Brze Cinjenice - Kultura

1
Povodom Dana JU Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“
Predstavljaju izdanja -„Latice“ i „Glasnika“!
Povodom obilježavanja Dana biblioteke, Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ predstaviće večeras od 18 u sali „Marko Miljanov“ novo izdanje časopisa za djecu i mlade „Latica“. Učesnici promocije su: Aleksandra Vujisić, Tijana Todorović, Sanja Vojinović.
Istim povodom, sjutra od 19 u sali „Marko Miljanov“ biće predstavljen i novi broj časopisa za kulturu i kulturna pitanja – „Glasnik“. O 29. izdanju govoriti članovi redakcije: Ljiljana Ćuković, Stefan Sinanović i Milorad Durutović, dok će svoje stihove objavljene u ovom broju čitati Sofija Drakulović.  
 
1
Koncert Dragana Koprivice večeras od 19 u velikoj sali KIC „Budo Tomović“
Veče laganih nota - uz poeziju i aforizme!
       - I onima koji su imali nešto isplanirano preporučujem neka to pomjere I da dođu na koncert. Uvijek polazim od činjenice da je Crna Gora prpoznata kao mirna oaza. Ako smo već takva destinacija, malo dobre muzike nikada nije na odmet. Organizovao sam dobar concert, nadam se da neču biti najslabija tačka na njemu. Imam sjajnu gošžu, Milicu Vojinović, sjajnu damu koja je bila drug na takmičenju “Nikad nije kasno”. U poetskom dijelu gost je Milan Knežević, kojem kažem da je bolji pjesnik nego političar. Pratiće nas sjajni orkestar “Teferidž” iz Rožaja koji na Cetinju mogu da pjevaju crnogorske kao niko, a u Šumadiji srbijanske. Mnogo u jaki - poziva svestrani profesor Dragan Koprivica na koncert "Veče lakih nota,uz poeziju i aforizme", koji će večeras od 19 prirediti u velikoj sali KIC „Budo Tomović“. 
 
1
Januarski repertoar Crnogorskog narodnog pozorišta
Pečat daje premijera - “Ja sam ona koja nisam”!
       Uz gostovanja Kazališta “Marina Držića” iz Dubrovnika, Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” i Nikšićkog pozorišta, januar u CNP obilježiće premijera predstave “Ja sam ona koja nisam”, koju po tekstu Mata Matišića režira Vito Taufer. Zakazana je za 29. na Velikoj sceni nacionalnog teatra.
Tri generacije žena su inspiracija za tri jednočinke. U prvoj nailazimo na mladu ženu na početku života opterećenu porodičnim nasljeđem, u drugoj, u zrelom dobu i u trećoj, u 65. godini i trenutku rekapitulacije svog života. Svaka od tih žena ima svoj problem, svoju priču, svoj način borbe sa životom u okruženju koje je dominantno muško. Dramaturg predstave je Stefan Bošković, scenograf Lazar Bodroža, a kostimografkinja Lina Leković. Za koreografiju je zadužena Julija Milačić Petrović Njegoš, a za muziku Mate Matišić, dok je izvršna prodentkinja Nela Otašević.
 
 
1
Izložba "NoConcept 2” - u "srcu kulture grada"
Izlažu 24 - mlada umjetnika!
       Kolektivna izložba 24 mlada akademska umjetnika iz Crne Gore "NoConcept 2”, koju Opština Nikšić organizuje uz podršku KIC “Budo Tomović” biće večeras od 19 otvorena u izložbenom holu "srca kulture grada".
Prethodio joj je "NoConcept 1", čiju postavku su obilježila djela trenutnih izlagača, ali i drugih mladih akademskih umjetnika, Postavku čine 24 djela koja pripadaju različitim medijima umjetničkog izražavanja: slike, grafike, fotografije, digitalne tehnike i skulpture. Kustosi izložbe su: Miloš Nenezić, Vladana Mirković i Stevan Kilibarda. Postavku su radili Vladana Mirković i Stevan Kilibarda, a tekst za katalog izložbe napisala je Milena Krivokapić.

