Brze Cinjenice - Kultura

0
Monodrama Iva Andrića u petak na Sceni Studio CNP
Jovana igra - “Zlostavljanje”!
Monodrama “Zlostavljanje” Iva Andrića u dramatizaciji Siniše Kovačevića i izvođenju Jovane Todorović biće u petak od 20 predstavljena na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta. 
 
0
Cklus crnogorskog studentskog filma uskoro na TV Crne Gore
Cilj je - popularizacija FDU i filma!
- Predstavićemo studentske ispitne vježbe i diplomske filmove, nekadašnjih studenata "Filmske i TV režije" i “Filma i medija” , koje su u posljednjih deset godina realizovali u saradnji sa njihovim kolegama sa studijskih programa Gluma, Produkcija i Dramaturgija - saopštio je FDU povodom Cklusa crnogorskog studentskog filma koji uskoro počinje na javnom servisu TV Crne Gore.
Cilj je doprinos popularizaciji cetinjskog FDU, filmske umjetnosti i afirmaciji mladih autora, koji su u međuvremenu stasali u istaknute filmske stvaraoce, sa respektabilnim profesionalnim karijerama u okvirima savremene crnogorske kinematografije, kao i van nje.  
 
0
I tokom maja KIC "Budo Tomović" biće mjesto promocije i prezentacije aktuelnog kulturno - umjetničkog stvaralaštva i razmjene različitih iskustava i ideja
U četvrtak i petak - koncerti Boža Vreća!
Popularni interpretator i autor sevdalinki Božo Vrećo sa svojim bendom gostovaće u KIC "Budo Tomović" u četvrtak i petak i to je najbolja najava da će "srce kulture grada" i tokom maja biti mjesto promocije i prezentacije aktuelnog kulturno - umjetničkog stvaralaštva, ali i mjesto razmjene različitih iskustava i ideja. 
 
1
Promocija knjige „Leksikon podgoričkih ulica” autora Danila Burzana
Pred čitaocima - dopunjeno izdanje!
Promocija knjige „Leksikon podgoričkih ulica” autora Danila Burzana, biće sjutra od 19 priređena u sali Marko Miljanov Narodne biblioteke "Radosav Ljumović".
Knjiga je drugo i dopunjeno izdanje „Leksikona podgoričkih ulica”, objavljenog 2012. godine.
Učestvuju: Cvetko Vukčević, Emina Hodžić Knežević i autor. Medijator večeri je Jana Đukić.  
 
1
Predstavom ,,Samo da je po redu” otvoren treći festival RUTA GRUPA TRIGLAV.
Večeras na sceni - ,,Djelidba”!
Predstavom ,,Samo da je po redu”, koju je po tekstu Stefana Boškovića režirala Lidija Dedović, sinoć je, u organizaciji Gradskog pozorišta, otvoren treći festival RUTA GRUPA TRIGLAV.
D0 24. publika će imati priliku da pogleda vrhunska pozorišna ostvarenja članica Unije koju, pored Gradskog pozorišta čine, Kazalište Ulysses iz Zagreba, Beogradsko dramsko pozorište, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, Dramski teatar iz Skoplja i Mestno gledališče Ljubljansko. 
 
1
Knjiga priča “Tara u mom stanu” Miroja Vukovića biće promovisana u KIC “Budo Tomović”
Priče o - stvarnom i duhovnom zavičaju autora!
-…Sažeto rečeno, i najtačnije određeno, ova knjiga Miroja Vukovića govori o trima za Taru vezanim temama: o i oko Tare rijeke, o i oko Tare romana, i o i oko Tare ilustrovane monografije. U predmetu knjige je stalno Tara kao osnovna tema, a ovo “oko” zapravo podrazumijeva ono što je u vezi sa Tarom, ono što Tara determiniše, ali i što Taru determiniše…” zapisao je dr Miloš Kovačević u recenziji za knjigu priča “Tara u mom stanu” Miroja Vukovića koja će sjutra od 19 biti promovisana u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”. 
 
