istraživanja - zapisao je istoričar umjetnosti Mladen Lučić u tekstu za katalog izložbe hrvatskog umjetnika Đorđa Jandrića „Sve je skulptura“, koja je od sinoć do 26. otvorena u Dvorcu Petrovića. 
 
1
“Filmski žanrovi - istorijski spektakl”
Reviju otvara - "Posljednji samuraj"!
       Revija djela koja tretiraju istorijske događaje kao spektakle “Filmski žanrovi - istorijski spektakl” počeće u ponedjeljak od 20,30 u sali DODEST KIC "Budo Tomović", a otvora je "Poslljednji samuraj", snimljenim 2003. u režiji Edvarda Zvika.
Intrigantna drama „Nebesko kraljevstvo“ (2005) poznatog britanskog režisera Ridlija Skota koja nam približava događaje s kraja 12. vijeka i pohode krstaša na Jerusalim biće prikazana u utorak. U srijedu kraj revije obilježiće epska avantura reditelja Zeka Snajdera "300” (2006) o hrabrosti i žrtvi koju su Spartanci upisali u jednoj od najmasovnijih bitaka u istoriji.  
 
1
Druga zbirka Sava Markoča u KIC “Budo Tomović”
Predstavljaju - "Priče sa zapadne strane"!
- "Priče sa zapadne strane" pripadaju mitopetskoj imaginaciji Amerike. Problematizujući prkos, tugu, nostalgiju, zlostavljanje, usud siromaštva, imigracije i svakodnevice, druga osjećanja i iskustva pretežno čovjeka plavog okovratnika, te prateći realistički, na momente prljav stil (izuzev priče BlueBay News koja sadrži elemente magijskog realizma), duh Priča sa zapadne strane najpribližniji je onom američkom modernizmu sa sredine prošlog stoljeća. Poznavaoci americane pronaći će u pojedinim pričama karverovštinu, urlik bitnika, južnjačku gotiku, ali i uticaj pulp romana i Novog Holivuda - zapisao je dr Anton Markoč o drugoj zbirci Sava Markoča koja će večeras od 20 biti promovisana u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
Uz autora, o djelu će govoriti profesorica književnosti Dragana Erjavšek i izdavač i pisac Mirko Rakočević.  
 
1
Večeras i sjutra u CNP
"Poicajci" igraju - na sceni "Studio"!
- Htio sam da progovorim o nekim temama za koje sam mislio da se tiču publike kod nas ovdje i sada. Naša zajednička namjera je bila da napravimo političku tragikomediju koja u sebi ima elemente groteske, koja je u ovom slučaju više osjećanje svijeta. Mješavina smiješnog i jezivog, koje treba takođe da se otkrije kao ponor u običnom malom čovjeku što jesu svi likovi u ovom komadu, pruža publici širi prostor za promišljanje obilja tema i motiva koje Mrožek nama otvara, ne dajući do kraja izvedene čiste i jasne odgovore, već zapravo postavljajući neka pitanja koja se tiču i nas danas, 63 godine nakon praizvedbe komada - ukazao je poslije premijere Aleksandar Jovanović, adaptirao tekst i izbor muzike za predstavu koju je po tekstu Slavomira Mrožeka režirao Aleksandar Jovanović "Policajci", koja će večeras i sjutra biti igrana na sceni "Studio" Crnogorskog narodnog pozorišta.
U komadu igraju: Srđan Grahovac, Dejan Ivanić, Radmila Božović, Aleksandar Gavranić i Davor Dragojević.  
 
