Brze Cinjenice - Kultura

1
Izložba ,,Svetlana Kana Radević - posljeratna arhitektura između centra i periferije'' od sjutra u Modernoj galeriji
Premijerno poslije - Venecije!
             Izložba ,,Svetlana Kana Radević - posljeratna arhitektura između centra i periferije´´ dio programa DEUS, biće sjutra od 20 otvorena u Modernoj galeriji do 1. marta 2022.
Izložbu, koja je prvi put prikazana na XVII Venecijanskom bijenalu arhitekture, realizuju, uz podršku Glavnog grada i Sekretarijata za kulturu i sport, APSS Institut i kompanija Strategist, otvoriće Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. 
 
1
Jedinstvenim teatarsko - muzičkim hepeningom KIC "Budo Tomović" obiježava pet ipo decenija rada
Slave uz - “Semper Iuvenis”!
    Jedinstvenim teatarsko - muzičkim KIC hepeningom “Semper Iuvenis”, oko 150 učesnika, kako umjetnika koji su prije 55, 40, 25 ili 10 godina počinjali svoje karijere na scenama Doma omladine i KIC, tako i današnje umjetničke KIC - snage iz Foruma mladih pisaca, DODEST radionice glume, folklornog ansambla, KIC pop hora, dječji hor "Zvjezdice"...sjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" obilježiće pet ipo decenija uspješnog rada "srca kulture grada".  
 
1
Retrospektivna izložba plakata "Nights" Marka Vulete- Đukanova od sjutra u "Centar"
U postavci - plakati za klupske večeri!
Retrospektivna izložba plakata "Nights" Marka Vulete- Đukanova, poznatijeg pod pseudonimom Floating Bstrd, koju čine plakati za klupske večeri nekih od najpoznatijih beogradskih i svjetskih klubova kao što su Drugstore, 20/44, ali i La Java i Rex (Pariz) About blank i Urban Spree (Berlin), Garage Noord i Dynamic Range (Amsterdam, The Waiting Room i Cell (London)...biće sjutra od 19 otvorena u galeriji "Centar" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Otvoriće je muzički set GilerZ.  
 
1
Drugo Bijenale Post-YU+th otvoreno sinoć u "Dvorcu Petrovića"
Prva nagrada - za Black Market!
-    Žiri u sastavu Ljiljana Karadžić, Tjaša Pogačar i Barbara Gregov jednoglasno je odlučio da nagrada ovogodišnjeg bijenala pripadne Andreju Škufci za rad Black Market. Black Market je skulpturalno okruženje koje upućuje na odnos između tehnologije kao samorastuće infrastrukture u kojoj čovjek nije više centralni subjekt. Na taj način rad komentariše savremena pitanja kapitalističke ekspanzije, njegove ektrakcijske logike i ekoloških konsekvenci, a pri tome se pozive na naučnu fantastiku u literaturi i filmu, kao i vizije tehnologije u popularnoj kulturi - obrazoženje je žirija 2. Bijenala Post-YU+th, koje je sinoć otvoreno u "Dvorcu Petrovića".  
 
0
Poezija Ivane Knežević Minić sjutra u KIC “Budo Tomović”
Promoviše - “Kofer čežnje”!
       Zbirka poezije “Kofer čežnje” Ivane Knežević Minić biće sjutra od 19 promovisana u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
Učesnici pomocije, uz autorku, su: književnici Veljko Veljović, Milan Rajović, Miladin Trifović i direktorica KIC-a mr Snežana Burzan Vuksanović, menadžerka u kulturi i PR-u i novinarka.  
 
0
Forum mladih pisaca KIC „Budo Tomović”
Predstavljaju - „Pretresanje bilježnice”!
       Sedmi zbornik radova „Pretresanje bilježnice” Foruma mladih pisaca KIC „Budo Tomović” biće promovisan večeras od 20 u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
U novoj zajedničkoj knjizi rukopisa mladih pisaca u izdanju KIC objavljen je izbor iz najnovijeg stvaralaštva Milice Bošnjak, Anđele Bulajić, Adnana Zajmovića, Luke Boljevića, Marka Stanojkovskog, Nikole Ćorca, Milene Radević, Barbare Delać, Jane Radičević i Nataše Gudelj. Likovna urednica zbirke je Suzana Pajović, a izdavač JU KIC „Budo Tomović”. Knjigu će predstaviti urednica zbirke Jelena Knežević i autori, uz moderaciju kooordinatorke rada Foruma u KIC, Valentine Knežević. 
 
