Brze Cinjenice - Kultura

0
Književno veče “Svrbjeli me prsti” sjutra u KIC “Budo Tomović”
Predstavljaju Tijaninu poeziju!
          Književno veče posvećeno stvaralaštvu Tijane Rakočević “Svrbjeli me prsti” NVU Institut za proučavanje i afirmaciju kulturne baštine Crne Gore (IPAK CG) u saradnji sa JU KIC “Budo Tomović”, prirediće sjutra od 19 u sali DODEST.
Na prvom od tri programa koje će IPAK CG u saradnji sa KIC organizovati tokom juna podgoričkoj publici približiće stvaralaštvo Tijane Rakočević, mlade i višestruko nagrađivane crnogorske spisateljice sa kojom će razgovarati Valentina Radulović.  
 
3
KIC "Budo Tomović" i za jun pripremio raznovrstan program
Mozaik od - artističkih formi!
Četvrti Festival “Stare note - novi zvuci”, novopokrenuta tribina “Podgoričke priče”, premijera podgoričkog Studentskog teatra “Mogu li vam pomoći..?”, književno veče Svrbjeli me prsti”, promocija knjige Ljepote stvaranja kroz slikarsku radionicu „Treće doba“, Izložba slika Vladimira Fuštića “Utisci”, jubilarno izdanje “Ljetnjeg kampa za kamernu muziku”...nekii su od preko dvadeset raznovrsnih artističkih formi koje je - po važećim preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore i Komisije za zaštitu stanovništva - za junski KIC mozaik pripremio KIC "Budo Tomović".  
 
2
Izrađivači nošnje Vaid i Nevina Turusković iz Tuzi ispunili dugogodišnju želju "srca kulture grada"
Garderober folkloraša - obogaćen albanskom nošnjom!
    Želja "srca kulture grada", stara nekoliko godina da - uz crnogorsku, bokeljsku, žensku spičansku, srbijansku (leskovačka i šumadijska), vlašku, vranjansku, bunjevačku, šopsku, šokačku, čoček, makedonsku i slovenačku - nabavi i albansku nošnju, ispunjena je radom vještih ruku Vaida i Nevine Turusković, poznatih izrađivača narodnih nošnji iz Tuzi, terzija, kolekcionara i dobitnika brojnih nagrada za svoj rad.
U sklopu obilježavanja 75 godina najstarijeg podgoričkog folklornog ansambla KIC "Budo Tomović", uz podršku Glavnog grada, garderober folklornog ansambla obogaćeen je albanskom narodnom nošnjom iz Tuzi i Malesije.  
 
2
Poetsko autorsko veče crnogorskog televizijskog novinara sjutra u KIC "Budo Tomović"
Kuburović predstavlja - lirsku trilogiju!
       Poetsko autorsko veče crnogorskog televizijskog novinara Nebojše Kuburovića, koji predstavlja svoju lirsku trilogiju „O boljima i sebi“ u kojoj su tri zbirke - „Lijen da zborim…“, „U pet misli…“ i „Cetinje“ - KIC "Budo Tomović" priređuje sjutra od 19 u sali DODEST.
O Kuburovićevom djelu govoriće književnik i publicista Božidar Proročić i magistra medija i PR Snežana Burzan Vuksanović. Stihove će kazivati glumica Žaklina Oštir, a u muzičkom dijelu učestvuje duo Aleksa i Luka.  
 
2
Godišnji koncert Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” sjutra u KIC "Buo Tomović"
U raznovrsnom programu - učenici svih godina!
    Dvadeset učenika, od početnika do maturanata: Petar Ilin, violina, Lena Ivanišević, flauta, Dušan Martinović, klavir; Donika Ivezaj i Loreta Junčaj, klarinet; Ksenija Andrijašević, horna; Balša Dapčević, gitara; Pavle Đurić, Lazar Janjušević, Vladimir Adžić, harmonika; Maša Grdinić, gitara; Lola Stanišić, Sofija Musić, klavir; Sofija Marković, violina i Manja Radoičić, klavir; Lana Marković, Anika Pavićević, flauta; Milena Jovićević, viola; Milica Žižić i Lorena Janković, sopran, nasupiće na godišnjem koncertu Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” koji sjutra od 19 počinje u velikoj sali KIC "Buo Tomović".  
 
