Sedmica - Društvo

1
Lav koji je u februaru 2022. uhvaćen u Budvi
Nikolu vode u - Južnoaftčku reoubliku!
    Lav Nikola koji je bio žrtva trgovine životinjama i koji je početkom prošle godine uhvaćen u Budvi biće iz Holandije prebačen u veliko prihvatilište za životinje u Južnoafričkoj republici. 
 
1
Women4Cyber Montenegro izražava punu solidarnost i podršku profesorici dr Draginji Vuksanović-Stanković
Nezasluženo kompromitovana - degradirajućim činom!
    Women4Cyber Montenegro izražava punu solidarnost i podršku profesorici dr Draginji Vuksanović-Stanković, čiji su profesionalni ugled i lični integritet nezasluženo kompromitovani degradirajućim činom objave publikacije autora Vojislava Šešelja, poručili su iz ove organizacije. 
 
1
Funkcioner SDP Adis Balota skeptičan uoči najavljenog popisa
Nemkvalitetan softver!oguće do 30. napraviti -
    - Sumnjam da do 30. novembra može biti gotovo softversko rješenje iz više razloga. Jedan od razloga je taj što još nijesmo vidjeli projektni zadatak, šta se traži od softverskog rješenja. Ako znamo kapacitete MONSTATA u kadrovskom smislu, ne znamo kako će oni odgovoriti tom zadatku. Ako gledamo tendersku proceduru, znamo koliko to u Crnoj Gori traje. Međutim softver je samo jedna komponenta, tu pretpostavljam da će trebati hardversko rješenje. I za kraj, to će trebati sve da se istestira kad se završi, jer će to biti portal koji je javno podignut i biće izložen hakerskim napadima. Tako pretpostavljam da u ovih petnaest dana to ne može da se završi - smatra funkcioner Socijaldemokratske partije Adis Balota skeptičan je da se do 30. novembra, kada je predviđen početak popisa, može uspostaviti kvalitetan softver. 
 
1
Nenad Čanak, bivši lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, za "Gradsku"
"Popisaće" Crnu Goru u - "srpski svet"!
    Popis u Crnoj Gori je isključivo političko pitanje, a kroz nacionalno prebrojavanje građana želi se pokazati da Crna Gora politički pripada tzv. “srpskom svetu”. To je, za Gradsku, ocijenio Nenad Čanak, bivši lider Lige socijaldemokrata Vojvodine.
Popis u Crnoj Gori, tvrdi Čanak, predstavlja državno organizovani teror na osnovu podataka koji bi po pravilu morali biti tajni. 
 
1
Profesor na Univerzitetu Džons Hopkins u Vašingtonu Siniša Vuković o nedolasku ambasadora zemalja EU na prijem kod predsjednika Skupštine Crne Gore
Politika i Mandićeve vrijednosti - ne prolaze u EU!
    - Ovo treba doživjeti kao simboličan čin koji javno manifestuje takve percepcije, a može se očekivati da će iza scene, odnosno ono što je na otvorenom planu, biti mnogo konkretnije i decidnije. Diplomatija rijetko funkcioniše na ekslpicitan način, poruke ovog tipa na simboličkoj ravni su upravo jedan od načina na koji diplomatija š prolaze u alje javno poruke koje se moraju tumačiti kao slojevite - ukazao je za "Antenu M" profesor na Univerzitetu Džons Hopkins u Vašingtonu Siniša Vuković i naglasio da to što ambasadori zemalja EU nijesu došli na prijem koji je organizovao predsjednik Skupštine Andrija Mandić povodom 117 godina parlamentarizma. Kaže da to ne treba nikoga da iznenađuje jer su politika i vrijednosti kojima se Mandić vodi i na kojima insistira u koliziji sa zapadnom agendom i u koliziji sa očekivanjima zapadnih partnera sa kim su spremni da saradjuju. 
 
0
Poslanik u Skupštini Vojvodine i nekadašnji lider Lige socijaledemokrata Vojvodine Nenad Čanak upozorava
Neprijatelji Crne Gore - pripremili oružje!
    - Oni imaju po manastirima Crkve Srbije podijeljeno oružje i spremno da bude upotrijebljeno protiv Crnogoraca. Oni imaju kompletnu podršku iz sjeveroistočne Bosne i Hercegovine i sigurno iz Srbije. Crnogorci to nemaju - upozorio je za crnogorski portal Voice of Montenegro da “neprijatelji Crne Gore imaju pripremljeno oružje po manastirima Crkve Srbije” poslanik u Skupštini Vojvodine i nekadašnji lider Lige socijaledemokrata Vojvodine Nenad Čanak. 
 