2
Tradicionalna, 76 izložba Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, otvorena u Umjetničkom paviljonu ULUCG
U postavci djela 101 autora - nagrade izostale!
- Tradicionalna, 76 izložba Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore koja je od sinoć otvorena u Umjetničkom paviljonu ULUCG u postavci okupila je djela 101 crnogorskog likovnog umjetnika različitih generacijskih i poetskih odrednica. , a kuriozitet je da nijesu dodijeljene nagrade "Milunović, Lubarda i Stijović"!
Izložba je otvarena u virtuelnom prostoru kratkim videom o pripremama, uz kratke osvrte eminentnih kritičara i likovnih stvaraoca na aktuelna dešavanja u sferi umjetnosti i kulture u našem društvu. Sufinansirao je Sekretarijat za kulturu i sport - Glavni Grad Podgorica, a izložba će publici biti dostupna za posjete - biće realizovane uz poštovanje važećih epidemioloških mjera - u ustaljenom radnom vremenu paviljona od 09 - 14 i od 16 - 18.  
 
1
autorskim projektom “Naše veče” sinoć se pred brojnom podgoričkom publikom koja je do posljednjeg mjesta ispunila veliku salu KIC predstavio glumac Ivan Bosiljčić.
Bosiljčić razgalio - "srce kulture grada"!
Izvodeći poznate ruske romanse, filmsku i savremenu pop muziku, kao i najljepšu poeziju poznatih pjesnika, autorskim projektom “Naše veče” sinoć se pred brojnom podgoričkom publikom koja je do posljednjeg mjesta ispunila veliku salu KIC "Budo Tomović" predstavio glumac Ivan Bosiljčić.
Bosiljčić je i ovog, kao i svih prethodnih puta pobrao simpatije publike koja ga u Podgorici uvijek sa radošću očekuje. Program je obuhvatio kombinaciju različitih umjetničkih formi uključujući i obrade popularnih muzičkih tema od šezdesetih godina prošlog vijeka do danas. 
 
0
Autorska izložba „Iskra vječnog plamena“, akademske slikarke mr Marine Raduloviić u JU Crnogorska kinoteka
Prikazuje kadrove - iz filmskog triptiha!
Autorska izložba „Iskra vječnog plamena“, akademske slikarke mr Marine Raduloviić, koja prikazuje kadrove iz filmskog triptiha: Krunidbene svečanosti, Predaja Skadra i Balkanski ratovi, biće večeras od 20 biće otvorena u JU Crnogorska kinoteka.  
 
0
Na inicijativu turskog muzičara, humanitarni koncert u KIC "Budo Tomović"
Pjesmom pomažu - narodu Turske i Sirije!
Humanitarnim koncertom Pjesmom za pomoć narodu Turske i Sirije”, koji je inicirao turski muzičar Murat Gulersoj, večeras od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" biće prikupljena pomoć za područja pogođena razornim zemljotresima.
Na koncertu će učestvovati: Bobo Lalović, Boris Božović, Gordana Andrijašević, bend Grimm, grupa Haniba, Igor Mitrović, Ilija Gojović, Ivona Stanić, Kenan Kurtanović, KIC pop hor, Klapa Camerton, Krug Music Team, Luka Radović, Miki Šuškavčević, Milky Wave Band, Montenegro International Band, Muratto.me, Enes Hasan Canik, Nenad Mandić, Stefan Bjeletić, Sofija Bećarević, Tanja Šeter i grupa "Žad". Program će voditi Milena Đergović.  
 
