Brze Cinjenice - Kultura

1
Književno veče u KIC "Budo Tomović"
Stvaralaštvo iz ugla - krize patrijarhata!
          Svoje stvaralaštvo iz ugla savremene krize patrijarhata i feminističke distopije književnice iz Sarajeva i Podgorice, Lejla Kalamujić i Dragana Tripković predstaviće na književnoj večeri sjutra od 20 u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Razgovor sa njima vodiće urednica književno-informativnog programa KIC-a Valentina Knežević.
Književno veče dio je međunarodnog projekta pod nazivom Scenariji krize i (savremena) njemačka i južnoslovenska književnost koji realizuju studijski programi za germanistiku Univerziteta Crne Gore i Univerziteta u Novom Sadu i katedra za slavistiku Univerziteta u Haleu.  
 
1
JU "Muzeji i galerije Podgorice"
Promocija almanaha Balšića!
                "Istorijski almanah Balšića" - dopunjeno i redizajnirano izdanje - biće večeras od 20 - u organizaciji JU "Muzeji i galerije Podgorice" - predstavljen u Kuslevovoj kuzi.
O knjizi će govoriti docent dr Biljana Majstorović, profesor dr Marijan Premović i mr Manja Vuković, a moderator večeri je Hristina Bošković. 
 
1
Izložba “Ready to Change No.3” umjetnice Polonce Lovšin od večeras u galeriji "Klub"
Traži rješenja - za problem zagađenja!
       - U red brojnih umjetnika širom svijeta koji kroz svoje umjetničke radove problematizuju i traže nova umjetnička rješenja usmjerena na globalni problem zagađenja i njegove posljedice – stala je i slovenačka umjetnica Polonca Lovšin. Promišljajući o ne tako optimističnim predikcijama opstanka pčela, ona je kreirala niz alatki (umjetničkih objekata) koji bi služili ljudima i pomogli pčelama u procesu oprašivanja. Krajnji rezultat – više cvijeća, više pčela, više meda (krug ostaje neprekinut) - zapisala je Istoričarka umjetnosti Anja Marković je u tekstu koji prati izložbu “Ready to Change No.3” umjetnice Polonce Lovšin koja će večeras od 19 biti otvorena u galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore. 
 
0
"Podgoričko kulturno ljeto"
Predstavljanje fototipa - Psaltira!
       Predstavljanje fototipskog izdanja Psaltira sa posljedovanjem (1494) iz Crnojevića štamparije Matica crnogorska i Glavni grad Podgorica prirediće - u sklopu manifestacije "Podgoričko kulturno ljeto" - sjutra od 20 dvorištu Kuslevove kuće.
   Na promociji će govoriti Nj. E. dr Meglena Plugčijeva, ambasadorka Republike Bugarske u Crnoj Gori; profesor dr Božidar Šekularac; mr Aleksandar Radoman, profesor na FCJK i Ivan Ivanović, generalni sekretar Matice crnogorske. Medijator večeri biće glumica Ivana Mrvaljević. 
 
