1
"Novinarstvo i film" od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Reviju otvara - “Godina opasnog življenja”!

       Istorijska dramu poznatog australijskog filmskog reditelja Pitera Vira “Godina opasnog življenja” (1982) koja je nastala po istoimenom romanu Kristofera Koha, otvoriće sjutra reviju "Novinarstvo i film" u KIC "Budo Tomović".
Dio revije biće i film Bilija Vajdlera “Kec u rukavu” (1951) o novinaru čija je karijera krenula nizbrdo. On je cinični i amoralni reporter koji manipuliše akcijom spasavanja tragača za blagom koji je zatrpan u rudniku, nastojeći da od sebe napravi zvijezdu. Glavne uloge u filmu koji opisuje vezu između medija, vijesti koju prenose i načina na koji je ona predstavljena tumače Kirk Daglas i Džan Sterling.

Na festivalu u Veneciji film je osvojio Međunarodnu nagradu, scenario je nominovan za Oskara, a reditelj Bili Vajdler nominovan je za Zlatnog lava. Film je bio daleko ispred svog vremena u prikazu medijskog cirkusa, pohlepnih profesionalaca i neumornog apetita javnosti za tragedijom uživo.
Završnicu revije obilježiće američki politički triler iz 1976. godine “Svi predsjednikovi ljudi“ koji je režirao Alan J. Pakula. Riječ je o ekranizaciji istoimene knjige koju su napisali Bob Vudvord i Karl Bernštajn i u kojoj glavne uloge igraju Robert Redford i Dastin Hofman. U središtu ove napete priče o poznatoj aferi Votergejt koja je sedamdesetih godina uzdrmala Ameriku, jesu dvojica novinara Washington Posta, koji su slučajno otkrili i raskrinkali jednu od najčuvanijih tajni američke Vlade i Bijele kuće. Kontroverzni triler o skandalu koji je doveo do ostavke predsjednika Ričarda Niksona osvojio je četiri Oskara.




Posjeta : 155