Brze Cinjenice - Kultura

1
Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i Kulturno - informativni centar “Budo Tomović"
Predstavljaju djelo - dr Iva Pilara!
Knjiga „Borba za vrijednost svoga „ja“ - pokus filozofije slavenskog individualizma“ autora dr Iva Pilara biće sjutra od 19 predstavljena u Multimedijalnoj sali Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
Na promociji će govoriti: (Dragan Popadić tbc), Neven Staničić, mr Željko Rutović i dr Vladimir Lončarević. Moderatorka će biti Ana Vuksanović.  
 
0
Ciklus "Kamerna muzika" u KIC "Budo Tomović"
Na programu - dva klavirska kvarteta!
       Klavirski kvartet u sastavu Vladana Perović, klavir, Marko Simović, violina, Petar Obradović, viola i Milan Ninković, violončelo prirediće - u okviru ciklusa "Kamerna muzika" - koncert sjutra od 20 u velioj sali KIC "Budo Tomović".
Na programu koncerta, posvećenog Heleni Rajs, osnivačici Mreže za kamernu muziku ACMP - koja obilježava 75 godina, dva su klavirska kvarteta, Gustava Malera i Johanesa Bramsa (op.25, br.1 u g-molu).  
 
0
Koncertni ciklus “Kompozitorke iz sjenke” u KIC “Budo Tomović”
Afirmišu ženska djela - 20. i 21. vijeka!
Koncertni ciklus “Kompozitorke iz sjenke” koji pruža uvid u stvaralački potencijal domaćih i svjetskih autorki biće večeras od 20 priređen u velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
U cilju afirmisanja ženskog muzičkog stvaralaštva djela solističke i kamerne muzike kompozitorki 20. i 21. vijeka izvodiće istaknuti crnogorski solisti i ansambali među kojima su pijanisti Bojan Martinović i Nataša Popović. violinisti Vujadin Krivokapić i Ana Rašović, violisti Misha Berkut i Ilijana Zvicer, violončelista Milan Ninković, kontrabasistkinja Ana Zvicer, klarinetista Petar Garić, flautistikinja Marija Đurđević Ilić  
 
2
Nova teatarska produkcija KIC ,,Budo Tomović''
“Ekselencije” u - KIC “Zeta”!
Nova teatarska produkcija Kulturno - informativnog centra ,,Budo Tomović'' predstava “Ekselencije” biće sjutra od 20 odigrana u sali KIC “Zeta” u Golubovcima.
Komad po tekstu i u režiji Obrada Nenezića izazvao je odlične reakcije publike nakon premijere i repriznog izvođenja krajem januara, a potom i u okviru manifestacije MAKADO, gdje je ova predstava zvanično otvorila ovogodišnju sedmu manifestaciju kamernih dramskih ostvarenja 
 
1
Prva samostalna izložba slika Ane Šofranac “Slike jedne Ane" od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Prvjenac otkriva - sve preokupacije!
    Na ovoj izložbi zastupljeni su svi segmenti njenih tematskih preokupacija pejzaži, mrtve prirode cvijeće, figuracije. Koristeći raznovrsne tehnike podjednako uspješno eksperimentiše uljem, akrilikom, temperom, pastelom. Na Aninim slikama boja je osnovni plastični element, a saobrazno njenim unutrašnjim izražajnim potrebama, varira i njen intenzitet i kvalitet - ukazuje kustos Snežana Ivović o postavci prve samostalne izložbe slika Ane Šofranac “Slike jedne Ane", koju će otvoriti sjutra od 19 u izložbenom holu Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.  
 
1
,,Ponovo radi bioskop'' u KIC "Budo Tomović"
Večeras "Poslije zime" - kandidat za Oscara!
Ovogodišnji crnogorski kandidat za 94. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i nauke u kategoriji najbolji međunarodni film u 2021. ,,Poslije zime'' reditelja Ivana Bakrača biće - u sklopu projekta ,,Ponovo radi bioskop''- večeras od 20 prikayan u veikoj sali KIC "Budo Tomović".
Glavne uloge tumače Momčilo Otašević, Ana Vučković, Petar Burić, Maja Šuša i Ivona Kustudić.
    
 
1
U Crnogorskom narodnom pozorištu
Počele probe - "Djece snova"!
Probe za predstavu „Djeca sunca“, Maksima Gorkog u režiji Jovane Tomić koja će premijerno biti izvedena krajem marta na Velikoj sceni CNP počele su danas.
U predstavi igraju: Milivoje Mišo Obradović, Sanja Vujisić, Vanja Jovićević, Slavko Kalezić. Stefan Vuković, Lara Dragović, Olivera Vuković, Lazar Dragojević, Jovan Dabović i Mirjana Spajić. 
 
