Brze Cinjenice - Kultura

0
"Kompozitorke iz sjenke 7" u utorak u KIC "Budo Tomović"
Program afirmiše - stvaralaštvo žena!
       Ovogodišnji koncertni program u sklopu ciklusa "Kompozitorke iz sjenke 7", posvećen afirmaciji muzičkog stvaralaštva žena, biće održan u utorak od 17 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Na programu koncerta uvrštena je solistička i kamerna muzika kompozitorki koje su stvarale muziku tokom 20. i 21. vijeka: Dora Pejačević (klavirska svita “Valcer-kapris” i minijatura “Sjećanje”), Lili Bulanže (dva komada “Povorka” i “Nokturno”, za violinu i klavir) i Sofija Gubajdulina (“Serenada” i “Tokata”, za gitaru).  
 
0
Povodom 8. marta, Narodna biblioteka "Radosav Ljumović"
Uživo i digitalno - "Neđelja žena u biblioteci"!
Cjeloneđeljni program posvećen ženama, čiji je cilj pokrenuti bitne teme koje se tiču žene, njene uloge u društvu i kulturi, emancipacije i rodne ravnopravnosti, te stavljanje akcenta na podizanje svijesti o važnom status žene u društvu, od sjutra do 13. organizuje Narodna biblioteka "Radosav Ljumović".
Program "Neđelja žena u biblioteci" zamišljen je tako da uključi više aktera iz društva i dopre do najvažnijih ciljanih grupa (đeca, javna uprava, kulturni poslenici, naučnici i istraživači, mladi, digitalni korisnici). Koncipiran je dvojako: uživo i digitalno. 
 
0
Završeno snimanje kratkometražnog filma Slavena Sošića koji je podržao Filmski centar Crne Gore
Finale "Zakačke" - u aprilu!
             Završeno je snimanje kratkometražnog filma “Zakačka” u režiji Slavena Sošića i Nikole Tomića, u produkciji “Natenane production” d.o.o.. Scenario za film pisao je Nikola Tomić.
Snimanje je trajalo tri dana, na području Podgorice. Film će narednih dana ući u fazu postprodukcije, a finalizacija se očekuje početkom aprila.
Film je podržan od Filmskog centra Crne Gore na konkursu za sufinansiranje kratkometražnih igranih filmova u doba pandemije virusa Covid19.  
 
0
Dokumentarna izložba fotografija Dalibora Ševaljevića u KIC “Budo Tomović”
Informiše generacije - o koroni u Tivtu!
       “Moj grad u doba Korone” naziv je dokumentarne izložbe fotografija crnogorskog fotografa Dalibora Ševaljevića koja će sjutra od 17 biti otvorena u izložbenom holu KIC “Budo Tomović”.
Vjerodostojni prikaz Tivta u prvom talasu korona virusa autor je pretvorio u informaciju koja će biti dostupna svim narednim generacijama. Daliborova šesta samostalna izložba fotografija biće otvorena do 19.  
 
0
“Društvo za očuvanje crnogorske duhovne baštine” i KIC "Budo Tomović"
Promocija zbornika - „Njegoš naš nasušni“!
- U ovom Zborniku na najbolji, sintetički, način našli su se, naravno u najkraćem izloženi, svi najbitniji segmenti dvadesetogodišnje aktivnosti “Društva za očuvanje crnogorske duhovne baštine” (“DOB”-a) - naslovi izdanja, korice knjiga, nagrade, izvodi iz stručnih recenzija i kritika, medijskih tekstova i osvrta na knjige i ukupnu aktivnost Društva, kao i djelovi javnih nastupa i besjeda istaknutih stvaralaca u okviru javnih manifestacija koje je organizovalo Društvo - zapisao je dr sc. Goran Sekulović, koautor zbornika koji će sjutra od 16,30 biti promovisan u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O zborniku koji je priredio sa Marijanom Mašom Miljićem govoriće Sekulović i direktorica KIC "Budo Tomović" Snežana Burzan.
 
