Sedmica - Društvo

0
Zbog previše presticida
Uništeno - 20 tona banana!
    Inspektori u Crnoj Gori uništili su u septembru oko 20 tona banana koje su sadržale pesticide u većoj količini od dozvoljene, javlja radio-televizija Crne Gore (RTCG), pozivajući se na izveštaju Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. 
 
0
Skupštine građana/ki koju su CDT i CEDEM organizovali u sklopu projekta „Inkluzivni dijalog za napredak društva“ koji finansira EU
Otvorene liste - lijek za partitokratiju!
          - Građani/ke smatraju da bi uvođenjem otvorenih lista političari konačno počeli da rade u javnom, a ne partijskom interesu - saopštio je Goran Delić iz Centra za demokratsku tranziciju.
To je, kako navodi, jedan od zaključaka Skupštine građana/ki koju su CDT i CEDEM organizovali u sklopu projekta „Inkluzivni dijalog za napredak društva“ koji finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, a kofinansira Ministarstvo javne uprave. 
 
0
CGO u saradnji sa ADD, uz podršku Švajcarske ambasade
Različite percepcije o - (ne)ugroženosti Srba u Crnoj Gori i litijama!
    Dominantna većina građana/ka Crne Gore - 72.8% smatra Srbi u Crnoj Gori nisu ugroženi/diskriminisani, a suprotnog je stava 46% građana/ka Srbije, pokazalo je istraživanje “Plenum o crnogorsko-srpskim odnosima”, koji vodi CGO u saradnji sa ADD, i uz podršku Švajcarske ambasade. 
 
0
"24 minuta sa Zoranom Kesićem" - Turnir "4 skakaonice po televizijama"
Vučićeva tv redaljka!
    - Još i pre raspisivanja izbora predsednik Srbije koji se, inače, na izborima kandidovao nizašta, uspeo je da za šest dana gostuje na četiri TV sa nacionalnom frekfencijom 
 
0
Večeras na progranu RTV Vojvodine
Signali - Šta je Podgorici Beograd?
    NOVI SAD - Crna Gora je konačno dobila Vladu, 44. po redu i prvi put dobila jednog Srbina na čelu Parlamenta. Da li će se u Crnoj Gori uskoro znati i koliko Srba u njoj živi, odnosno, hoće li biti organizovan popis stanovništva? Zašto je prva odluka novog premijera Milojka Spajića, bila upravo da se odloži taj proces? Zašto je posle izbora za premijera morao da objašnjava da mu “Beograd nije sastavljao kabinet”? Zašto bečki “Standard” piše da je “Crna Gora postala deo velikosrpskih planova pod šifrom srpski svet”? Šta dve države očekuje na polju bilateralnih odnosa? Da li će komšije opet postati braća? Da li je uslov za to otpriznavanje takozvane države Kosovo? Hoće li zvanična Podgorica postati aktivan učesnik regionalnih inicijativa, ili će to biti “na čekanju” do formiranja nove vlade u Beogradu?  
 
0
U Višem sudu
Tužiteljka osuđena - sedam mjeseci!
    Specijalna tužiteljka Lidija Mitrović danas je u podgoričkom Višem sudu osuđena na sedam mjeseci zatvorske kazne jer je zloupotrijebila službeni položaj kada je primijenila institut odloženog krivičnog gonjenja za utaju poreza prema četiri fizička lica i protiv njih obustavila krivični postupak.
Presudu je izrekao sudija Nenad Vujanović.
Mitrović je u završnim riječima ustvrdila da je u zakonitom postupku i u skladu sa tužilačkim ovlašćenjima, uvjerenjima i znanjem odbacila prijave za utaju poreza i doprinosa protiv četiri osobe. 
 
