2
Zajednički projekat Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat
Počele probe za - "Pokojnika"!

Danas su u Crnogorskom narodnom pozorištu počele probe za predstavu „Pokojnik“ Branislava Nušića u režiji Egona Savina. Predstava je zajednički projekat Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat i prilagođena je crnogorskom mentalitetskom i jezičkom miljeu i kontekstu.
U predstavi igraju: Bojan Dimitrijević, Aleksandar Radulović, Marko Baćović, Slobodan Marunović, Lazar Dragojević, Goran Vujović, Stevan Vuković, Slavko Kalezić, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Branka Otašević, Dragan Račić, Jadranka Mamić i Radmila Božović.

Autorski tim čine: Vesna Popović, scenografkinja, Jelena Stokuća, kostimografkinja, Gordana Bulatović, asistentkinja kostimografkinje, Dubravka Drakić, scenski govor, izvršna producentkinja Nela Otašević i asistentkinja reditelja Radmila Božović.
Jedan od najuglednijih regionalnih pozorišnih reditelja Egon Savin je u Crnogorskom narodnom pozorištu režirao više veoma uspješnih, nagrađivanih i dugovječnih predstava kao što su: “Oblomov”, “Zločin i kazna”, “Nigdje nikog nemam”…
- Nušić se u “Pokojniku” predstavlja kao neumoljivi satiričar koji sada više ne upućuje blage podsmijehe društvu i pojedincu dovodeći ih u nedoljivo komične situacije, već veoma sugestivno, tamnim bojama, prikazuje lažni moral predstavnika buržoaskog društva ali i bezakonje i korpuciju na kojima počiva čitav društveni poredak. Trka za profitima neprikosnovena je i pod zaštitom je vlasti. Slučaj Pavla Marića otktiva gorku istinu o savremenim pojavama i nemoći poštenih ljudi da se odbrane pred pohlepnom najezdom. U ovoj komediji Nušić je direktno naslikao spregu vlasti sa kriminalom, kao što je otvoreno prikazao policijsko nasilje nad građanskim pravima i slobodom sličnosti. Slika društva u kojem je zakon – bezakonje i pljačka, u “Pokojniku” je lišena one nušićevske veselosti i razigranosti. U satiričnom tonu, prepunom gorčine, komična slika mentaliteta zamijenjena je ovdje sumornom slikom i oporim razriješenjem bez perspektive. Zato je satiričko značenje “Pokojnika” potpuno i veoma efektno – istakao je Savin.
Direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Marko Baćović je istakao značaj saradnje sa Centrom za kulturu Tivat na ovom projektu. “Neke od najboljih režija Nušića ikada urađenih su upravo Egonove i uvjeren sam da će rad sa njim mnogo značiti našem ansamblu i da ćemo dobiti veliku predstavu.” – dodao je Baćović.
Predstava “Pokojnik” biće premijerno izvedena na sceni u Tivtu 30. jula, a početkom oktobra otvoriće novu pozorišnu sezonu u Crnogorskom narodnom pozorištu.
Posjeta : 257