Brze Cinjenice - Kultura

2
Internacionalna Kulturna Asocijacija ,,IKA" u saradnji sa Udruženjem književnika ,,Zenit" afirmiše mlade crnogorske književne stvaraoce
Po dvije pjesme - predstaviće 15 poeta!
- “Afirmišimo mlade crnogorske književne stvaraoce” do 18 godina, koju organizuju Internacionalna Kulturna Asocijacija ,,IKA" u saradnji sa Udruženjem književnika ,,Zenit", biće večeras od 19 održana u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
Na manifestaciji učestvuje petnaest mladih književnih stvaralaca koji će se predstaviti sa po dvije autorske pjesme.
    
 
2
Prvi solistički koncert violinistkinje Sofije Marković prekosjutra u KIC "Budo Tomović"
Sofijin prvjenac - Mocart, Bah i Betoven!
    Prvi solistički koncert violinistkinje Sofije Marković, maturantkinje Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić”, biće - u sklopu ciklusa KIC "Budo Tomović" “Mladi taenti" u srijedu održan u velikoj sali "srca kulture grada".
Umjetnica će nastupiti uz klavirsku saradnju Davora Novaka, a na repertoaru će biti djela: Volfganga Amadeusa Mocarta (Sonata u A duru br. 22, K. 305), Johana Sebastijana Baha (Partita u d-molu, br. 2 BWV 104) i Ludviga Van Betovena (Sonata u F-duru, br. 5 op. 24, “Proljećna”). 
 
2
Centar savremene umjetnosti Crne Gore pokreće četvorogodišnji projekat "Laboratorija kolekcije nesvrstanih zemalja"
Za doprinos istorizaciji - poziv trajno otvoren!
Centar savremene umjetnosti Crne Gore pokreće četvorogodišnji projekat "Laboratorija kolekcije nesvrstanih zemalja", čiji je cilj razvoj savremenih istraživačkih i arhivskih umjetničkih praksi i njihovu implementaciju u umjetničke i edukativne programe Centra, kao i povezivanje ove izuzetno vrijedne i bogate zbirke, koja svjedoči o važnom internacionalnom istorijskom kontekstu, sa međunarodnom akademskom i umjetničkom zajednicom, koja za nju iskazuje veliko interesovanje.
Koncipira ga i realizuje tim kustoskinja i konzervatorki i to: Marina Čelebić, Anita Ćulafić, Nada Baković i Natalija Vujošević. Namjera je da se kroz ovaj program u kontinuitetu razvijaju aktivnosti koje bi doprinijele istorizaciji i novim čitanjima, te obnavljanju međunarodnih komunikacija i razmjena koje je kolekcija njegovala.
Poziv je trajno otvoren. Kontakt za dodatne informacije mailto:laboratorija.nesvrstanih@csucg.me 
 
2
Stejtment umjetnika Mladena Blaževića, čija je izložba ,,Ubrzana umjetnost“ otvorena u "Dvorcu Petrovića" CSUCG
"Sedam brzina" - maksimalno ubrzanje umjetnosti!
          - Bilježim šest promjena sopstvenog stanja, identifikujući ih kao promjene brzine, ubrzanja koje nazivam „Šest brzina umjetnosti“. Sa ciljem postizanja ubrzanja umjetnika koji treba da izazove ubrzanje sopstvene i opšte umjetnosti. Uslov za to je fizičko ubrzanje umjetnika u specifičnim uslovima koji izazivaju aktiviranje adrenalina pod čijim uticajem je došlo do stvarnih promjena unutar mog bića koje verifikujem u naučnom umjetničko istraživačkom radu, sa šest aspekata; naučnog akceleracija vremena u umjetnosti; filozofskog i estetičkog – akceleracija umjetničkog duha, psihološkog – akceleracija svijesti o umjetnosti; sociološkog – socijalna akceleracija odnosa prema ili ka umjetnosti (građanska akceleracija); fizičkog – akceleracija umjetnika unutar umjetnosti; prostornog – akceleracija prostora umjetničkog djelovanja. Rezultat postizanja ovih šest promjena brzina, ubrzanja, jeste postizanje po mom umjetničkom stavu, maksimalnog
ubrzanja umjetnosti, koje nazivam „Sedma brzina“ - Stejtment umjetnika Mladena Blaževića, čija je izlložba ,,Ubrzana umjetnost“ do 15. aprila otvorena u "Dvorcu Petrovića" CSUCG  
 