 
 
1
Jedanaesto izdanje revije“Mjuzikl – filmska rapsodija“ od sjutra do srijede u KIC "Budo Tomović"
"Trica" Elvisa Prislija - otvara “Zatvorski rok” !
       Jedanaesto izdanje revije“Mjuzikl – filmska rapsodija“, koja je posvećeno muzičkoj legendi i ikoni 20. vijeka Elvisu Prisliju, sjutra od 20 u sali DODEST KIC "Budo Tomović", otvoriće kultni igrani film “Zatvorski rok” (1957) nastao u režiji Ričarda Torpa - biće prikazan prvog dana revije. Film govori o mladiću osuđenom na zatvorsku kaznu koga podučava zatvorski kolega, bivši country pjevač kako bi ostvario svoje muzičke snove.
Drugog dana na reperoaru biće “Kreolski kralj” (1958) koji je zasnovan na romanu Harolda Robinsa sa Elvisom Prislijem, Kerolin Džouns i Volterom Matauom u glavnim ulogama. Reviju u srijedu zatvara jedan od najpopularnijih mjuzikla “Živio Las Vegas” (1964) u kojem Elvis Prisli glumi mladog vozača koji stiže u Las Vegas kako bi se takmičio u velikoj trci obilježiće kraj revije.
Ulaz besplatan. 
 
1
Predstava ,,Mislim da treba da razgovaramo”, u režiji Danila Marunovića, večeras u KIC "Budo Tomović"
Komad o - ljudskosti, intimi i smislu života!
       Predstava ,,Mislim da treba da razgovaramo”, koju je po motivima djela Ingmara Bergmana i tekstu Dragane Tripković, režirao Danilo Marunović, biće večeras od 20 izvedena u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
U komadu koji govori o ljudskosti, intimi i smislu života. Pruža otpor otuđenju, odljuđenju i ide u susret potrebi da se ispliva sa dna digitalnog bazena, gdje je čovjek najmanja jedinica mjere.  
 
2
Premijera “671 Lov”, prema tekstu i u režiji mlade crnogorske autorke Hane Rastoder, večeras na sceni "Studio" Crnogorskog narodnog pozorišta
Ime odzvanja scenom - i ostaje eho u memoriji!
    - Ime, ime, ime… odzvanja pozorišnom scenom i ostaje kao eho u memoriji. Opominje da nikada ne zaboravimo taj 27. februar – dan kada je nečije ime značilo kartu u jednom smjeru. Poslije ove predstave definitivno nijesmo isti - naglasila je umjetnička direktorica CNP Vesna Vujošević Labović, najavljujući večerašnju premijeru predstave “671 Lov”, inspirisane zločinom u Štrpcima počinjenim 27. februara 1993. - otmicom 20 putnika civila iz voza 671 na sceni "Studio" Crnogorskog narodnog pozorišta.
Prema tekstu i u režiji mlade crnogorske autorke Hane Rastoder, u predstavi koja je istovremeno završni ispit master studija Pozorišne režije na FDU Cetinje u klasi red. prof. Radmile Vojvodić i saradnice u nastavi Lidije Dedović, na sceni "Studio" igraju Dejan Ivanić, Tihana Ćulafić, Milica Šćepanović, Jovana Brnović, Ognjen Sekulić i Kristijan Blečić.  
 
1
Otvoren 15. Regionalni festival knjiga i pisaca, Booka 2023
Do 30. bogato - iz noći u noć!
    - Nakon otvaranja festivala i knjižare, iz noći u noć slijedi bogat program ovog festivala. Biće upriličen veliki broj promocija novih bi izdanja, kako Nove knjige, tako i drugih izdavača. Već od ponedjeljka, svoju knjigu poezije “Dva Petra” će promovisati Ilija Jakšić, nakon toga će Aleksandar Bečanović promovisati svoj novi roman “Prezir”. Jedno veče će biti posvećeno djelu Borislava Pekića. Promovisaće se i “Ludi kralj” Željka Ivanovića, prvi roman Vuka Vukovića “Smetnje”, govoriće se i o romanima Milorada Pavića, ugostićemo gospodina Vladimira Pištala koji će predstaviti svoj novi roman “Pesma o tri sveta” (…), najavila je Jelena Krsmanović, urednica festivala "Booka 2023", koji je sinoć, kao knjižaru "Cosmos", otvorio glumac, režiser, kompozitor...Rade Šerbedžija.  
 