1
Film Dušana Kasalice sjutra u KIC "Budo Tomović"
Premijera - "Elegija lovora"!
          Crnogorska premijera igranog filma Dušana Kasalice "Elegija lovora" / "The Elegy of Laurel" biće sjutra od 20 organizovana u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
U "Elegiji lovora", koji je svjetsku premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu, uglađeni univerzitetski profesor Filip, u interpretaciji Frana Lasića, odlazi sa suprugom (glumi je Savina Geršak) na odmor. Nakon nekoliko dana provedenih u ugodnom, monotonom ambijentu hotelske banje, njihov naizgled idealan brak se završava. Čini se da Filipov život propada, ali okovan samopouzdanjem, on svaku novu situaciju u životu prihvata sa neobičnom lakoćom 
 
1
Sedam godina Foruma mladih pisaca KIC "Budo Tomović"
Rođendan slave - čitanjem stihova i priča!
Sedam godina od osnivanja Forum mladih pisaca KIC "Budo Tomović" obilježiće večeras od 18 u sali DODEST "srca kulture grada".
Sedmi rođendan mladi pisci - Barbara Delać, Luka Boljević, Jana Radičević, Nikola Ćorac, Nataša Gudelj, Milena Radević, Marko Stanojkovski, Milica Bošnjak, Anđela Bulajić, Nejra Belegu i Stefanija Brči - proslaviće čitajući poeziju i kratke priče. 
 
1
Od danas na biletarnici KIC "Budo Tomović"
Ulznice za koncerte - Boža Vreća!
       Prodaja ulaznica za koncerte koje će popularni umjetnik, interpretator i autor sevdalinki Božo Vrećo prirediti 3. i 4. marta na velikoj sceni KIC "Budo Tomović" počela je danas na biletarnici KIC.
Zbog svoje autentičnosti i emocije koju nesebično širi i dijeli, Božo Vrećo je tradicionalno rado viđen gost u Podgorici i u KIC. I ovog puta podgorička publika uživaće u raskošnom glasu i neobičnom, originalnom scenskom nastupu umjetnika koji izvodi, stvara i doslovno živi umjetnost koju je odabrao. Tradicionalne sevdalinke i autorske kompozicije Božo Vrećo izvodiće uz podršku benda.  
 
1
Revijalnim izvođenjem kabarea ,,Međuigre 0 - 24” završena 7. Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO
Dupla "Sat kula" - Zijahu Sokoloviću!
Revijalnim izvođenjem kabarea ,,Međuigre 0 - 24” dvostrukog pobjednika Zijaha Sokolovića, dvostrukog osvajača novoustanovljene nagrade "Sat kula" - za najboljeg glumca u autorskom projektu ,,Lijevo desno glumac” koja je, ujedno, izabrana za najbolju predstavu na smotri - u KIC "Budo Tomović" završena je 7. Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO.
Žaklini Oštir dodijeljena je nagrada za najbolju glumicu MAKADA, za rolu Sofije u predstavi ,,Ekselencije”. Hrvatski glumac Vilim Matula dobio je nagradu za glumačku bravuru, za ulogu u monodrami zagrebačkog Teatra Exit, “Munchausen”. 
 
1
Autorsko veče Stanke Rađenović Stanojević sjutra u KIC "Budo Tomović"
Stihovi kazuju - potrebu za drugim!
- Ovi stihovi imaju i emotivnu i intelektualnu potrebu za drugim, jer se samo tako ispunjava sami smisao govora i nazire mogućnost da se pustošne okolnosti egzistencije nadomeste oblikovanjem instinske dijaloške situacije, obnovom autentičnosti stvari i događaja, prodornim razumevanjem postojećih okolnosti, vrlo konkretizovnih u ovim stihovima, kao i osmišljavanjem načina njihovog prevazilaženja. Iz takve poetičke situacije prirodan je iskorak prema kritičkom razmatranju govora i mišljenja, ljubavi i smisla, sveta kao otuđene volje i ispražnjene, dehumanizovane predstave - zapisao je kritičar Gojko Božović o ppoeziji Stanke Rađenović Stanojević, koja priređuje autorko veče sjutra od 19 u Multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Učesnici su: pjesnik i pravnik Đorđije Malović, pjesnik Miljan Nikolić, teoretičarka književnosti Natalija Đaletić i autorka. U muzičkom dijelu nastupa gitarista Ivan Bojović.  
 
0
Sedma smotra kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO od sjutra do 12. u KIC "Budo Tomović"
Za nagrade - pet predstava!
             Sedmu manifestaciju kamernih dramskih ostvarenja, MAKADO prvi put umjesto revijalnog imaće međunarodni karakter prestižne takmičarske smotre kamernih ostvarenja iz regiona, otvoriće duhovita drama ,,Ekselencije” sjutra od 20 u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Na festivalu će učestvovati pet predstava u takmičarskom dijelu, dok će jedna gostujuća predstava biti prikazana u čast nagrađenih, posljednje večeri festivala. Novina je i da će u pratećem dijelu festivala biti održane dvije tribine.  
 