0
Javno mnjenje Crne Gore postaje svjesnije svog blistavog istorijskog naslijeđa
Većina zna - imali smo autokefalnu Crkvu!
    Tri decenije nakon što je, urušavanjem komunizma tokom kojeg je Crkva Srbije (SPC) održala nasiljem uspostavljeni monopol iz karađorđevićevske Jugoslavije, javno mnjenje Crne Gore reklo bi se, postaje svjesnije svog blistavog istorijskog naslijeđa autokefalne Mitropolije crnogorske - Crnogorske pravoslavne crkve Crnojevića i Petrovića-Njegoša.
   Ta istina, „izbrisana” u crnogorskoj memoriji novijih generacija jednoumljima i nedemokratijama prve i titovske Jugoslavije, sada je prvi put VEĆINSKI PREPOZNATA u javnosti: - 39,6% odgovorilo je sa „da” na pitanje „da li je Crnogorska crkva bila AUTOKEFALNA?” 
 
0
Za Antenu M piše: Mirjana Kostić
Primopredaja Crne Gore
    Ako se po noći dan poznaje Crnoj Gori su, treći put u potonje tri godine, svanuli berićetni dani. Za nešto više od 13 sati raspoređenih u dva kalendarska dana naša država častila se novim frontmenom Skupštine, potpredsjednicima, poprilično osvježenim poslaničkim korom i novom 44. Vladom koja sa premijerom broji 23 člana.
Formalni čin primopredaje zakonodavne vlasti ozvaničen je 30. oktobra, izborom novog skupštinskog rukovodstva i naknadnim čvrstim stiskom ruke doskorašnje predsjednice Danijele Đurović i tek inaugurisanog šefa parlamenta Andrije Mandića.  
 
3
Za Gradski.me piše Novak Adžić
Crnu Goru čekaju - još crnji dani!
    - I do sada je bila u napokon odlazećoj Abazovićevoj marionetskoj kvislinškoj vladi, poplava kleronacionalističkih kadrova i satelitske i sluganskebpolitike, a od nove vlasti zvanično će se inaugurisati četništvo kao nažalost vladajuća ideologija u Crnoj Gori.
I ova vlast se formira primarno od sljedbenika četničke ideologije i četničkih vojvoda i podvojvoda iz Dražinog fronta i prioritetno od stranaka koje služe velikosrpskoj politici crkve Srbije ili njenim posilnima, njenin favoritina i pristašama. 
 
3
Istoričar Aleksandar Raković o odlaganju popisa u Crnoj Gori
Pokazao bi da su - Srbi većina!
    Istoričar Aleksandar Raković smatra da se popis stanovništva u Crnoj Gori odlaže, jer bi pokazao da su Srbi većina u toj državi.
- Istraživanja su pokazala da bi popis u Crnoj Gori pokazao da su Srbi većina, pa se zato bune i odlažu ga - kazao je Raković za Tanjug.  
 
2
Balša Vulević za "Antenu M"
Crna Gora i njeni ši(šmi)ševići
Uništavaju je, obesmišljavaju,


Lupinjaju, derogiraju, prodaju,


Predaju, izdaju!


Gaze dostojanstvo, simbole,


Ideale, idole!


Čast, čistotu, moral, ljepotu!


I svi takvi, nikakvi, na slobodu!


(pričam, jasno je svima


O izrodima domaćima).
 
 
2
Devetnaesti dan sukoba izraelske vojske i Hamasa, pogođena zgrada u gradu blizu Tel Aviva
U Gazi više od - 7 000 poginulih!
    Devetnaesti dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Izraelska vojska izvela djelimičnu ciljanu operaciju u sjevernom dielu Gaze. IDF napominje da je operacija dio pripreme graničnog područja za "sljedeću fazu rata", koja bi trebalo da ukuljučuje punu kopnenu ofanzivu. Savjet bezbjednosti UN ponovo nije izglasao rezolucije SAD i Rusije u kojima se poziva na prekid sukoba u Pojasu Gaze, kako bi se dopremila humanitarna pomoć. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovio da će doći do kopnene operacije. Situacija napeta i na Zapadnoj obali poslije upada jevrejskih doseljenika u jedno palestinsko selo. 
 