0
Izložba „Sibile Bergeman: Fotografija“ u "Dvorcu Petrovića"
Svijet u kome se - zatiru razdaljine!
- Udio koji u tome pripada Sibil Bergeman ovdje se može sažeti tek selektivno. Na slikama iz afričkih zemalja – modne fotografije i fotografije situacija – prepoznaje se sva raskoš njenih umjetničkih mogućnosti. One prikazuju ljepotu bez egzotizma, život kao pobjedu nad zatečenim okolnostima, nad svakodnevicom podvojenom između tradiicionalne kulture i prodiranja globalizovanih oblika življenja. To nisu reportaže iz još uvjek otvorenog „Srca tame”, nego dijalektičke slike koje govore o hrabrosti i nadi. Uprkos svoj preciznosti, odlikuju se bezvremenošću, imaju auru daljine pod nebeskim visinama, kolorit koji ih izmešta i ujedno zahtjeva bezuslovno učešće posmatrača. To su motivi kakvi se često viđaju, ali su bili nepoznati u ovom vidu: fotografija uosjećavanja u nešto strano koje se doima kao posve blisko. Ljudi koji su ponosni i ranjivi. Naš svijet u kome se zatiru razdaljine i u kom se već sada sve dešava sa nama i kod nas - zaopisao je Matijas Flige u katalogu za izložbu „Sibile Bergeman: Fotografija“, koja će sjutra od 19 biti ootvorena u izložbenom prostoru "Dvorac Petrovića" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
0
24. Festival internacionalnog alternativnog teatra počinje večeras
Na otvaranju - "Mobi Dik"!
Italijanskom predstavom "Mobi Dik", koju je režirao Stefano Te večeras od 21 na Trgu nezavisnosti biće otvoren 24. Festival internacionalnog alternativnog teatra.
Do 18. publika će imati priliku da prati teatre iz Italije, Francuske, Mađarske, Slovačke, Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske, Kipra i Crne Gore, kao i zanimljive književne, likovne, muzičke, filmske i programe iz oblasti kreativnih industrija. 
 
0
Sjutra od 21 u dvorištu Kuslevove kuće
Promocija monografije - Đeljoša Đokaja!
    Promocija monografije umjetnika Đeljoša Đokaja (1933 - 2016), koji je ostavio značajan trag na jugoslovenskoj i evropskoj umjetničkoj sceni, dobitnika prestižnih nagrada, čiji se radovi nalaze u muzejskim i privatnim kolekcijama širom svijeta, biće sjutra od 21 priređena u dvorištu Kuslevove kuće.
O monografiji koja je izašla iz štampe kao izdavački projekat JU Muzeji i galerije Podgorice, u suizdavaštvu sa Centrom savremene umjetnosti Crne Gore, govoriće autorka Ljiljana Zeković, urednik i priređivač monografije Sead Đokaj i saradnica na izdanju Selma Đečević.  
 
0
Peto izdanje "LiTeritorija", regionalnog književnog festivala KIC „Budo Tomović“
U fokusu - autorke!
„Autorke u fokusu“ - naslovljeno je peto izdanje "LiTeritorija", regionalnog književnog festivala KIC „Budo Tomović“, koji će od srijede do petka - u sklopu “Podgoričkog kulturng ljeta” - čiji će programi počinjati od 21 u dvorištu Galerije Rista Stijovića.
Ovogodišnje izdanje biće posvećeno spisateljicama i njihovom stvaralaštvu, a baviće se ovom temom kroz više aspekata: u književnom kontekstu i u pogledu položaja i uloge žena pisaca na savremenoj književnoj sceni.  
 
2
Crnogorsko narodno pozorište oprostilo se od Milana Laneta Gutovića
Hvala, dragi Lane, za sve!
      - Svakom ko ga je jednom vidio na sceni ostao je u sjećanju za cio život. Veliki glumac, jedan od najtalentovanijih sa naših prostora, jedan, jedinstven, neponovljiv, harizmatičan, beskrajno duhovit.
Ponosni smo i počastvovani što je Milan Lane Gutović od 2004. godine bio počasni član Crnogorskog narodnog pozorišta. 
 
2
Deseto izdanje „Ljetnjeg kampa za kamernu muziku” biće od 30.jula do 7.avgusta održano na Ivanovima koritima
Epidemija diriguje - manje sastave!
    - Zbog svih epidemioloških uslova odlučili smo da radimo u okviru manjih kamernih sastava, dua, trija, kvarteta i kvinteta po želji polaznika. Za takve sastave imamo dobar prostor gdje možemo da ispoštujemo sve epidemiološke mjere. Ove godine dio kampa biće i mladi profesionalni muzičari iz Bosne i Hercegovine (Isak Haračić, violončelo i Sonja Marković, klavir) koji su dobili grant programa I-Portunus Evropske komisije za mobilnost umjetnika, upravo zbog usavrašavanja na Ljetnjem kampu i koji će 5.avgusta održati koncert u Ljetnjikovcu Palac na Ivanovim koritima - najavila je Maja Popović, urednica muzičkog programa KIC, jubilarno, 10. izdanje „Ljetnjeg kampa za kamernu muziku” koje će od 30.jula do 7.avgusta održano na Ivanovima koritima.  
 