0
Zbog previše presticida
Uništeno - 20 tona banana!
    Inspektori u Crnoj Gori uništili su u septembru oko 20 tona banana koje su sadržale pesticide u većoj količini od dozvoljene, javlja radio-televizija Crne Gore (RTCG), pozivajući se na izveštaju Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. 
 
0
Skupštine građana/ki koju su CDT i CEDEM organizovali u sklopu projekta „Inkluzivni dijalog za napredak društva“ koji finansira EU
Otvorene liste - lijek za partitokratiju!
          - Građani/ke smatraju da bi uvođenjem otvorenih lista političari konačno počeli da rade u javnom, a ne partijskom interesu - saopštio je Goran Delić iz Centra za demokratsku tranziciju.
To je, kako navodi, jedan od zaključaka Skupštine građana/ki koju su CDT i CEDEM organizovali u sklopu projekta „Inkluzivni dijalog za napredak društva“ koji finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, a kofinansira Ministarstvo javne uprave. 
 
0
CGO u saradnji sa ADD, uz podršku Švajcarske ambasade
Različite percepcije o - (ne)ugroženosti Srba u Crnoj Gori i litijama!
    Dominantna većina građana/ka Crne Gore - 72.8% smatra Srbi u Crnoj Gori nisu ugroženi/diskriminisani, a suprotnog je stava 46% građana/ka Srbije, pokazalo je istraživanje “Plenum o crnogorsko-srpskim odnosima”, koji vodi CGO u saradnji sa ADD, i uz podršku Švajcarske ambasade. 
 
0
"24 minuta sa Zoranom Kesićem" - Turnir "4 skakaonice po televizijama"
Vučićeva tv redaljka!
    - Još i pre raspisivanja izbora predsednik Srbije koji se, inače, na izborima kandidovao nizašta, uspeo je da za šest dana gostuje na četiri TV sa nacionalnom frekfencijom 
 
0
Večeras na progranu RTV Vojvodine
Signali - Šta je Podgorici Beograd?
    NOVI SAD - Crna Gora je konačno dobila Vladu, 44. po redu i prvi put dobila jednog Srbina na čelu Parlamenta. Da li će se u Crnoj Gori uskoro znati i koliko Srba u njoj živi, odnosno, hoće li biti organizovan popis stanovništva? Zašto je prva odluka novog premijera Milojka Spajića, bila upravo da se odloži taj proces? Zašto je posle izbora za premijera morao da objašnjava da mu “Beograd nije sastavljao kabinet”? Zašto bečki “Standard” piše da je “Crna Gora postala deo velikosrpskih planova pod šifrom srpski svet”? Šta dve države očekuje na polju bilateralnih odnosa? Da li će komšije opet postati braća? Da li je uslov za to otpriznavanje takozvane države Kosovo? Hoće li zvanična Podgorica postati aktivan učesnik regionalnih inicijativa, ili će to biti “na čekanju” do formiranja nove vlade u Beogradu?  
 
0
U Višem sudu
Tužiteljka osuđena - sedam mjeseci!
    Specijalna tužiteljka Lidija Mitrović danas je u podgoričkom Višem sudu osuđena na sedam mjeseci zatvorske kazne jer je zloupotrijebila službeni položaj kada je primijenila institut odloženog krivičnog gonjenja za utaju poreza prema četiri fizička lica i protiv njih obustavila krivični postupak.
Presudu je izrekao sudija Nenad Vujanović.
Mitrović je u završnim riječima ustvrdila da je u zakonitom postupku i u skladu sa tužilačkim ovlašćenjima, uvjerenjima i znanjem odbacila prijave za utaju poreza i doprinosa protiv četiri osobe. 
 
0
Javno mnjenje Crne Gore postaje svjesnije svog blistavog istorijskog naslijeđa
Većina zna - imali smo autokefalnu Crkvu!
    Tri decenije nakon što je, urušavanjem komunizma tokom kojeg je Crkva Srbije (SPC) održala nasiljem uspostavljeni monopol iz karađorđevićevske Jugoslavije, javno mnjenje Crne Gore reklo bi se, postaje svjesnije svog blistavog istorijskog naslijeđa autokefalne Mitropolije crnogorske - Crnogorske pravoslavne crkve Crnojevića i Petrovića-Njegoša.
   Ta istina, „izbrisana” u crnogorskoj memoriji novijih generacija jednoumljima i nedemokratijama prve i titovske Jugoslavije, sada je prvi put VEĆINSKI PREPOZNATA u javnosti: - 39,6% odgovorilo je sa „da” na pitanje „da li je Crnogorska crkva bila AUTOKEFALNA?” 
 
