Brze Cinjenice - Kultura

2
NovogodiÅ”nji muziĆØki program ā€œLet it snowā€ obilježiƦe danas 30. DEUS
Milica izvodi operu - u NjegoŔevom parku!
          NovogodiÅ”nji muziĆØki program ā€œLet it snowā€, operske izvoĆ°aĆØice Milice RaiĆØeviƦ, uz pratnju kamernog ansambla, u Novom paviljonu u NjegoÅ”evom parku obilježiƦe danas 30. DEUS.
- Projekat ā€œLet it snowā€ nastao je u želji da se pretprazniĆØno raspoloženje u Glavnom gradu upotpuni dobrom muzikom ā€“ božiƦnim pjesmama, filmskom muzikom, mjuziklima, kanconama, koje Ʀe zvuci violine, flaute, violonĆØela, klavira, harmonike prezentovati na poseban naĆØin - saopÅ”teno je iz gradskog Sekretarijata za kulturu i sport. 
 
2
Izložba studenata Fakulteta za dizajn i multimediju Univerziteta Donja Gorica, smjer Modni dizajn, u KIC "Budo TomoviƦ"
U postavci ilustracije - kostima Agatinih junaka!
    Izložba studenata Fakulteta za dizajn i multimediju Univerziteta Donja Gorica, smjer Modni dizajn, ā€œArt of costumeā€ Vol.1. može se u izložbenom holu KIC pogledati do 13.januara.
Postavku ĆØini 50 ilustracija kostima likova iz romana Agate Kristi ā€œUbistvo u Orjent Expresuā€ i rekonstruisni istorijski kostimi sa poznatih umjetniĆØkih slika i filmova.  
 
1
Projekcijom "Sin" otvoren Crnogorski festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2022.
"Å ejla" premijerno - večeras!
Opominjujućom pričo koja prati porodicu u borbi da se ponovo okupi nakon Å”to se raspala "Sin", baziranoj na predstavi Floriana Zellera i u njegoj režiji, sinoć u Muzičkom centru Crne Gore otvoren je Crnogorski festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2022.
Za pet dana, od 10. do 14. u Podgorici, Kotoru i u Beranama biće prikazano dvadesetak filmova, a posebnu pažnju privlači crnogorska premijera "Å ejla", Velibora Čovića, koja je na programu večeras od 19,30!  
 
1
Sjutra p sljednja tribina ā€œPodgoričke pričeā€ KIC "Budo Tomović".
Za kraj ugostiće - Seku Martinović!
       Posljednja u nizu ovogodiÅ”nja tribina ā€œPodgoričke pričeā€ ugostiće dugogodiÅ”nju novinarku, PR menadžerku i modnu dizajnerku Slobodanku Seku Martinović koja će kroz razgovor sa moderatorom Vanjom Kovačevićem govoriti o svom životu i radu, ali i o Podgorici i nekadaÅ”njem Titogradu.
Tribina će biti organizovana sjutra od 20 u sali DODEST KIC "Budo Tomović". 
 
0
Devet decenija od rođenja i tri od smrti istaknutog crnogorskog kompozitora
Omaž Boru Tamindžiću!
       Predavanjem, filmom i kncertima koje organizuju Muzički centar Crne Gore i Ministarstvo kuture i medija od sjutra do 9. biće obiježendo devet decenija od rođenja i tri decenije od smrti istaknutog crnogorskog kompozitora Borislava Tamindžića (1932-1992). 
 
0
Feministički komad, rađen u koprodukciji Bunt scene i Centra za kullturu Tivat, večeras u KIC "Budo Tomović"
Premijerno - "Izložene"!
Predstava "Izložene", u dramaturgiji i režiji Sandre Vujović, igraju Smijana Martinović, Anđelija Rondović, Anđela Radović i Marija Radusinović, večeras od 20 premijerno
biće izvedena u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Tekst za feministički komad, rađen u koprodukciji Bunt scene i Centra za kullturu Tivat napisae u Sandra Vujović, Teodora Kipa, Marija Aracki, Katarina Nikoić i Ana Leković. Rađen je uz podrÅ”ku Ministarstva kulture i medija, Sekretarijata za kulturu i sport i Glavnog grada Podgorica.  
 
0
MMP kvartet danas na DEUS 2022
Sviraju u podne - u NjegoŔevom parku!
Koncert Montenegro Music Production (MMP) kvarteta biće - u sklopu DEUS 2022 - danas u podne upriličen u NjegoÅ”evom parku.
MMP kvartet proÅ”le je godine osnovala istoimena producentska kuća. Kvartet čine crnogorski muzičari: violinisti Eleonora Vujović i DuÅ”an Obrenović, violista Sonja Milivojević i violončelistkinja Teodora Uskoković. Kvartet izvodi djela klasične muzike komponovane za standardni gudački kvartet, kao i aranžmane tango, filmske i rok muzike. 
 
