Brze Cinjenice - Kultura

1
Osma revija “Mjuzikl - filmska rapsodija” od sjutraa u KIC "Budo Tomović"
Na otvaranju - Majkl Džekson!
       Dokumentarno - koncertni film “To je to” (2009) koji čini kompilacija intervjua, proba i snimaka o Majklu Džeksonu iza kulisa dok se pripremao za seriju rasprodatih koncerata u Londonu otvoriće sjutra u KIC "Budo Tomović" tradicionalnu, 8. reviju “Mjuzikl - filmska rapsodija”.
Biografska priča o pjevaču legendarnih Bitlsa mjuzikl “Džon Lenon - Zamisli“ (1988) biće prikazana narednog dana, a za kraj trodnevne revije planiran je dokumentarni film “Selin: Kroz oči svijeta” (2010) o svjetskoj turneji jedne od najpoznatijih zvijezda u istoriji pop muzike Selin Dion. Projekcije u sali DODEST počinju u 17.  
 
1
Kulturno - informativni centar “Budo Tomović” sljedeće sedmice počinje redovne programske aktivnosti
Po tradiciji - prvo revija mjuzikla!
Kulturno - informativni centar “Budo Tomović” sljedeće sedmice počeće - u okviru preporuka Instituta za javno zdravlje Crne Gore - redovne programske aktivnosti, a januar u "srcu kulture grada" tradicionalno otvara filmska revija „Mjuzikl - filmska rapsodija“ koja će biti organizovana od 18. do 20. januara, a posjetioci će u DODEST sali moći da uživaju u nekoliko kultnih ostvarenja ovog filmskog žanra: „To je to“ (2009), „Džon Lenon - Zamisli“ (1988) i „Selin: Kroz oči svijeta“ (2010).  
 
3
Platform081 realizuje novogodišnji program
Sjutra afera - Nova godina!
Mlada ekipa Platform081, nakon više od dvadeset projekata koje su uživo prenosili na youtube kanalu, realizuje novogodišnji program simboličnog naziva Afera Nova godina. 
 
2
Zajednička inicijativa Narodnog muzeja Crne Gore i ULUCG, povodom desetogodišnjice smrti velikana crnogorske i svjetske umjetnosti
Dadovo djelo - krasi paviljon!
Povodom desetogodišnjice smrti velikana crnogorske i svjetske umjetnosti i jednog od najvećih slikara vizionara 20. vijeka, Miodraga Dada Đurića - na zajedničku inicijativu Narodnog muzeja Crne Gore i ULUCG - reprodukcija njegovog djela iz zbirke Narodnog muzeja Crne Gore krasi fasadu Umjetničkog paviljona ULUCG.
Površine je 35 metara kvadratnih, na sjevernoj je fasadi paviljona. 
 
2
Izložba “Bright moments” umjetnika Zorana Živkovića od sjutra u galeriji "Centar"
Doživljaj momenata - unutar društvene svijesti!
- Bright moments, prevod koji svoj original nalazi u latinskom pravnom insti - tutu lucida intervalla, odraz je dubokog zadiranja u svijetle momente sop - stva oblikovanog okolnostima i okolinom u kojoj rastemo i
sazrijevamo kao jedinke. Svijetli trenuci su one rijetke, dragocjene sekvence potpune bistrine i čiste svijesti koja je doživjela svojevrsnu ekspanziju. To su momenti koji se jave kao opoziti nesvjesnom, neispravnom i opskurnom, a javljaju se i u istorijskoj i kolektivnoj svijesti. Živkovićev doživljaj tih momenata unutar društvene svijesti predstavlja period u kojem je odrastao i sistem u
kojem se formirao; prepoznaje ih u idejnom, ali i u materijalnom, spomeničkom nasljeđu NOB i antifašizma - zapisala je istoričarka umjetnosti Anja Marković o izložbi “Bright moments” umjetnika Zorana Živkovića koja će - u skladu sa mjerama NKT - sjutra virtuelno od 17 do 31. januara u Galeriji "Centar" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
1
Uprkos epidemiološkoj situaciji, Crnogorsko narodno pozorište ne prestaje da radi
Počele probe - za „Đokondu“!
       Iako je zbog trenutne epidemiološke situacije zabranjeno svako javno okupljanje i nije moguće pozorišne predstave izvesti pred publikom, CNP ne prestaje sa radom i pored dvije spremne nove predstave – „Smrt i njeni hirovi“ i „Posjeta“, počinje radom na novoj produkciji.
Počele su čitaće probe za predstavu „Đokonda“ koju po drami Viktora Lodata „Žena koja se igra“, režira crnogorska rediteljka Dušanka Belada.
U predstavi igraju: Zoran Vujović, Slavko Kalezić i Branka Otašević.
Premijerno biti izvedena na Sceni "Studio" u februaru. 
 
