Brze Cinjenice - Kultura

1
Premijera novog filmskog ostvarenja Miodraga Bola Boškovića
Autentična priča o - Jeleni Savojskoj!
    Premijera novog filmskog ostvarenja renomiranog crnogorskog kompozitora i filmskog stvaraoca Miodraga Bola Boškovića “Ja, Maria Gabriela, unuka kraljice Jelene Savojske” biće sjutra od 20 priredjena u Velikoj sali KIC “Budo Tomovic”.
Film je realizovala ekipa u sastavu: snimatelj i tehnički konsultant Dejan Brzi Vlahović, prevodilac prof.dr Igor Lakić, tekst je čitala Ratka Pavlović, organizacija Giovanni Stanislava Rondanini, grafička idejna rješenja Branko Gazdić, a muziku, scenario i režiju potpisuje autor Miodrag Bole Bošković. U filmu se pored kompozicija “Prevalis” nalaze i segmenti dvadestominutne kompozicije “Jelena Savojska”.  
 
0
Treči “Dane mladih ukrajinskih talenata u Crnoj Gori” od 8. do 18. u KIC “Budo Tomović”
Doživite Ukrajinu - srcem!
- Doživite Ukrajinu srcem - poziv je na “Dane mladih ukrajinskih talenata u Crnoj Gori”, koji će treći put u nizu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informacione politike Ukrajine, od 8. do 18. biti održani u KIC “Budo Tomović”.
 
 
2
Crnogorsko narodno pozorište pripremilo bogat i raznolik repertoar za novembar
Premijera “Procesa” i - tri gostujuće predstave!
Premijera predstave “Proces” koju je po tekstu Franca Kafke režirala mlada crnogorka rediteljka Dušanka Belada. Pored premijere, publiku u novembru očekuju i tri gostujuće predstave, predstave domaće produkcije i program Novi val crnogorskog filma - Crnogorsko narodno pozorište pripremilo bogat i raznolik repertoar za novembar.
Nacionalni teatar počinje sa radom na novoj predstavi, gostuje na Međunarodnom festivalu glumca u Nikšiću i obilježava i Dan Crnogorskog narodnog pozorišta 1.novembar.  
 
1
Rekli su - gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, otvarajući 8. internacionallni sajam knjiga "Podgorica" u "Bemax areni"
Otvorena zbirka - trajnih vrijednosti!
- Kulturna politika uopšte ali i ukupna politika Glavnog grada šalje poruke tolerancije, afirmacije, pravih, neprolaznih vrijednosti, kao što su multikulturalizam, antifašizam i evropejstvo, sve one vrijednosti koje možda, u vremenu u kojem živimo djeluje da su u blagoj defanzivi. U Crnoj Gori, regionu i na širem planu važno je da manifestacije poput ove, nastave da se kreću pravim putem i ostanu u bastioni slobodog duha, slobodne razmjene mišljenja, u tom smislu jedan istinski Festival intelekta i svega onoga što nam je potrebno u svakom vremenu, a pogotovo u vremenu poput ovog”, poručio je gradonačelnik i čestitao sekretarki Medigović kao i ljudima iz organizacionog tima, svima onima koji su podržali Sajam i poželio posjetiocima da uživaju u sajmu - istakao je gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, otvarajući 8. internacionallni sajam knjiga "Podgorica" u "Bemax areni". 
 
1
Mjuzikl u četiri slike, sa čak 24 aktera na sceni, nastao u produkciji NVO “Bruna”
Premijerno - “San o Boki”!
       Nastao u produkciji NVO “Bruna” mjuzikl “San o Boki” premijerno će večeras od 20 biti izveden u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Rađen je po tekstu Peđe Ristića i u režiji Petra Pejakovića, ovo je svojevrsna oda zlatnom tragu vremena, Hotelu “Boka”, mnogim kulturnim i umjetničkim stvaraocima i vizionarima Herceg Novog tokom XX vijeka, kao i novskim oriđinalima.
U „Snu o Boki“ glume, pjevaju, sviraju i plešu: Miloš Pejović, Goran Slavić, Dejan Đonović, Danilo Babović, Zoran Trojanović, Andrija Rašović, Miroslav Bobo Milanović, Maja Lukšić, Sara Janjić, Milica Milanović, Zagorka Komljenović, Lara Kovačević, Đuro Poznanović, Slobodan Bobo Janjić, Radovan Čeprnić, Andrej Božanović, Luka Gardašević, Luka Dubanek, Bjanka Vrcan, Lukas Bok, Mia Mišević, Sara Giga, Sanja Đurić i Andrea Proročić.  
 