0
Izložbom Dragana Karadžića ā€œSlike, crteži, akvareli 2012 - 2022ā€ počeo 30. DEUS
Jubilarni otvoren - retrospektivom velikana!
       - Nije slučajjnot Å”to i DEUS, nakon "Podgoričkog ljeta" započinjemo otvaranjem izložbe vellikana savremene crnogorske likovne scene. Naprotiv, to je odraz i vrijednovanja i poÅ”tovanja kojje iskazujemo za njihovo stvaralaÅ”tvo čije već decenijama na najblji način promoviÅ”e Podgoricu i Crnu Goru - istakla je kusto[kinja Sema Đečević, otvarajući sinoć u Modernoj galeriji Izložbu akademika Dragana Karadžića ā€œSlike, crteži, akvareli 2012 - 2022ā€, koja je prvi program jubilarnog tridesetog izdanja manifestacije Decembarska umjetnička scena koju organizuje Glavni grad Podgorica.  
 
0
Izložba "40 godina Art ljubavi Vlaste Delimar" u galeriji "Centar"
Sjedinila umjetnost i - životno iskustvo!
          - U praksi Vlaste Delimar, umjetnost i životno iskustvo su sjedinjeni, od ranih performansa kojima praktikuje oslobađanje i emancipaciju mladog ženskog tijela od nametnutih uloga i stereotipa koje propisuje patrijarhalno druÅ”tvo, kroz iskustva majčinstva, ljubavniÅ”tva, zrelosti, sve do recentnih performansa Pravo na orgazam u Å”ezdesetoj i Prema dostojanstvu (starenja), (u saradnji sa glumicom Vesnom Stilinović), u kojima otvara važnu temu odnosa druÅ”tva prema starenju, starenju i seksualnosti, kao i marginalizaciji pripadnika treće dobi u atmosferi histerične poznokapitalstičke opsjednutosti mladoÅ”ću - zapisala je u tekstu za katalog kustoskinja Natalija VujoÅ”ević o izložbi "40 godina Art ljubavi Vlaste Delimar" može se pogledati u galeriji "Centar".  
 
3
Crnogorsko narodno pozoriŔte pripremilo bogat i raznolik repertoar za decembar
Gostuje Å erbedžija, balet i - premijera ā€œJermaā€!
                PrednovogodiÅ”nji koncert ā€œEto pjesmaā€ legendarnog glumca, pjesnika muzičar i reditelj Rade Å erbedžija, uz bend "Zapadni kolodvor", Podgorica Film Festival ā€“ Mjesec evropskog filma, Baletski spektakl ā€œČipolinoā€ neke su od pretprazničnih poslastica i, kao Å”lag na torti, premijera predstave ā€œJermaā€ dio su bogatog i i raznolikog repertoara koji je za decembar pripremilo Crnogorsko narodno pozoriÅ”te.
Publika će u decembru imati priliku da pogleda i četiri gostujuće predstave. Biće izvedene i predstave: ā€œBladi Munā€ Ane Đorđević, ā€œOčevi su grad(ili)ā€ Borisa LijeÅ”evića, ā€œDjeca suncaā€ Maksima Gorkog u režiji Jovane Tomić, ā€œProcesā€ Franca Kafke u režiji i adaptaciji DuÅ”anke Belade i ā€œÅ ćeri mojaā€ Maje Todorović u režiji Ane Vukotić.
     
 
1
Novo djelo Milanke Aranitović Rakočević sjutra u KIC ā€œBudo Tomovićā€
PromoviÅ”u roman - ā€œČovjek bez adreseā€!
Novi roman Milanke Aranitović Rakočević ā€œČovjek bez adreseā€ biće sjutra od 19 promovisan u Multimedijalnoj sali KIC ā€œBudo Tomovićā€.
   O romanu će uz autorku govoriti pjesnikinja Gordana Sarić, pjesnik Veljko Veljović i publicista Mijodrag Đurović koji je ujedno i moderator programa. Gosti večeri su kantautor Marko Å ćepanović i Teodora Radunović. 
 