2
U mo­ru, kod Su­to­mo­ra, sedmicu poslije nesreće
Pro­na­đe­no tije­lo Mol­dav­ke!
    Tije­lo Mol­dav­ke, ko­ja se 17. ok­to­bra uto­pi­la u mo­ru kod Su­to­mo­ra, pro­na­đe­no je ju­če dva­de­se­tak me­ta­ra od oba­le. Na­šli su je spa­si­o­ci - iz­ja­vio je Žar­ko Luk­šić, na­čel­nik Upra­ve za po­mor­sku si­gur­nost i upra­vlja­nje lu­ka­ma. 
 
2
Danijel Server, profesor Škole naprednih međunarodnih studija Univerziteta „Džons Hopkins“ u Vašingtonu
Vučić želi da kontroliše - sudbinu Srba kod susjeda!
    Danijel Server, profesor Škole naprednih međunarodnih studija Univerziteta „Džons Hopkins“ u Vašingtonu nedavno je govorio na sesiji Kruga 99 (Asocijacija nezavisnih intelektualaca) na temu Šta Srbija i Hrvatska pokušavaju na Balkanu? 
 
2
Prema pisanju "Politike"
Odlaganje popisa dogovorili - Spajić i Đukanović!
    Lider "Pokreta za promene" Nebojša Medojević tvrdi da je mandatar i lider PES Milojko Spajić odlaganje popisa stanovništva do 2024. dogovorio sa bivšim šefom države i bivšim liderom DPS Milom Đukanovićem, da bi se izbeglo izjašnjavanje o identitetskim pitanjima.
- A onda će se pozvati na uslove EU da nema izjašnjavanja o identitetskim pitanjima - napisao je Medojević na društvenoj mreži Iks. 
 
2
Profesor na Beogradskom univerzitetu dr Ivan Videnović gost DRV "Antene M"
Uništavanje Crne Gore - kontinuitet iz Srbije!
    - Kontinuitet deterioracije (upropaštavanja) prisutan je u tretiranju Crne Gore od subjekata iz Srbije, a direktan dokaz postoji u govoru srpskog patrijarha Porfirija, prilikom posjete Podgorici prošlog vikenda, ocjenjuje gost DRV dr Ivan Videnović. 
 
2
U Srbiji, na području Kruševca i Novog Pazara
Za sat - tri slabija potresa!
    Tri slabija potresa registrovana su na području Srbije u vremenskom rasponu od nešto više od jednog sata. 
 
2
Za "Antenu M" piše Zoran Vulević
Grabljivci živih duša
Smješkao sam se s gorčinom u duši kad čuh od starog prijatelja sve ovo s čim zelim da vas upoznam. A i kome dobronamjernom može biti do opuštenog smijeha kad nam sve ovo čine od države. 
 
2
eMDe Alijansa i više crnogorskih udruženja
Bojkotovati lažni popis - cilj je fabrikovanje broja Srba u Crnoj Gori!
    - Donesena je jednoglasna odluka da se predstojeći popis u Crnoj Gori u potpunosti bojkotuje, saopštila je eMDe Alijansa - Zajednica crnogorskih udruženja u SR Njemačkoj, uz podršku više crnogorskih udruženja i Zajednica širom svijeta.  
 
2
Ne libi se da potcijeni evropske institucije koje ga kritikuju
Milatović učio - od Vučića!
    Oni koji su o evropskim integracijama učili u evrointegracijskoj školi Aleksandra Vučića smatraju da je Evropski parlament marginalno političko tijelo, da ono usvaja rezolucije i mišljenja, ali da ona nisu obavezujuća za Evropsku komisiju i da tek posredno utiču na odnos neke države u procesu proširenja s Evropskom unijom, kazao je za CdM politički analitičar Davor Đenero odgovarajući na pitanje hoće li biti posljedica ukoliko crnogorske vlasti ne ispoštuju preporuke EP o odlaganju popisa. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|