Sedmica - Društvo

2
Drugi pišu - "Politika"
Spajić potpisao sporazum - o uslovima za popis!
    PODGORICA – Predsednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić potpisao je večeras sporazum o uslovima za održavanje popisa stanovniÅ¡tva, koji će sutra biti dostavljen opozicionim partijama na potpis, javlja RTCG. Popis stanovniÅ¡tva u Crnoj Gori biće sproveden od 30. novembra do 15. decembra. To je predviđeno predlogom Zakona o izmenama i dopunama zakona o popisu koji je 16. novembra predat u skupÅ¡tinsku proceduru. Sporazum o popisu se bavi pitanjima proÅ¡irivanja popisnih komisija, kontrole unosa prikupljenih podataka, izrade softvera za njihovu proveru, zabrane partijama da sprovode popisnu kampanju. 
 
2
PiÅ¡e: Dragutin Papović, istoričar i funkcioner DPS
Cilj SPC da - demonstrira trijumf Srbije nad Crnom Gorom!
    Pregovori Crne Gore sa SPC o rjeÅ¡enju za kapelu Karađorđevića počeli su 1970. godine kada je postalo izvjesno da će je crnogorska vlast ukloniti i sagraditi NjegoÅ¡ev mauzolej na Lovćenu. Potpredsjednik crnogorskog IzvrÅ¡nog vijeća (Vlade) dr Mijat Å uković sastao se s patrijarhom Germanom u manastiru Savina 20. jula 1970. godine i ponudio je da se kapela Karađorđevića sačuva i premjesti. 
 
2
I zvaničnici Evropske unije dijele zabrinutost o negativnom uticaju Rusije na region Zapadnog Balkana
Crna Gora "srpski satelit" - lak plijen Kremlja!
    Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da bi svijet trebalo da obrati viÅ¡e pažnje na Balkan jer postoje informacije da će se Rusija ,,pobrinuti da jedna balkanska zemlja zarati s drugom“, kako bi skrenula pažnju s Ukrajine.
– Rusija bi mogla stvoriti nove krize na Balkanu i u Moldaviji kako bi skrenula pažnju svijeta s rata u Ukrajini – rekao je ukrajinski predsjednik 15. novembra, tokom konferencije za novinare iz Afrike. 
 
1
Američka ambasadorka u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke o sankciama kontroverznim crnogorskim biznismenima Branislavu Mućunoviću i Miodragu Davidoviću
Nezakonitin radnjama omogućili - korupciju i ruski uticaj!
    Američka ambasadorka u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke kazala je, obrazlažući odluku američkog Ministarstva finansija da uvede sankcije kontroverznim crnogorskim biznismenima Branislavu Mućunoviću i Miodragu Davidoviću, da su njihove "nezakonite aktivnosti omogućile korupciju u Crnoj Gori". 
 
1
Lav koji je u februaru 2022. uhvaćen u Budvi
Nikolu vode u - Južnoaftčku reoubliku!
    Lav Nikola koji je bio žrtva trgovine životinjama i koji je početkom proÅ¡le godine uhvaćen u Budvi biće iz Holandije prebačen u veliko prihvatiliÅ¡te za životinje u Južnoafričkoj republici. 
 
1
Women4Cyber Montenegro izražava punu solidarnost i podrÅ¡ku profesorici dr Draginji Vuksanović-Stanković
Nezasluženo kompromitovana - degradirajućim činom!
    Women4Cyber Montenegro izražava punu solidarnost i podrÅ¡ku profesorici dr Draginji Vuksanović-Stanković, čiji su profesionalni ugled i lični integritet nezasluženo kompromitovani degradirajućim činom objave publikacije autora Vojislava Å eÅ¡elja, poručili su iz ove organizacije. 
 
1
Funkcioner SDP Adis Balota skeptièan uoèi najavljenog popisa
Nemkvalitetan softver!oguæe do 30. napraviti -
    - Sumnjam da do 30. novembra može biti gotovo softversko rjeÅ¡enje iz viÅ¡e razloga. Jedan od razloga je taj Å¡to joÅ¡ nijesmo vidjeli projektni zadatak, Å¡ta se traži od softverskog rjeÅ¡enja. Ako znamo kapacitete MONSTATA u kadrovskom smislu, ne znamo kako æe oni odgovoriti tom zadatku. Ako gledamo tendersku proceduru, znamo koliko to u Crnoj Gori traje. Meðutim softver je samo jedna komponenta, tu pretpostavljam da æe trebati hardversko rjeÅ¡enje. I za kraj, to æe trebati sve da se istestira kad se zavrÅ¡i, jer æe to biti portal koji je javno podignut i biæe izložen hakerskim napadima. Tako pretpostavljam da u ovih petnaest dana to ne može da se zavrÅ¡i - smatra funkcioner Socijaldemokratske partije Adis Balota skeptièan je da se do 30. novembra, kada je predviðen poèetak popisa, može uspostaviti kvalitetan softver. 
 