1
Premijera predstave ā€œMajka Zemljaā€ sjutra od 20 u Kolektoru
Pozivaju na promiŔlljanje - o feminizmu i anarhizmu!
    Premijera ā€œMajka Zemljaā€, u režiji Minja NovakoviƦ, snažne i provokativne predstave koja poziva publiku da promiÅ”lja o feminizmu i anarhizmu kao druÅ”tvenim fenomenima koji u centar svog interesovanja stavljaju ljudsko biƦe, zakazana je za sjutra od 20 u Kolektoru.
Autorski i izvoĆ°aĆØki tim sastavljen je od mladih i harizmatiĆØnih autorki i autora. Rediteljka Minja NovakoviƦ kaže da je sreƦna Å”to svoju prvu predstavu radi u Praznom prostoru. DramaturÅ”kinja je Milana MatejiƦ, a u komadu igraju Jelena ƐukiƦ, Mirjana SpajiƦ i Maja ƈampar. Kostimografkinja je Mia ƐuroviƦ, autori muzike Ilija GajeviƦ i Pavle PreleviƦ.  
 
1
Prva knjiga stihova učenika Ivana Mitrovića iz Plava sjutra u KIC ā€œBudo Tomovićā€
Poetski prvjenac - ā€œOtvorena vrataā€!
    Poetski prvjenac učenika Ivana Mitrovića iz Plava ā€œOtvorena vrataā€ biće sjutra od 19 predstavljen u Multimedijalnoj sali KIC ā€œBudo Tomovićā€.
Na promociji učestvuju Azra Glavatović, nastavnica crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti iz Medrese "Mehmed Fatih" iz Tuza, Senada ĐeÅ”ević, nastavnica crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti iz JU SMÅ  "Bećo BaÅ”ić" iz Plava i autor. Veče će moderirati Adelisa Canović, a stihove iz zbirke će govoriti učenici Milan Bojović, Faris MarkiÅ”ić, Ilija Brković i Samra Srdanović. 
 
1
Premijera novog filmskog ostvarenja Miodraga Bola BoÅ”kovića
Autentična priča o - Jeleni Savojskoj!
    Premijera novog filmskog ostvarenja renomiranog crnogorskog kompozitora i filmskog stvaraoca Miodraga Bola BoÅ”kovića ā€œJa, Maria Gabriela, unuka kraljice Jelene Savojskeā€ biće sjutra od 20 priredjena u Velikoj sali KIC ā€œBudo Tomovicā€.
Film je realizovala ekipa u sastavu: snimatelj i tehnički konsultant Dejan Brzi Vlahović, prevodilac prof.dr Igor Lakić, tekst je čitala Ratka Pavlović, organizacija Giovanni Stanislava Rondanini, grafička idejna rjeÅ”enja Branko Gazdić, a muziku, scenario i režiju potpisuje autor Miodrag Bole BoÅ”ković. U filmu se pored kompozicija ā€œPrevalisā€ nalaze i segmenti dvadestominutne kompozicije ā€œJelena Savojskaā€.  
 
0
Treči ā€œDane mladih ukrajinskih talenata u Crnoj Goriā€ od 8. do 18. u KIC ā€œBudo Tomovićā€
Doživite Ukrajinu - srcem!
- Doživite Ukrajinu srcem - poziv je na ā€œDane mladih ukrajinskih talenata u Crnoj Goriā€, koji će treći put u nizu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informacione politike Ukrajine, od 8. do 18. biti održani u KIC ā€œBudo Tomovićā€.
 
 
2
Crnogorsko narodno pozoriŔte pripremilo bogat i raznolik repertoar za novembar
Premijera ā€œProcesaā€ i - tri gostujuće predstave!
Premijera predstave ā€œProcesā€ koju je po tekstu Franca Kafke režirala mlada crnogorka rediteljka DuÅ”anka Belada. Pored premijere, publiku u novembru očekuju i tri gostujuće predstave, predstave domaće produkcije i program Novi val crnogorskog filma - Crnogorsko narodno pozoriÅ”te pripremilo bogat i raznolik repertoar za novembar.
Nacionalni teatar počinje sa radom na novoj predstavi, gostuje na Međunarodnom festivalu glumca u NikÅ”iću i obilježava i Dan Crnogorskog narodnog pozoriÅ”ta 1.novembar.  
 
1
Rekli su - gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, otvarajući 8. internacionallni sajam knjiga "Podgorica" u "Bemax areni"
Otvorena zbirka - trajnih vrijednosti!
- Kulturna politika uopÅ”te ali i ukupna politika Glavnog grada Å”alje poruke tolerancije, afirmacije, pravih, neprolaznih vrijednosti, kao Å”to su multikulturalizam, antifaÅ”izam i evropejstvo, sve one vrijednosti koje možda, u vremenu u kojem živimo djeluje da su u blagoj defanzivi. U Crnoj Gori, regionu i na Å”irem planu važno je da manifestacije poput ove, nastave da se kreću pravim putem i ostanu u bastioni slobodog duha, slobodne razmjene miÅ”ljenja, u tom smislu jedan istinski Festival intelekta i svega onoga Å”to nam je potrebno u svakom vremenu, a pogotovo u vremenu poput ovogā€, poručio je gradonačelnik i čestitao sekretarki Medigović kao i ljudima iz organizacionog tima, svima onima koji su podržali Sajam i poželio posjetiocima da uživaju u sajmu - istakao je gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, otvarajući 8. internacionallni sajam knjiga "Podgorica" u "Bemax areni". 
 