2
Februarski gost "Podoričkih priča" malo je drugačiji od ostalih…
Brčko "brčka" - posebno!
- "Podoričke priče" i u februaru nastavljaju da pripovijedaju lične priče, koje, kad se o ovoj tribini radi, ne tiču samo gosta, već i svih nas, ako ni zbog čega ono zbog toga što se svi pronalazimo u nekom vremenu ili prostoru koji je drugačiji u svakom gradu, a negdje isti u svakom čovjeku. Ipak naš februarski gost je malo drugačiji od ostalih… Ako pročitate da je on umjetnik iz Titograda (Podgorice) koji preko 30 godina stvara umjetnička djela koja po stilu i formi pripadaju alternativnom iskazu što na neuobičajen način titra između andergraund kulture i mejnstrim medija, služeći se (ne)ustaljenim i eksperimentalnim stvaralačkim sredstvima pretpostavljate da se radi o Brčku Brčkoviću (Goranu Nikčeviću) - najavjuje KIC "Budo Tomović".  
 
2
Rekli su - reditelj Danilo Marunović
Freske u "misiji" - buđenja zlih duhova!
            - Umjesto Hristovih ideja o ljubavi, praštanju i pokajanju, misterioznih mozaika, vitraža i lunara, anđela koji te ‘čuvaju’ dok u tišini kontempliraš, preispituješ se, moliš se i u tišini tražiš u sebi DOBRO, freske pravoslavne crkve u Rožajama imaju drugačiju ‘misiju’ – da probude zle duhove iz prošlosti i uzavru osvetničku krv, onu iz devedesetih - ukazuje reditelj Danilo Marunović. 
 
2
Deveti Festival savremene klavirske muzike “Forte piano” danas i sjutra, u organizaciji KIC “Budo Tomović”
Uvertira predavanje - o klavirsoj muzicii BiH!
       Predavanjem “Bosansko – hercegovačka klavirska muzika” koje će dana od 11, u u koncertnoj sali UŠMB “Vasa Pavić” održati bosansko – hercegovački pijanista i univerzitetski profesor Bartolomej Stanković počeće 9. Festival savremene klavirske muzike “Forte piano” KIC "Budo Tomović".
Uslijediće autorski koncert mlade i afirmisane makedonske kompozitorke Ane Pandevske, kojem će prethoditi razgovor s autorkom. Njena djela izvešće pijanistkinja Dunja Ivanova, kao i odabrani učenici muzičkih škola iz Podgorice i Bara i studenti Muzičke akademije sa Cetinja.  
 
2
Slika dana - 21. februar
Međunarodni dan - maternjeg jezika!
 
 
1
Dodjelom nagrada završena 8. Međunarodnoj Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja – MAKADO u KIC "Budo Tomović"
Najbolja predstava - "Naši dani"!
                Predstava "Naši dani" najbolja je na 8. Međunarodnoj Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja – MAKADO koja je za relativno kratko vrijeme stekla veliku popularnost i pobudila pažnju kako publike, tako i stručne javnosti zbog svoje originalne koncepcije koja se bazira na kamernim ostvarenjima nezavisnih i slobodnih scena i kvalitetne selekcije.
Najbolju mušku ulogu ostvario je Radoslav Rale Milenković, a žensku rolu Sanja Milardović. Nagrada za glumačku bravuru pripala je Slavku Kaleziću i Vanji Jovićević.  
 
0
Osmi festival kamernih dramskih ostvarenja od večeras do 13. u KIC "Budo Tomović"
MAKADO otvara - premijera „Ispovijesti“!
Premijerom „Ispovijesti“, inspirisanom romanom „Usamljenik“ Ežena Joneska, u adaptaciji i režiji Slavka Kalezića, večeras od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" biće otvoren 8. Festival kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO.
Uz Kalezića, u "Ispovijestima“ - predstavi koja se bavi smislom egzistencije savremenog čovjeka koji je pritisnut poteškoćama poput otuđenosti, nemogućnosti međuljudske komunikacije i depresije, ali i ugrožen društvenim katastrofama i socijalnim nejednakostima - igra Vanja Jovićević.
Do 13. u takmičarskom programu su i monodrama „Naši dani“, „Mala čuda“ „Noć u kući gospodina Kolaka“, „Neodustajanje“, „Golf 4“ i kabare „Prekvalifikacija“.  
 