1
Koprodukcija JU “Zahumlje” iz Nikšića i KIC “Budo Tomović”
Počele pripreme - "Kontrarevolucije"!
Čitaće probe i pripreme na realizaciji nove predstave “Kontraevolucija”, koju po tekstu i u režiji Obrada Nenezića, u koprodukciji rade JU “Zahumlje” iz Nikšića i KIC “Budo Tomović” počelee suu juče u "srcu kulture grada".
U glumačkoj postavi su: Jovan Dabović, Slavko Kalezić i Đorđije Tatić. Scenografiju, kostim i dizajn svijetla potpisuje akademski grafičar Darko Musić, dok će autorsku muziku raditi prof. Neđeljko Pejović.
Premijera predstave očekuje se krajem januara i u Podgorici i u Nikšiću, a u kom obliku zavisiće od epidemioloških mjera.  
 
1
Peti Podgorica film festivall počinje večaras
Na otvaranju - "Otac"!
    Crnogorska premijera višestruko nagrađivanog filma „Otac", poznatog srpskog reditelja Srdana Golubovića, otvoriće večeras peti Podgorica film festival, na prvoj festivalskoj Video on Demand platformi u Crnoj Gori www.podgoricafilmfestival.online.
Tradicionalno, Kinoteka će dodijeliti nagrade za doprinos filmskoj umjetnosti. Godišnja nagrada – „Kino-oko" pripala je britanskom režiseru, montažeru i producentu Piteru Veberu.
   Nagrada za doprinos očuvanju crnogorske i svjetske filmske baštine – „Ratko Đurović" biće uručena crnogorskom reditelju Momiru Matoviću.
 
 
0
Izložba umjetnika Dragana Karadžića “Skrovite poruke” od sjutra u Dvorcu Petrovića
U postavci - bogata simfonija!
       - Slike, crteži i akvareli pružaju uvid u Draganov svijet. U tom svijetu dominiraju boje, među kojima uvijek odudaraju plava i žuta kao komplemetarne i suprotne u isti mah. One su pune simbolike. One oslikavaju naša untrašnja stanja, naše emocije ali i oslikavaju prostor na kome nastaju, plavo kao more, žuto kao sunce i sivo-bijela kao crnogorski krš. Ta platna su ogledala našeg bića ali i našeg odnosa sa okolinom, prije svega prirodom. Oblici, kao i boje, uvijek su savršeno uravnoteži, udopunjujući i puni ritma. Njegove slike jesu dvodimenzionalne ali su izuzetno bogate slojevima značenja. Svaki potez četkicom ima svoj razlog postojanja na platnu, svoj smisao koji ne bi postojao bez onog drugog poteza, i na kraju, bez svih ostalih. Svi zajedno stvaraju bogatu simfoniju - sjutra od 17 u Dvorcu Petrovića biće virtuelno otvorena izložba umjetnika Dragana Karadžića “Skrovite poruke”, koju ljubitelji umjetnosti mogu pogledati do kraja januara.
 
 
0
Izložbom političkih plakata "Pro et contra" otvoreno 28. izdanje Decembarske umjetničke scene - DEUS 2020.
Svi programi - na You tube!
             Izložbom političkih plakata "Pro et contra" slovenačke skupine "Novi Kolektivizam", koji su nastali početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, preko ratnog plakata devedesetih i plakata nastalih prethodne dvije decenije kao kritike neoliberalnog kapitalizma, otvoreno je 28. izdanje Decembarske umjetničke scene DEUS.
Tradicionalnu manifestaciju Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada organizovao je uprkos specifičnim uslovima produkcije kulturno-umjetničkih programa, u vremenu teške epidemiološke situacije. Svi programi prenosiće se putem You tube kanala i društvenih mreža Sekretarijata za kulturu i sport-Podgorica, a realizovaće se u realnom vremenu poštujući propisane epidemiološke mjere. 
 
