Brze Cinjenice - Kultura

0
Izložba fotografa Dragana TeodoroviƦa u KIC ā€œBudo TomoviƦā€
Zeko osvjedoĆØio - sreƦnije vrijeme!
Izložbu fotografija poznatog fotografa Dragana TeodoroviƦa Zeka "To je bilo neko lepÅ”e i sreƦnije vreme" otvoriƦe muziĆØar Davor SuĆØiƦ, poznatiji kao Sejo Sexon od 20 u izložbenom holu KIC ā€œBudo TomoviƦā€.
RijeĆØ je o postavci koju ĆØine fotografije sa koncerata razliĆØitih rok grupa sa prostora bivÅ”e Jugoslavije i drugih svjetskih metropola. U samom fokusu fotografija je publika i njihovo raspoloženje tokom koncerata iz punih dvorana, hala, arena i sa stadiona. Izložbu prati promocija istoimene fotomonografije, a u okviru muziĆØkog dijela otvaranja izložbe nastupiƦe popularni KIC pop hor.  
 
0
Četrnaesti UnderhillFest biće otvoren večeras u NjegoÅ”evom parku
Na otvaranju - filmovi Mile Turajlić!
    Četrnaesti UnderhillFest otvoriće i zatvoriti filmovi Mile Turajlić ā€“ ā€žNon-Aligned: Scenes from the Labudović Reelsā€œ i ā€žCinĆ©-guerrillas: Scenes from the Labudović Reelsā€œ.
Do 15. juna u NjegoÅ”evom parku, Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović" i CKZ Ribnica za sve studente/kinje i učenike/ce koji donesu indeks, karticu fakulteta ili knjižicu, kao i za mlade sa Evropskom omladinskom karticom - EYCA. ulaz je slobodan.
Donosimo kompletan program meunarodnog festivala dokumentarnog filma: 
 
0
Tribina "Podgoriče priče" KIC ā€œBudo Tomović"
Veče "po notama" - Maje Popović!
       DugogodiÅ”nja urednica muzičkog programa u KIC ā€œBudo Tomovićā€œ Maja Popović večeras od 19 biće goÅ”ća tribine "Podgoričke priče".
Jedna od onih tihih stvaralaca, koja temeljno kreira kulturnu sliku "srca kulture grada" urednica koja nikada nije pravila kompromis oko kvaliteta programa. Čitav radni vijek je posvetila promociji klasične muzike i popularnih muzičkih žanrova, prije svega džeza i bluza.
Moderator večeri je novinar Vanja Kovačević.  
 
0
Ilustracije vizuelne umjetnice Andrijane VeÅ”ović u KIC "Budo Tomović"
Zombijanina "Revolucija" - i humana!
          Otvaranje izložbe ilustracija regionalno poznate vizuelne umjetnice Andrijane VeÅ”ović Zombijane ā€œRevolucija - dok miriÅ”em baÅ” lijepoā€ biće večeras od 19 u izložbenom holu KIC "Budo Tomović".
Radovi će iste noći biti na licitaciji i moći će na licu mjesta da se kupe. Sva prikupljena sredstva od prodaje biće donirana u humanitarne svrhe. Moderatorka licitacije je Adrijana Husić. 
 
0
Predstava Studentskog teatra iz Podgorice sjutra u KIC "Budo Tomović"
Premijera - ā€œDesert flowerā€!
          Predstava Studentskog teatra iz Podgorice, ā€œDesert flowerā€, po tekstu i režiji Dragana Koprivice, biće premijerno izvedena sjutra od 20 u velikoj sali KIC ā€œBudo Tomovićā€.
U komadu koji reditelj DraganKoprivica žanrovski određuje kao tragikomediju apsurda igraju talentovani dramski amateri iz Podgorice. Prvi put i to u glavnoj ulozi pojavljuje se izuzetno talentovana Marija Đuranović, a u ostalim Nađa Labudović, Ljiljana Grbović, Darko Bulić, Sanja Veličković Radonjić, Stefana Baltić, Hristina Knežević, Ljudmila Vorobjova, Kristina Babić i Emir Tičić.
Majstor tona i svjetla je Dražen Milić, a majstor scene Željko Jovanović.  
 