2
Priznanje folklornom ansamblu KIC „Budo Tomović“ na festivalu plesa FIDAF u Tirani
Nagrađen za - koreografiju Vrsute!
       Folklorni ansambl Kulturno - informativnog centra „Budo Tomović“ dobitnik je nagrade za najbolju koreografiju na „Internacionalnom festivalu folklora“ čiji je domaćin bila Tirana, a u organizaciji Federacije međunarodnih festivala plesa - FIDAF.
Nagrada je ansamblu dodijeljena za izvođenje Vrsute i igara iz Crne Gore. Na sceni je blistalo 24 igrača, odnosno 12 parova u autentičnoj crnogorskoj i spičanskoj nošnji. 
 
2
KIC pop hor, uprkos korona virusu, koncertom u Sutomoru zaokružuje uspješan period
„Pjevajmo i volimo se“ - na šetalištu!
          Uz moto „Pjevajmo i volimo se“ KIC pop hor sjutrašnjim kncertm u Sutomoru - od 21 na početku šetališta - Obala Iva Novakovića - zaokružiće, uprkos korona virusu, uspješni period u kojem je imao tri veličanstvena julska koncerta.
Dirigentica hora, profesrica Petra Ivanović najavljuje da je hor pripremio bogat mješoviti repertoar, namijenjen ljetnjem ambijentu i brojnim gostima Sutomora, pa će KIC pop hor uz domaće evergrin hitove i dio antifašističkog repetoara, publiku počastiti numerama: Ljuljaj me nežno, Devojko mala, Negativ, Mi menjamo dan za noć, Zlatni dan, Bela ciao, Odiseja...  
 
2
“Antigone 2.0 Mediterranean”
Prezentacija projekta i - premijera predstave!
Prezentacija projekta “Antigone 2.0 Mediterranean” biće sjutra od 19,30 održana u sali DODEST, a od 20 i premijera predstave “TERET - Antigone 2.0 Mediterranean” u velikj sali KIC "Budo Tomović".
“Antigone 2.0 Mediterranean” je inicijativa Fondacije Skupštine građana i građanki Mediterana (FACM) i Fondacije Anna Lindh, a sprovodi se u saradnji sa Festivalom Mostra Viva del Mediterrani. Projekat je finansijski podržan od Evropske unije.  
 
2
Folklorni ansambl KIC "Budo Tomović" na "Internacionalnom festivalu folklora" u Tirani
Reprezentuju ljepotu - crnogorske narodne igre!
Jedinstvenu ljepotu crnogorske narodne igre i raskoš nošnji, prvi reprezentativni folklorni ansambl KIC "Budo Tomović" predstaviće na "Internacionalnom festivalu folklora" koji je u Tirani počeo juče i traje do nedjelje.
Ansambl će izvesti igre iz Crne Gore, Vrsutu, Boku, Pastiricu, ali i narodne igre i iz Gusinja i Rožaja, a koncerte će obogatiti nastupom mlade vokalne umjetnice Anđele Ulićević. Ona će se festivalskoj publici predstaviti interpretacijama naših izvornih pjesama.  
 
2
Izložba "Screenshots of Now" na"Podgričkom kulturnom ljetu"
Driton preispituje - pojam sadašnjosti!
          - Izložba Dritona Selmanija "Screenshots of Now" preispituje pojam sadašnjosti, odnosno, one njene aspekte koje savremenost čine veoma kompleksnom. Polazeći od ličnog iskustva, kroz različite medije (video, crtež, fotografiju, tekst, instalaciju), umjetnik stvara jednu vrstu zabilješke o sopstvenoj poziciji unutar datog okvira - napisala je Ana Ivanović, kustoskinja izložbe, koja će - u sklopu "Podgričkog kulturnog lljeta" - večeras od 20 bitii otvorenaa u galeriji "Art". 
 
