2
Prvi solistički koncert violinistkinje Sofije Marković prekosjutra u KIC "Budo Tomović"
Sofijin prvjenac - Mocart, Bah i Betoven!

    Prvi solistički koncert violinistkinje Sofije Marković, maturantkinje Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić”, biće - u sklopu ciklusa KIC "Budo Tomović" “Mladi taenti" u srijedu održan u velikoj sali "srca kulture grada".
Umjetnica će nastupiti uz klavirsku saradnju Davora Novaka, a na repertoaru će biti djela: Volfganga Amadeusa Mocarta (Sonata u A duru br. 22, K. 305), Johana Sebastijana Baha (Partita u d-molu, br. 2 BWV 104) i Ludviga Van Betovena (Sonata u F-duru, br. 5 op. 24, “Proljećna”).

Sofija Marković (Podgorica, 2003) potiče iz muzičke porodice. Violinu je počela da svira sa sedam godina u Umjetničkoj školi za muziku i balet „Vasa Pavić“, u klasi Vilija Ferdinandija. Uporedo je učila da svira klavir u klasi Lidije Skender. Srednje muzičko obrazovanje je nastavila u istoj školi, gdje trenutno pohađa četvrti razred u klasi Marka Simovića.
Tokom školovanja je osvajala nagrade na državnim i međunarodnim takmičenjima: “Muzički festival mladih Crne Gore”, takmičenje “Pjeter Gaci” (Skadar), festival “Zlatne stepenice” (Valjevo), “Polihimnija” (Skoplje). Sarađivala je sa dirigentima: Toni Šoroks (Engleska), Fabio Sperandio (Italija), Anton Martinov (Rusija), a usavršavala se kod profesora: Obri Oliverson (SAD), Song Čoi (Južna Koreja), Graf Murža (Rusija), Marko Josifoski (Srbija). Godine 2019. je učestvovala na muzičkom kampu u Italiji pod nazivom “Muzika - most između ljudi”, u okviru kojeg je svirala koncerte u Italiji i Sloveniji. Dva puta je učestvovala na “Ljetnjem kampu za kamernu muziku” na Ivanovim koritima u organizaciji KIC-a Budo Tomović, i nastupala na završnim koncertima na Cetinju i u Podgorici. Učestvovala je i u projektu “Krug”, kao članica kamernog ansambla i orkestra.




Posjeta : 339