Brze Cinjenice - Kultura

0
Jubilarni, 5. festivala "Stare note - novi zvuci" sjutra i u petak u KIC “Budo Tomović”
Prve večeri - biseri izvorne muzike!
U biserima izvorne muzike - “Još ne sviće rujna zora”, “Jutros mi je ruža procvjetala”, “Sejdefu majka buđaše”, “Poljem se vija”, “Tamburalo momče u tamburu”, “Pomračina, Stara varoš spava”...- uživaće publika prve večeri jubilarnog, 5. festivala "Stare note - novi zvuci", koji sjutra od 20 počinje u Velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
Najljepše crnogorske pjesme će Nemanja Petrović, Uglješa Radonjić, Anđela Ulićević, Radoje Rajo Simonović, Srećko Savović, Jovana Vukčević, Novak Laketić, Petar Bulatović, Tatjana Lazičić Popović, Ana Zeković Baranin, Marijana Kankaraš, Milena Janković, Luka Lukić, Vukašin Delić, Branka Zečević, Jovana Miljenović, Bojana Radović i Anđela Vukčević. 
 
0
Djelo Veljka Veljovića sjutra u KIC „Budo Tomović“
Predstavljaju knjigu - „Srcem Crnoj Gori“!
    Promocija knjige Veljka Veljovića „Srcem Crnoj Gori“ biće sjutra od 18 priređena u Multimedijalnoj sali Kulturno - informativnog centra „Budo Tomović“.
Uz autora, o knjizi će govoriti književnice Ana Pejović i Dragana Otašević. Pjesme će čitati umjetnice Vladana Šćekić, Jana Veljović i književnica Jadranka Deletić. 
 
0
Nakon nekoliko uspješnih gostovanja, predstava KIC "Budo Tomović" sjutra na sceni DODEST
“Ekselencije” se - vraćaju kući!
       Nakon nekoliko uspješnih gostovanja, predstava “Ekselencije” nastala u produkciji Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović” biće sjutra od 20 izvedena na sceni DODEST.
U predstavi čiji tekst i u režiju potpisuje pisac i dramaturg Obrad Nenezić igraju Žaklina Oštir i Jovan Dabović. Scenografiju je radio Darko Musić, kostime Vera Šoškić, ton Vladan Pićurić, a svijetlo Dražen Milić.  
 
2
U KIC "Budo Tomović" i ya maj spremili bogat repertoar
Promocije i afirmacije - kroz 30 programa!
    I tokom maja, kroz organizaciju oko 30 programa - dva festivala: “Stare note - novi zvuci” i književnog “Literitorija”, po 10 koncerata različitih profila i književnih večeri, DODEST premijeru, nekoliko filmskih projekcija, pozorišnih predstava i izložbi - KIC “Budo Tomović promovisaće i afirmisaće umjetničko stvaralaštvo - Šesta „Literitorija“, peti put „Stare note - novi zvuci“,
pozorišna premijera, grupa „Vatra“...neki su od programa planiranih u "srcu kulture grada". 
 
2
“Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2022”
Za Dan džeza - premijerno "Mimika"!
             Premijerno gostovanje zagrebačkog orkestra “Mimika” sjutra od 20 na Ljetnjoj sceni (iznad sastavaka Morače i Ribnice, tj. u neposrednoj blizini tvrđave Depedogen) obiježiće završnicu manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2022” koja se ove godine održava pod moto "Balkan Jazz Conncetions", a njenim nastupom biće proslaviljen i Međunarodni dan džeza.
Koncert organizuju Jazz Art i KIC Budo Tomović u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i sport Glavnog grada.  
 
2
"Baturay Yarkin Trio & Nagme Yarkin" na “Mjesecu poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2022”
Premijerno gostuje - turski trio!
Turski džez ansambl Baturay Yarkin Trio & Nagme Yarkin večeras od 20 - u sklopu manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2022”, koji se odvija pod motom "Balkan Jazz Connections" - premijerno će nastupiti u u KIC "Budo Tomović".
Koncert organizuju Jazz Art i KIC "Budo Tomović" u saradnji sa partnerom Turskim kulturnim centrom "Yunus Emre". 
 
2
KIC “Budo Tomović”
Knjževno veče - Ljubice Katić!
          Knjževno veče Ljubice Katić biće večeras od 19 održano u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
O stvaralaštvu Ljubice Katiće govoriće književnici Slavka Klikovac, Veljko Veljović i Milan Rajović.  
 
