Brze Cinjenice - Kultura

0
U sklopu 6. festivala crnogorske narodne pjesme “Stare note - novi zvuci”
Solistički koncert - Žutog Serhatlića!
       Solistički koncert Šukrije Žutog Serhatlića, istaknutog interpretatora crnogorske izvorne muzike, Šukrija Žuti Serhatlić "I nekad i sad" biće - u sklopu šestog festivala crnogorske narodne pjesme “Stare note - novi zvuci” - u srijedu od 20 u velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
Sinonim starogradske muzike Šukrija Žuti Serhatlić nastupiće uz pratnju velikog narodnog orkestra pod upravom Aleksandra Saše Magovčevića, a u čijem sastavu su: Miladin Mišo Marković (klarinet), Ivan Stanojević (violina), Boban Janković (violina), Damir Merdženić (violina), Pavle Janković (violina), Rade Magovčević (ritam gitara), Kenan Kurtanović (solo gitara), Nikola Nedeljković (bas gitara), Dragan janković (klavijature) i Boban Popović (bubanj). Gosti koncerta su Đina Mićović, Anđela Ulićević, Mirjana Bubanja i Amila Rastoder. 
 
0
Deveta knjiga Ruždije Adžoviæa o pjesniku, akademiku i proslavljenom filmskom scenaristi u JU Narodna biblioteka “Radosav Ljumoviæ”
Izmeðu korica - razgovori sa Sidranom!
          Deveta knjiga Ruždije Adžoviæa o pjesniku, akademiku i proslavljenom filmskom scenaristi Abdulahu Sidranu, rezultat je Adžoviæevih razgovora sa Sidranom koji su trajali duže od godine, biæe sjutra od 19 promovisana u sali "Marko Miljanov" biblioteke "Radosav Ljumoviæ".
   Prema rijeèima autora, u njoj èitaoci mogu naæi mnoge eksluzivne dionice iz života, stvaralaštva i promišljanja velikog pjesnika i filmskog scenariste Abdulaha Sidrana. 
 
0
Nova galerija vizuelnih umetnosti proširuje svoje delovanje i na teritoriju Crne Gore
Prvjenac - "Nestabilno meso"!
    Izložba "Nestabilno meso", umetnice Marine Marković čiji radovi problematizuju ženske pozicije unutar kompleksnih odnosa i aranžmana ličnog i političkog - u novom prostoru u Kralja Nikole 10 prvjenac je Nove galerija vizuelnih umetnosti, koja proširuje svoje delovanje i na teritoriju Crne Gore.
Postavka je podeljena u tri nivoa i angažuje tri različita prostora u Bojaturs hotelu: novi galerijski deo na -1 nivou, Kulturni centar 201 (Engaging space) kao i sobu 302 koju će umetnica transformisati u ambijentalnu instalaciju i prvu u nizu umetničkih soba unutar projekta adaptacije Bojatursa u art hotel i prostor kulturne razmene.  
 
0
Godišnjom dodjelom nagrada, priznanja i zahvalnica, kao i premijerom “Posjeta”, CNP obilježilo 70 godina rada
Jubilarne, Velike nagrade - Varji Đukić i Mirku Vlahoviću!
- Izuzetni rezultati ne bi bili mogući upravo bez ljudi koji ga čine, zato je ovaj dan povod za sumiranje postignutog u prethodnoj godini kao i podsjećanje na umjetnike i saradnike koji su ovu instituciju obogatili i unaprijedili svojim zalaganjem, strašću i talentom. U godini koja je za nama, brojimo sedam premijera, preko 140 realizovanih programa koje je vidjelo više od 33.000 gledalaca. Bili smo prisutni na scenama u Crnoj Gori i regionu, učestvovali na brojnim domaćim i regionalnim pozorišnim festivalima. Započeti su procesi na novim produkcijama kao i obnavljanje predstava koje nije bilo moguće izvesti pred publikom zbog pandemije korona virusa - ukazala je umjetnička direktorka CNP Vesna Vujošević Labović i na proslavi jubileja nacionalnog teatra istakla da je "pozorište ostalo čvrsto usađeno u središte crnogorske kulturne scene".
Savjet CNP, na prijedlog direktora Ilije Subotića i umjetničke direktorice jednoglasno je odlučio da u 2023. Veliku nagradu koja se dodjeljuje za najznačajniji umjetnički rezultat u godini, ostvaren na sceni CNP ili u organizaciji CNP, za visok umjetnički renome i podizanje ugleda nacionalnog teatra dodijeli ravnopravno – prvacima CNP Varji Đukić i Mirku Vlahoviću za uloge ostvarene u predstavi „Posjeta“, u režiji i adaptaciji Aleksandra Morfova.  
 
