Brze Cinjenice - Kultura

0
U galeriji "Centar", povodom 60 godina nesvrstanosti
U postavci - pokloni nesvrstanih!
    Prva Konferencija nesvrstanih zemalja povod je i inspiracija za izložbu “Dokumenti – 60 godina nesvrstanosti”, koja će sjutra od 19 biti otvorena u galeriji "Centar" Centra savremene umjetnosti Crnee Gore,
Izložbu čine radovi iz fonda Centra savremene umjetnosti čiju su selekciju izvršile kustoskinje Marina Čelebić, Nađa Baković i Anita Ćulafić. Tokom godina postojanja, nesvrstane zemlje su Galeriji poklanjale brojna umjetnička djela kojima su predstavile umjetnost svojih država. Danas, ona su i svojevrsni dokumenti jednog vremena, pokreta, prožimanja, međusobne saradnje i kulturne razmjene.  
 
3
Predavanje profesora na konzervatorijumu „Patrisija Petibon“ u Montaržiju sjutra u KIC "Budo Tomović"
O umjetnosti flaute - iz ugla virtouza!
Predavanje “Flauta kroz vjekove” flautista Sebastijan Bereta, profesor na konzervatorijumu „Patrisija Petibon“ u Montaržiju (Francuska) održaće sjutra od 13 u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
U sklopu predavanja biće predstavljena umjetnost flaute iz ugla izvođača-virtuoza na svim vrstama instrumenta.  
 
3
Izložba fotografija Ivana M. Grdinića u KIC "Budo Tomović"
Inspiracija u - botaničkoj bašti!
    Izložba fotografija Ivana M. Grdinića "Iz mog ugla" - inspirativno polazište mladom fotografu za ovu izložbu bila je Botanička bašta Danijela Vinceka u Dulovinama, u kojoj je Grdnić više godina radio - biće sjutra od 19 otvorena u izložbenom holu KIC “Budo Tomović”.
Postavku koja će obuhvatiti 27 fotografija otvoriće fotograf Balša Rakočević i moći će da se pogleda do 12.novembra.  
 
3
“Crnogorac u tranzicji” sjutra na sceni DODEST KIC "Budo Tomović"
Jubilarno izvođenje - za 40 godina teatra!
             Pedeseto jubilarno izvođenje monodrame “Crnogorac u tranzicji” Dragana Buzdovana, glumca kotorskog pozorišta „Teatar 303“ koje obilježava 40 godina postojanja biće sjutra od 20 na sceni DODEST organizovano u KIC "Budo Tomović".
Monodrama “Crnogorac u tranziciji” osvrt je na dešavanja u poslijeratnom periodu i pogled na našu tranziciju od doba komunizma do ovog današnjeg pluralizma. Priča je ispreplijetana događajima, koji su bili značajni za našu sredinu i isti su obrađeni sa puno doze humora i satire.  
 
2
Turistička organizacija Podgorice nastavlja promociju arheološkog lokaliteta
Bal pod maskama - na Duklji!
          Turistička organizacija Podgorice kao nastavak aktivnosti koje realizuje u cilju valorizacije i promocije arheološkog lokaliteta Duklja, a nakon prikazivanja promotivnog filma „Antička Duklja“, sjutra od 12 organizuje Tematski bal pod maskama na Duklji.
- Svi kostimi i maske moraju biti vezani za antički period - napominju u TOP, iz koje najavlljuju kulturno-umjetnički program. 
 
2
Roman crnogorskog pisca Ilije Đurovića sjutra pred publikom KIC "Budo Tomović"
Promocija romana - "Sampas"!
Roman “Sampas“ crnogorskog pisca Ilije Đurovića, koji ) piše prozu, poeziju, drame i filmska scenarija, biće sjutra od 20 promovisan u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
O romanu će sa autorom razgovarati pisac i novinar Brano Mandić. 
 
1
„Žene - svjetlost života“ mr Triva Zolaka u KIC "Budo Tomović"
Između korica - uspješne i zanimlljive!
             Peta knjiga o životnim pričama uspješnih i zanimljivih žena Crne Gore „Žene - svjetlost života“ koju potpisuje Trivo Zolak biće sjutra od 19 predstavljena u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O zanimljivoj knjizi, Nakon 22 godine od pojavljivanja prve “Čudesna moć žene”, objavljene su životne priče 38 uspješnih, istaknutih i/ili zanimljivi žena Crne Gore.
O Zolakovom djelu govoriće novinar i publicista dr Miomir Maroš, direktorica KIC-a Snežana Burzan, mr novinarstva i PR-a i mr Trivo Zolak, novinar, istraživač, publicista i svjetski putnik.
 