2
Prezentacija mr Dragane Otašević u KIC “Budo Tomović”
O brojnosti i karakteristikama - iseljenika!
Prezentacija mr Dragane Otašević „Crnogorsko iseljeništvo u Latinskoj Americi-preci i potomci“ biće večeras od 18 organizovana u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
Predstaviće svoja dosadašnja naučna istraživanja o brojnosti i karakteristikama crnogorskih iseljenika koji su emigrirali u Republiku Argentinu, kao i istraživanja na temu očuvanosti nacionalnog i kulturnog identiteta potomaka u Argentini, Urugvaju i Peruu i njihovog odnosa sa zemljom porijekla.  
 
2
"Dani Dragana Radulovića" danas i sjutra u KIC "Budo Tomović"
Prvjenac za - regiju i tradiciju!
             Uručivanjem književne nagrade "Dragan Radulović", kao i nagrada za najuspješnije likovne i literarne radove učenika osnovnih škola u Crnoj Gori, danas od 11 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" biće otvorena manifestacija "Dani Dragana Radulovića", koju organizujje Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica.
U programu će učestvovati Lara Redžepagić, dječiji horovi "Zvjezdice" i "Suncokrili", kao i mališani iz vrtića "Dragan Radulović" u Podgorici, a program će voditi glumica Ivana Mrvaljević. 
 
2
"Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori"
Džez i - na filmu!
    Projekcijom dokumentarnog filma "Herbie Hancock: Possibilities“ o Herbiju Henkoku i njegovoj saradnji u studiju sa desetak izuzetnih pop izvođača, koji istražuju neočekivano, poput džez improvizacija, večeras od 20 u sali DODEST KIC "Budo Tomović" počeće - u sklopu manifestacije "Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori" - dvodnevni ciklus “Džez na filmu”.
Pred projekciju filma Herbi Henkok: Possibilities, o Herbiju Henkoku govoriće reditelj Aleksandar Jovanović. Projekcija se realizuje u saradnji sa Američkim uglom u Podgorici.  
 
2
Novo djelo Radojice Stankovića sjutra u KIC "Budp Tomović"
“Majka i druge pjesme” - u knjizi i na CD!
          Nova knjiga i CD “Majka i druge pjesme” autora Radojice Stankovića biće sjutra od 19 predstavljena u Multimed ijalnoj sali KIC "Budp Tomović".
Učesnica promocije uz autora je recenzentkinja prof. Milica Bakrač.  
 
2
Tribina “Podgoričke priče” sjutra u KIC "Budo Tomović"
Ugostiće Mića Miranovića!
Tribina “Podgoričke priče” koja ima želju i namjeru da ne zaboravi ljude koji su svojim djelanjem i djelovanjem tkali kulturnu i stvaralačku nit Glavnog grada i Crne Gore, ovog mjeseca ugostiće Milorada Mića Miranovića, koji će podijeliti znanje i iskustvo, ali i anegdote i legende, kako grada tako i ljudi koji su obilježili prostor i vrijeme, koji nemaju granice.
Tribina će biti održana sjutra od 20 u sali Dodest, a mod sjutra u erator večeri je novinar Vanja Kovačević. 
 
2
“Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2022”
Kuhinjazz svira - u Njegoševom parku!
Crnogorski fjužn bend Kuhinjazz, izvodi svoju autorsku muziku i aranžmane džez standarda koje posebno preferiraju, sjutra od 18 - na manifestaciji “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2022” - nastupiće u Njegoševom parku.
Prije koncerta biće organizovano puštanje LP ploča i kratki panel o džezu u okviru kojeg učestvuju: direktor pariškog džez radija “Coulers Jazz” Žak Pope, novinar Brano Mandić, urednica muzičkog programa KIC-a, vođa organizacije “Jazz Art” i manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2022” Maja Popović i muzičar Slaven Ljujić (Kuhinjazz).  
 
1
Knjiga Nastadina Bulatovića sjutra u KIC "Budo Tomović"
Izmežu korica - o prošlosti Raća i Raćana!
- U priči koja je pred vama nastojao sam da otrgnem od zaborava sve ono što je po meni bilo interesantno iz dalje i bliže prošlosti Raća i Raćana. Ono što je bilo zamišljeno kao   brošura, preraslo je u svojevrsnu hroniku. Cilj mi je bio da, pored faktografije o selu, sačuvam od zaborava i ono dobro u ljudima i njihovim djelima - zapisao je Nastadin Bulatović, čija će knjiga „Raći i Raćesi“ sjutra od 19 bitti predstavjena u KIC "Budo Tomović".
Na promocije učestvuju Budo Simonović, Mišo Drašković, Sonja Živaljević, Radojica Bulatović, Miljan Živković i autor. 
 