1
Osmi internacionalni sajam knjiga "Podgrica" od danas do22. u "Bemax areni"
Djela predstavljaju - 50 izdavača!
             Promociom knjige pisca za djecu Dragana Radulovića "Iščašene bajke", kreativnom radionicom "Junaci iz lektire" i razgovorom sa italijanskom spiisateljicom Mariom Pia Romanom danas je počeo 8.Internacionalni sajam knjiga "Podgorica", koji će od19 u "Bemax areni" svečano otvoriti gradonačelnik Glavnog grada dr Ivan Vuković, a potom književnik Svetislav Basara i umjetnički direktor SajmaVasko Raičević . Večeras biće predstavljena i knjiga Jasmine Tumbas "Ja sam Jugoslovenka! Feministička politika performansa tokom i nakon jugoslovenskog socijalizma.
U toku petodnevnog trajanja – uz preko pedeset izdavača iz Crne Gore i zemalja regiona, Glavni grad će ugostiti i reprezentativne predstavnike izdavačkih kuća iz Evrope. Kvalitetan izbor pratećih programa jedno je od prepoznatljivih obilježja Sajma. To su susreti s piscima, tribine, okrugli stolovi, radionice…U okviru tih formi biće predstavljena savremena crnogorska autorska i izdavačka scena, kao i pisci i produkcije inostranih izdavačkih kuća. Radno vrijeme Sajma je od 11 do 22, a ulaz je slobodan.
 
 
1
Donacija Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost KIC "Budo Tomović'
Poklonili fokloristima - četiri crnogorske nošnje!
Zadovoljstvo što će upravo KIC i njegov Folklorni ansambl, koji baštini dugu i bogatu tradiciju, biti u prilici da koriste ove vrijedne djelove tradicionalne crnogorske nošnje izrazizo je Darko Grgurović, izvršni direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, uručujući Snežani Burzan Vuksanović, direktorici KIC "Budo Tomović' donaciju - četiri crnogorske košulje, kapu, muški pojas i džamadan.
Uz riječi zahvalnosti na divnom gestu, Burzan Vuksanović je istakla da je raduje što je Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost na ovaj način podržala rad “Srca kulture grada” i ansambla koji djeluje pod njegovim okriljem. 
 
1
U KIC "Budo Tomović", u sklopu 22. Nedjelje italijanskog jezika u svijetu
Predstava posvećena - Pazoliniju!
    Predstava "Čije je ovo doba, Pazolini" biće - u sklopu 22. Nedjelje italijanskog jezika u svijetu, čiji je ovogodišnji naslov „Italijanski i mladi. Kako, molim? Ne pratim te“, a povodom stogodišnjice rođenja slavnog italijanskog reditelja, scenariste, pisca i pjesnika Pjera Paola Pazolinija - biće sjutra od 17,30 odigrana u u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Autor predstave je Etore Oldi, režirao je Đanluka Barbadori, a igra Ksenija Martinović. Ulaz je slobodan.
 
 
1
Izložba slika Angeline Đoković Janjušević otvorena u KIC "Budo Tomović"
Pretvaranje svijesti - u stvaraoca!
- Moj opus je pretvaranje svijesti u svijest bića koje nosim u sebi. Bića stvaraoca. Onog koje je nedokučivo i meni, ali i drugima. Ono koje me čini onim što jesam. Ono koje vapi za slobodom duha, koji vri od ljepote i ljubavi prema sebi, prvenstveno, prema zemlji koju gazi moje fizičko Ja. Ali koje nije narcis, jer uzima drugačiji izgled svakim potezom olovke, kičice ili boje. Ja kao antinarcis - ukazuje Angelina Đoković Janjušević, čiju izložbu slika “Put” sinoć je pisac i dramaturg Obrad Nenezić otvorio u izložbenom holu KIC "Budo Tomović.
Postavku koju čine poznati i nepoznati (realne i izmaštane) predjeli, moguće i nemoguće stvari i događaji posjetioci mogu pogledati do 24. 
 