2
Promocija knjiga Borisa Jovanovića Kastela prekosjutra u KIC “Budo Tomović”
O poeziji i esejima sa - pjesnikom Evrope!
Promocija knjiga “Ako dojedrim“ i „Konzul i juvelir Mediterana“ Borisa Jovanovića Kastela biće prekosjutra od 19 priređena u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
O poeziji i esejima sa pjesnikom će razgovarati Đina Bajčeta, izdavač i direktorica pljevaljske biblioteke, dok će stihove i odlomke iz eseja čitati Sofija Kirsanov. 
 
2
Poetski prvjenac književnika iz Mojkovca pred publiko KIC “Budo Tomović”
Promovišu Rosićev - "Drugi Svijet"!
Knjiga poezije Milisava Rosića "Drugi Svijet" biće večeras od 19 promovisana u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
Uz autora, o knjizi će govoriti recezent djela književnica Nataša Žurić i dr Mirko Jakovljević ispred izdavačke kuće Lider Mont Media. biće prikazan kratak film posvećen djelu, a u muzičkom segmentu nastupiće umjetnica Olivera Bjelić.  
 
1
,,Ubrzana umjetnost“ Mladena Blaževića u "Dvorcu Petrovića" Centra savremene umjjetnosti Crne Gore
Svjestan 21. vijeka - stvara inovativno!
       - Za njegovo istraživanje posebno su značajni i umjetnički pravci kao polazište u istraživanju - futurizam i kinetička umjetnost(…) Umjetnik je svjestan tehničkih mogućnosti koje mu pruža 21. vijek i upravo na tom tragu stvara djela koja su inovativna. Interesuje ga teorija kosmologije, Lagranževa i Hamiltonova mehanika, teoreme gravitacijske singularnosti, teorije relativiteta… Autor nam usmjerava pažnju na tehnologiju koja nam je na raspolaganju, kao i mogućnosti koje nam ona nudi i koje su neograničene - ukazuje Milena Mijović Durutović, kustoški na izložbe Mladena Blaževića ,,Ubrzana umjetnost“, koja je do 15. aprila otvorena u "Dvorcu Petrovića" Centra savremene umjjetnosti Crne Gore. 
 
1
Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i Kulturno - informativni centar “Budo Tomović"
Predstavljaju djelo - dr Iva Pilara!
Knjiga „Borba za vrijednost svoga „ja“ - pokus filozofije slavenskog individualizma“ autora dr Iva Pilara biće sjutra od 19 predstavljena u Multimedijalnoj sali Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
Na promociji će govoriti: (Dragan Popadić tbc), Neven Staničić, mr Željko Rutović i dr Vladimir Lončarević. Moderatorka će biti Ana Vuksanović.  
 
0
Ciklus "Kamerna muzika" u KIC "Budo Tomović"
Na programu - dva klavirska kvarteta!
       Klavirski kvartet u sastavu Vladana Perović, klavir, Marko Simović, violina, Petar Obradović, viola i Milan Ninković, violončelo prirediće - u okviru ciklusa "Kamerna muzika" - koncert sjutra od 20 u velioj sali KIC "Budo Tomović".
Na programu koncerta, posvećenog Heleni Rajs, osnivačici Mreže za kamernu muziku ACMP - koja obilježava 75 godina, dva su klavirska kvarteta, Gustava Malera i Johanesa Bramsa (op.25, br.1 u g-molu).  
 