2
Crnogorska kinoteka dvodnevnim filmskim programom obilježava nekadašnjjii Dan mladosti
Uvertira "Hej sloveni!" - sjutra "Tito i ja"!
Ciklusom tematskih dokumentarnih filmova o Josipu Brozu Titu, u produkciji "Lovćen filma" i "Filmskih novosti", Crnogorska kinoteka večeras počinje dvodnevni filmski program posvećen 25. maju - nekadašnjeg Dana mladosti. Projekciji će prethoditi izvođenje himne SFRJ „Hej Sloveni“, dječijeg hora Muzičke škole „Vasa Pavić“.
   Kultno jugoslovensko ostvarenje iz 1992. "Tito i ja", Gorana Markovića biće sjutra prikazana u kinotečkoj bioskopskoj sali. 
 
2
Zbornik poezije za odrasle “Između neba i zemlje” Udruženja književnika i umjetnika “ZENIT” u KIC “Budo Tomović”
Predstavljaju - sedmi izbor stihova!
    Sedmi zbornik poezije za odrasle “Između neba i zemlje” Udruženja književnika i umjetnika “ZENIT” biće večeras od 19 predstavljen u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
O zborniku će govoriti: Milan Rajović, Radojka Mugoša-Petrić, Dušica Pajović, Ana Jakić-Vujković i Marijana Maja Zečević, a Stihove će čitati: Aleksandra Lekić-Vujisić, Biljana Sekulić-Rolović, Natalija Novaković, Savka Gudović-Parađina, Tanja Burzan, nastavnica Osnovne škole “Maksim Gorki”, Iva Rašović - učenica Osnovne škole “Maksim Gorki” i Mina Vukčević - učenica Osnovne škole “Maksim Gorki”. Medijatori večeri su Ivana Knežević-Minić i Darija Dulović-Madžgalj. 
 
2
Izložba slika Amine Ademagić u izložbenom holu KIC „Budo Tomović“
Rožajka predstavlja - „Axis mundi“!
Izložba slika Amine Ademagić „Axis mundi“ biće sjutra od 20 otvorena u izložbenom holu Kulturno - informativnog centra „Budo Tomović“.
Umjetnica i teoretičarka savremene umjetnosti Selma Đečević otvoriće izložbu koja će moći da se pogleda do 31. 
 
2
“Filmski žanrovi - drama” od 24. do 26. u KIC "Budo Tomović"
Reviju otvara - "Eva" sa šest Oskara!
    Dobitnik šest Oskara, film “Sve o Evi” (1950) sa Bet Dejvis, En Bakster i Džordžom Sandersom u glavnim ulogama, otvoriće sjutra od 20 reviju “Filmski žanrovi - drama” u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Drugi dan obilježiće treće ostvarenje britanskog scenariste i reditelja Martina Mekdonaha “Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju”, a završnica revije, u srijedu, biće znaku filma “Čovjek ptica” (2014) meksičkog režisera Alehandra G. Injaritua koji obrađuje teme slave i popularnosti glumačkih zvijezda.  
 
2
Izložba „Svetlana Kana Radević – poslijeratna arhitektura između centra i periferije“ otvorena na 17. Bijenalu arhitekture u Veneciji
Predstavljjena jedna od - najboljih te epohe!
       - Važno je reći da je Glavni grad partner u ovom projektu i da mi na pravi način prezentujemo stvaralaštvo autora koje je nastalo na teritoriji Glavnog grada. Mogu da najavim da će nakon izložbe u Veneciji naši sugrađani a i cijela Crna Gora moći da pogledaju izložbu u Podgorici - ukazala je Sekretarka sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Ana Medigović povoom otvaranja izložbe „Svetlana Kana Radević – poslijeratna arhitektura između centra i periferije“ (Skirting the Centre: Svetlana Kana Radević on the Periphery of Postwar Architecture) na 17. Bijenalu arhitekture u Veneciji. 
 
