2
Promocija knjiga Borisa Jovanovića Kastela prekosjutra u KIC “Budo Tomović”
O poeziji i esejima sa - pjesnikom Evrope!

Promocija knjiga “Ako dojedrim“ i „Konzul i juvelir Mediterana“ Borisa Jovanovića Kastela biće prekosjutra od 19 priređena u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
O poeziji i esejima sa pjesnikom će razgovarati Đina Bajčeta, izdavač i direktorica pljevaljske biblioteke, dok će stihove i odlomke iz eseja čitati Sofija Kirsanov.

JU Narodna biblioteka “Stevan Samardžić” iz Pljevalja nedavno je obogatila svoju izdavačku riznicu sa dvije knjige Borisa Jovanovića Kastela, poezije “Ako dojedrim” i izabranih eseja “Konzul i juvelir Mediterana” o djelu pjesnika pisanih prethodne decenije iz pera crnogorskih i autora iz regiona.
Poznat po svojoj sredozemnoj poetskoj misiji, južnjačkoj pasiji i neprekidnim uranjanjima u unutrašnja mora beskraja, ovaj crnogorski i mediteranski pjesnik objavio je trideset knjiga poezije i eseja, njegova poezija ovjenčana je brojnim međunarodnim nagradama za književnost, prevođena na dvadeset jezika i zastupljena u brojnim antologijama crnogorske, mediteranske i evropske poezije.
- Boris Jovanović Kastel važi za jednog od najvećih pjesnika Mediterana. Tako za njega kažu mnogi kritičari Balkana i Evrope, poredeći ga često sa jednim drugim velikim pjesnikom Mediterana, Kavafisom - napisala je bosansko-francuska pjesnikinja Jasna Šamić
U knjizi “Ako dojedrim” Kastel isijava jedinstveni mediteranski senzibilitet, koji vremenski i prostorno prenosi iskonsku vibraciju Sredozemlja i njome obogaćuje i preispituje naše živote i viđenja svijeta. Svaka Kastelova knjiga, pa i ova, jedan je kamičak u tom nesagledivom, bezvremenom i dubokom mozaiku civilizacija.
Slika njihove recepcije u crnogorskoj i južnoslovenskoj književnoj kritici i esejisti je mozaik brojnih i raznovrsnih analiza, studija i tumačenja čiji je zajednički imenilac - Mediteran kao biće, identitet i sudbina, unutrašnje more kome je pjesnik posvetio književni opus od tridesetak knjiga poezije i eseja. Istovremeno, knjiga predstavlja duboko poetsko i kritičko-esejističko uranjanje u Kastelovo pjesničko djelo objavljeno u prethodnoj deceniji iz pera brojnih autora iz Crne Gore i regiona, postajući tako mlađa tematsko-motivska sestra knjige “Mediteranski gospar” (2010).
- Važe mjere IJZCG - napominju iz "srca kulture grada".      






Posjeta : 291