2
Međunarodni festival dječje pjesme "Naša radost" održan u skladu sa mjerama NKT
Pobijedila Lara - i "Gorsko oko"!
          Pobjedničku kompoziciju "Gorsko oko" na Međunarodnom festivalu dječje pjesme "Naša radost", koji je danas, bez publike, pod NKT mjerama, održan u Velikoj sali KIC "Budo Tomović" otpjevala je Lara Redžepagić.
"Gorsko oko" napisao je crnogorski pisac za djecu, nepoonovljivi Dragan Radulović, muziku Zoran Proričić, a aranžman Saša Tamindžić.
U skladu sa mjerama NKT,festival je održan bez prisustva publike, bez dječijeg hora „Zvjezdice“ na bini, bez revijalnog dijela festivala i bez pratećih koreografija. Kuriozitet je i to što je prvi put direktno prenošen na TV Crne Gore.  
 
2
Festival dječije pjesme „Naša radost“ ove godine u drugačijem izdanju
Prvi put - prenos uživo!
       - Pozivamo svu djecu da ove godine prate festival putem TV ekrana, jer su edukativni i kulturni programi u ovom periodu jako važni - apeluju iz JU Dječji savez Podgorica, koji u subotu od 16 - u velikoj sali KIC "Budo Tomović" - organizuje Festival dječije pjesme „Naša radost“ - ove godine u drugačijem izdanju!
Festival će prvi put od svog osnivanja biti uživo prenošen na prvom programu RTVCG i učestvovaće 16 solista koji će izvesti kompozicije.  
 
1
Ministarstvo kulture Crne Gore među prvima u regionu donijelo set mjera podrške kulturnim stvaraocima
Kultura živi - uprkos pandemiji!
- Slogan „Živimo kulturu“, prepoznat je kao brend, kao svojevrsni zaštitni znak podrške umjetnicima u vremenu korone prisutanna svim medijskim platformama u Crnoj Gori. Sve zastupljeniji logo „Živimo kulturu“ kako na društvenim mrežama, tako i u elektronskim i štampanim medijima najbolji je pokazatelj kvaliteta i kvantiteta ove kampanje, budući da je više stotina kulturnih poslenika podržano kroz pomenuti vanredni konkurs - ističe Ministarstvo kulture, koje uspješno realizuje vanredni program sufinansiranja aktivnosti iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, koje su u funkciji zaštite socio-ekonomskih interesa najugroženijih kulturnih djelatnika tokom pandemije korona virusa. 
 
1
Prva samostalna izložba Željke Jovićević “Nizovi-intenziteti” u galeriji "Klub"
Željkin prvjenac - "isijava jasnoću“!
       - Intenzitet nije samo vizuelni efekat ili kvalitet bojenog sloja, već njihova istovremenost. S jedne strane, intenzitet je zasićenost boje – chrome, njen puni kapacitet; s druge strane, on je uslov da se slika doživi kao dejstvo ujednačenog strujanja ili kao „ostrvo koje isijava jasnoću“, koje „mijenja prostor svojim prisustvom“
(Klement Grinberg). Ali, da bi slika bila intenzivno polje, ona takođe mora biti aktivna dvodimenzionalna površina, odnosno – energija - napisala je o svom radu Željka Jovićević, čija prva samostalna izložba “Nizovi-intenziteti” biće od sjutra dostupna likovnoj publici u galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
0
Kulturno - informativni centar “Budo Tomović” odlaže sve programe planirane sljedeće dvije sedmice
Koncert Samofolove - na You tube!
- Kulturno - informativni centar “Budo Tomović”, u skladu sa novim strožijim NKT-mjerama, odlaže sve programske aktivnosti planirane sljedeće dvije sedmice.
Koncert mlade pijanistkinje Darje Samofolove koji je bio planiran na velikoj sceni KIC u večernjem i matine terminu (10. i 11.novembar) biti emitovan online na You tube kanalu KIC sjutra od 19.  
 
