Brze Cinjenice - Kultura

0
Prvim nastupom u Crnoj Gori, beogradski vokalni kvartet "Ming"otvoro 15. izdanje "Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori"
Moto festivala - balkanske džez veze!
      - Balkanske džez veze moto je ovogodšnjeg, 15. izdanja festivala "Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori", manifestacje koju je 1. premjernm nastupom otvoro vokalni kvartet "Ming" iz Beograda.
- Vođeni iskustvom koje smo stekli prošle godine radeći na projektu Balkan Youth Jazz Orchestra, želimo da istaknemo pojedine kompozitore i njihove ansamble i promovišemo njihova dosadašnja muzička dostignuća. U okviru koncertnog programa gostovaće premijerno u Crnoj Gori Vokalni kvartet Ming iz Beograda, pod vođstvom pijanistkinje i kompozitorke Nevene Pejčić, Gordan Spasovski Trio iz Skoplja koji će predstaviti svoj uspješni debitantski album “Light Pillar”, Mimika Orchestra iz Zagreba pod vođstvom kompozitora i multiinstrumentaliste Maka Murtića - naglašavaju organzatori. 
 
0
MASTERCLASS u "Perjaničkom domu" Centra savremene umjetnosti Crne Gore, uživo i na YouTube kanalu Centra
Filip Roca o - osnovama 3D mappinga!
Sve o osnovama 3D mappinga, softwerima i zvuku govoriće umjetnik digitalnih medija Filip Roca i kompozitor/muzički producent Relja Ćupić - tehničku podršku pruža EURO UNIT - sjutra od 12 govoriće na MASTERCLASS u "Perjaničkom domu" Centra savremene umjetnosti Crne Gore, a biće uživo i na YouTube kanalu Centra.
Zvuk koji prati ovu AV instalaciju je komponovao Relja Ćupić.
Od 19 u "Perjaničkom domu" biće održan prvi 3D mapping galerijskog prostora u Crnoj Gori Filipa Roce.
Program je organizovan u saradnji Centra savremene umjetnosti i Filmskog centra Crne Gore
    
 
0
Veče njemačke spisateljice Monike Rink održano u KIC „Budo Tomović”
Poezijom se protivi - jednoznačnom viđenju svijeta!
       - Ova poezija protivi se jednoznačnom viđenju svijeta, ukida tradicionalnu metaforiku i tradicionalno simboličko mišljenje - ocijenila Jelena Knežević, stvaralaštvo Monike Rink u mnogome odgovara glavnim karakteristikama savremene njemačke poezije, po tome što ujedinjuje intertekstualnost, intermedijalnost i višeznačnost.
Poznata njemačka spisateljica Monika Rink predstavila se sinoć podgoričkoj publici pred punom Multimedijalnom salom KIC-a „Budo Tomović”. O njenom stvaralaštvu govorile su teoretičarka književnosti Jelena Knežević, koja je moderirala veče i pjesnikinja Barbara Delać, koja je sa Monikom Rink sarađivala na Akademiji umjetnosti u Berlinu. Razgovor je vođen uz konsekutivno prevođenje Ljubomira Ivanovića. 
 
0
“Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2022”
Tradiciju otvara - premijera MINGA!
Premijerno gostovanje vokalno - insrumentalnog sastava MING iz Beograda, koncertom sjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" otvoriće tradicionalnu manifestaciju “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2022”.
MING je mladi i perspektivni džez sastav iz Beograda obojen zvucima bi-bapa, sastavljen od sedam prijatelja i kolega, među kojima su četiri vokala: Milica Dobrić, Ivana Dimitrijević, Nataša Pejčić i Gorica Šutić, kontrabasista David Gegić i bubnjar Aleksa Milijanović, koje predvodi pijanistkinja, aranžerka i kompozitorka Nevena Pejčić, ujedno osnivačica i vođa benda. Njena kompozicija “Wald” bila je uvrštena u repertoar projekta Balkan Youth Jazz Orchestra, koji je premijerno izveden u Podgorici 29.aprila 2021. u podgoričkom "srcu kulture grada". 
 