3
Kulturno - informativni centar ā€œBudo Tomovićā€ najavio bogat repertoar i za jun, jul i avgust
Osvježenje - sa svake scene!
          Kulturno - informativni centar ā€œBudo Tomovićā€ ugostiće i tokom predstojeća tri mjeseca brojne renomirane domaće i strane umjetnike. Na scenama KIC prirediće niz žanrovski raznovrskih koncerata, pozoriÅ”nih premijera, filmskih projekcija, književih večeri i izložbi 
 
2
Koncert crnogorske umjetnice Nine Strugar u KIC ā€œBudo Tomovićā€œ
Nina i gosti pjevaju - Ŕta nam srce zna!
       ā€œPjevaćemo Å”ta nam srce znaā€œ - naziv je koncerta crnogorske umjetnice Nine Strugar koji će ona održati večeras od 20 u velikoj sali KIC ā€œBudo Tomovićā€œ.
Na repertoaru koncerta su tradicionalne pjesme sa Balkana koje će umjetnica izvesti u pratnji orkestra Ivana Pekovića.
Gosti koncerta su Tatjana Lazičić Popović, Petar Bulatović i Renata Perazić.
Besplatne ulaznice se mogu preuzeti na biletarnici KIC. 
 
1
Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma otvorila je VII samostalnu postavku Crne Gore, na Bijenalu arhitekture u Veneciji
Predstavljeni izložbom - "Miraži budućnosti"!
                - Ponosni smo Å”to Crna Gora učestvuje na najznačajnijoj globalnoj manifestaciji savremenih dostignuća arhitektonskog i urbanističkog stvaralaÅ”tva. Otvaramo kreativni i slobodni dijalog o budućnosti sa novom arhitekturom. Crna Gora je dio savremenog svijeta i u kulturi i arhitekturi - napomenula je Ana Novaković-Đuriovć, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma otvarajući sedmu samostalnu postavku Crne Gore, na Bijenalu arhitekture u Veneciji.
Crna Gora se predstavlja sa izložbom Miraži budućnosti Crne Gore. Postavku čini 150 radova 52 autora iz naÅ”e zemlje i svijeta. Crnogorska postavka biće otvorena za posjetioce Bijenala do 26. novembra. 
 
1
Premijera predstave Gradskog pozoriÅ”ta ,,Mislim da treba da razgovaramoā€
Komad inspirisan - Bergmanom!
- Ovom predstavom Gradsko pozoriÅ”te zaokružuje ciklus savremene domicilne drame. U jednom slučaju naslonili smo se na svevremenskog NuÅ”ića, ali napravili aktuelnu gorko komičku vivisekciju druÅ”tvene stvarnosti, u drugom slučaju Stefan BoÅ”ković i Lidija Dedović donijeli su nam autohtonu i originalnu crnu komediju, a sada evo komada na temu preispitivanja emotivnih i bračnih relacija uzdrmanih i pomjerenih etičkih parametera. Ovaj komad inspirisan je evropskim klasikom Bergmanom, ali su ga spisateljica Dragana Tripković i reditelj Danilo Marunović načinili vrlo naÅ”ki prepoznatljivim. Glavni argument je glumački ansambl koji igra na način novog spontanog pozoriÅ”ta briÅ”ući granice između teatra i života. Ono Å”to je vrijedno napomenuti je da su svi ovi komadi povjereni domaćim kreativnim potencijalima Å”to skoro da predstavlja presedan na ovdaÅ”njoj pozoriÅ”noj sceni ā€“ ukazao je Stevan Koprivica direktor Gradskog pozoriÅ”ta Podgorica koje će premijerno večeras od 20 u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra ,,Budo Tomovićā€ odigrati predstavu ,,Mislim da treba da razgovaramoā€.
U peredstavi igraju: Milivoje Obradović, Vanja Jovićević, MiloÅ” Pejović, Ivana Mrvaljević, Ivona Čović Jaćimović i Pavle Popović
Scenografiju potpisuje Smiljka Å eparović-Radonjić, kostimografiju je uradila Adrijana Pajić, a izbor muzike Danilo Marunović. 
 