0
Zvanično počeo rad Muzičkog centra i Crnogorske kinoteke
Doprinosiće svijesti - o identitetu!
    - Ove dvije institucije funkcionišu na crnogorskom kulturnom i društvenom prostoru već gotovo dvije decenije, ali je trebalo dosta vremena da se savladaju komplikovani, ne samo finansijski nego tehničko-tehnološki izazovi transformacije ove zgrade nekadašnjeg Doma Vojske, u danas, mjesto na kojem će se odvijati vrlo intezivan kulturni život Crne Gore, posebno u oblasti filmske i muzičke umjetnosti. Očekujem da će rad ovih institucija i rad crnogorskih kulturnih institucija u cjelini u narednom periodu dati prepoznatljiv doprinos daljem snaženju svijesti o crnogorskom državnom, nacionalnom i kulturnom identitetu, i da će doprinositi kvalitetu kulturne ponude i ukupnom kvalitetu i novom profilu crnogorske kulturne politike, i svakako vodeći računa o multikulturalizmu kao jednom od temeljnih stubova crnogorskog savremenog društva - istakao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povodom zvaničnog početka rada Muzičkog centra i Crnogorske kinoteke u rekonstruisanom Domu vojske u Podgorici. 
 
0
Crnogorska promocija knjige “Bunt dece socijalizma” u KIC "Budo Tomović"
Zaokružio trilogiju - o YU rocku!
    - Posle biografije Bijelog dugmeta ("Šta bi dao da si na mom mjestu") i biografije Margite Stefanović ("Magi - Kao da je bila nekad"), knjiga "Bunt dece socijalizma" / "Zamisli život" zaokružuje trilogiju Dušana Vesića o najvažnijim momentima jugoslovenske rock muzike - navedeno je u najavi za crnogorsku promociju knjige koju sjutra od 19 u sali DODEST priređuju KIC “Budo Tomović” i NVO “Art mozaik”.
Moderator večeri je novinar Vanja Kovačević.  
 
0
KIC "Budo Tomović" i u novembru nastavlja programske aktivnosti, u skladu sa mjerama NKT
Sjutra note - ukrajinskih i crnogorskih muzičara!
    Koncertom ukrajinskih i crnogorskih muzičara, koji je dio manifestacije „Dani mladih ukrajinskih talenata u Crnoj Gori” KIC "Budo Tomović" nastavlja - u skladu sa mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti - programske aktivnosti i u novembru, a na zadovoljstvo publike organizovaće nekoliko koncerata, filmskih projekcija, književnih promocija i izložbi...  
 
2
Izložba ,,Segment umjetničkih iskaza crnogorskih stvaralaca" u Dvorcu Petrovića
Pojave, kretanja - i nove tendencije!
          - Na osnovu radova iz ove kolekcije mogu se sagledati umjetničke pojave i kretanja koja su obilježila crnogorsku umjetničku scenu krajem 20. i početkom 21. vijeka, kao i nove tendencije koje su karakteristične za aktuelne tokove umjetnosti - zapisala je muzejski savjetnik Marina Čelebić o izložbi ,,Segment umjetničkih iskaza crnogorskih stvaralaca" - iz fonda Centra savremene umjetnosti Crne Gore - koja se može pogledati u Dvorcu Petrovića.
 
 
2
U petak i subotu u KIC "Budo Tomović"
Prva “Olimpijada poezije”!
       Dvadeset pjesnika iz: Makedonije, Albanije, Srbije, Italije, Slovenije, Iraka, Kanade, Bosne i Hercegovine, Grčke i naravno Crne Gore najavili su učešće na prvoj "Olimpijadi poezije", koju u petak i subotu organizuje Svjetska književna akademija, uz podršku KIC "Budo Tomović".
Festival “Olimpijada poezije” biće organizovan u petak od 16 u velikoj sali "srca kulture grada", a za subotu najavljen je obilazak Podgorice i čitanje poezije učesnika na otvorenom. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|