 
1
Revija “Filmski žanrovi - naučna fantastika” od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Reviju otvara - “Istrebljivač”!
Jedan od deset najgledanijih science fiction filmova svih vremena “Istrebljivač” (1982) sa Harisonom Fordom u glavnoj ulozi otvoriće reviju “Filmski žanrovi - naučna fantastika” sjutra od 20 u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Futurističku akcionu avanturu Luka Besona “Peti element” (1997) koja nudi klasičnu priču borbe dobra i zla prikazana u utorak. Kultni klasik Stenlija Kjubrika “Odiseja u svemiru 2001” (1968) koji je proglašen za najbolji film naučno - fantastičnog žanra svih vremena obilježiće u srijedu završnicu revije 
 
1
Građanska inicijativa “21. maj” pokrovitelj predstavljanja djela sportskog novinara Milojka Pantića
Promociija knjige - "Nebo se otvorilo"!
Uzrečica koju je čuveni sportski novinar Milojko Pantić izgovorio prilikom prenosa utakmice finala Kupa šampiona Crvena Zvezda – Bajern, devedesetih godina prošlog vijeka, postala je naslov knjige ,,Nebo se otvorilo”, koju je ovaj legendarni komentator napisao o svom životu u bivšoj Jugoslaviji i svim onim državama koje su nastale poslije njenog raspada, a koja će večeras od 19 biti predstavljena u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O knjizi će govoriti novinar i književnik Mihailo Radojičić, a medijator večeri biće Tijana Todorović.
 
 
1
Crnogorsko narodno pozorište u četvrtak otvara pozorišnu sezonu
Na otvaranju - premijera „Omladina bez Boga“!
- Omladina bez Boga najkraće znači – omladina koja nema kritički stav, koja bitiše bez dobrog orijentira u životu i uništena je propagandom. Tara Manić, iako ima 26 godina, ima potencijal da napravi spektakl sa dvadeset glumaca, a naše pozorište ima snažan kapacitet za taj spektakl - istakao je direktor CNP Marko Baćović na današnjoj press konferenciji povodom premijere predstave „Omladina bez Boga“, rediteljke Tare Manić, koja će prekosjutra od 20 biti izvedena na velikoj sceni, čime će Crnogorsko narodno pozorište otvoriti novu pozorišnu sezonu.
U predstavi igraju: Miloš Pejović, Mirko Vlahović, Danilo Čelebić, Dubravka Drakić, Slobodan Marunović, Jovan Dabović, Dragan Račić, Branka Otašević, Aleksandar Radulović, Andrea Mugoša, Tihana Ćulafić, Vukan Pejović, Nikola Perišić, Slavko Kalezić, Slaviša Grubiša, kao i studenti glume Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja Pavle Bogojević, Milo Perović, Matija Memedović, Miloš Kašćelan, Una Lučić i Stefan Vuković. 
 
1
Peti festival crnogorske narodne pjesme “Stare note - novi zvuci”
Konkurs od 11. oktobra - do 31. decembra!
    - Konkurs za dvije festivalske večeri biće otvoren od 11. oktobra do 31. decembra 2021. godine, prijave se šalju na e-mail umjetničkog direktora festivala Aleksandra Saše Magovčevića: aleksandarmagovcevic@gmail.com, a na isti način mogu se dobiti i sve dodatne informacije ili pojašnjenja. Selekciju izvođača i pjesama obaviće stručna komisija koju će činiti članovi muzičkog sektora "srca kulture grada" - KIC "Budo Tomović" poziva zainteresovane vokalne umjetnike i interpretatore narodne muzike da se prijave na konkurs za učešće na Petom festivalu crnogorske narodne pjesme “Stare note - novi zvuci”, koji će biti održan 24. i 25. marta 2022.  
 
1
„Palestinske filmske večeri“ u KIC "Budo Tomović"
Prvog dana - “Poklon” i „Bombone“!
          Kratkometražni nagrađivani film “Poklon” (2020) palestinske rediteljke Farah Nablusi, obilježiće prvi dan manifestacije „Palestinske filmske večeri“, koju od sjutra do 13. organizuje Ambasada Države Palestine u Crnoj Gori i KIC "Budo Tomović".
Iste večeri biće prikazan i film „Bombone“ (2017) o palestinskom zatvoreniku čija žena je osmislila odvažan i lukav plan kako da njih dvoje ostvare svoje tajne želje.
Projekcije u sali DODEST počinju od 20 
 
1
Poznati fotograf iz Skoplja premijerno se predstavlja u KIC “Budo Tomović”
"Predstava" - Viktora Sokolovskog!
Poznati fotograf iz Skoplja Viktor Sokolovski predstaviće se premijerno podgoričkoj publici samostalnom izložbom fotografija "Predstava", koja će sjutra od 19 biti otvorena u izložbenom holu KIC “Budo Tomović”.
Postavka obuhvata oko 30 fotografija snimljenih na različitim scenama, a otvoriće je ambasador Republike Sjeverne Makedonije Mihajlo Trpkoski.
Izložbu organizuje "srce kulture grada" uz podršku Ambasade Republike Sjeverne Makedonije.  
 