2
Povodom 40 godina rada pijaniste i redovnog profesora korepeticije
Koncert Oleksija Molčanova!
          Koncert povodom 40 godina rada pijaniste i redovnog profesora korepeticije na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore Oleksija Molčanova biće u ponedjelak od 19 održan u Velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
Gosti koncerta biće Molčanove kolege pijanistkinja Nataša Popović, flautistkinja Žana Lekić i violinista Vujadin Krivokapić, s kojima je sarađivao na brojnim koncertima. Na programu su djela Šumana, Mocarta, Šopena, Bartoka i Šuberta.
    
 
1
Dramski program KIC “Budo Tomović” od četvrtka pokreće tribinu “Podgoričke priče”
Na premijeri - Cenovo "slovo"!
Bard novinarstva, istoričar, hroničar; veliki poznavalac staropodgoričkog mentaliteta, običaja i života stare i savremene Podgorice Husein Ceno Tuzović biće - u četvrtak od 19 u sali DODEST - prvi gost tribine “Podgoričke priče”, koju pokreće Dramski program KIC “Budo Tomović”, a koja će biti svojevrsni omaž djelatnicima Glavnog grada, iz svih oblasti ljudskog stvaralaštva, koji su ostavili dubok trag u Podgorici i šire.
Moderator večeri je novinar Vanja Kovačević. Urednik tribine “Podgoričke priče” je Obrad Nenezić, urednik dramskog programa "srca kulture grada". 
 
1
Proljećni koncert Crnogorskog narodnog pozorišta
Na velikoj sceni - Alessia i Molčanov!
    Eminentni muzički umjetnici – Alessia Thais Berardi, sopran, i maestro Oleksij Molčanov, pijanista, nastupiće večeras i u srijedu od 20 na "Concerto di Primavera" (Proljećnjem koncertu Crnogorskog narodnog pozorišta) na velikoj sceni nacionalnog teatra.
Program koncerta čine operske arije i kamerna muzika poznatih kompozitora Đoakina Rosinija, Erika Satija, Gaetana Donicetija, Franca Lehara, Frederika Šopena, Šarla Gunoa, Đakoma Pučinija, Džordža Fridriha Hendla, Ernesta de Kurtisa. 
 
1
Autorski projekat dr Miluna Lutovca od sjutra u KIC “Budo Tomović”
"Preplitanje" - omaž Toškoviću!
          Povodom dvije godine od smrti crnogorskog umjetnika Uroša Toškovića, autorski projekat “Preplitanje” dr Miluna Lutovca biće od sjutra u 19 predstavljen u izložbenom holu KIC “Budo Tomović”.
Višeslojni projekat - pos stavku crteža, slika, instalacija i drugih radova - otvoriće direktorica KIC Snežana Burzan Vuksanović i autor , a moći će da se pogleda do 24.
“P R E P L I T A NJ E” je promovisano u Umjetničkoj galeriji “Velimir A. Leković” u Baru. Njegov cilj je biti van vremena, u E P I F A N I J I, u tom dragocjenom trenutku prosvjetljenja otetom svakom očekivanom poretku stvari. 
 
2
Danas i sjutra, povodom 70 godina od rođenja televizijskog stvaraoca i pjesnika za najmlađe i u njegovu čast
"Dani Dragana Radulovića"!
    "Dijete je čovjek važan" - slogan je manifestacije "Dani Dragana Radulovića", koju danas i sjutra, povodom 70 godina od rođenja televizijskog stvaraoca i pjesnika za najmlađe i u njegovu čast, organizuju Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada i fondacija "Dragan Radulović". Inicijator, organizator i glavni pokrovitelj je Glavni grad.
Manifestacija će svečano biti otvorena od 11 u velikoj sali KIC "Budo Tomović". U holu "srca kulture grada" biće otvorena i izložba literarnih i likovnih radova učenika, a recitatorsko veče učenika osnovnih škola je večeras u sali O.Š. "Božidar Vuković Podgoričanin" i u Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović".
 