1
Sjutra u KIC "Budo Tomović" djelo profesora dr Velizara Sredanovića
Promocija knjige - "besudna vremena"!
             Promocija knjige ā€Besudna vremenaā€ autora profesora dr Velizara Sredanovića, objavljena u izdanju Udruženja pravnika Crne Gore, biće - u okviru IUS FORUMA - sjutra od 19 promovisana u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O knjizi će uz autora govoriti akademik Nenad Vuković, recenzent knjige, prof. dr Branislav Radulović predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore i novinar i publicista Vanja Kovačević. 
 
1
SveĆØanom dodjelom nagrada zatvoren 17. MeĆ°unarodni podgoriĆØki sajam knjiga i obrazovanja
IzdavaĆØki poduhvat - djela Stefan Mitrov LjubiÅ”a!
    Najbolji izdavaĆØ - kompletna izdavaĆØka produkcija Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Podgorica IzdavaĆØka kuƦa Prometej, Novi Sad, a izdavaĆØki poduhvat su Sabrana djela Stefan Mitrov LjubiÅ”a, JU Narodna biblioteka Budve, Centru za meĆ°ukulturno razumijevanje, izdavaĆØ Omer Kajoshaj za Sabrana djela Mahmuda DerviÅ”a (I-IV) - dodjelom nagrada zatvoren je 17. MeĆ°unarodni podgoriĆØki sajam knjiga i obrazovanja. Najbolja edicija je Zlatno runo ā€“ Arhipelag, Beograd, a najbolje opremljena knjiga: Istorija umjetnosti Crne Gore - CANU. Za doprinos unapreĆ°enju djeĆØjeg izdavaÅ”tva: KaÅ”mir promet, Zagreb, a za doprinos unapreĆ°enju izdavaÅ”tva i kulturne razmjene u regionu: IzdavaĆØka kuƦa Clio, Beograd.  
 
1
Ciklus crnogorskog studentskog filma od sjutra do 17. jula
Na otvaranju - ā€œNeko trećiā€!
          Ostvarenjem Milorada Milatovića ā€œNeko trećiā€ u ponedjeljak, 15. maja na prvom programu TVCG u 21.50 biće premijerno otvoren ā€œCiklus crnogorskog studentskog filma na Javnom servisuā€. 
 
1
"Novinarstvo i film" od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Reviju otvara - ā€œGodina opasnog življenjaā€!
       Istorijska dramu poznatog australijskog filmskog reditelja Pitera Vira ā€œGodina opasnog življenjaā€ (1982) koja je nastala po istoimenom romanu Kristofera Koha, otvoriće sjutra reviju "Novinarstvo i film" u KIC "Budo Tomović".
Dio revije biće i film Bilija Vajdlera ā€œKec u rukavuā€ (1951) o novinaru čija je karijera krenula nizbrdo. On je cinični i amoralni reporter koji manipuliÅ”e akcijom spasavanja tragača za blagom koji je zatrpan u rudniku, nastojeći da od sebe napravi zvijezdu. Glavne uloge u filmu koji opisuje vezu između medija, vijesti koju prenose i načina na koji je ona predstavljena tumače Kirk Daglas i Džan Sterling.  
 
1
"Podgoričke priče" KIC "Budo Tomović"
Brankina "Kaldrma" - ostvaren san!
Svaki grad ima svoje dobro znane tajne. Jedna od najprimamljivijih je ā€œKaldrmaā€œ kažu nam turisti. Ali i StarovaroÅ”ani. Kao ljudi koji žele da Podgoricu prikažu iz svih njenih uglova i strana svijeta, da otvorimo dobronamjernost, rad i stvaralaÅ”tvo onih čiji su korijeni duboko u obalama Morače i Ribnice, kao i onih koji ih tek puÅ”taju. VečeraÅ”nja goÅ”ća "Podgorički priča" KIC "Budo Tomović", Branka Tomovića sa 17 godina doÅ”la u Podgoricu i ā€œzaljubilaā€œ se u Staru VaroÅ”. Tada se rađa ideja o ā€œKaldrmiā€œ - suvenirnici, galeriji i ugostiteljskom objektu u koji svi vole da svrate i da ponesu uspomenu iz stare Podgorice. Podgoričke priče interesuje Å”ta je sve jednu damu probudilo da osnuje neÅ”to Å”to su možda mnogi ā€œstaroā€œ i ā€œnovoā€œ - varoÅ”ani željeli i snijevali. No, to je već ostvaren san.  
 