1
Nenad Čanak, bivÅ¡i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, za "Gradsku"
"Popisaće" Crnu Goru u - "srpski svet"!
    Popis u Crnoj Gori je isključivo političko pitanje, a kroz nacionalno prebrojavanje građana želi se pokazati da Crna Gora politički pripada tzv. “srpskom svetuâ€. To je, za Gradsku, ocijenio Nenad Čanak, bivÅ¡i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine.
Popis u Crnoj Gori, tvrdi Čanak, predstavlja državno organizovani teror na osnovu podataka koji bi po pravilu morali biti tajni. 
 
1
Profesor na Univerzitetu Džons Hopkins u VaÅ¡ingtonu SiniÅ¡a Vuković o nedolasku ambasadora zemalja EU na prijem kod predsjednika SkupÅ¡tine Crne Gore
Politika i Mandićeve vrijednosti - ne prolaze u EU!
    - Ovo treba doživjeti kao simboličan čin koji javno manifestuje takve percepcije, a može se očekivati da će iza scene, odnosno ono Å¡to je na otvorenom planu, biti mnogo konkretnije i decidnije. Diplomatija rijetko funkcioniÅ¡e na ekslpicitan način, poruke ovog tipa na simboličkoj ravni su upravo jedan od načina na koji diplomatija Å¡ prolaze u alje javno poruke koje se moraju tumačiti kao slojevite - ukazao je za "Antenu M" profesor na Univerzitetu Džons Hopkins u VaÅ¡ingtonu SiniÅ¡a Vuković i naglasio da to Å¡to ambasadori zemalja EU nijesu doÅ¡li na prijem koji je organizovao predsjednik SkupÅ¡tine Andrija Mandić povodom 117 godina parlamentarizma. Kaže da to ne treba nikoga da iznenađuje jer su politika i vrijednosti kojima se Mandić vodi i na kojima insistira u koliziji sa zapadnom agendom i u koliziji sa očekivanjima zapadnih partnera sa kim su spremni da saradjuju. 
 
0
Poslanik u SkupÅ¡tini Vojvodine i nekadaÅ¡nji lider Lige socijaledemokrata Vojvodine Nenad Čanak upozorava
Neprijatelji Crne Gore - pripremili oružje!
    - Oni imaju po manastirima Crkve Srbije podijeljeno oružje i spremno da bude upotrijebljeno protiv Crnogoraca. Oni imaju kompletnu podrÅ¡ku iz sjeveroistočne Bosne i Hercegovine i sigurno iz Srbije. Crnogorci to nemaju - upozorio je za crnogorski portal Voice of Montenegro da “neprijatelji Crne Gore imaju pripremljeno oružje po manastirima Crkve Srbije†poslanik u SkupÅ¡tini Vojvodine i nekadaÅ¡nji lider Lige socijaledemokrata Vojvodine Nenad Čanak. 
 
0
Zbog previše presticida
Uništeno - 20 tona banana!
    Inspektori u Crnoj Gori uniÅ¡tili su u septembru oko 20 tona banana koje su sadržale pesticide u većoj količini od dozvoljene, javlja radio-televizija Crne Gore (RTCG), pozivajući se na izveÅ¡taju Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. 
 
0
SkupÅ¡tine građana/ki koju su CDT i CEDEM organizovali u sklopu projekta „Inkluzivni dijalog za napredak druÅ¡tva“ koji finansira EU
Otvorene liste - lijek za partitokratiju!
          - Građani/ke smatraju da bi uvođenjem otvorenih lista političari konačno počeli da rade u javnom, a ne partijskom interesu - saopÅ¡tio je Goran Delić iz Centra za demokratsku tranziciju.
To je, kako navodi, jedan od zaključaka SkupÅ¡tine građana/ki koju su CDT i CEDEM organizovali u sklopu projekta „Inkluzivni dijalog za napredak druÅ¡tva“ koji finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, a kofinansira Ministarstvo javne uprave. 
 
0
CGO u saradnji sa ADD, uz podršku Švajcarske ambasade
Različite percepcije o - (ne)ugroženosti Srba u Crnoj Gori i litijama!
    Dominantna većina građana/ka Crne Gore - 72.8% smatra Srbi u Crnoj Gori nisu ugroženi/diskriminisani, a suprotnog je stava 46% građana/ka Srbije, pokazalo je istraživanje “Plenum o crnogorsko-srpskim odnosimaâ€, koji vodi CGO u saradnji sa ADD, i uz podrÅ¡ku Å vajcarske ambasade. 
 