0
Izložba Bijenala Post-YU+th i finalista Milčik nagrade u Centra savremene umjetnosti Crne Gore
Za početak - performans Semira Mustafe!
Performansom Semira Mustafe, jednog od finalista Milčik nagrade sjutra od 17 u Galeriji Klub počeće izložba Bijenale Post-YU+th i finalista Milčik nagrade koje će se održati u prostorima Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
U 17,30 u "Dvorcu Petrovića biće" izveden performans “Ne sasvim nasumično i rijetko” Anne Ampersand,
u 18 žiri će proglasiti ovogodišnjeg dobitnika/cu Milčik nagrade (Perjanički dom i Galerija Klub). U 19, u "Dvorcu Petrovića" žiri će proglasiti dobitnika/cu nagrade ovogodišnjeg bijenala Bijenale Post-YU+th.
 
 
3
Na međunarodnom festivalu dječje pjesme „Naša radost 2021“ nastupilo 17 izvođača
Prva nagrada - Juri iz Omiša!
    Prvu nagradu na međunarodnom festivau dječje pjesme „Naša radost 2021“, koji je, pod pokroviteljstvom Glavnog grada, održan u KIC "Budo Tomović", osvojio je Jure Banović iz Omiša, za interpretaciju pjesme „Samo malo blesav”.
U konkurenciji 17 mladih izvođača sa 16 novih kompozicija (jedna pjesma izvedena je duetski), a učestvovali su autori iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije druga nagrada pripala je Urošu Botunjcu iz Beograda, za interpretaciju pjesme „Čudan lavež” i treća nagrada za solistu Sofiji Đurić iz Podgorice, za interpretaciju pjesme „Marijači“. 
 
3
Počinje 29. izdanje DEUS
Na otvaranju - premijera o biblioteci!
       Premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma povodom 140 godina Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”, autora Momira Matovića, sjutra će biti otvoreno 29. izdanje "Decembarske umjetničke scene".
   Do 30. decembra, publika će moći da prisustvuje izuzetno kvalitetnim domaćim i regionalnim književnim, pozorišnim, kao i programima iz oblasti vizuelnih umjetnosti. Zbog specifične epidemiološke situacije, muzički program ove je godine odložen. U slučaju poboljšanja epidemiološke situacije, publika će muzičke programe moći da prati na otvorenom - u okviru Podgoričkog prazničnog Pazara. Novina, u odnosu na prethodne godine su programi namijenjeni najmlađim sugrađanima, pod nazivom „Dječiji vikendi“. Taj dio programa obuhvata dječije radionice za izradu novogodišnjih ukrasa od 4. do 18.decembra, koje će se održavati subotom, dok će novogodišnja predstava "Čarobna knjiga" biti izvođena nedjeljom , od 5. do 26. decembra. 
 
2
Koncert savremene muzike "Zajedno u intuitivnom muzičkom pokretu" u utorak u KIC "Budo Tomović"
“Pokret” i “Femina” izvode - djela srpskih kompozitorki!
       Podgorička publika biće u prilici da premijerno čuje program u koji su uvrštena savremena djela srpskih kompozitorki - Dragane Jovanović (Recuerdos para tres), Isidore Žebeljan (Tri kozja uveta), Milane Stojanović-Milić (Neoromantico 2), Svetlane Maksimović (Magnum Misterium) i kompozitora Miloša Raičkovića (Pasakalja i dvostruka Fuga na temu BACH i BAGDAD) - na koncertu savremene muzike "Zajedno u intuitivnom muzičkom pokretu" u izvođenju trijā “Pokret” i “Femina” iz Beograda.
Prvi ovakav koncert KIC "Budo Tomović" organizuje u utorak od 20 u velikoj salu "srca kulture grada", a pokrovitelj je Sokoj-Organizacija muzičkih autora Srbije.  
 
2
Koncert sopran Jelena Aleksić, u saradnji sa pijanistkinjom Magdicom Manasievom, u KIC
Na sceni - makedonska etno-lirika!
       Koncert "Makedonska etno - lirika" sopran Jelena Aleksić, u saradnji sa pijanistkinjom Magdicom Manasievom, prirediće sjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Umjetnice će izvoditi najljepše makedonske pjesme koje je kompozitor Sašo Livrinski aranžirao na jedan vrlo savremen i sofisticiran način. Koncert organizuju KIC “Budo Tomović” i NVU “Kirjana”. Ulaz je besplatan, a važe mjere IJZCG. 
 
