1
Januarski repertoar Crnogorskog narodnog pozorišta
Pečat daje premijera - “Ja sam ona koja nisam”!

       Uz gostovanja Kazališta “Marina Držića” iz Dubrovnika, Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” i Nikšićkog pozorišta, januar u CNP obilježiće premijera predstave “Ja sam ona koja nisam”, koju po tekstu Mata Matišića režira Vito Taufer. Zakazana je za 29. na Velikoj sceni nacionalnog teatra.
Tri generacije žena su inspiracija za tri jednočinke. U prvoj nailazimo na mladu ženu na početku života opterećenu porodičnim nasljeđem, u drugoj, u zrelom dobu i u trećoj, u 65. godini i trenutku rekapitulacije svog života. Svaka od tih žena ima svoj problem, svoju priču, svoj način borbe sa životom u okruženju koje je dominantno muško. Dramaturg predstave je Stefan Bošković, scenograf Lazar Bodroža, a kostimografkinja Lina Leković. Za koreografiju je zadužena Julija Milačić Petrović Njegoš, a za muziku Mate Matišić, dok je izvršna prodentkinja Nela Otašević.


Najnovija predstava Crnogorskog narodnog pozorišta, prema tekstu i u režiji Hane Rastoder izvedena je 9. Publiku na Velikoj sceni očekuju i dvije predstave rediteljke Ane Đorđević i to “Brod” 12. januara, a potom i “Bladi Mun” 17. januara.
Nacionalni teatar 17. januara gostuje u Nikšićkom pozorištu s predstavom “Bladi Mun” prema tekstu i u režiji Ane Đorđević. Dan kasnije, odnosno 18. januara, nikšićki teatar gostuje u CNP-u s predstavom “Pluća” Dankana Mekmilana, u režiji Andreja Nosova, iz njihove najnovije produkcije, koja će biti izvedena na Sceni Studio u 20 sati.
Crnogorsko narodno pozorište gostovaće i u Tivtu i to 31. januara u Centru za kulturu s predstavom “Mali bračni zločini”, Erika Emanuela Šmita, čiji su autori glumci Marija Đurić i Pavle Bogojević.
Promocija knjige “From Act To Acting” biće održana u četvrtak, 18. januara u Press Sali CNP-a u 11 sati. Tim povodom, u nacionalnom teatru gostovaće autor knjige, odnosno jedan od najznačajnijih pozorišnih stvaralaca današnjice Jan Fabre. Navedena aktivnost realizuje se u saradnji s Fakultetom dramskih umjetnosti Cetinje i Korifej teatrom iz Kolašina.
U Crnogorskom narodnom pozorištu tokom januara biće održan i filmski program. Dugometražni igrani film “Ispod mosta među stijenama”, u režiji Pavla Simonovića, publika će moći da pogleda na Sceni Studio 15. januara u 20 sati.
Premijera filma “Šagargur”, autorke Nataše Nelević, u produkciji Live Production zakazana je za 31. januar na Velikoj sceni s početkom u 20 sati.
Ulaznice se mogu rezervisati i kupiti na veb-sajtu www.cnp.me, kao i na biletarnici Pozorišta, dok se publika o aktivnostima nacionalnog teatra može informisati i putem društvenih mreža Facebook i Instagram.


Posjeta : 12