1
Mjuzikl u ĆØetiri slike, sa ĆØak 24 aktera na sceni, nastao u produkciji NVO ā€œBrunaā€
Premijerno - ā€œSan o Bokiā€!
       Nastao u produkciji NVO ā€œBrunaā€ mjuzikl ā€œSan o Bokiā€ premijerno Ʀe veĆØeras od 20 biti izveden u velikoj sali KIC "Budo TomoviƦ".
RaĆ°en je po tekstu PeĆ°e RistiƦa i u režiji Petra PejakoviƦa, ovo je svojevrsna oda zlatnom tragu vremena, Hotelu ā€œBokaā€, mnogim kulturnim i umjetniĆØkim stvaraocima i vizionarima Herceg Novog tokom XX vijeka, kao i novskim oriĆ°inalima.
U ā€žSnu o Bokiā€œ glume, pjevaju, sviraju i pleÅ”u: MiloÅ” PejoviƦ, Goran SlaviƦ, Dejan ƐonoviƦ, Danilo BaboviƦ, Zoran TrojanoviƦ, Andrija RaÅ”oviƦ, Miroslav Bobo MilanoviƦ, Maja LukÅ”iƦ, Sara JanjiƦ, Milica MilanoviƦ, Zagorka KomljenoviƦ, Lara KovaĆØeviƦ, Ɛuro PoznanoviƦ, Slobodan Bobo JanjiƦ, Radovan ƈeprniƦ, Andrej BožanoviƦ, Luka GardaÅ”eviƦ, Luka Dubanek, Bjanka Vrcan, Lukas Bok, Mia MiÅ”eviƦ, Sara Giga, Sanja ƐuriƦ i Andrea ProroĆØiƦ.  
 
1
Osmi internacionalni sajam knjiga "Podgrica" od danas do22. u "Bemax areni"
Djela predstavljaju - 50 izdavača!
             Promociom knjige pisca za djecu Dragana Radulovića "IÅ”čaÅ”ene bajke", kreativnom radionicom "Junaci iz lektire" i razgovorom sa italijanskom spiisateljicom Mariom Pia Romanom danas je počeo 8.Internacionalni sajam knjiga "Podgorica", koji će od19 u "Bemax areni" svečano otvoriti gradonačelnik Glavnog grada dr Ivan Vuković, a potom književnik Svetislav Basara i umjetnički direktor SajmaVasko Raičević . Večeras biće predstavljena i knjiga Jasmine Tumbas "Ja sam Jugoslovenka! Feministička politika performansa tokom i nakon jugoslovenskog socijalizma.
U toku petodnevnog trajanja ā€“ uz preko pedeset izdavača iz Crne Gore i zemalja regiona, Glavni grad će ugostiti i reprezentativne predstavnike izdavačkih kuća iz Evrope. Kvalitetan izbor pratećih programa jedno je od prepoznatljivih obilježja Sajma. To su susreti s piscima, tribine, okrugli stolovi, radioniceā€¦U okviru tih formi biće predstavljena savremena crnogorska autorska i izdavačka scena, kao i pisci i produkcije inostranih izdavačkih kuća. Radno vrijeme Sajma je od 11 do 22, a ulaz je slobodan.
 
 
1
Donacija Agencije za elektronske komunikacije i poÅ”tansku djelatnost KIC "Budo Tomović'
Poklonili fokloristima - četiri crnogorske noÅ”nje!
Zadovoljstvo Å”to će upravo KIC i njegov Folklorni ansambl, koji baÅ”tini dugu i bogatu tradiciju, biti u prilici da koriste ove vrijedne djelove tradicionalne crnogorske noÅ”nje izrazizo je Darko Grgurović, izvrÅ”ni direktor Agencije za elektronske komunikacije i poÅ”tansku djelatnost, uručujući Snežani Burzan Vuksanović, direktorici KIC "Budo Tomović' donaciju - četiri crnogorske koÅ”ulje, kapu, muÅ”ki pojas i džamadan.
Uz riječi zahvalnosti na divnom gestu, Burzan Vuksanović je istakla da je raduje Å”to je Agencija za elektronske komunikacije i poÅ”tansku djelatnost na ovaj način podržala rad ā€œSrca kulture gradaā€ i ansambla koji djeluje pod njegovim okriljem. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|