1
Ministarstvo kulture i medija povodom smrti Branka Banjevića
Ostaje djelo - inspiracija budućim stvaraocima!
- S osjećajem velike tuge primili smo vijest o odlasku Branka Banjevića, našeg izuzetnog književnika i intelektualca, pjesnika čiji rad, djelo i privrženost Crnoj Gori ostaju kao inspiracija budućim generacijama književnih stvaralaca. Odlaskom Branka Banjevića Crna Gora ostaje bez velikog literate, koji je svojim stihotvorstvom i erudicijom dao nemjerljiv doprinos modernističkom proširenju umjetnosti pisane riječi - saopštilo je Ministarstvo kulture i medija povodom smrti Branka Banjevića. 
 
1
Samostalna izložba dizajnerskih radova Ahmeta Ademagića u KIC "Budo Tomović"
„Kula“ - raskoš boja i sigurnih poteza!
Samostalnu izložbu dizajnerskih radova „Kula“ slikara Ahmeta Ademagića, koju organizuje U Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, biće večeras od 19 otvorena u izložbenom holu KIC "Budo Tomović".
Raskošnim bojama i sigurnim potezima radi akvarele znamenitih objekata iz zavičaja i starih zaborabvljenih kuća. Imao je nekoliko samostalnih izložbi, a izlagao je na više od 20 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, najčešće sa Likovnim klubom ,,Kula’’iz Rožaja. 
 
1
Poznata kinematografska ostvarenja nagrađivana za scenario od večeras u KIC "Budo Tomović"
Početak obilježava - „Boja purpura“!
Poznata kinematografska ostvarenja nagrađivana za scenario biće prikazana u okviru četvrte u nizu KIC revije „Scenario - filmski roman“ od večeras - 20,30 u sali DDEST - do 12.
Početak revije obilježiće film Stivena Spilberga „Boja purpura“ (1985) snimljen prema istoimenom romanu dobitnice Pulitzerove nagrade Alis Volker. Američka kostimirana drama „Opasne veze“ iz 1988. snimljenu po romanu Šoderloa de Lakloa biće prikazana drugog dana revije. Humorističnu dramu „Stranputice“ iz 2004. godine koju je režirao Aleksandar Pejn, publika će moći pogledati posljednjeg dana revije.  
 
0
Promocija CD Lare Šćekić u ponedjeljak u KIC "Budo Tomović"
“Za svu djecu svijeta” - raspjevano i humano!
       Promocija CD Lare Šćekić “Za svu djecu svijeta” biće organizovana u ponedjeljak od 18 u Velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
Na promociji učestvuju JPU "Ljubica Popović", dječiji hor "Zvjezdice", škola pjevanja “D-moll", školica baleta "Allegro", plesna škola "Beauty", plesna škola "Diva" i dječiji solisti. Program će voditi Davor Dragojević, Vanessa Leon Gagić i Uroš Milačić.
Cijena ulaznice je pet eura, a sva prikupljena sredstva namijenjena su fondaciji “Budi human”. Uz kartu se dobija i CD dječijih pjesama.  
 
0
Izložba “Putevima Pete proleterske brigade” u holu Skupštine Glavnog grada
Fotografije svjedoče - o ratnom putu!
       Izložbom “Putevima Pete proleterske brigade”, koja će od večeras u 18 biti otvorena u holu Skupštine Glavnog grada u Njegoševoj ulici, Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore predstavljaju javnosti dio fotografija izuzetne dokumentarne i istorijske vrijednosti, koje svjedoče o ratnom putu Pete proleterske brigade, kao i dio naoružanja i ostale opreme čuvene brigade iz fundusa Spomen sobe V proleterske u kasarni “Marko Miljanov” u Maslinama.
Izložba će biti otvorena za javnost svakog dana, uključujući 9. oktobar, od 18 do 21. 
 