1
KIC "Budo Tomović" izložbom fotografija pridružuje se obilježavaju 40 godina društveno-muzičkog fenomena
Objektivom o - nastajanju novog talasa!
Izložbom fotografija „Tako je talasao NOVI TALAS”, koju KIC "Budo Tomović" - sjutra od devet u izložbenom holu - organizuje u saradnji sa Radio Beogradom 202, izdavačkom kućom „Jugoton“ i manifestacijom "Beogradski mesec fotografije", "srce kulture grada" pridružuje se velikoj porodici institucija i umjetnika koji ove godine obilježavaju 40 godina društveno-muzičkog fenomena poznatog kao Novi talas.
Izložbu će činiti fotografije najistaknutijih fotografa iz regiona, svjedoka i aktera onog vremena: Goranke Matić, Brajana Rašića, Gorana Vejvode, Marija Krištofića, Dušana Mitića, Sande Hržić, Stojana Đorđevića...  
 
1
Koncer jednog ood najboljih klarinetista u regionu večeras u KIC “Budo Tomović”
Na programu - djela za klarinet i klavir!
    Jedan od najboljih klarinetista u regionu, Veljko Klenkovski, u saradnji sa pijanistom Aleksandrom Sinčukom, večeras od 20 prirediće koncert u velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
Na programu koncerta su djela za klarinet i klavir: “Sonata” op. 167 Kamija Sen Sansa, “Tri romanse” op.94 Roberta Šumana, minijature-omaži velikim kompozitorima Bela Kovača (“Pozdravljam Vas, gospodine Johan Štraus” i “Posle Vas, gospodine Geršvin”) i Majkla Garsona (“Džez varijacije na Paganinijevu temu”). Pored toga, pijanista Sinčuk će izvesti dvije klavirske kompozicije Frederika Šopena (Etide op. 10, br. 11 i 12), i Sergeja Rahmanjinova (Muzički momenat op.4, br. 16).  
 
1
Objavljena povodom 50 godina rada i stvaralaštva Književne zajednice “Vladimir Mijušković” Nikšić
Promocija antologije - “Olujna polja poezije”!
       Promocija antologije “Olujna polja poezije” koja je Objavljena povodom 50 godina rada i stvaralaštva Književne zajednice “Vladimir Mijušković” Nikšić - priredili su je Spasoje Bajović i Jovan Drašković - biće večeras od 20 promovisana u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
O knjizi govore: dr Marijana Terić, mr Marijana Blečić, priređivači Spasoje Bajović i Jovan Drašković, prevoditeljka Vesna Anastasija Božović, dramski umjetnik Miro Nikolić i članovi Književne zajednice “Vladimir Mijušković”. 
 
0
Šesti CD Bola Boškovića “Docela i druge priče” biće sjutra promovisan u KIC "Budo Tomović"
Putovanje kroz - četiri epohe!
       - Novim kompozicijama Bošković svoj umetnički i istraživački angažman usmerava ka temi zavičaja u kontekstu istorije. Četiri kompozicije čine putovanje kroz četiri epohe prostora koji autora, kroz čitavo stvaralaštvo, neiscrpno nadahnjuje. Dolcea kao antički rimski grad, carska provincija Prevalis, srednjevekovna oblast Zeta u doba Crnojevića i toponim Titograd-Podgorica doživljeni su u tipičnom Boškovićevom senzibilitetu u kome se prepliću i dopunjavaju melodična melanholičnost, razigrana folklorna radoznalost, katkad elegični citat, sve u nameri panoramisanja mitske čudesnosti jednog krajolika. Čuvajući lokalne kolorite, ne bežeči od naglašene atmosfere Mediterana, on svoje stvaralaštvo stavlja u širi civilizacijski i moralni kontekst - napisao je Petar Peca Popović, recezent 6. samostalnog CD Bola Boškovića “Docela i druge priče”, koji će sjutra od 12 biti promovisan u Multimedijalnoj salli KIC "Budo Tomović".
Učesnici promocije uz autora su predsjednica Udruženja kompozitora Crne Gore Mirjana Živković i direktorica KIC-a mr Snežana Burzan Vuksanović. Biće prikazan i prilog Srđana Stojanovića direktora instituta za muzikologiju Srbije i prilog sa prve pomocije 1993. godine Dragoljuba Đuričića.  
 