0
"24 minuta sa Zoranom Kesićem" - Turnir "4 skakaonice po televizijama"
Vučićeva tv redaljka!
    - JoÅ¡ i pre raspisivanja izbora predsednik Srbije koji se, inače, na izborima kandidovao nizaÅ¡ta, uspeo je da za Å¡est dana gostuje na četiri TV sa nacionalnom frekfencijom 
 
0
Večeras na progranu RTV Vojvodine
Signali - Å ta je Podgorici Beograd?
    NOVI SAD - Crna Gora je konačno dobila Vladu, 44. po redu i prvi put dobila jednog Srbina na čelu Parlamenta. Da li će se u Crnoj Gori uskoro znati i koliko Srba u njoj živi, odnosno, hoće li biti organizovan popis stanovniÅ¡tva? ZaÅ¡to je prva odluka novog premijera Milojka Spajića, bila upravo da se odloži taj proces? ZaÅ¡to je posle izbora za premijera morao da objaÅ¡njava da mu “Beograd nije sastavljao kabinetâ€? ZaÅ¡to bečki “Standard†piÅ¡e da je “Crna Gora postala deo velikosrpskih planova pod Å¡ifrom srpski svetâ€? Å ta dve države očekuje na polju bilateralnih odnosa? Da li će komÅ¡ije opet postati braća? Da li je uslov za to otpriznavanje takozvane države Kosovo? Hoće li zvanična Podgorica postati aktivan učesnik regionalnih inicijativa, ili će to biti “na čekanju†do formiranja nove vlade u Beogradu?  
 
0
U Višem sudu
Tužiteljka osuđena - sedam mjeseci!
    Specijalna tužiteljka Lidija Mitrović danas je u podgoričkom ViÅ¡em sudu osuđena na sedam mjeseci zatvorske kazne jer je zloupotrijebila službeni položaj kada je primijenila institut odloženog krivičnog gonjenja za utaju poreza prema četiri fizička lica i protiv njih obustavila krivični postupak.
Presudu je izrekao sudija Nenad Vujanović.
Mitrović je u zavrÅ¡nim riječima ustvrdila da je u zakonitom postupku i u skladu sa tužilačkim ovlaÅ¡ćenjima, uvjerenjima i znanjem odbacila prijave za utaju poreza i doprinosa protiv četiri osobe. 
 
0
Javno mnjenje Crne Gore postaje svjesnije svog blistavog istorijskog naslijeđa
Većina zna - imali smo autokefalnu Crkvu!
    Tri decenije nakon Å¡to je, uruÅ¡avanjem komunizma tokom kojeg je Crkva Srbije (SPC) održala nasiljem uspostavljeni monopol iz karađorđevićevske Jugoslavije, javno mnjenje Crne Gore reklo bi se, postaje svjesnije svog blistavog istorijskog naslijeđa autokefalne Mitropolije crnogorske - Crnogorske pravoslavne crkve Crnojevića i Petrovića-NjegoÅ¡a.
   Ta istina, „izbrisana†u crnogorskoj memoriji novijih generacija jednoumljima i nedemokratijama prve i titovske Jugoslavije, sada je prvi put VEĆINSKI PREPOZNATA u javnosti: - 39,6% odgovorilo je sa „da†na pitanje „da li je Crnogorska crkva bila AUTOKEFALNA?†
 
0
Za Antenu M piÅ¡e: Mirjana Kostić
Primopredaja Crne Gore
    Ako se po noći dan poznaje Crnoj Gori su, treći put u potonje tri godine, svanuli berićetni dani. Za neÅ¡to viÅ¡e od 13 sati raspoređenih u dva kalendarska dana naÅ¡a država častila se novim frontmenom SkupÅ¡tine, potpredsjednicima, poprilično osvježenim poslaničkim korom i novom 44. Vladom koja sa premijerom broji 23 člana.
Formalni čin primopredaje zakonodavne vlasti ozvaničen je 30. oktobra, izborom novog skupÅ¡tinskog rukovodstva i naknadnim čvrstim stiskom ruke doskoraÅ¡nje predsjednice Danijele Đurović i tek inaugurisanog Å¡efa parlamenta Andrije Mandića.  
 
3
Za Gradski.me piÅ¡e Novak Adžić
Crnu Goru čekaju - joÅ¡ crnji dani!
    - I do sada je bila u napokon odlazećoj Abazovićevoj marionetskoj kvislinÅ¡koj vladi, poplava kleronacionalističkih kadrova i satelitske i sluganskebpolitike, a od nove vlasti zvanično će se inaugurisati četniÅ¡tvo kao nažalost vladajuća ideologija u Crnoj Gori.
I ova vlast se formira primarno od sljedbenika četničke ideologije i četničkih vojvoda i podvojvoda iz Dražinog fronta i prioritetno od stranaka koje služe velikosrpskoj politici crkve Srbije ili njenim posilnima, njenin favoritina i pristaÅ¡ama. 
 
3
Istorièar Aleksandar Rakoviæ o odlaganju popisa u Crnoj Gori
Pokazao bi da su - Srbi veæina!
    Istorièar Aleksandar Rakoviæ smatra da se popis stanovniÅ¡tva u Crnoj Gori odlaže, jer bi pokazao da su Srbi veæina u toj državi.
- Istraživanja su pokazala da bi popis u Crnoj Gori pokazao da su Srbi veæina, pa se zato bune i odlažu ga - kazao je Rakoviæ za Tanjug.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|