0
Izložba likovnih radova žena sa invaliditetom u KIC “Budo Tomović”
U postavci - radovi četiri autorke!
Izložba likovnih radova žena sa invaliditetom biće - u organizaciji Udruženja Multiple skleroze Crne Gore i KIC “Budo Tomović” - sjutra od 18 otvorena u izložbenom holu "srca kulture grada".
Postavku čine radovi Tatjane Sekulić, Milodarke Gage Pavićević, Maje Celić i Jelene Kadić. Predstaviće je akademska slikarka Danijela Drakulović i moći će da se pogleda do 13. 
 
0
Dječija manifestacija sjutra u KIC "Budo Tomović"
Veče malih zvijezda!
Hor “Zvjezdice”, solisti podgoričkih osnovnih škola Zarija Vujošević, Dina Rastoder, dječiji ansambl KUD-a “Mirko Srzentić” ...nastupiće na dječijoj manifestaciji „Veče malih zvijezda“, koja će sjutra od 19 biti držana u velikoj sali Kulturno - informativnog centra „Budo Tomović“.
Program će voditi Tijana Perović.  
 
2
Ministarka kulture i medija Maša Vlaović
Od Centra - Muzej savremene umjetnosti!
- Transformacija Centra savremene umjetnosti u Muzej savremene umjetnosti od suštinskog je značaja za razvoj crnogorske kulture, jer se njime stvaraju novi modeli unapređivanja savremenog stvaralaštva te omogućava da se Crna Gora, kao savremena država, koja prati evropske tokove, što bolje pozicionira na regionalnoj i međunarodnoj kulturnoj mapi, i to u oblasti u kojoj ima zavidno nasljeđe i izuzetna ostvarenja savremenih likovnih stvaralaca - istakla je ministarka kulture i medija Maša Vlaović povodom Informacije o potrebi transformacije Javne ustanove Centar savremene umjetnosti u Muzej savremene umjetnosti, koja je usvojena na današnjoj sjednici Vlade. 
 
2
KIC “Budo Tomović” najavio program za oktobar
Prioritet predstavljanje - 30 sadržaja!
         - Prioritet Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović” i tokom oktobra biće predstavljanje oko 30 aktuelnih i raznovrsnih umjetničkih sadržaja za sve generacije, domaćih i regionalnih umjetnika i ansambala - najavljuju oktobarski program iz "srca kulture grada". 
 
2
Crnogorsko narodno pozorište
Sezonu otvara - „Pokojnik“!
Podgoričkom premijerom predstave „Pokojnik“ Branislava Nušića u režiji i adaptaciji Egona Savina, u koprodukciji Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat, nacionalni teatar će 6. oktobra otvoriti novu pozorišnu sezonu. Reakcije kritike i publike nakon premijernog izvođenja 30. jula u Centru za kulturu Tivat, predviđaju uspjeh i dug repertoarski život komadu kojim se Nušić vratio na scenu crnogorskih teatara nakon punih 27 godina.
U predstavi igraju: Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Branka Otašević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Lazar Dragojević, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Jadranka Mamić, Dragan Račić i Slobodan Vujadinović. Autorski tim predstave čine: Vesna Popović, scenografkinja, Jelena Stokuća, kostimografkinja, Gordana Bulatović, asistentkinja kostimografkinje, Dubravka Drakić, scenski govor, organizatorka Gordana Smodlaka, izvršna producentkinja Nela Otašević, i asistentkinja reditelja Radmila Božović. 
 
2
Druga zbirka priča Marije Berilažić sjutra u KIC "Budo Tomović"
Pred publikom - “Barbelina”!
    “Barbelina”, druga zbirka priča Marije Berilažić, biće sjutra od 19 predstavljena u Multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O knjizi će govoriti: Nataša Žurić, književnica iz Mojkovca, lektor i recenzent zbirke, autorka Marija Berilažić i izdavač doc. dr Mirko Jakovljević. Veče će moderirati Marko Savić, asistent FPN.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|