1
ā€œMali braĆØni zloĆØiniā€ po tekstu Erika Emanuela Å mita, veĆØeras premijerno u CNP
Predstava za - veliku djecu u braku!!
Predstava ā€œMali braĆØni zloĆØiniā€ po tekstu Erika Emanuela Å mita biƦe premijerno izvedena veĆØeras u 20 na Sceni Studio, u okviru programskog segmenta Scena Akademija.
Ovo je predstava za veliku djecu u braku. I za sve one kojima je teÅ”ko da kažu ā€œvolim teā€ ā€“ kazali su o predstavi autori i glumci Marija ƐuriƦ i Pavle BogojeviƦ. 
 
0
Predstava posvećena istaknutim crnogorskim pozoriÅ”nim stvaraocima DODEST Slobodanu Milatoviću i Džoniju Hodžiću
ā€œMuzej voÅ”tenih figuraā€œ - u sali DODEST!
    Nastala u produkciji KIC ā€œBudo Tomovićā€œ i PozoriÅ”ne trupe ā€œPreporodiliÅ”teā€œ predstava poznatog pozoriÅ”nog alternativca Branka Kovačevića ā€œMuzej voÅ”tenih figuraā€œ biće večeras od 20 izvedena u sali DODEST.
Predstava je posvećena istaknutim crnogorskim pozoriÅ”nim stvaraocima DODEST Slobodanu Milatoviću i Džoniju Hodžiću.  
 
0
Koncert mlade i talentovane flautistkinje u KIC ā€œBudo Tomovićā€
Rezeda svira - francuske autore!
       Mlada i talentovana flautistkinja Rezeda Valeeva, studentkinja FMU u Beogradu nastupiće - u ciklusu "Mladi talenti" - večeras od 19 u velikoj sali KIC ā€œBudo Tomovićā€.
Program koncerta činiće djela francuskih autora među kojima su Klod Debisi, Fransoa Born, Pjer Sankan, Pjer O. Feru i Ežen Boce. Umjetnica će nastupiti u pratnji pijaniste Alekseja Kurbatova, a gost koncerta je klarinetista Damjan Begović. 
 
0
17. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja od 8. do 14. maja u TC BIG Fashion
Na policama - 100.000 razloga da dođeÅ”!
       - OvogodiÅ”nje izdanje Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja održaće se u Tržnom centru BIG Fashion (Delta city), od 8. do 14. maja, pod sloganom Sto hiljada razloga da dođeÅ”.
Sedamnaesto izdanje jedne od najvećih kulturno-umjetničkih manifestacija u Crnoj Gori, okupiće viÅ”e desetina poznatih izdavača iz zemlje i regiona koji će izlagati ukupno viÅ”e od 100.000 naslova, uz velike sajamske popuste. 
 
0
Monodrama Iva Andrića u petak na Sceni Studio CNP
Jovana igra - ā€œZlostavljanjeā€!
Monodrama ā€œZlostavljanjeā€ Iva Andrića u dramatizaciji SiniÅ”e Kovačevića i izvođenju Jovane Todorović biće u petak od 20 predstavljena na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozoriÅ”ta. 
 
0
Cklus crnogorskog studentskog filma uskoro na TV Crne Gore
Cilj je - popularizacija FDU i filma!
- PredstaviƦemo studentske ispitne vježbe i diplomske filmove, nekadaÅ”njih studenata "Filmske i TV režije" i ā€œFilma i medijaā€ , koje su u posljednjih deset godina realizovali u saradnji sa njihovim kolegama sa studijskih programa Gluma, Produkcija i Dramaturgija - saopÅ”tio je FDU povodom Cklusa crnogorskog studentskog filma koji uskoro poĆØinje na javnom servisu TV Crne Gore.
Cilj je doprinos popularizaciji cetinjskog FDU, filmske umjetnosti i afirmaciji mladih autora, koji su u meĆ°uvremenu stasali u istaknute filmske stvaraoce, sa respektabilnim profesionalnim karijerama u okvirima savremene crnogorske kinematografije, kao i van nje.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|