0
Izložba „Jesen na selu“, po konkursu NTO Crne Gore, otvorena u KIC "Budo Tomović"
Nagrađeno petoro - "ambasadora ljepote Crne Gore"!
- Oni su ujedno i budući najbolji ambasadori prirodnih ljepota Crne Gore. Ideja ovog konkursa billa je da ih podstaknemo da kroz likovni izraz pokažu ono najljepše o Crnoj Gori. Takođe, cilj je bio i da promovišemo ruralni dio Crne Gore, odnosno njihovu turističku ponudu, tako što ćemo omogućiti i domicilnom stanovništvu da se bolje upozna s njom, a u tom kontekstu izuzetno sam zadovoljna odzivom. Stigllo je preko 1400 radova - - istakla je direktorica NTO Crne Gore dr Ana Tripković Marković, koja je na otvaranju izložbe "Jesen na selu" u holu KIC "Budo Tomović" uručila nagrade nagrađenim učenicima - Nikolini Radan iz OŠ „ Dašo Pavičić“ iz Herceg Novog, Davidu Stojanoviću iz OŠ „ Lovćenski partizanski odred“ sa Cetinja, Dunji Lacmanović iz OŠ „ Oktoih“ u Podgorici, Valentini Stipić iz OŠ „ Savo Pejanović“ iz Podgorice i Dušanu Pejoviću iz OŠ „ Stefan Mitrov Ljubiša“. 
 
0
Djela Dina Karaila i Abaza Dizdarevića u izložbenom prostoru "Dvorac Petrovića" Centra savremene umjetnosti Crne Gore
Radove stvarali - po mjeri ljepote!
- Vrijeme umjetnika koji su svoje radove stvarali po mjeri ljepote koja oku godi je završeno pojavom onih koji su bili spremni da svoju misao materijalizuju bez obzira na estetiku rada. Ako bih nešto izvukla kao zajednički imenitelj svih pojava i tokova savremene umjetnosti, to bi onda bila prednost ideje i stava nad samom materijalizacijom rada. Lokalne, pa čak i regionalne problematike, samo su specifičniji oblici globalnih. Ekološke teme, migracije, ratovi, feminizam, sudari konzervista i modernista, lijevih i desnih, pomijeranje granica sloboda, ili pak njihovo sužavanje... Život u globalnom selu promijenio je pažnju čovjeka da ne misli usko i lokalno, kratkoročno i jednosmjerno, već naprotiv, tjera ga da misli šire, opreznije i promišljenije nego ikada ranije u istoriji. S toga, svaki problem, čak i fizički i kulturološki daleko, ipak se tiče i nas, jer sve što uzburka mirnu vodu globalnog sela, može doći kao talas - i do nas. Možda je to najslikovitije dokazala pandemija. Umjetnici Abaz Dizdarević i Dino Karailo su angažovani umjetnici koji, iako se bave različitim problemima savremenog društva kroz svoje radove, te teme su vrlo isprepletane, zamršene i često gdje počinje jedna, kao posljedica se nastavlja druga - zapisala je kustoskinja Anja Marković u katalogu koji prati izložbu umjetnika Dina Karaila i Abaza Dizdarevića koja će večeras od 18 biti ozvorena u izložbenom prostoru "Dvorac Petrovića" Centra savremene umjetnosti Crne Gore. 
 
0
Zbirka poezije za djecu Gorana Popovića sjutra u KIC Budo Tomović"
Promocija “Zlatnog spomenara”!
          Zbirka poezije za djecu Gorana Popovića “Zlatni spomenar” biće sjutra od 19 promovisana u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
O knjizi će govoriti: književnik i kantautor Marinko Pavićević, pjesnikinja i aforističarka Milica Aranitović Papović, mr Marijana Maja Zečević, novinar i publicista Dragan Mitov Đurović i autor. Stihove će čitati pjesnikinja Sanja Veličković Radonjić, a medijator večeri je Ivana Knežević Minić.  
 