 
0
Prevodilac Živko Vlahović sjutra u KIC “Budo Tomović”
Gostuje inicijator - Sajma slavistike!
    Povodom organizovanja Sajma slavistike u oktobru na pariškom univerzitetu Sorbona i predstavljanja zbornika “Nova BHCS poezija” na francuskom jeziku, gost KIC “Budo Tomović” - sjutra od 17 u sali DODEST - biće inicijator ovih književnih događaja, prevodilac Živko Vlahović.
Sa njim i mladim crnogorskim pjesnicima Milenom Radević i Borisom Bajićem, čija je poezija prevedena na francuski, razgovor će voditi dr Marjana Đukić, profesorica na Filološkom fakultetu u Nikšiću. 
 
2
I u okolnostima ograničenim epidemiološkim mjerama, publika sa zadovoljstvom prati programe KIC “Budo Tomović”
Mart otvaraju - mladi talenti i trileri!
       - Raduje nas što publika i u ovim ograničavajućim okolnostima sa zadovoljstvom posjećuje i prati naše programe - naglašavaju u "srcu kulture grada", najavljujući da će Kulturno - informativni centar “Budo Tomović”, po važećim preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore i Komisije za zaštitu stanovništva, i tokom marta organizovati oko dvadesetak najrazličitijih oblika umjetničkog stvaralašva - 6 koncerata, 3 filmske projekcije, 6 književnih večeri, 2 izložbe... 
 
2
U petak, na sceni "Studio" CNP
Premijerno - "Đakonda"!
       Predstava „Đokonda“, po drami „Žena koja se igra“ Viktora Lodata, u režiji Dušanke Belade, biće premijerno izvedena u petak od 16 na sceni "Studio" CNP.
Belada potpisuje i adaptaciju, scenografkinja je Ivanka Vana Prelević, kostimografkinja Gordana Bulatović, kompozitorka Marija Mitrović, lektorka Jelena Šušanj, izvršne producentkinje Janja Ražnjatović i Jelena Milošević. U predstavi igraju: Zoran Vujović, Slavko Kalezić, Branka Otašević, Slobodan Marunović, Hana Jovićević, Pavle Bogićević i glas iz off-a,
Nebojša Šofranac. 
 
2
Sedmi Festival savremene klavirske muzike u KIC "Budo Tomović"
Moto festivala - „Dječji kutak“!
       Sedmi Festival savremene klavirske muzike Forte piano, pod motom „Dječji kutak“, koji se bavi stvarlaštvom savremenih kompozitora koji su bili inspirisani dječjim svijetom, biće u četvrtak i petak održan u u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Na repertoaru festivala su djela Kloda Debisija, Morisa Ravela, Alfreda Kazele, Nikolasa Ekonomua, Čik Korije, Helmuta Lahenmana, Đerđa Kurtaga, Florana Nažela, Dmitrija Kabalevskog, Pera Gotovca. 
 
2
KIC “Budo Tomović” u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i sport Glavnog grada organizuje 10. Školu retorike
Prijave do - 1. marta!
    - Vjerujemo da će interesovanje za konkurs i ove kao i svih prethodnih godina biti izuzetno i da će među učesnicima KIC Škole pored studenata i srednjoškolaca kojima je u prvom redu i namijenjena biti i onih koji su završili formalno obrazovanje, kao i stručnjaka iz različitih oblasti. Kroz školu polaznici će unaprijediti tehnike javnog nastupa, kao i vještine dobrog govora, debatovanja i pregovaranja - KIC “Budo Tomović”, koji u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i sport Glavnog grada organizuje desetu jubilarnu Školu retorike koju će voditi profesor dr Radovan Radonjić, poziva zainteresovani da se prijave na konkurs i da pošalju kraću biografiju do 1. marta na e-mail: kicknjizevni@gmail.com Broj polaznika je ograničen. 
 