3
Protest grupe umjetničkih stvaralaca, radnika iz kulture i građana Kutura nije plijen"
Kulturu da ne vode - partijski kadrovi!
      - Tražimo sa se pristupi izmjenama postojeće legislative koja uređuje sektor kulture sa najboljim evropskim iskustvima, uz temeljnu analizu stanja i naših potreba, uvođenjem prakse izbora rukovoditeljki, odnosno rukovodilaca nacionalnih kulturnih institucija i svih upravnih struktura putem javnih i transparentnih konkursa. Druga stvar, da se omogući organizovanje široke platforme dijaloga unutar kulturne zajednice - poručio je reditelj Nikola Vukčević na p rotestu grupa umjetničkih stvaralaca, radnika iz kulture i građana Kutura nije plijen" ispred galerije "Centar" i ispred zgrade Vlade Crne Gore.
Njihov protest inspirisan, kako je i naslovljen, izborom nove ministarke kulture i medija Tamare Vujović iz Demokratske Crne Gore, koja je po struci doktorka fizijatrije. 
 
3
Nova knjiga poezije Slobodana Ivanovića prekosjutra u KIC "Budo Tomović"
Promovišu zbirku - "Pet na pet"!
    Slobodanova nova zbirka poezije suptilno nastavlja svet razvijen i tvoren u „Osobinama“, zaoštravajući odnos prema jeziku multiplikacijom „junaka” koji su u sukobu, ali i međusobnom sadejstvu. Poetski dijalog i obraćanje, lišeno sramežljivosti ili zazora čine ovu zbirku ne raspričanom, već uverljivom i duboko uronjenom u stvarnost - zapisala je spisateljica Ana Marija Grbić o novoj knjizi poezije Slobodana Ivanovića “Pet sa pet“, koja će - u sklopu književnog programa - - biti predstavljena prekosjutra od 19 u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O knjizi će, sa autorom, govoriti Goran Radojičić.
 
 
2
Samostalna izložba slika Zdenke Vukèeviæ u KIC ,,Budo Tomoviæ“
U postavci - magièni horizonti!
Samostalna izložba slika Zdenke Vukèeviæ ,,Magièni horizonti“ biæe od petka u 19 otvorena do 2. novembra biti otvorena u izložbenom holu KIC ,,Budo Tomoviæ“.
Postavkuu æe predstaviti teoretièarka moderne i savremene umjetnosti mr Vanja Vukèeviæ.
 
 
2
Koncertom u Nikšiæu, Branka Šæepanoviæ, ikona crnogorske izvorne narodne muzike, proslaviæe impozantan jubilej - 55 godina rada
Muzika joj ostala - velika ljubav!
- Muzika je bila i ostala moja velika ljubav,od poèetka karijere pa do danas…rijeèi su Branke Šæepanoviæ, Ikona crnogorske izvorne narodne muzike, koja æe - u organizaciji Crnogorske kulturne mreže - uz gostovanje brojnih kolega Šukrije Žutog Serhatliæa, Tanje Šeter... - sjutrašnjim koncertom u gradu pod Trebjesom proslaviti impozantan jubilej - 55 godina rada!
   Snimila je veliki broj albuma,trudeæi se da pravi narodni melos saèuva od zaborava i na pravi naèin približi generacijama koje dolaze. 
 
1
Festival iranskog filma od večeras u KIC "Budo Tomović"
Na otvaranju promocija - savremene iranske poezije!
    Predstavljenjem zbirke savremene iranske poezije “Blistavi zvuci jutra: Antologija savremene persijske poezije posle islamske revolucijej većeras u KIC "Budo Tomović" biće svečano otvoren Festival iranskog filma, koji "srce kulture grada" organizuje u saradnji sa Kulturnim centrom pri Ambasadi I.R. Irana u Beogradu.
Do 13. biće prikazana četiri nagrađivana ostvarenja iranske kinematografije među kojima su: “Kocka šećera”, “Pomahnitali top”, “Slatki ukus mašte” i “Mobarak”. Sve projekcije zakazane su za 19 u sali DODEST, a ulaz je besplatan.  
 
