1
Prva knjiga stihova učenika Ivana Mitrovića iz Plava sjutra u KIC “Budo Tomović”
Poetski prvjenac - “Otvorena vrata”!

    Poetski prvjenac učenika Ivana Mitrovića iz Plava “Otvorena vrata” biće sjutra od 19 predstavljen u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
Na promociji učestvuju Azra Glavatović, nastavnica crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti iz Medrese "Mehmed Fatih" iz Tuza, Senada Đešević, nastavnica crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti iz JU SMŠ "Bećo Bašić" iz Plava i autor. Veče će moderirati Adelisa Canović, a stihove iz zbirke će govoriti učenici Milan Bojović, Faris Markišić, Ilija Brković i Samra Srdanović.

- Pjesničke misli i kreiranja ne trpe suvišnost riječi i razmetanje riječima. Izbjegavajući interpunkcijsku konvenciju, potvrđuje težnju ka nesputanosti i težnju slobodarskog uma i duše. Odgovarajućim stihovima kreira rime, u kojima igra riječi gradi apsolutnu sliku sklada osjećanja, misli, zvuka, značenja i ritma. Svaka riječ ima svoje mjesto u iskazu koji je slikovit i simboličan. Time kreira poeziju prilično intimnu i otvorenu prema ljudima i svijetu, a ispjevanu glasom iskrenosti, istine i pravde. Ivan saosjeća sa svima koje kažnjavaju, koji pate, strepe, žale i stradaju. On se odupire nasilju i uništenju dobrotom, nježnošću, ljubavlju i čovjekoljubljem. Potiskujući i odbacujući mržnju, nasilje, nemaštinu, poniženje i bol, daje šansu svima da se ratni i životni nesporazumi prevaziđu, završe i nikada ponove -izvod je iz recenzije Senada Đešević.
Ivan Mitrović je rođen 2005. godine u Beranama. Završio je Osnovnu školu „Džafer Nikočević” u Gusinju. Učenik je trećeg razreda JU SMŠ „Bećo Bašić” u Plavu. Svoj umjetnički talenat reflektuje iskrenim, jasnim i upečatljivim pjesničkim iskazom. Pjesmama potvrđuje svoju osjećajnost, saosjećajnost, znanje, kritičnost i razboritost. U težnji da sebe afirmiše kao pjesnika, učestvovao je na literarnim konkursima na kojima je postigao zapažene i značajne uspjehe. U organizaciji Udruženja mladih sa hendikepom, radom “Svijet poslije korone” osvojio je prvo mjesto u Podgorici 2021. godine. Na Državnom literarnom konkursu “Čovjek živi dok ga po dobru pominjemo”, njegova pjesma “Moje je ono što gazim i gledam” specijalno je pohvaljena u Plavu 2021. godine. U organizaciji Udruženja profesora crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti “Biblios”, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete, na literarnom konkursu “Pišem i stvaram” Ivanova pjesma “Pjesma nad pjesmama” specijalno je pohvaljena u Podgorici 2021. godine. U okviru XLIV plavskih književnih susreta na literarnom konkursu „Vječno otvorena vrata zavičaja“ mladi autor osvojio je prvo mjesto u Plavu 2021. godine, zatim u organizaciji Internacionalne kulturne asocijacije (IKA) iz Podgorice, na manifestaciji „Afirmišimo mlade literarne stvaraoce“, pjesmom „Život u poznim godinama“ osvojio je prvo mjesto u Plavu 2022. godine, a osvojio je i prvo mjesto u Plavu 2022. godine u okviru XLV plavskih književnih susreta na literarnom konkursu „Vječno otvorena vrata zavičaja“ na temu „Bolje su lijepe riječi no ružna sjećanja“.




Posjeta : 229