0
Ženska pjevačka grupa iz Kolašina sjutra u KIC „Budo Tomović“
„Đude“ nastupaju - premijerno!
          Ženska pjevačka grupa „Đude“ iz Kolašina koja njeguje tradcionalno dvoglasno pjevanje sjutra od 20 premijerno će nastupiti u sali DODEST Kulturno - informativnog centra „Budo Tomović“.
Koncert organizuju Kulturno - informativni centar „Budo Tomović“, Centar za kulturu Kolašin i KUD “Mijat Mašković” Kolašin.  
 
0
Godišnja skupština Udruženja folklornih ansambala Crne Gore u neđelju
Posebna plaketa - Kaluđeroviću!
Za 50 godina rada u folkloru Crne Gore posebnu plaketu dobiće Sreten Kaluđerović na godišnjoj skupštini Udruženja folklornih ansambala Crne Gore koja će u neđelju od 12 biti održana u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Za doprinos očuvanju tradicije i kulture zahvallnic će biti dodijeljene harmonikašu Ivanu Pekoviću, , narodnom guslaru - Stefanu Markoviću, novinarci Tijani Perović, direktorici KIC "Budo Tomović Snežani Burzan Vuksanović.medijskoj kući "TV7" i galeriji "Zor" – Podgorica. 
 
0
Prva samostalna zbirka poezije profesorice dr Marije Krivokapić u KIC "Budo Tomović"
Promoviše prvjenac - “Prolasci”!
       Prva samostalna zbirka poezije profesorice dr Marije Krivokapić “Prolasci” biće večeras od 19 prommovisana u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O poeziji zbirke “Prolasci” (OKF, Cetinje, 2019) - karakteriše je nelinearnost i slobodan stih. Često se pojavljujući kao reakcija na percepirani apsurd, pjesme se dojme kao neizvjestan kolaž kojim se nastoji ustanoviti stabilno značenje neposredne stvarnosti, sublimirane kroz perspektivu žene - sa autorkom će razgovarati dr Lena Ruth Stefanović i dr Jasna Tatar.  
 
0
“Svi smo mi Crna Gora - bogatstvo različitosti”
Veče folklora - „U kolo se bratsko uhvatimo“!
    Veče folklora „U kolo se bratsko uhvatimo“ sjutra od 19 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" - u sklopu manifestacije “Svi smo mi Crna Gora - bogatstvo različitosti” - organizuje Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.
Folklorni ansambl “Budo Tomović” iz Podgorice, KUD ”Boka” iz Tivta, KUD “Ramadan Šarkić” iz Tuzi, KUD „Duga” iz Berana, Folklorni ansambl “Rožaje” iz Rožaja, Etno grupa ”Besa” i članice etno grupe “Teferidž” iz Rožaja raznovrstnm scenskim pokretima i etno zvuko predstaviće folklornu baštinu Crne Gore, prožimajući vrijednosti jedinstvene crnogorske kulturne baštine.  
 
0
Knjiga „Lukaaji energija balansa“ Luke Đurovića biće sjutra predstavljena u KIC "Budo Tomović"
Između korica - spoznavanje sebe!
          - Ova knjiga će vas uvesti u čudesni svijet duhovnosti, odnosno otkriće vam tajne umijeća življenja, tako što će vam objasniti osnovne principe funkcionisanja ljudi. Riječ je o znanjima koja su neophodna svima, kako bi spoznali kako funkcionišemo na fizičkom, emotivnom i mentalnom nivou - napisao je kiropraktičar i iscjelitelj o Nikola Perović o knjizi „Lukaaji energija balansa“ Luke Đurovića koja će sjutra od 19 biti promovisana u Multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Pored autora o knjizi će govoriti i Ljiljana Dubljević, iscjeliteljka i energoterapeutkinja, a veče će moderirati Dušica Vugdelić. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|