1
Deseta revija “Svjetska književnost na filmu” od sjutra do srijede u KIC "Budo Tomović"
Jubilarnu otvara - „Legenda o jeseni“!
    Dobitnik Oskara zasnovan na noveli Džima Harisona, film „Legenda o jeseni“ (1994) sa Bred Pitom, Ejdanom Kvinom, Entoni Hopkinsom i Džulijom Ormond u glavnim ulogama sjutra od 20 u u sali Dodest otvoriće jubiarnu, 10. reviju “Svjetska književnost na filmu” u KIC "Budo Tomović".
Dio trodnevne revije biće i inspirativna romantična komedija „U dobru i zlu“ (2012) sa dobitnicom Oskara Dženifer Lorens i Bredli Kuperom koji u filmu obnavljaju vezu nakon nesreće koja ih je zadesila.  
 
1
Pokon KIC POP hora učenicima, roditeljima i zaposlenim u Resursnom centru za djecu i mlade "Podgorica"
Poklanjaju im - pjesme ljubavi!
Koncert “Pjevajmo i volimo se” KIC POP HOR pokloniće u ponedjrljak od 18 učenicima, roditeljima i zaposlenim u Resursnom centru za djecu i mlade "Podgorica".
Najpopularniji crnogorski horski sastav, na 61. koncertu, izvešće mješoviti repertoar, a uz poznate domaće pop i rok hitove: Nadalina, Mene voljela, Titograd, Dođi u 5 do 5, Volio je ženu svog života, Moja je pjesma lagana, pjevaće i dio svog antifašističkog repertoara, a specijalno za ovu priliku i nekoliko dječjih pjesama sve pod dirigentskom palicom prof. Zoje Đurović, magistre dirigovanja.
Gosti solisti koncerta biće Bato Vujošević, Mila Nikić, Tamara Pavićević, Ivana Marković i Igor Mitrović, ali i učenici Resursnog centra: Ranko Magovčević, Radovan Džuver i Borjana Radulović. 
 
1
Regionalno popularna, sada već kutna pozorišna predstava “Crnogorac u krevetu“ sjutra u KIC „Budo Tomović“
Sa Peđom "u krevetu" - Ana Šimundža!
       Regionalno popularna, sada već kutna pozorišna predstava “Crnogorac u krevetu“ biće izvedena sjutra od 20 u velikoj sali KIC „Budo Tomović“.
U predstavi pored glumca Peđe Šuškavčevića koji je i autora predstave pojavljuje se i glumica iz Splita Ana Šimundža. 
 
1
Radovi Milene Vukčević od večeras u izložbenom holu KIC "Budo Tomović"
Ideja izložbe - žena u pravom smislu!
   - Ideja same izložbe jeste žena u pravom smislu te riječi. Stih čuvenog pjesnika moderne Vladislava Petkovića Disa „Njenu glavu s krunom kose i u kosi cvet“ predstavlja ultimativni vid izražavanja energije i emocije ženskog bića kroz pokret i siluete. Žensko tijelo je dar od Boga koje na najljepši način može slikovito predstaviti svoju energiju i osjećanja, jer svako ovozemaljsko biće ima svoju energiju koja ga čini autentičnim i sve opipljivo i neopipljivo je u biti energija koja nas okružuje. Zato svi mi možemo reći da smo jedinstvena bića sa svim svojim vrlinama i manama - zapisaa je Milena Vukčević, autorka izložbe radova „Njenu glavu s krunom kose i u kosi cvet (V.P.Dis)“ koja će večeras od 19 biti otvorena u izložbenom holu KIC "Budo Tomović".

    
 
1
Djelo Damira Karakaša na književnom programu KIC "Budo Tomović"
Promovišu roman - “Okretište”!
          Predstavljanje novog romana „Okretište” pisca Damira Karakaša književni programa KIC „Budo Tomović“ večeras od 20 u Multimedijalnoj sali "srca kulture grada".
O romanu i stvaralaštvu Damira Karakaša sa autorom će razgovarati novinarka i književna kritičarka Dragana Erjavšek.
 
 
1
Sopran Đulija Pelingu Hodža prirediće večeras koncert u KIC “Budo Tomović”
Na programu djela - Prebande, Dvoržaka, Pučinija!
Sopran Đulija Pelingu Hodža prirediće koncert, uz klavirsku podršku Fatime Buzuku, večeras od 19 u velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
Na programu su djela: Milana Prebande “Niz Bašću”, Antonjina Dvoržaka “Rusalka”, Đakoma Pučinija “Tu che di gel sei cinta - Turandot”, Sergeja Rahmanjinova “Vocalise” i Rodolfa Falvoa “Dicitencello vuje”. Gost koncerta će biti harmonikaš Jozo Jaković.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|