0
Koncertni ciklus “Kompozitorke iz sjenke” u KIC “Budo Tomović”
Afirmišu ženska djela - 20. i 21. vijeka!
Koncertni ciklus “Kompozitorke iz sjenke” koji pruža uvid u stvaralački potencijal domaćih i svjetskih autorki biće večeras od 20 priređen u velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
U cilju afirmisanja ženskog muzičkog stvaralaštva djela solističke i kamerne muzike kompozitorki 20. i 21. vijeka izvodiće istaknuti crnogorski solisti i ansambali među kojima su pijanisti Bojan Martinović i Nataša Popović. violinisti Vujadin Krivokapić i Ana Rašović, violisti Misha Berkut i Ilijana Zvicer, violončelista Milan Ninković, kontrabasistkinja Ana Zvicer, klarinetista Petar Garić, flautistikinja Marija Đurđević Ilić  
 
2
Nova teatarska produkcija KIC ,,Budo Tomović''
“Ekselencije” u - KIC “Zeta”!
Nova teatarska produkcija Kulturno - informativnog centra ,,Budo Tomović'' predstava “Ekselencije” biće sjutra od 20 odigrana u sali KIC “Zeta” u Golubovcima.
Komad po tekstu i u režiji Obrada Nenezića izazvao je odlične reakcije publike nakon premijere i repriznog izvođenja krajem januara, a potom i u okviru manifestacije MAKADO, gdje je ova predstava zvanično otvorila ovogodišnju sedmu manifestaciju kamernih dramskih ostvarenja 
 
1
Prva samostalna izložba slika Ane Šofranac “Slike jedne Ane" od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Prvjenac otkriva - sve preokupacije!
    Na ovoj izložbi zastupljeni su svi segmenti njenih tematskih preokupacija pejzaži, mrtve prirode cvijeće, figuracije. Koristeći raznovrsne tehnike podjednako uspješno eksperimentiše uljem, akrilikom, temperom, pastelom. Na Aninim slikama boja je osnovni plastični element, a saobrazno njenim unutrašnjim izražajnim potrebama, varira i njen intenzitet i kvalitet - ukazuje kustos Snežana Ivović o postavci prve samostalne izložbe slika Ane Šofranac “Slike jedne Ane", koju će otvoriti sjutra od 19 u izložbenom holu Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.  
 
1
,,Ponovo radi bioskop'' u KIC "Budo Tomović"
Večeras "Poslije zime" - kandidat za Oscara!
Ovogodišnji crnogorski kandidat za 94. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i nauke u kategoriji najbolji međunarodni film u 2021. ,,Poslije zime'' reditelja Ivana Bakrača biće - u sklopu projekta ,,Ponovo radi bioskop''- večeras od 20 prikayan u veikoj sali KIC "Budo Tomović".
Glavne uloge tumače Momčilo Otašević, Ana Vučković, Petar Burić, Maja Šuša i Ivona Kustudić.
    
 
1
U Crnogorskom narodnom pozorištu
Počele probe - "Djece snova"!
Probe za predstavu „Djeca sunca“, Maksima Gorkog u režiji Jovane Tomić koja će premijerno biti izvedena krajem marta na Velikoj sceni CNP počele su danas.
U predstavi igraju: Milivoje Mišo Obradović, Sanja Vujisić, Vanja Jovićević, Slavko Kalezić. Stefan Vuković, Lara Dragović, Olivera Vuković, Lazar Dragojević, Jovan Dabović i Mirjana Spajić. 
 
1
Film Dušana Kasalice sjutra u KIC "Budo Tomović"
Premijera - "Elegija lovora"!
          Crnogorska premijera igranog filma Dušana Kasalice "Elegija lovora" / "The Elegy of Laurel" biće sjutra od 20 organizovana u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
U "Elegiji lovora", koji je svjetsku premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu, uglađeni univerzitetski profesor Filip, u interpretaciji Frana Lasića, odlazi sa suprugom (glumi je Savina Geršak) na odmor. Nakon nekoliko dana provedenih u ugodnom, monotonom ambijentu hotelske banje, njihov naizgled idealan brak se završava. Čini se da Filipov život propada, ali okovan samopouzdanjem, on svaku novu situaciju u životu prihvata sa neobičnom lakoćom 
 
1
Sedam godina Foruma mladih pisaca KIC "Budo Tomović"
Rođendan slave - čitanjem stihova i priča!
Sedam godina od osnivanja Forum mladih pisaca KIC "Budo Tomović" obilježiće večeras od 18 u sali DODEST "srca kulture grada".
Sedmi rođendan mladi pisci - Barbara Delać, Luka Boljević, Jana Radičević, Nikola Ćorac, Nataša Gudelj, Milena Radević, Marko Stanojkovski, Milica Bošnjak, Anđela Bulajić, Nejra Belegu i Stefanija Brči - proslaviće čitajući poeziju i kratke priče. 
 