1
Fondacija "Sula Radov" u Biblioteci "Radosav Ljumović"
Promovišu projekat - “Riječ u kamenu"!
<>- Cilj je da se kroz 90-o minutni program i učešće u struci potvrđenih autoriteta rasvijetli sa naučnog i književno-teorijskog aspekta kulturna zaostavština Sule Radova, te valorizuje kulturno, istorijsko, etnološko, filozofsko i etičko bogatstvo Podgorice i Crne Gore - ukazano je u najavi projekat “Riječ u kamenu”, fondacije “Sula Radov”, koji će promovisati večeras od 18 sati, u sali “Marko Miljanov” NB “Radosav Ljumović”  
 
1
Festival filma o ljudskim pravima od večeras u Podgorici, Kotoru i Beranama
"Ubrzaj otvara - "Mamula"!
Crnogorska premijera "Mamula All Inclusive", Aleksandara Reljića večeras od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" otvoriće festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2023 – Podgorica.
Osim u Podgorici, filmovi će do četvrtka biti prikazivani u Kotoru i Beranama, a ulaz je slobodana.  
 
0
Komad bjelopoljskog pozorišta sjutra u KIC "Budo Tomović"
Premijerno gostuju - duhoviti "Nobelovci"!
    Duhovita drama "Nobelovci", nastala po tekstu i u režiji Obrada Nenezića, gostovaće premijerno sjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
"Nobelovci" su savremena futuristička drama, odnosno urnebesna priča o borbi jednog genija koji je nominovan za Nobelovu nagrudu, sa lešinarima koji se lijepe na njegov uspjeh.
U predstavi igraju Omar Bajramspahić, Moamer Kasumović, Jovan Dabović, Petar Novaković, Slađana Merdović. Scenografiju je uradio Milivoje Mićo Kovačević, muziku potpisuje Slobodanka Bobana Dabović Đurić, a producenti predstave su Jasmin Ćorović i Samir Zaimović. 
 
0
Prvi podgorički comic strip Slobodana Boba Lalovića “Titogradsko stripovanje”
Predstavljaju - prvi comic strip!
                  …osobenost njegovih stripova je da su vješto pripovjedane i nenametljivo prožete mistikom i izrazitim životnim iskustvom, od vlastite sudbine do tuđe. Uzajamnim djelovanjem pomenutih aspekata intirgiraju, lako se čitaju i na neobičan način drže pažnju publike. Tome doprinosi i istančan osjećaj za odmjerenost unosa detalja i njihov balans, kako u literarnom, tako i u likovnom segmentu. Priče su pitke, jasne, ispričane na jednostavan način, prihvatljive za sve generacije, ali ne i uskraćene za intelektualni sadržaj. Pored sirovosti, neposrednosti i iskrenosti, u njima se susrećemo sa suptilnošću i slojevitošću na jedan ogoljen način - i, na kraju, otvorenošću za drugačija iskustva i nakon novog čitanja - zapisao je predsjednik Udruženja strip autora Crne Gore Simon Vučković, koji će predstaviti prvi podgorički comic strip Slobodana Boba Lalovića “Titogradsko stripovanje”, sa autorom predstaviti sjutra od 19 u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".  
 