0
Predstava "Hoæu sestro, dolæe vitu" veèeras u KIC "Budo Tomoviæ"
Komad o buntu - težnji ka slobodi!
- Borba za ljudska prava i dostojanstven život u sistemu koji nije ni malo pravedan, u društvu koje nije blagonaklono prema onima koji se “nisu snašli u životu” i koji, za mnoge socijalne probleme nema adekvatno rešenje - "Hoæu sestro, dolæe vitu", komad autork teksta Sandre Vujoviæ koji æe veèeras od 20 biti izveden u velikoj sali KIC "Budo Tomoviæ" prièa je o buntu, pobuni, revoluciji i težnji ka slobodi, kao kategorijama koje je važno da osvijesti svaki pojedinac.
U režiji Slaðane Todoroviæ, u predstavi igraju Jovana korbar, Željko Vojinoviæ, Anastasija Tošiæ, Iva Stojièiæ, Tamara Milenkoviæ i Goran Rac.  
 
0
Distributersko preduzeće "Art Vista" demantovalo informaciju o (ne)prikazivanju filma "Heroji Halijarda" Radoša Bajića u Podgorici
Projekcija nije otkazana!
    - "Film ‘Heroji Halijarda’ dolazi u bioskope u Srbiji i Crnoj Gori kao što je i planirano, i svaka informacija o otkazivanju prikazivanja ovog filma je netačna - distributerko preduzeće "Art Vista" demantovalo informaciju o (ne)prikazivanju filma "Heroji Halijarda" Radoša Bajića u Podgorici.
Nedavno, ostvarenje u kojem se glorifikuje uloga kolaboranata iz četničkog pokreta u Drugom svjetskom ratu bilo je najavljeno, ali Bajićev film nije prikazan. 
 
2
Premijerni nastup jednog od najznačajnijih francuskih pijanista u KIC "Budo Tomović"
Solistički koncert - Aima Pagina!
       Pijanista Aimo Pagin, jedan od najznačajnijih francuskih pijanista svoje generacije, prirediće solistički koncert večeras od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Na premijernom nastupu u KIC, umjetnik će izvesti djela Frederika Šopena (Tri valcera - Balada br.4), Žorža Eneskua (Pavana iz Svite br. 2 op.10) i Sergeja Rahmanjinova (Muzički momenti br. 1-2-3-4 op. 16).
Pokrovitelj koncerta je Ambasada Rumunije u Crnoj Gori. 
 
2
Spektakularno, Crnogorski simfonijski orkestar veèeras otvara 17. sezonu
Na otvaranju - Ivo Pogoreliæ!
             Sedamnaestu sezonu Crnogorski simfonijski orkestar otvoriæe spektakularno - nastupom sa jednim od najveæih pijanista današnjice, legendarnim Ivom Pogoreliæem, pod dirigentskom upravom harizmatiènog šefa dirigenta Marka Koroviæa, u Muzièkom centru Crne Goru.
Na programu koncerta "Unconditional love" su Ludvig van Betoven: Fidelio, uvertira, Sergej Rahmanjinov: Koncert za klavir i orkestar br.2 u c-molu, op.18, Džon Vilijams: Across the stars, Muzika iz filma Ratovi zvijezda i Petar Iliæ Èajkoviski: Romeo i Julija, fantazija - uvertira.  
 
2
U "Podgoričkim pričama" KIC "Budo Tomović"
Večeras gostuje - Nikica Raičević!
    Kao i svaki grad, tako i Podgorica, ima svoje tihe stvaraoce koji svoja djela ne prezentuju u popularnim medijima, ali su ostavili dubok trag u istoriji umjetnosti. Nikica Raičević je jedan od zapaženih slikara, inovatora i društvenih radnika, koji ima šta da predstavi u "Podgoričkim pričama", koji upravo traže za goste takve ljude, večeras od 20 u Multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Pored toga, što je Nikica akademski slikar, bivši urednik u KIC "Budo Tomović" ostaće upamćen i po tome što je autor prvog crnogorskog amaterskog crtanog filma. 
 
