1
Premijera novog filmskog ostvarenja Miodraga Bola Boškovića
Autentična priča o - Jeleni Savojskoj!

    Premijera novog filmskog ostvarenja renomiranog crnogorskog kompozitora i filmskog stvaraoca Miodraga Bola Boškovića “Ja, Maria Gabriela, unuka kraljice Jelene Savojske” biće sjutra od 20 priredjena u Velikoj sali KIC “Budo Tomovic”.
Film je realizovala ekipa u sastavu: snimatelj i tehnički konsultant Dejan Brzi Vlahović, prevodilac prof.dr Igor Lakić, tekst je čitala Ratka Pavlović, organizacija Giovanni Stanislava Rondanini, grafička idejna rješenja Branko Gazdić, a muziku, scenario i režiju potpisuje autor Miodrag Bole Bošković. U filmu se pored kompozicija “Prevalis” nalaze i segmenti dvadestominutne kompozicije “Jelena Savojska”.

Autentična priča o crnogorskoj princezi i italijanskoj kraljici Jeleni Savojskoj, najvećim dijelom bazirana je na sjećanjima Marie Gabriele njene unuke, kćerke zadnjeg italijanskog kralja Umberta II i belgijske princeze Marie Zozel. Pored mnogo autentičnih fotografija iz porodičnog albuma Savoja, kratkih filmskih inserata, za čije je emitovanje dala saglasje, Maria Gabriela kroz sopstvenu životnu priču, prenosi gledalištu atmosferu vremena koje je provela sa svojom babom, “italijanskom majkom” kako su Jelenu Savojsku nerijetko zvali njeni podanici. Brojne istorijske činjenice, mnogi opisi izgleda kraljice Jelene i njenih karakternih osobina, prepričavanja interesantnih detalja određenih događaja i mnogih zbivanja kroz krajnje originalna i emotivna kazivanja same akterke, kroz Boškovićev dokumentarac se oslikavaju mnogi neznani i do danas sakriveni detalji o crnogorskoj princezi i italijanskoj kraljici.
-…Dokumentarni film “Ja Maria Gabriela unuka kraljice Jelene Savojske” je autentična priča odabranog sagovornika o Jeleni Savojskoj, o prošlim vremenima, o mnogočemu interesantnom čega danas nažalost više nema. Maria Gabriela je kao svjedok dešavanja, postala čuvar nezaborava čija kazivanja iz surove realnosti događaja kuće Savoja lagano prelaze u bajke i legende koje i danas caruju u nebeskim prostranstvima između Cetinja, Rima, Aleksandrije i Monpeljea. U ovako besudnim vremenima, u Crnoj Gori smo nažalost bezpovratno izgubili i kulturu sjećanja i obavezu poštovanja. Sjećanja na one koji su crnogorsku istoriju satkali takvom da bi se naredna pokoljenja njom mogli dičiti, a poštovanja prema istim jer za sobom nijesu ostavili neprijatnu tišinu već djela koja nas nikako ne smiju ostaviti ravnodušnim. Ironija sudbine je da smo mi danas zadnja generacija koja je slušala i poštovala svoje pretke, a prva koja sluša svoje potomke. Kako je Maria Gabriela nekoliko puta u filmu isticala da se osjeća četvrtinom Crnogorkom, da se njen otac osjećao pola Crnogorcem, da je od njega, ali i od svoje babe Jelene Savojske slušala prelijepe priče o Crnoj Gori, evo ja ću kao autor u ime svih onih koji istinski grle i poštuju sve druge nacije, a koji se pišu Crnogorcima, a nadasve cijene lik i djelo Jelene Savojske, posvetiti film “JA MARIA GABRIELA UNUKA KRALJICE JELENE SAVOJSKE” sjenama crnogorske heroine Jelene Savojske …- ističe Bošković.
Nakon podgoričke premijere i eventualnog prikazivanja filma u još nekim crnogorskim gradovima, postoje dogovori o prikazivanju ovog dokumentarnog ostvarenja Bola Boškovića i u Zagrebu, Rimu …




Posjeta : 235