0
Autorsko veče budvanske književnice Katarine Sarić u KIC "Budo Tomović"
Naglasak na - zbirkama poezije!
       Trinaest autorskih knjiga, sa naglaskom na dvije nagrađene zbirke poezije, "Smrt Madam Dupin" i "Globus Hystericus", biće predstavljeno tokom autorske večeri budvanske književnice Katarine Sarić koje će u petak od 19 biti održano u sali Dodest KIC "Budo Tomović".
Specijalan gost večeri biće Dmitri Ushkov, plesač i koreograf sa Akademije kulture i umjetnosti, grada Cheljabinska u Rusiji. Neobičan spoj književnosti i plesa, priuštiće publici nesvakidašnji umjetnički događaj.  
 
0
Izložba “Fluksni identitet” od sjutra u "Dvorcu Petrovića"
O identittetu - multimedijalno!
    - Zbog svoje važnosti, tema identiteta našla se u središtu umjetničkih istraživanja umjetnika okupljenih na izložbi Fluksni identitet. Svoje umjetničke koncepte oni razvijaju krećući se kroz prošireno polje umjetnosti, ugrađujući u njega svoj lični diskurs, iskustvenu vizuru, različite umjetničke postupke i procese. Njihova umjetnička praksa se realizuje kroz prostorne, multimedijalne i interaktivne instalacije, crtež, performans, video, fotografiju i digitalnu umjetnost - zapisala je Svetlana Mladenov, kustoskinja izložbe “Fluksni identitet” - organizovana u produkciji VISART-Asocijacije za vizuelnu umjetnost i kulturu, uz podršku Ambasade Kanade i Centrom savremene umjetnosti Crne Gore kao partnerom - koja će sjutra od 19 biti otvorena u "Dvorcu Petrovića". 
 
3
Druga samostalna izložba crteža Aide Orahovac Kuč u KIC “Budo Tomović”
“Oteta zemlja”- ex-yu motivi!
Samostalna izložba crteža Aide Orahovac Kuč “Oteta zemlja” biće sjutra od 19 otvorena u izložbenom holu KIC “Budo Tomović”.
Crteži na kojima su prevashodno ex-yu motivi rađeni u tehnici grafitna olovka u kombinaciji sa tušem i perom biće izloženi do 10.  
 
3
Sedma revija "Pozorište na filmu" od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Prve noći - “Iskušenje”!
    Razgovor medijatora sa Aleksandrom Radunovićem Popajem, dramskim piscem, kompozitorom, aranžerom i gitaristom koji će govoriti o kreativnim vezama dva medija, biće uvertira za sedmu reviju "Pozorište na filmu", koju će sjutra od 20 u sali DODEST KIC "Budo Tomović" biti otvorena filmskom verzijom čuvene drame Artura Milera “Iskušenje” iz 1953. o “lovu na vještice” u poslijeratnoj Americi.
Adaptaciju autobiografskog komada Roberta Harlinga “Čelične magnolije” (1989) biće prikazana sjutra, a za utorak planirana je ekranizacija istinite priče Roberta Bolta “Čovjek za sva godišnja doba” (1966).  
 
2
Februarski repertoar KIC "Budo Tomović"
Prvi put - MAKADO takmičarski!
Februar u "Srcu kulture grada" biće u znaku međunarodne “Manifestacije kamernih dramskih ostvarenja MAKADO” koja će se održati od 7. do 12. februara, ali ovog puta ne kao revija domaćih, već kao takmičarska smotra kamernih ostvarenja iz regiona i šire. U takmičarskom dijelu učestvuje pet pozorišnih komada i to: “Ekselencije”, “Münchhausen”, “Mileva Marić Ajnštajn”, “Soulfood”, “Lijevo desno glumac”.
Novitet ovogodišnjeg sedmog izdanja je nagrada “Sat kula” koju će stručni žiri dodjeljivati za najbolju predstavu, najbolju mušku, odnosno žensku ulogu, kao i za bravuru, koja se može dodijeliti i za scenografiju, kostimografiju, dizajn predstave ili svijetla, za najbolju muziku... 
 
2
Februar u CNP
U znaku zaljubljenih i - jubileja “Šćeri moja”!
Februar će u Crnogorskom narodnom pozorištu biti u znaku akcije “Dvoje kao jedno – zaljubi se u pozorište” koja podrazumijeva popust od 50 odsto na ulaznice za sve programe u produkciji CNP.
Ovaj mjesec u nacionalnom teatru obilježiće i jubilarno 50. izvođenje predstave “Šćeri moja”. 
 
2
„Monumenta Montenegrina Vaticana”
Predstavljaju prvi tom!
Prvi tom edicije „Monumenta Montenegrina Vaticana”, čiji priređivači su istoričari Slavko Burzanović i Boban Batrićević biće predstavljen sjutra od 19 u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
U promociji kapitalnog djelaa koje svjedoči o duhovnoj, kulturnoj i političkoj istoriji naše zemlje učestvuju autori Boban Batrićević i Slavko Burzanović i ambasador Miodrag Vlahović.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|