2
Nevolje nikšićkog umjetnika sa predsjednikom Vlade Crne Gore
Zabranjen prolaz - premijer (se) snima!
      - Pozivam Vas da se više nikada ne ponovi ovakva stvar ni jednoj građanki, ni jednom građaninu i nijednom građaninu ove planete. Aktuelni ste premijer i valjda treba da budete primjer drugima, Današnji primjer ne služi Vam na čast- napisao je predsjedniku Vlade Crne Gore profesoru Zdravku Krivokapiću nikšićki umjetnik Petar Šundić, koji je danas bio spriječen da dođe do radnog mjesta zbog toga što je premijer snimao promotivne spotove! 
 
2
"Ljubav na filmu 5" od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Reviju otvara - “500 dana ljeta”!
    Romantična komedija sa elementima drame “500 dana ljeta” (2009) o bezgraničnoj ljubavi jednog mladića koji pokušava osvojiti djevojku svojih snova, otvoriće sjutra od 16 u sali DODEST reviju "Ljubav na filmu 5" u KIC "Budo Tomović", koji tokom februara filmski program tematski vezuje za Dan zaljubljenih.
Drugog dana revije biće prikazana dramatična ljubavna priča rediteljke Kejt Barker Frojlend „Pjesma broj jedan“ (2014) u kojoj igraju En Hatavej i Džon Flin. Reviju će u srijedu zatvoriti Romantična komedija sa Adamom Sendlerom i Dru Berimor “50 prvih poljubaca” (2004). 
 
2
Ciklus “Mladi talenti”u KIC "Budo Tomović"
Anđela pjeva - Mocarta, Pučinija...!
       Sopran Anđela Spaić, u saradnji sa pijanistkinjom Marijom Barović, prirediće sjutra od 13 - u sklopu ciklusa - “Mladi talenti”u KIC "Budo Tomović" - koncert u velikoj sali "Srca kulture grada".
Umjetnica će u programu “Mozart & More” izvesti arije iz opera Volfganga Amadeusa Mocarta, Vinćenca Belinija, Đakoma Pučinija, Gaetana Donicetija... 
 
2
Širom Crne Gore slike, svijeće, cvijeće i pjesme Đorđa Balaševića
Crna Gora ispraća - "panonskog mornara"!
          - "Najljepše pjesme pjevao si u našem gradu, posljednji pozdrav panonskom mornaru" - crni transparent sa Balaševićevom fotografijom postavljen je na ulasku u Cetinje. "Računajte na nas",KIC POP hor, predvođen direktoricom KIC "Budo Tomović" Snežanom Burzan, s puno pijeteta otpjevao je pred Đoletovom slikom, ružama i svijećama ispred "srca kulture grada".
Crna Gora oprašta se od Đorđa Balaševića. Prijestonica Cetinje, Glavni grad Podgorica, mlado, staro, "neki novi klinci", muzičari, ujetnici, sportisti, novinari... baš svi koji su znali, čuli "panonskog mornara", uz nevjericu da odlazi, uz paljenje svijeća, polaganje cvijećq i uz njegove antologijske stihove odaju mu počast!  
 
1
Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore organizuje program u KIC “Budo Tomović”
Autorke spajaju - poetske spone!
    Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, uz podršku KIC “Budo Tomović”, sjutra od 16,30 u sali DODEST organizuje proggram “Ženske poetske spone”.
Poetsko stvaralaštvo predstaviće Rebeka Čilović Lalić, Dijana Sindik Mokka, Amra Tahirović, Kaltrina Hoti, dok će odabrane sihove Ruždije Rusa Sejdovića kazivati Marija Ivanova. Moderator večeri će biti Neda Papović, a u muzičkiom dijelu programa učestvuje Amela Frljučkić, izvođač na harmonici.  
 
1
Forum mladih pisaca
Šesti rođendan na - društvenim mrežama!
    U skladu sa trendom onlajn programa, nametnutog epidemiološkom situacijom, šesti rođendan pisci Foruma proslaviće postavljanjem svojih poetskih video radova na platformama društvenih mreža.
Od 17. do 25. februara pratioci Facebook i Instagram stranica Foruma mladih pisaca i KIC-a “Budo Tomović” biće u prilici da pogledaju radove i čuje poeziju: Jane Radičević, Nikole Ćorca, Barbare Delać, Nataše Gudelj, Milene Radević, Luke Boljevića, Jovana Jokića, Anđele Bulajić i Jelene Čavić.  
 