2
U subotu, u Muzičkom centru
Premijera filma - "Duga"!
Podgoričku premijeru višestruko nagrađivanog kratkometražnog filma “Duga” crnogorskog reditelja Aleksandra Vujovića KIC "Budo Tomović" - u saradnji Muzičkim centrom Crne Gore i Crnogorskom kinotekom. Prijatelj premijere je Turistička organizacija Podgorice - realizuje u subotu od 20 u Muzičkom centru.
U svečanom dijelu događaja učestvuju: reditelj Aleksandar Vujović i ekipa filma, direktorica KIC-a Snežana Burzan Vuksanović, filmska kritičarka Maja Bogojević, operski izvođač Milica Raičević, kompozitorka Slobodanka Bobana Dabović Đurić, a voditeljka večeri je Dušica Vugdelić. Publici će se obratiti i Nj.E. ambasador Republike Italije Luka Zelioli.  
 
2
Promocija novog izdanja italijanskog časopisa “Nova savremena istorija” u KIC "Budo Tomović"
Između korica i - radovi crnogorskih autora!
Promocija novog izdanja italijanskog časopisa “Nova savremena istorija” (Nuova Storia Contemporanea) sa tekstovima naših istoričara Novaka Adžića, Slavka Burzanovića, Živka Andrijaševića i Šerba Rastodera o Crnoj Gori u razdoblju poslije 1918. godine biće organizovana sjutra od 19 u Multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Učesnici promocije su profesor dr Matteo Napolitano, dr Šerbo Rastoder, dr Živko Andrijašević, dr Slavko Burzanović, mr Novak Adžić i ambasador Miodrag Vlahović.  
 
2
Poslije izložbe “Tako je talasao Novi talas”, u KIC "Budo Tomović"
Promovišu dopunjeni - "novi val"!
Nakon svečanog zatvaranja izložbe fotografija “Tako je talasao Novi talas” sa kojom se KIC “Budo Tomović” pridružuje velikom broju institucija i umjetnika koji ove godine obilježavaju 40 godina društveno - muzičkog fenomena poznatog kao “Novi talas”, "srce grada kulture" prekosjutra od 20 u sali DODEST, u saradnji sa NVO Gramofonske ploče Crna Gora - Montenegro records, organizuje promociju dopunjenog i proširenog drugog izdanja knjige Vinka Barića “Hrvatski punk i novi val 1976-1987” koja hronološki i biografski prati razvoj ovog muzičkog fenomena.
Učesnik promocije uz autora biće predsjednik NVO Gramofonske ploče Crna Gora - Montenegro records Boris Burić. U muzičkom dijelu promocije nastupiće bend “Naporno suicid”.  
 
1
Knjiga poezije Dušice Mrđenović “Kraj jednog dramskog čina” u KIC "Budo Tomović"
Stihovima oslikava - mitsku sliku svijeta!
          - U Antici, tačnije u presokratskom periodu kosmogonija i mitova, postojao je ideal koji je težio da objedini individualno i kolektivno u jedno prvobitno, nepocijepano jedinstvo, njegov savršen izraz nalazimo u Lesingovoj formuli: jedno i mnoštvo hen kai pan. Ideal o kojem je riječ, a koji nalazimo u poeziji Dušice Mrđenović, oslikava prvobitan sinkretizam mitske slike svijeta, u kojoj su čovjek i priroda stopljeni u jedno, nepocijepano i savršeno jedinstvo, i zlatnog doba - Aurea Aetas - zapisala je Katarina Sarić o knjizi poezije Dušice Mrđenović “Kraj jednog dramskog čina”, koja će sjutra od 19 biti predstavljena u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Učesnice promocije uz autorku su profesorica Katarina Sarić, dr Olga Vojčić Komatina i Tatjana Ćalasan.  
 
1
Na sceni "Studio" Crnogorskog narodnog pozorišta
Premijera monodrane - "Zlostavljanje"!
             Monodrama „Zlostavljanje“ Iva Andrića, u dramatizaciji Siniše Kovačevića i izvođenju Jovane Todorović, sjjutra od 20 premijerno će biti odigrana na sceni "Studio" Crnogorskog narodnog pozorišta.
   Ova dramatizacija vrijedan je i uspješan pokušaj da se uhvati jedan sudbonosni dramski trenutak u kome se prelama sudbina jedne žene, trenutak oslobađanja od stege koju nameće malograđanska sredina.
Scenografkinja predstave je Ivanka Vana Prelević, kosimografkinja Gordana Bulatović, dizajn svjetla potpisuje Mili Malović.