0
Od sjutra do srijede omaž znamenitom vojvodi i književniku u JU biblioteka “Radosav Ljumović”
Dani Marka Miljanova!
Programom kulture “Markovi dani”, od sjutra do srijede, u godini u kojoj obilježavamo 190 godina od rođenja JU Narodna biblioteka “Radosav Ljumović” priređuje omaž znamenitom vojvodi i književniku Marku Miljanovom.
U ponedjeljak biće upriličena besjeda profesorice dr Lidije Tomić. Odlomke iz djela Marka Miljanova čitaće glumac Slaviša Čurović. Drugog dana programa, u utorak laureati nagrade “Marko Miljanov” čitaće odlomke iz nagrađenih djela, dok će u srijedu,biti održana panel diskusija na temu “Marko Miljanov u tradiciji i kulturi Podgorice”. Učesnici Panela su mr Tomaš Damjanović, mr Milorad Durutović, mr Andrijana Deletić Milačić.
Svi događaji biće upriličeni u sali Marko Miljanov Biblioteke “Radosav Ljumović”, s početkom u 19h. 
 
0
Otvoreno 31. izdanje tradicionalne manifestacije Decembarska umjetnička scena
Decembar slavi - istoriju, kulturu, umjetnost!
- Decembar je posebno važan u kalendaru grada Podgorice, mjesec koji nosi svečarskih duh, slavi istoriju, kulturu, umjetnost…i nemam ni najmanju sumnju da će građani i posjetioci Glavnog grada uživati u bogatsvu sadržajnog programa. Posebno mi je drago što DEUS otvaramo promocijom romana “Aurora” uvaženog autora Balše Brkovića, koji nas vraća u Podgoricu iz tridesetih godina prošlog vijeka, a upravo Kuslevova kuća zauzima važno mjesto u samom romanu, što daje dodatnu simboliku večerašnjem događaj - ukazala je, otvarajući tradicionalnu manifestaciju Decembarska umjetnička scena gradonačelnica Podgorice prof dr Olivera Injac. 
 
0
Tradicionalna manifestacija “Decembarska umjetnička scena – DEUS” od večeras do 27. ponudiće tridesetak
Na otvaranju - promocija romana „Aurora“!
    Đromocijom novog romana „Aurora“, crnogorskog pisca Balše Brkovića, u izdanju „Nove knjige“ iz Podgorice, večeras od 20 u Kuslevovoj kući, a tradicionalnu kulturnu manifestaciju do 29. obilježiće tridesetak programa koji će obuhvatiti pozorište, muziku, književnost, film i vizuelne umjetnosti, posjetioci će imati priliku da uživaju u bogatom i raznolikom kulturnom iskustvu.
- “Aurora” po mnogo čemu predstavlja vrhunac autorove romaneskne avanture. Kao i prethodna tri Brkovićeva romana (Privatna galerija; Paranoja u Podgorici i Plaža Imelde Markos), i “Aurora” je roman o Podgorici, o gradu koji Brković uvijek profiliše kao topos koji stoji na granici mitskog i realnog, dovoljno stvaran da identifikujemo njegove konture i likove, dovoljno fantastičan da shvatimo da, ipak, iza svega stoji piščeva deskripcija, vizija i imaginacija - zapisao je Aleksandar Bečanović, recenzent Brkovićevog djela koje je izašlo u u izdanju „Nove knjige“ iz Podgoriceraznovrsnih programa. Na promociji će govoriti Miodrag Lekić, Marinko Vorgić i autor.  
 
2
CNP obilježava godinu od smrti jednog od najznačajnih crnogorskih dramskih pisaca
"Ljubo u sjećanju - dramaturgija, emocija i epoha"!
Programom “Ljubomir Đurković u sjećanju: dramaturgija, emocija i epoha”, Crnogorsko narodno pozorište obilježiće danas od 20 na sceni "Studio" godinu od smrti jednog od najznačajnih crnogorskih dramskih pisaca.
O životu i stvaralaštvu Ljubomira Đurkovića razgovaraće njegovi dugogodišnji prijatelji i kolege: glumci Varja Đukić i Zoran Vujović, Niko Goršič, glumac i reditelj, kao i pisci Božo Koprivica, Ognjen Spahić i Ilija Đurović.
Uz izvođenje scene iz kultne predstave „Otpad“, pred publikom će biti odlomci iz Đurkovićeve poezije, kao i fotografije autora Milije Pavićevića. 
 