 
1
U Gradskom pozorištu počele probe za predstavu ,,Konje ubijaju, zar ne?"
Premijera u maju!
          Probe za predstavu ,,Konje ubijaju, zar ne?" počele su u Gradskom pozorištu, a premijera je planirana za maj.
Tekst je, inspirisan romanom Horasa Mekoja, napisala Maja Pelević, a režiju potpisuje Kokan Mladenović.
Glumačku ekipu čine: Emir Hadžihafizbegović, Marija Đurić, Omar Bajramspahić, Vanja Jovićević, Goran Slavić, Jelena Simić, Dejan Đonović, Branka Femić Šćekić, Vukan Pejović, Katarina Krek i Željko Radunović Dramaturgija i koncept: Kokan Mladenović.  
 
1
Časopis za Crnogorke i očuvanje kulturne baštine u KIC „Budo Tomović“
Predstavljaju - "Ženski glas"!
    Časopis za Crnogorke i očuvanje kulturne baštine „Ženski glas“ biće - u organizaciji Nevladinog udruženja Ars Crna Gora i KIC „Budo Tomović“ - sjutra od 16,30 promovisan u sali DODEST.
O „Ženskom glasu“ govoriće: predsjednica programskog odbora Ženskog glasa Aet Salh, direktorica KIC-a Snežana Burzan Vuksanović magistar novinarstva i odnosa sa javnošću, zatim Milena Đergović novinarka, urednica, mendžerka, izvršna direktorica MM produkcije, Sara Lakićević muzička umjetnica i Radmila Stupar Đurišić, psihološka savjetnica kognitivno - bihejvioralnog usmjeranja. Veče će muzički obojiti vokalna umjetnica Tamara Pavićević.  
 
1
Kustoski projekat Nataše Nikčević u "Dvorcu Petrovića"
U postavci radovi - 13 crnogorskih umjetnika!
       - Intencija izložbe je da otkrije kako crnogorski umjetnici formatiraju radove kada je papir shvaćen kao osnovna gradivna i konotativna jedinica djela. Drugu liniju istraživanja čine raznorodne upotrebe novinskog recikliranog papira za crtež, reljefne radove gdje je podloga i materijal, ili stvaraju radove u prostoru kao objekat, instalaciju ili skulpturu. Treća linija je korišćenje različitih ambalaža, kutija za tablete, kutija za cigarete ili lepenki, koje se kombinuju sa različitim tehnikama i negdje je to crtež, slika, grafika ili grafički princip strukturiranja djela. Na izložbi biće predstavljeni umjetnici koji sami kreiraju kutije tj. ambalažu i spajaju je sa crtežom - zapisala je kustoskinja Nataša Nikčević o izložbi “Iza onoga što oko vidi: papir kao eksperiment”, njenom kustoskom projektu koji će sjutra od 17 biti predstavljen u izložbenom prostoru "Dvorac Petrovića". 
 
1
“Svjetska književnost na filmu” u KIC "Budo Tomović"
Na otvaranju - "Memoari jedne gejše”!
          Trostruki dobitnik Oskara film “Memoari jedne gejše” sjutra od 16 otvoriće sjutra reviju “Svjetska književnost na filmu” tokom koje KIC "Budo Tomović" predstavlja reprezentativna filmska ostvarenja nastala na osnovu književnih djela koja su svojim kvalitetom stekla svjetsku slavu.
Uspješna adaptacija klasičnog romana Luize Mej Alkot “Male žene” (1994 ) biće prikazana u utorak, a projekcija američko - britanskog filma “Ponoćni ekspres” iz 1978. godine koji je režirao Alan Parker na programu je u srijedu. 
 
0
"Mlladi talenti" u KIC "Budo Tomović"
Sari muzicira - prvjenac!
Prvi solistički koncert mladog crnogorskog violončeliste Sarija Šaćirija - u sklopu ciklusa "Mladi talenti"- biće sjutra od 17 održan u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Na programu su djela Johana Sebastijana Baha (I Svita za solo violončelo), Johanesa Bramsa (Sonata br. 1, op. 38) i Petra Iljiča Čajkovskog (Hiroviti komad). Dio programa izvešće uz klavirsku saradnju prof. Alekseja Molčanova (Brams i Čajkovski). 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|