1
Januarski repertoar Crnogorskog narodnog pozoriĆĄta
Pečat daje premijera - “Ja sam ona koja nisam”!

       Uz gostovanja KazaliĆĄta “Marina DrĆŸića” iz Dubrovnika, Kraljevskog pozoriĆĄta “Zetski dom” i NikĆĄićkog pozoriĆĄta, januar u CNP obiljeĆŸiće premijera predstave “Ja sam ona koja nisam”, koju po tekstu Mata MatiĆĄića reĆŸira Vito Taufer. Zakazana je za 29. na Velikoj sceni nacionalnog teatra.
Tri generacije ĆŸena su inspiracija za tri jednočinke. U prvoj nailazimo na mladu ĆŸenu na početku ĆŸivota opterećenu porodičnim nasljeđem, u drugoj, u zrelom dobu i u trećoj, u 65. godini i trenutku rekapitulacije svog ĆŸivota. Svaka od tih ĆŸena ima svoj problem, svoju priču, svoj način borbe sa ĆŸivotom u okruĆŸenju koje je dominantno muĆĄko. Dramaturg predstave je Stefan BoĆĄković, scenograf Lazar BodroĆŸa, a kostimografkinja Lina Leković. Za koreografiju je zaduĆŸena Julija Milačić Petrović NjegoĆĄ, a za muziku Mate MatiĆĄić, dok je izvrĆĄna prodentkinja Nela OtaĆĄević.


Najnovija predstava Crnogorskog narodnog pozoriĆĄta, prema tekstu i u reĆŸiji Hane Rastoder izvedena je 9. Publiku na Velikoj sceni očekuju i dvije predstave rediteljke Ane Đorđević i to “Brod” 12. januara, a potom i “Bladi Mun” 17. januara.
Nacionalni teatar 17. januara gostuje u NikĆĄićkom pozoriĆĄtu s predstavom “Bladi Mun” prema tekstu i u reĆŸiji Ane Đorđević. Dan kasnije, odnosno 18. januara, nikĆĄićki teatar gostuje u CNP-u s predstavom “Pluća” Dankana Mekmilana, u reĆŸiji Andreja Nosova, iz njihove najnovije produkcije, koja će biti izvedena na Sceni Studio u 20 sati.
Crnogorsko narodno pozoriĆĄte gostovaće i u Tivtu i to 31. januara u Centru za kulturu s predstavom “Mali bračni zločini”, Erika Emanuela Ć mita, čiji su autori glumci Marija Đurić i Pavle Bogojević.
Promocija knjige “From Act To Acting” biće odrĆŸana u četvrtak, 18. januara u Press Sali CNP-a u 11 sati. Tim povodom, u nacionalnom teatru gostovaće autor knjige, odnosno jedan od najznačajnijih pozoriĆĄnih stvaralaca danaĆĄnjice Jan Fabre. Navedena aktivnost realizuje se u saradnji s Fakultetom dramskih umjetnosti Cetinje i Korifej teatrom iz KolaĆĄina.
U Crnogorskom narodnom pozoriĆĄtu tokom januara biće odrĆŸan i filmski program. DugometraĆŸni igrani film “Ispod mosta među stijenama”, u reĆŸiji Pavla Simonovića, publika će moći da pogleda na Sceni Studio 15. januara u 20 sati.
Premijera filma “Ơagargur”, autorke NataĆĄe Nelević, u produkciji Live Production zakazana je za 31. januar na Velikoj sceni s početkom u 20 sati.
Ulaznice se mogu rezervisati i kupiti na veb-sajtu www.cnp.me, kao i na biletarnici PozoriĆĄta, dok se publika o aktivnostima nacionalnog teatra moĆŸe informisati i putem druĆĄtvenih mreĆŸa Facebook i Instagram.






Posjeta : 83