2
Izložba italijanskog umjetnika Modernoj galeriji podgoričkih Muzeja i galerija
Perega predstavlja - "Odredišta u pokretu"!
Izložba "Odredišta u pokretu", italijanskog umjetnika Andrea Sbra Perega, koju organizuje Ambasada Italije u Crnoj Gori u saradnji sa JU Muzeji i galerije Podgorice, biće večeras od 19 otvorena u Modernoj galeriji.
 
 
1
Autorski projekat Momira Matovića od večeras do 25, u KIC “Budo Tomović“
Premijera TV serije - “Titogradski Podgoričani pričaju”!
Premijera televizijske serije “Titogradski Podgoričani pričaju” istaknutog dokumentariste Momira Matovića biće organizovana od 18. do 25.novembra u KIC “Budo Tomović“.
Serijal se sastoji od 16 polučasovnih epizoda. Scenarista i reditelj je Momir Matović, snimatelj Relja Eraković, producent Mirko Matović, a produkciju potpisuje MFILM montenegro - Podgorica. Serijal je sniman od aprila 2021. do decembra 2022.godine u HD sistemu i djelimično je sufinansiran sredstvima Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice. Projekcije polučasovnih epizoda biće organizovane u sali DODEST, od 19. 
 
1
U četvrtak poezija Aleksandre Vujisić u KIC “Budo Tomović
Promoviše zbirku - "Slon na trapezu"!
Sa autorkom - ođena je 1979. godine u Podgorici. Po obrazovanju je profesorica engleskog jezika i književnosti, bavi se pisanjem poezije i proze za djecu i odrasle. Pored engleskog, govori i italijanski jezik, završila je više stručnih kurseva iz različitih oblasti u zemlji i inostranstvu, a 2017. godine pokrenula je i nezavisni kreativni projekat “Čigralište“ koji se bavi promovisanjem značaja čitanja u ranom uzrastu: www.bajke.me. Autorka je zbirke poezije za odrasle “Krvarim po pismima” (IK “Poetikum“, 2022), knjige poezije i proze za djecu “Djetinjstvo u džepu” (Narodna biblioteka “Radosav Ljumović”, 2023) i nedavno objavljene zbirke “Slon na trapezu“. Piše na maternjem i engleskom jeziku, a njena poezija je prevođena na italijanski, španski, kineski, poljski, albanski i druge jezike - razgovoraće novinarka Nataša Vukajlović.  
 
1
Predsjednik Crne Gore na svečanosti povodom dodjele Njegoševe nagrade Dubravki Ugrešić
Odbacila nametnute - identitetske odrednice!
- Dubravka Ugrešić je svojom voljom odbacila nametnute identitetske odrednice koje su ograničavale njen opus unutar jednog kolektiva, borila se i izborila za svoje pravo da bude poznata samo po svom imenu i djelu.
Zahvaljujući izuzetnom spisateljskom daru, ali i enciklopedijskom poznavanju istorije i teorije književnosti, izgradila je jedinstvenu poetiku i stil koji odlikuje razigranost, duhovitost, modernost, ali i kritički pristup.
Značaj njenog djela ogleda se i u naglašavanju pozicije ženskog autorstva i feminističkog angažmana u literaturi i njenom tumačenju.
Pored kultnih, nagrađivanih romana, želio bih da istaknem i njen publicistički opus, posebno zbirku eseja „Kultura laži“ koja hrabro govori o provali nacionalizma tokom perioda dezintegracije Jugoslavije i manipulacijama nacionalnim i etničkim identitetima u službi vlasti.
Njeno uvjerenje da je najvažnija uloga intelektualca da uvijek govori istinu moćnicima vrijedno je poštovanja i divljenja.
Zato s pravom Njegoševa nagrada pripada Dubravki Ugrešić, jer njeno veliko djelo to zaslužuje - istakao je Predsjednik Crne Gore na svečanosti povodom dodjele Njegoševe nagrade.
Milatovićevo "Svečano slovo" prenosimo integralno: 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|