1
Od danas na biletarnici KIC "Budo Tomović"
Ulznice za koncerte - Boža Vreća!
       Prodaja ulaznica za koncerte koje će popularni umjetnik, interpretator i autor sevdalinki Božo Vrećo prirediti 3. i 4. marta na velikoj sceni KIC "Budo Tomović" počela je danas na biletarnici KIC.
Zbog svoje autentičnosti i emocije koju nesebično širi i dijeli, Božo Vrećo je tradicionalno rado viđen gost u Podgorici i u KIC. I ovog puta podgorička publika uživaće u raskošnom glasu i neobičnom, originalnom scenskom nastupu umjetnika koji izvodi, stvara i doslovno živi umjetnost koju je odabrao. Tradicionalne sevdalinke i autorske kompozicije Božo Vrećo izvodiće uz podršku benda.  
 
1
Revijalnim izvođenjem kabarea ,,Međuigre 0 - 24” završena 7. Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO
Dupla "Sat kula" - Zijahu Sokoloviću!
Revijalnim izvođenjem kabarea ,,Međuigre 0 - 24” dvostrukog pobjednika Zijaha Sokolovića, dvostrukog osvajača novoustanovljene nagrade "Sat kula" - za najboljeg glumca u autorskom projektu ,,Lijevo desno glumac” koja je, ujedno, izabrana za najbolju predstavu na smotri - u KIC "Budo Tomović" završena je 7. Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO.
Žaklini Oštir dodijeljena je nagrada za najbolju glumicu MAKADA, za rolu Sofije u predstavi ,,Ekselencije”. Hrvatski glumac Vilim Matula dobio je nagradu za glumačku bravuru, za ulogu u monodrami zagrebačkog Teatra Exit, “Munchausen”. 
 
1
Autorsko veče Stanke Rađenović Stanojević sjutra u KIC "Budo Tomović"
Stihovi kazuju - potrebu za drugim!
- Ovi stihovi imaju i emotivnu i intelektualnu potrebu za drugim, jer se samo tako ispunjava sami smisao govora i nazire mogućnost da se pustošne okolnosti egzistencije nadomeste oblikovanjem instinske dijaloške situacije, obnovom autentičnosti stvari i događaja, prodornim razumevanjem postojećih okolnosti, vrlo konkretizovnih u ovim stihovima, kao i osmišljavanjem načina njihovog prevazilaženja. Iz takve poetičke situacije prirodan je iskorak prema kritičkom razmatranju govora i mišljenja, ljubavi i smisla, sveta kao otuđene volje i ispražnjene, dehumanizovane predstave - zapisao je kritičar Gojko Božović o ppoeziji Stanke Rađenović Stanojević, koja priređuje autorko veče sjutra od 19 u Multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Učesnici su: pjesnik i pravnik Đorđije Malović, pjesnik Miljan Nikolić, teoretičarka književnosti Natalija Đaletić i autorka. U muzičkom dijelu nastupa gitarista Ivan Bojović.  
 
0
Sedma smotra kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO od sjutra do 12. u KIC "Budo Tomović"
Za nagrade - pet predstava!
             Sedmu manifestaciju kamernih dramskih ostvarenja, MAKADO prvi put umjesto revijalnog imaće međunarodni karakter prestižne takmičarske smotre kamernih ostvarenja iz regiona, otvoriće duhovita drama ,,Ekselencije” sjutra od 20 u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Na festivalu će učestvovati pet predstava u takmičarskom dijelu, dok će jedna gostujuća predstava biti prikazana u čast nagrađenih, posljednje večeri festivala. Novina je i da će u pratećem dijelu festivala biti održane dvije tribine.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|