1
Izložba “Vladari Crne Gore kroz likovnu vizuru” otvorena u KIC "Budo Tomović"
Susret duhovnosti istorije, kulture, identiteta - i ljubavi jednog naroda!
Ističući da je prošlost dimenzija sadašnjosti, napominjući da ovo nije samo likovna izložba već susret duhovnosti istorije, kulture, identiteta i ljubavi jednog naroda, profesorica dr Sonja Tomović Šundić otvorila je sinoć u izložbenom salonu KIC "Budo Tomović", u organizaciji Fondacije Sveti Petar Cetinjski, izložba “Vladari Crne Gore kroz likovnu vizuru”, na kojoj su okom umjetnika savremenog doba predstavljeni crnogorska tradicija i duh prošlosti.
Oko 40 portreta skoro svih vladara Crne Gore, počev od arhonta Petra preko vladara iz četiri crnogorske dinastije - Vojislavljevića, Balšića, Crnojevića i Petrovića, prenijeto je na slikarska platna čiji su autori akademski slikari, studenti, naivci, samouki slikari, studenti amateri i ljubitelji slikarske umjetnosti iz čitave Crne Gore.  
 
1
Od ponedjeljka izložba slika "Vladari Crne Gore u likovnoj vizuri" u KIC "Budo Tomović" u
U postavci - 40 portreta!
Izložbe slika "Vladari Crne Gore u likovnoj vizuri" biće prekosjutra od 18 organizovana u izložbenom holu KIC "Budo Tomović".
Izložbu organizuju Fondacija “Sveti Petar Cetinjski” i KIC. Postavku čini oko 40 portreta vladara Crne Gore urađenih od slikara različitih profila - akademskih slikara, studenata, naivaca, samoukih slikara, amatera i mladih ljubitelja slikarske umjetnosti. Naslikani su skoro svi vladari Crne Gore, počev od arhonta Petra, preko vladara iz sve četiri velike crnogorske dinastije - Vojislavljevića, Balšića, Crnojevića i Petrović - Njegoš. Poseban izazov bili su likovi vladara za koje nije bilo likovnih, foto, grafičkih, ili slikarskih rješenja.  
 
1
PAM i KIC “Budo Tomović” u četvrtak organizuju Koncert “Jazz muzika za sve!”
Nastupaju - MP trio i gosti!
Koncert “Jazz muzika za sve!”, na kojem će nastupiti MP trio i gosti biće u četvrtak od 20 održan u velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
Organizuju ga Organizacija za zaštitu prava autora muzike Crne Gore - PAM i KIC, a ulaz je besplatan.  
 
0
Komemoracija Zoranu Kaleziću održana u KIC "Budo Tomović"
Otpjevao djela koja - nemaju ni granice, ni smrti!
          - Pošto si bio čovjek koji se beskompromisno držaoistine, ne mogu a da ne kažem što za života u svojoj zemlji nisi dobio status koji ti pripada, ali mi je najdraže što si na sve moguće načine naklonsti i priznanja dobo od milionske publike širom bivše Jugoslavije kojoj si donosio najljepše emocije i melodije iz Crne Gore. Proslavio si nas na najbolji mogući način i nikada nisi zaboravio odakle si i ko su tvoji. Hvala ti što si nam pokazao kako se voli svoja zemlja bez interesa, kako se iz te nevjerovatne ljubavi rađaju djela koja nemaju ni granice, ni smrti. Takvih boema, kavaljera, emotivaca više nema. Neka ti je vječna slava i hvala - napomenuo je Danijel Alibabić,predsjednik Udruženja estradnih umjetnika i izvođača Crne Gore, na komemoraciji legendi crnogorske muzike Zoranu Kaleziću održanoj danas u KIC "Budo Tomović". 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|