1
Izložba Milice Rakić “Crvena, da te nema, trebalo bi te izmisliti” u "Perjaničkom domu"
Naslov detektuje - bit projekta!
       - Sentenca “Crvena, da te nema, trebalo bi te izmisliti”, koncizno detektuje i imenuje samu bit projekta. Jer, postupak umetnice Milice Rakić, određen je ovog puta prvenstveno pozicionim statusom dramatis personae drugarice Milice Rakić. Povodom ove izložbe, zato, možemo predložiti da postoji potkožni hod vremena. Neka nevidljiva mreža koja povezuje ljude različitih
epoha. U nekom trenutku dogodi se procep: iz nekog bitno drugačijeg „prostora”, ili sfere, izvan poznatih zakonitosti, a u samom činu kreacije, nešto prodre i „zaglavi” se.” - zapisala je istoričarka umjetnosti Anica Tucakov o izložbi Milice Rakić “Crvena, da te nema, trebalo bi te izmisliti”, koja će sjutraod 17 biti otvorena u "Perjaničkom domu".
 
 
1
Promocija zbornika poezije za djecu u KIC “Budo Tomović”
Predstavljaju - “Pjesnički karavan”!
    Šesti zbornik poezije za djecu “Pjesnički karavan” Udruženja književnika i umjetnika “Zenit” iz Podgorice biće sjutra od 16 predstavljen u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
O zborniku će govoriti: predsjednik Udruženja Milan Rajović i književnici Vida Ristić i Goran Popović. Stihove će govoriti: književnica Radojka Mugoša Petrić, pjesnikinja Veselinka Rajković, pjesnik Zorana Petričević, učenik Balša Kićović i učenice Tatjana Radonjić i Jana Veljović. Medijatori će biti Ivana Knežević Minić i Darija Dulović Madžgalj, a veče će muzički obojiti guslar Radomir Kuković. 
 
1
Izložba Ane Miljkovac “Zumiranje” od sjutra u "Dvorcu Petrovića"
Umjetnica problematizuje - kič!
- Autorka djelima problematizuje kategorije djetinjstva, nostalgije, identiteta, radosti življenja, igre, ljepote, prirode i čovjeka, partnerske odnose žene i muškarca, ljubavi, sjećanja, Novog svjetskog
poretka, svjetlosti i tame, patnje, smrti. Slijedi Paskalovu misao da čovjek živi između provalije beskonačno velikog i beskonačno malog. U Selfie-ju je autoportret umjetnice u mediju fotografije postavljen na dječiju igračku- ogledalo. (Rad je zamišljen kao interaktivan, posjetioci se mogu fotografisati.) Za nju je fotografija fikcijska, magijska i projektivna svijest (Suzan Zontag) što se očituje u ovoj koja je odraz odraza, kao i još dva rada: u ikonografiji jednog vidi se lice zgrade i obrisi umjetnice, u drugoj snimljen je neobičan, pomalo grotesktan izlog butika sa lutkama bez glava, u kojem se Ana opet reflektuje i to u kič haljini. Time umjetnica problematizuje kič kao kategoriju i zaumnosti naše realnosti - zapisala je istoričarka umjetnosti o izložbi Ane Miljkovac “Zumiranje”, koja će sjutra od 17 biti otvorena u izložbenom prostoru "Dvorac Petrovića" Centraa savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
1
I CNP prilagodilo satnicu novim mjerama Ministarstva zdravlja
Predstave počinju - od 16!
       U skladu sa novim mjerama Ministarstva zdravlja koje, između ostalog, predviđaju ograničenje rada pozorišta do 18 sati, u Crnogorskom narodnom pozorištu početak izvođenja već zakazanih predstava će biti pomjeren na 16.
Predstava „Revizor“ N. V. Gogolja, u režiji Veljka Mićunovića biće izvedena 16. i 18.februara u 16 sati na Velikoj sceni.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|