0
Sedmi Internacionalni sajam knjiga od danas do 10. u "Bemax areni"
Usmjeren na - afirmaciju izdavača!
- Sedmi Internacionalni sajam knjiga koncepcijski je usmjeren na afirmaciju izdavačkog sektora i predstavljanje stvaralaštva istaknutih autora iz Crne Gore i inostranstva. Sajam će ove godine, uz tradicionalno zastupljene izdavače iz Crne Gore i regiona ugostiti i reprezentativne izdavače iz Evrope. Kvalitetan odabir pratećih programa jedno je od prepoznatljivih obilježja Sajma. Svjesni važnosti kulturne saradnje, zahvaljujući kreativnoj koncepciji i organizaciji, uz strogo poštovanje mjera, ovogodišnji Sajam će pružiti presjek savremene crnogorske, regionalne i evropske književne scene - sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Ana Medigović najavila je sajam, koji će danas u "Bemax areni" otvoritii njemački pisac, novinar i publicista Mihael Martens.
Do 10. sajam će ugostiti 47 izdavačkih kuća – 24 iz Crne Gore, 13 iz Srbije, 7 iz Bosne i Hercegovine, po 1 iz Hrvatske, Italije i Austrije. Takođe, biće upriličneo 24 prateća programa – promocije, razgovori sa autorima, prezentacije izdavačkih kuća. 
 
0
Izložba „Perspektiva o ženi sa četiri kontinenta“ od sjutra u galerijama "Klub" i "Perjanički dom" Centra savremene umjetnosti Crne Gore
Djela motivisana ženom - iz 24 zemlje!
       - Da bismo pokušali odgovoriti na zadatu temu, neophodno je sagledati ženu sa više aspekata – posmatrati je kao motiv, pronaći u primitivnim kulturama i prisjetiti se žene sa naših prostora, jer su upravo ona i ova iz navedene epohe, bile inspiracije umjetnicima svojom naglašenom materinskom čežnjom i ljupkošću, tijela djevojaka iz kojih su izvirali mladalački sokovi čežnje, sramežljivosti, ponosa, ljepote… njen prikaz spokojstva žene kao majke, boginje, plesačice, piljarice, heroine, potlačene, uspješne žene, supruge, domaćice ili hraniteljice. I zaista nije zgodno objasniti prisustvo motiva žene od kad je vremena, jer ga je u cjelosti obuhvatala, prožimajući se kroz sve pore života. Kako zbog svojih bioloških predispozicija, tako i zbog specifične ćudi, uloga koje su joj namijenjene i čitavog svijeta koji se u njoj krije, oduvijek je predstavljala umjetničku oazu. Onda kada je, prosto, postojala, kao i onda kada je i sama stvarala - napisala je kustoskinja Marina Čelebić u katalogu za izložbu „Perspektiva o ženi sa četiri kontinenta“, koja će u galerijama "Klub" i "Perjanički dom" Centra savremene umjetnosti Crne Gore sjutra od biti otvorene do 30.
Iz bogatog fonda Centra savremene umjestnosti Crne Gore, kustoskinje Marina Čelebić, Nađa Baković i Antića Ćulafić, napravile su sekeciju radova čiji je motiv žena. Izložbu čine radovi umjetnika sa četiri kontinenta (Azije, Afrike, Južne Amerike i Evrope), tačnije iz 24 zemlje, i prati kako se perspektiva o ženi mijenja zavisno od kultura i epoha u kojima su radovi nastajali.  
 
3
Tokom oktobra u KIC "Budo Tomović" biće priređeno 30 muzičkih, filmskih, pozorišnih, likovnih i edukativno-informativnih sadržaja
Prvo predstavljaju - zbirke kratkih priča!
    Predstavljenjem zbirke kratkih priča o pomirenju “Biber 03” i “Biber" 04, koje u saradnji sa Ambasadom Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori i Centrom za neansilnu akciju Sarajevo-Beograd, KIC "Budo Toović" organizuje od 1. do 3. biće otvoren oktobarski dio programa koji će u 'srcu kulture grada" biti kreativan i bogat različitim umjetničkim sadržajima.
Prvog dana u sali DODEST biće prikazani i filmovi polaznika i polaznica projekta “Kino kultura”, a na radost probirljive podgoričke publike biće priređeno oko 30 programa iz oblasti muzike, pozorišta, filma, književnosti i likovne umjetnosti, naravno u skladu sa važećim mjerama IJZCG.    
 
2
Knjiga poezije Ljubice Petrović Kosor u KIC "Budo Tomović"
Promocija zbirke - "Osmijeh"!
          Promocija knjige poezije Ljubice Petrović Kosor “Osmijeh” biće sjutra od 20 priređena u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O knjizi će uz autorku govoriti pjesnikinja i recezentkinja zbirke i moderatorka programa Stanka Tanja Stanojević i urednica u izdavačkoj kući “Ouroboros” Natalija Đaletić.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|