0
Crnogorska muzička scena izgubila je velikog muzičkog stvaraoca
Preminuo dirigent Radovan Papović!

Poznati dirigent Radovan Papović umro je u 72. godini.

Papović je rođen 1950. u Herceg-Novom, gdje je završio školu za osnovno muzičko obrazovanje. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Predraga Miloševića, a postdiplomske studije, u klasi prof. Julija Marića, završio je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Po dolasku u Titograd radi kao dirigent Simfonijskog orkestra RTV Titograd, i hora KUD Stanko Dragojević. Nakon osnivanja Muzičke akademije 1980. godine izabran je za asistenta, a iste godine formirao je Ženski kamerni hor koji je važio za jedan od najboljih ansambala u svom žanru u nekadašnjoj Jugoslaviji. Godine 1988. izabran je za docenta, a 1996. za vanrednog profesora, dirigujući i dalje Orkestrom RTV Crne Gore.
Svoj prvi javni nastup Radovan Papović imao je 1979. sa Simfonijskim orkestrom RTV Titograd u okviru festivala jugoslovenskih muzičkih umjetnika Dani muzike u Budvi. Sa tim orkestrom ostvario je ogroman broj koncerata učestvujući na festivalima u Budvi, Herceg-Novom i Baru, kao i u Češkoj, Italiji, Austriji, Alžiru i SSSR-u. U želji da pruži šansu mladim umjetnicima, Papović je sa Orkestrom RTV Titograd, kasnije Orkestrom RTV Crne Gore priredio i veliki broj koncerata na kojima su solisti bili učenici muzičkih škola ili studenti Muzičke akademije. Sa Horom Muzičke akademije i Orkestrom RTV premijerno je izveo brojna vokalno-instrumentalna djela.
Poslije 1990. godine, Simfonijski orkestar je znatno prorijeđen, pa je Radovan Papović nastavio intenzivnu koncertnu djelatnost sa preostalim dijelom tog ansambla - Kamernim orkestrom RTV Crne Gore, gostujući na festivalima u Crnoj Gori, u Beogradu i u Novom Sadu. Godine 1999. sa studentima Gudačkog odsjeka Muzičke akademije formira Akademski kamerni orkestar, a već sljedeće godine realizuje projekat spajanja dva ansambla – Kamernog orkestra RTV Crne Gore i Akademskog kamernog orkestra. Nekoliko uspješnih koncerata dalo je povoda da se zajednički ansambl proširi učešćem studenata Duvačkog odsjeka, tako da je prvobitni projekat prerastao u formiranje Crnogorskog simfonijskog orkestra, koji se prvi put predstavio na svečanom otvaranju festivala Barski ljetopis 2000. godine programom Muzika na Crnogorskom dvoru. Neophodnost postojanja takvog ansambla u našoj sredini potvrđena je već sljedeće godine koncertom Tri generacije, kao i koncertima koji su uslijedili tokom 2001. i 2002. godine.
Radovan Papović se već na početku dirigentske karijere uključio i u oblast zabavne muzike, uspješno dirigujući na festivalima u Opatiji, Zagrebu, Ljubljani, Beogradu, Novom Sadu, Prištini, u Budvi (Pjesma Mediterana) i Herceg-Novom (Sunčane skale). Godine 1983. dirigovao je u Minhenu na festivalu Pjesma Evrovizije.   
Osim članstva u brojnim udruženjima, Radovan Papović je bio član žirija na mnogim muzičkim takmičenjima u Crnoj Gori i van nje. Napisao je veliki broj aranžmana i orkestracija iz oblasti dječije, zabavne i umjetničke muzike.
Sa orkestrom RTCG, Akademskim kamernim orkestrom i Horom Muzičke akademije, Radovan Papović je snimio više od trideset programa umjetničke muzike za potrebe RTCG.
Crnogorska muzička scena izgubila je velikog muzičkog stvaraoca, entuzijastu, pregaoca inventivnog i kreativnog duha.




Posjeta : 283