2
Deveti Internacionalni sajam knjiga od večeras do 30. otvoren u "Bemax arenI"
Otvaranju prethodile - tri promocije!
Posjetioci 9. Internacionalnog sajma, koji je od večeras do 30. otvoren u "Bemax arenI", moći će da obiđu štandove 62 domaća i regionalna izdavača.
Poslije svečanog otvaranja pisac Vasko Raičević, razgovarao je s poznatim srpskim književnikom Draganom Velikićem.
Prethodno danas promovisan je časopis "Bosniaca, NUB BiH", bibliografija akademika Mladena Lompara, koju je priredila Ljiljana Ðorđević, kao i foto-monografija "Crna Gora u objektivu ateljea Marubi", čiji je izdavač Istorijski institut UCG.  
 
2
Festival “Dani nauke i inovacija 2023”
Slave nauku - u 13 gradova!
"Putovanje kroz znanje" slogan je jedanaestog izdanja Festivala “Dani nauke i inovacija 2023” koji od danas do 30. slavi nauku i inovacije u čak 13 gradova širom Crne Gore.
- Intezivno smo radili na pripremi festivalskih sadržaja, pa su tokom ljeta bili aktuelni festivalski konkursi preko kojih je crnogorska naučno-inovaciona zajednica direktno učestvovala u kreiranju ovogodišnjeg Festivala. Od čak 67 pristiglih prijava, pozitivno je ocijenjeno 37 – 24 iz oblasti nauke i 13 koje se odnose na inovativne programe - istiću u Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja.  
 
2
Turistička organizacija Podgorice ispred knjižare “Karver” organizuje nesvakidašnji događaj
“Kafa za merak” - uz pjesmu Žutog!
Tradicija ukusa “Kafa za merak”, uz pjesmu Šukrije Žutog Serhatlića sjutra od 18 ispred knjižare “Karver” događaj je koji organizuje Turistička organizacija Podgorice.
- Sugrađani i posjetioci Podgorice biće u prilici da uživaju u predivnom ambijentu, mirisu i ukusu kuvane kafe sa ratlukom i drugim omiljenim orijentalnim poslasticama, a ugođaj će biti upotpunjen zvucima starogradskog melosa u izvođenju Šukrije Žutog Serhatlića - najavljuje TOP. 
 
2
Bjelopoljsko pozorište gostuje u KIC "Budo Tomović"
Premijerno u Podgorici - igraju "Kokošku"!
    Nova predstava bjelopoljskog pozorišta “Kokoška”, koju je prema tekstu Nikolaja Koljade režirao Moamer Kasumović, biće premijerno izvedena u Podgorici večeras od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
U predstavi igraju: Slađana Merdović, Sanja Ćirović, Deniza Halilović, Predrag Vukojević, Vlado Tomović i Jusuf Bajramspahić.
Ulaz je besplatan.
 
 
2
Za kraj "Podgoričkog ljeta 2023"
"Makadam" slavi - 45. rođendan!
                Velikim koncertom poznatog crnogorskog benda "Makadam", kojim će obilježiti 45 godina postojanja, večeras od 20 na Trgu nezavisnosti biće završeno i "Podgoričko ljeto 2023".
- "Makadam" je kao krunu četrdesetpetogodišnjeg stvaralaštva odlučio da pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica, svojim sugrađanima pokloni koncert dostojan svog jubileja, dijeleći scenu sa dugogodišnjim prijateljima i kolegama koji su se našli na njihovom putu do uspjeha - najavljuu Sekretarijatu za kulturu i sport Glqvnog grqdq.
Proslavi jubileja kultnog crnogorskog sastava pridružiće se Sergej Ćetković, Nenad Kneževic Knez, Vladimir Maraš, Šule Jovović, Marko Vlahović, Nina Žižić, Marko Vukčević...
 
 
1
Izložba radova “Iskre æeramida“ Gorana Vujoševiæa otvorena u holu KIC "Budo Tomoviæ"
Umjetnièki oživljava - odbaèeni materijal!
- Rijeè je o izložbi kroz koju autor želi umjetnièki da oživi stari, odbaèeni graðevinski materijal koji je namijenjen razlièitim prostorima. Tematski okvir izložbe èine znalaèki naslikani prepoznatljivi crnogorski motivi, ali i radovi koje karakteriše slobodno korišæenje linija, boja i apstrakcija - izložba “Iskre æeramida“ Gorana Vujoševiæa otvorena u holu KIC "Budo Tomoviæ".
Postavku èini oko dvadesetak uljanim bojama oslikanih crijepova, æeramida. Izložbu je otvorila kompozitorka Slobodanka Bobana Daboviæ Ðuriæ i moæi æe da se pogleda do 25. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|