3
Književno veče Desanke Jauković održano sinoć u KIC "Budo Tomović"
Duboko lirski izraz izazvao - aritmiju "srca kulture grada"!
    - Smatram da je taj bijeg cikličan. Da je poezija bijeg od svijeta, samo privremen, kako biste se okrijepili i jači i drugačiji ponovo vratili svijetu kome ipak primarno pripadamo. U tom smislu je poezija možda poput neke vrste životnog goriva koje vas pokreće i omogućava da nastavite. Svako umjetničko stvaralaštvo vjerovatno jeste jedan vid bijega od spoljašnjeg u neki unutrašnji svijet, da taj put ne vidim kao jednosmjeran - govoreći o pisanju poezije na stranom jeziku, što djeluje kao svojevrsni eskapizam ili unutrašnji egzil, ukazal/a je pjesnikinja i profesorica italijanskog jezika i književnosti Desanka Jauković, sa kojom je u sinoć u KIC “Budo Tomović” razgovarala Valentina Knežević.
Ona je ocijenila da Desankinu poeziju odlikuje duboko lirski izraz, introspekcija i refleksivnost, kao i otvaranje najsuštinski jih pitanja čovjekovog postojanja i njegovog položaja u svijetu - izazvala je pozitivnu aritmiju posjetilaca u Multimedijalnoj sali "srca kuulture grada". 
 
3
Koncert Gradskog hora Kulturnog centra “Nikola Đurković” Kotor u KIC “Budo Tomović”
Premijerno nastupaju - u "srcu kulture grada"!
Gradski hor Kulturnog centra “Nikola Đurković” premijerno sjutra od 20 nastupiće na velikoj sceni KIC “Budo Tomović”.
Na repertoaru ansambla nalaze se popularne kompozicije domaćih i stranih autora, izvorne melodije iz Boke, kao i višeglasne kompozicije klasične muzike. Horom rukovode profesorke Dušica Ćetković i Ljiljana Dončić.  
 
2
Dugometražni dokumentarni film Momira Matovića večeras u KIC "Budo Tomović"
Premijera fillma - “Blažo”!
Dugometražni dokumentarni film “Blažo” autora Momira Matovića koji je posvećen istaknutom revolucionaru i narodnom heroju Blažu Jovanoviću biće premijerno prikazan večeras od 20 u u velikoj sali Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
Film je nastao u produkciji Mat film Montenegro i uz podršku Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.  
 
2
Knjiga umjetnika Mladena Blaževića pred posjetiocima izložbe "Ubrzana umjetnost"
Između korica - “Ljubavno informativne poezija...!
Knjiga “Ljubavno informativna poezija i basne nepoznatih pisaca” umjetnika Mladena Blaževića, biće - u skopu izložbe "Ubrzana umjetnost" - večeras od 19 promovisana u
   Promocija “Ljubavno informativne poezija i basne napoznatih pisaca” organizovana je u saradnji Fondacije “Ćano Koprivica” i Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Na promociji će govoriti prof. dr Mirko Jakovljević, pisac i novinar Brano Mandić i kustoskinja izložbe Milena Mijović Durutović.  
 
2
Internacionalna Kulturna Asocijacija ,,IKA" u saradnji sa Udruženjem književnika ,,Zenit" afirmiše mlade crnogorske književne stvaraoce
Po dvije pjesme - predstaviće 15 poeta!
- “Afirmišimo mlade crnogorske književne stvaraoce” do 18 godina, koju organizuju Internacionalna Kulturna Asocijacija ,,IKA" u saradnji sa Udruženjem književnika ,,Zenit", biće večeras od 19 održana u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
Na manifestaciji učestvuje petnaest mladih književnih stvaralaca koji će se predstaviti sa po dvije autorske pjesme.
    
 
2
Prvi solistički koncert violinistkinje Sofije Marković prekosjutra u KIC "Budo Tomović"
Sofijin prvjenac - Mocart, Bah i Betoven!
    Prvi solistički koncert violinistkinje Sofije Marković, maturantkinje Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić”, biće - u sklopu ciklusa KIC "Budo Tomović" “Mladi taenti" u srijedu održan u velikoj sali "srca kulture grada".
Umjetnica će nastupiti uz klavirsku saradnju Davora Novaka, a na repertoaru će biti djela: Volfganga Amadeusa Mocarta (Sonata u A duru br. 22, K. 305), Johana Sebastijana Baha (Partita u d-molu, br. 2 BWV 104) i Ludviga Van Betovena (Sonata u F-duru, br. 5 op. 24, “Proljećna”). 
 