1
Revija “Filmski snovi - gledaoci biraju“ u KIC "Budo Tomović"
Na otvaranju - romantična komedija!
Romantičnom dramom „Opčinjena mjesecom” iz 1987. koja je nagrađena sa nekoliko Oskara, sjutra d 20 u sali DODEST, počeće žanrovski raznovrsna revija KIC "Budo Tomvić" “Filmski snovi - gledaoci biraju“.
Višestruko nagrađivani triler braće Koen “Fargo” (1996) sa Vilijamom Mejsijem i Fransis Mekdormand u glavnim ulogama, biće prikazan u utorak. Posljednji dan revije obilježiće mjuzikl američkog režisera Martina Skorseza “Njujork, Njujork” (1977).  
 
1
“Bila jednom jedna bajka” autorke Ane A. Ičević Vuković u KIC “Budo Tomović”
Promocija "herbarijuma dobrih i blagih riječi"!
       Knjiga “Bila jednom jedna bajka” autorke Ane A. Ičević Vuković biće sjutra od 20 promovisana u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
Učesnici promocije, uz autorku, su: rezenzent mr Slobodan Čurović, u ime Izdavačke kuće "Grafički atelje" Mirko Rakočević, književnik i novinar Gordan Čampar i novinarka Televizije Budva Dušica Vugdelić.  
 
1
"Podgoričko kulturno ljeto"
Dokumentarci na Gorici!
Četiri dokumentarna filma iz American Film Showcase kolekcije - Bending the Arc (Na putu ka pravdi); petak, 16. jul u 21, A Plastic Ocean (Plastični okean); subota, 17. jul u 21, Half the Picture (Druga polovina slike); nedjelja, 18. jul u 21 i Obit (Redakcija za čitulje); ponedjeljak, 19. jul u 21 - biće prikazana na festivalu dokumentarnog filma koji će - u organizaciji Ambasade SAD u Podgorici i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada - u sklopu "Podgoričkog kulturnog ljeta" od večeras do ponedjeljka biti održan na platou kod Spomenika Partizanu borcu na Gorici.  
 
1
Festival Svjetske književne zvijezde i - Enciklopedija - “Najbolji pjesnici svijeta” u KIC “Budo Tomović”
Predstavljaju knjige - 11 autora!
                Festival Svjetske književne zvijezde i - Enciklopedija - “Najbolji pjesnici svijeta” biće sjutra od 11 organizovan u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
Na festivalu će biti predstavljene knjige: Nermine Adžović Mustagrudić, Ćazima Mučića, Aide Kanalić Huseni, Jasmine Ilić, Mirsada Fajića, Rifata Ugljanina, Derviša Grabusa Čolakovića, Etleva Ndoci Sekulića, Osmana Čavića, Ane Jakić Vujković i Mirii Miryam.
Stihove će čitati književnica Radojka Mugoša Petrić i pjesnikinja Sanja Veličković Radonjić.
U okviru muzičkog dijela festivala nastupiće: Alexia Anton, Liliana Roibu, Florentina Danu, Stanko Miranović, Eki Smajović i Zorica Đedović. 
 
1
Promocija djela Edina Krehića “Znaš li Nunu Montiljo“ u KIC "Budo Tomović"
Roman inspirisan - istinom!
Četvrti roman “Znaš li Nunu Montiljo“ sarajevskog novinara i pisca Edina Krehića biće sjutra od 20 promovisan u Multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Roman “Znaš li Nunu Montiljo je priča inspirirana istinom, i govori o jevrejskoj porodici u Sarajevu koja se nađe u središtu Holokausta.
O knjizi će sa autorom razgovarati Edin Smailović.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|