 
 
1
Izložba hrvatskog umjetnika Đorđa Jandrića „Sve je skulptura“ u Dvorcu Petrovića
Osjetio poveznice - sa formom poezije!
          - Jandrić je čitajući Fernanda Pessou osjetio istinske poveznice, ne toliko s njegovom poezijom, koliko s prijenosom forme (poezija - kip) iz iskustvenog u transcendentalno, odnosno iz realnog u metajezik. Stoga se u svojim radovima ne služi isključivo citatima Pessoine poezije, nego uspostavlja lucidni dijalog otkrivajući dodirne točke, ali i nalazeći asocijativno-inspirativna uporišta kojima se koristi za svoja daljnja skulpturalna istraživanja - zapisao je istoričar umjetnosti Mladen Lučić u tekstu za katalog izložbe hrvatskog umjetnika Đorđa Jandrića „Sve je skulptura“, koja je od sinoć do 26. otvorena u Dvorcu Petrovića. 
 
1
“Filmski žanrovi - istorijski spektakl”
Reviju otvara - "Posljednji samuraj"!
       Revija djela koja tretiraju istorijske događaje kao spektakle “Filmski žanrovi - istorijski spektakl” počeće u ponedjeljak od 20,30 u sali DODEST KIC "Budo Tomović", a otvora je "Poslljednji samuraj", snimljenim 2003. u režiji Edvarda Zvika.
Intrigantna drama „Nebesko kraljevstvo“ (2005) poznatog britanskog režisera Ridlija Skota koja nam približava događaje s kraja 12. vijeka i pohode krstaša na Jerusalim biće prikazana u utorak. U srijedu kraj revije obilježiće epska avantura reditelja Zeka Snajdera "300” (2006) o hrabrosti i žrtvi koju su Spartanci upisali u jednoj od najmasovnijih bitaka u istoriji.  
 
1
Druga zbirka Sava Markoča u KIC “Budo Tomović”
Predstavljaju - "Priče sa zapadne strane"!
- "Priče sa zapadne strane" pripadaju mitopetskoj imaginaciji Amerike. Problematizujući prkos, tugu, nostalgiju, zlostavljanje, usud siromaštva, imigracije i svakodnevice, druga osjećanja i iskustva pretežno čovjeka plavog okovratnika, te prateći realistički, na momente prljav stil (izuzev priče BlueBay News koja sadrži elemente magijskog realizma), duh Priča sa zapadne strane najpribližniji je onom američkom modernizmu sa sredine prošlog stoljeća. Poznavaoci americane pronaći će u pojedinim pričama karverovštinu, urlik bitnika, južnjačku gotiku, ali i uticaj pulp romana i Novog Holivuda - zapisao je dr Anton Markoč o drugoj zbirci Sava Markoča koja će večeras od 20 biti promovisana u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
Uz autora, o djelu će govoriti profesorica književnosti Dragana Erjavšek i izdavač i pisac Mirko Rakočević.  
 
1
Večeras i sjutra u CNP
"Poicajci" igraju - na sceni "Studio"!
- Htio sam da progovorim o nekim temama za koje sam mislio da se tiču publike kod nas ovdje i sada. Naša zajednička namjera je bila da napravimo političku tragikomediju koja u sebi ima elemente groteske, koja je u ovom slučaju više osjećanje svijeta. Mješavina smiješnog i jezivog, koje treba takođe da se otkrije kao ponor u običnom malom čovjeku što jesu svi likovi u ovom komadu, pruža publici širi prostor za promišljanje obilja tema i motiva koje Mrožek nama otvara, ne dajući do kraja izvedene čiste i jasne odgovore, već zapravo postavljajući neka pitanja koja se tiču i nas danas, 63 godine nakon praizvedbe komada - ukazao je poslije premijere Aleksandar Jovanović, adaptirao tekst i izbor muzike za predstavu koju je po tekstu Slavomira Mrožeka režirao Aleksandar Jovanović "Policajci", koja će večeras i sjutra biti igrana na sceni "Studio" Crnogorskog narodnog pozorišta.
U komadu igraju: Srđan Grahovac, Dejan Ivanić, Radmila Božović, Aleksandar Gavranić i Davor Dragojević.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|