2
Centar savremene umjetnosti Crne Gore pokreće četvorogodišnji projekat "Laboratorija kolekcije nesvrstanih zemalja"
Za doprinos istorizaciji - poziv trajno otvoren!
Centar savremene umjetnosti Crne Gore pokreće četvorogodišnji projekat "Laboratorija kolekcije nesvrstanih zemalja", čiji je cilj razvoj savremenih istraživačkih i arhivskih umjetničkih praksi i njihovu implementaciju u umjetničke i edukativne programe Centra, kao i povezivanje ove izuzetno vrijedne i bogate zbirke, koja svjedoči o važnom internacionalnom istorijskom kontekstu, sa međunarodnom akademskom i umjetničkom zajednicom, koja za nju iskazuje veliko interesovanje.
Koncipira ga i realizuje tim kustoskinja i konzervatorki i to: Marina Čelebić, Anita Ćulafić, Nada Baković i Natalija Vujošević. Namjera je da se kroz ovaj program u kontinuitetu razvijaju aktivnosti koje bi doprinijele istorizaciji i novim čitanjima, te obnavljanju međunarodnih komunikacija i razmjena koje je kolekcija njegovala.
Poziv je trajno otvoren. Kontakt za dodatne informacije mailto:laboratorija.nesvrstanih@csucg.me 
 
2
Stejtment umjetnika Mladena Blaževića, čija je izložba ,,Ubrzana umjetnost“ otvorena u "Dvorcu Petrovića" CSUCG
"Sedam brzina" - maksimalno ubrzanje umjetnosti!
          - Bilježim šest promjena sopstvenog stanja, identifikujući ih kao promjene brzine, ubrzanja koje nazivam „Šest brzina umjetnosti“. Sa ciljem postizanja ubrzanja umjetnika koji treba da izazove ubrzanje sopstvene i opšte umjetnosti. Uslov za to je fizičko ubrzanje umjetnika u specifičnim uslovima koji izazivaju aktiviranje adrenalina pod čijim uticajem je došlo do stvarnih promjena unutar mog bića koje verifikujem u naučnom umjetničko istraživačkom radu, sa šest aspekata; naučnog akceleracija vremena u umjetnosti; filozofskog i estetičkog – akceleracija umjetničkog duha, psihološkog – akceleracija svijesti o umjetnosti; sociološkog – socijalna akceleracija odnosa prema ili ka umjetnosti (građanska akceleracija); fizičkog – akceleracija umjetnika unutar umjetnosti; prostornog – akceleracija prostora umjetničkog djelovanja. Rezultat postizanja ovih šest promjena brzina, ubrzanja, jeste postizanje po mom umjetničkom stavu, maksimalnog
ubrzanja umjetnosti, koje nazivam „Sedma brzina“ - Stejtment umjetnika Mladena Blaževića, čija je izlložba ,,Ubrzana umjetnost“ do 15. aprila otvorena u "Dvorcu Petrovića" CSUCG  
 
2
Promocija knjiga Borisa Jovanovića Kastela prekosjutra u KIC “Budo Tomović”
O poeziji i esejima sa - pjesnikom Evrope!
Promocija knjiga “Ako dojedrim“ i „Konzul i juvelir Mediterana“ Borisa Jovanovića Kastela biće prekosjutra od 19 priređena u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
O poeziji i esejima sa pjesnikom će razgovarati Đina Bajčeta, izdavač i direktorica pljevaljske biblioteke, dok će stihove i odlomke iz eseja čitati Sofija Kirsanov. 
 
2
Poetski prvjenac književnika iz Mojkovca pred publiko KIC “Budo Tomović”
Promovišu Rosićev - "Drugi Svijet"!
Knjiga poezije Milisava Rosića "Drugi Svijet" biće večeras od 19 promovisana u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
Uz autora, o knjizi će govoriti recezent djela književnica Nataša Žurić i dr Mirko Jakovljević ispred izdavačke kuće Lider Mont Media. biće prikazan kratak film posvećen djelu, a u muzičkom segmentu nastupiće umjetnica Olivera Bjelić.  
 