0
Za Antenu M piše: Mirjana Kostić
Primopredaja Crne Gore
    Ako se po noći dan poznaje Crnoj Gori su, treći put u potonje tri godine, svanuli berićetni dani. Za nešto više od 13 sati raspoređenih u dva kalendarska dana naša država častila se novim frontmenom Skupštine, potpredsjednicima, poprilično osvježenim poslaničkim korom i novom 44. Vladom koja sa premijerom broji 23 člana.
Formalni čin primopredaje zakonodavne vlasti ozvaničen je 30. oktobra, izborom novog skupštinskog rukovodstva i naknadnim čvrstim stiskom ruke doskorašnje predsjednice Danijele Đurović i tek inaugurisanog šefa parlamenta Andrije Mandića.  
 
3
Za Gradski.me piše Novak Adžić
Crnu Goru čekaju - još crnji dani!
    - I do sada je bila u napokon odlazećoj Abazovićevoj marionetskoj kvislinškoj vladi, poplava kleronacionalističkih kadrova i satelitske i sluganskebpolitike, a od nove vlasti zvanično će se inaugurisati četništvo kao nažalost vladajuća ideologija u Crnoj Gori.
I ova vlast se formira primarno od sljedbenika četničke ideologije i četničkih vojvoda i podvojvoda iz Dražinog fronta i prioritetno od stranaka koje služe velikosrpskoj politici crkve Srbije ili njenim posilnima, njenin favoritina i pristašama. 
 
3
Istoričar Aleksandar Raković o odlaganju popisa u Crnoj Gori
Pokazao bi da su - Srbi većina!
    Istoričar Aleksandar Raković smatra da se popis stanovništva u Crnoj Gori odlaže, jer bi pokazao da su Srbi većina u toj državi.
- Istraživanja su pokazala da bi popis u Crnoj Gori pokazao da su Srbi većina, pa se zato bune i odlažu ga - kazao je Raković za Tanjug.  
 
2
Balša Vulević za "Antenu M"
Crna Gora i njeni ši(šmi)ševići
Uništavaju je, obesmišljavaju,


Lupinjaju, derogiraju, prodaju,


Predaju, izdaju!


Gaze dostojanstvo, simbole,


Ideale, idole!


Čast, čistotu, moral, ljepotu!


I svi takvi, nikakvi, na slobodu!


(pričam, jasno je svima


O izrodima domaćima).
 
 
2
Devetnaesti dan sukoba izraelske vojske i Hamasa, pogođena zgrada u gradu blizu Tel Aviva
U Gazi više od - 7 000 poginulih!
    Devetnaesti dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Izraelska vojska izvela djelimičnu ciljanu operaciju u sjevernom dielu Gaze. IDF napominje da je operacija dio pripreme graničnog područja za "sljedeću fazu rata", koja bi trebalo da ukuljučuje punu kopnenu ofanzivu. Savjet bezbjednosti UN ponovo nije izglasao rezolucije SAD i Rusije u kojima se poziva na prekid sukoba u Pojasu Gaze, kako bi se dopremila humanitarna pomoć. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovio da će doći do kopnene operacije. Situacija napeta i na Zapadnoj obali poslije upada jevrejskih doseljenika u jedno palestinsko selo. 
 
2
U mo­ru, kod Su­to­mo­ra, sedmicu poslije nesreće
Pro­na­đe­no tije­lo Mol­dav­ke!
    Tije­lo Mol­dav­ke, ko­ja se 17. ok­to­bra uto­pi­la u mo­ru kod Su­to­mo­ra, pro­na­đe­no je ju­če dva­de­se­tak me­ta­ra od oba­le. Na­šli su je spa­si­o­ci - iz­ja­vio je Žar­ko Luk­šić, na­čel­nik Upra­ve za po­mor­sku si­gur­nost i upra­vlja­nje lu­ka­ma. 
 
2
Danijel Server, profesor Škole naprednih međunarodnih studija Univerziteta „Džons Hopkins“ u Vašingtonu
Vučić želi da kontroliše - sudbinu Srba kod susjeda!
    Danijel Server, profesor Škole naprednih međunarodnih studija Univerziteta „Džons Hopkins“ u Vašingtonu nedavno je govorio na sesiji Kruga 99 (Asocijacija nezavisnih intelektualaca) na temu Šta Srbija i Hrvatska pokušavaju na Balkanu? 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|