1
,,Ubrzana umjetnost“ Mladena Blaževića u "Dvorcu Petrovića" Centra savremene umjjetnosti Crne Gore
Svjestan 21. vijeka - stvara inovativno!
       - Za njegovo istraživanje posebno su značajni i umjetnički pravci kao polazište u istraživanju - futurizam i kinetička umjetnost(…) Umjetnik je svjestan tehničkih mogućnosti koje mu pruža 21. vijek i upravo na tom tragu stvara djela koja su inovativna. Interesuje ga teorija kosmologije, Lagranževa i Hamiltonova mehanika, teoreme gravitacijske singularnosti, teorije relativiteta… Autor nam usmjerava pažnju na tehnologiju koja nam je na raspolaganju, kao i mogućnosti koje nam ona nudi i koje su neograničene - ukazuje Milena Mijović Durutović, kustoški na izložbe Mladena Blaževića ,,Ubrzana umjetnost“, koja je do 15. aprila otvorena u "Dvorcu Petrovića" Centra savremene umjjetnosti Crne Gore. 
 
1
Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i Kulturno - informativni centar “Budo Tomović"
Predstavljaju djelo - dr Iva Pilara!
Knjiga „Borba za vrijednost svoga „ja“ - pokus filozofije slavenskog individualizma“ autora dr Iva Pilara biće sjutra od 19 predstavljena u Multimedijalnoj sali Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
Na promociji će govoriti: (Dragan Popadić tbc), Neven Staničić, mr Željko Rutović i dr Vladimir Lončarević. Moderatorka će biti Ana Vuksanović.  
 
0
Ciklus "Kamerna muzika" u KIC "Budo Tomović"
Na programu - dva klavirska kvarteta!
       Klavirski kvartet u sastavu Vladana Perović, klavir, Marko Simović, violina, Petar Obradović, viola i Milan Ninković, violončelo prirediće - u okviru ciklusa "Kamerna muzika" - koncert sjutra od 20 u velioj sali KIC "Budo Tomović".
Na programu koncerta, posvećenog Heleni Rajs, osnivačici Mreže za kamernu muziku ACMP - koja obilježava 75 godina, dva su klavirska kvarteta, Gustava Malera i Johanesa Bramsa (op.25, br.1 u g-molu).  
 
0
Koncertni ciklus “Kompozitorke iz sjenke” u KIC “Budo Tomović”
Afirmišu ženska djela - 20. i 21. vijeka!
Koncertni ciklus “Kompozitorke iz sjenke” koji pruža uvid u stvaralački potencijal domaćih i svjetskih autorki biće večeras od 20 priređen u velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
U cilju afirmisanja ženskog muzičkog stvaralaštva djela solističke i kamerne muzike kompozitorki 20. i 21. vijeka izvodiće istaknuti crnogorski solisti i ansambali među kojima su pijanisti Bojan Martinović i Nataša Popović. violinisti Vujadin Krivokapić i Ana Rašović, violisti Misha Berkut i Ilijana Zvicer, violončelista Milan Ninković, kontrabasistkinja Ana Zvicer, klarinetista Petar Garić, flautistikinja Marija Đurđević Ilić  
 
2
Nova teatarska produkcija KIC ,,Budo Tomović''
“Ekselencije” u - KIC “Zeta”!
Nova teatarska produkcija Kulturno - informativnog centra ,,Budo Tomović'' predstava “Ekselencije” biće sjutra od 20 odigrana u sali KIC “Zeta” u Golubovcima.
Komad po tekstu i u režiji Obrada Nenezića izazvao je odlične reakcije publike nakon premijere i repriznog izvođenja krajem januara, a potom i u okviru manifestacije MAKADO, gdje je ova predstava zvanično otvorila ovogodišnju sedmu manifestaciju kamernih dramskih ostvarenja 
 
1
Prva samostalna izložba slika Ane Šofranac “Slike jedne Ane" od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Prvjenac otkriva - sve preokupacije!
    Na ovoj izložbi zastupljeni su svi segmenti njenih tematskih preokupacija pejzaži, mrtve prirode cvijeće, figuracije. Koristeći raznovrsne tehnike podjednako uspješno eksperimentiše uljem, akrilikom, temperom, pastelom. Na Aninim slikama boja je osnovni plastični element, a saobrazno njenim unutrašnjim izražajnim potrebama, varira i njen intenzitet i kvalitet - ukazuje kustos Snežana Ivović o postavci prve samostalne izložbe slika Ane Šofranac “Slike jedne Ane", koju će otvoriti sjutra od 19 u izložbenom holu Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|