Sedmica - Društvo

2
Momčilo Zeković Zeko u KAP, KULTURA - ANALIZA - POLEMIKA, za "Antenu M"
Kako miriše crnogorsko proljeće?
    -Imam jedan problem sa tim pitanjem, jer kao da mi se ispraznio folder. Dok ekipa ne počne da priča, bukvalno mi to negdje duboko u mozgu čuči i ne mogu dosta situacija da se sjetim. Naravno, pamtim to ljeto 1980, 1990. i početak priče sa Popajem i Mladenom da krenemo sa bendom. U tom trenutku, sve izgleda nestvarno do te 1991, nakon nekih demo snimaka i pjesama koje sam im pustio. Početak te priče obilježava i pjesma "Golub za 086" koja je nastala 1986. ali smo je tek kasnije snimili. Tako su pjesme krenule jedna za drugom, i sa osam pjesama je započela priča "Sa gomile velikih oblaka" 1991. - Momčilo Zeković Zeko u KAP, KULTURA - ANALIZA - POLEMIKA, za "Antenu M".
Zeko sa urednicom i voditeljkom Miom Zeković prisjeća se svojih početaka, prvih muzičkih koraka sa čuvenom pop rok grupom Perper, polemiše o crnogorskoj društveno-političkoj zbilji i očekivanjima od ovog crnogorskog proljeća.
U nastavku čitajte akcente iz emisije: 
 
2
Ljetnje računanje vremena 2023. počinje u noći između subote i nedjelje
Od dva - biće tri!
    Ljetnje računanje vremena 2023. počinje u nedjelju, 26. marta. Tada, u noći između subote i nedjelje, 26., kazaljke ćemo pomjeriti za sat unaprijed, dakle sa 2 na 3 sata. Te noći spavaćemo sat manje, ali će dan biti duži. 
 
2
Prljava kampanja pred drugi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori u punom jeku
U igru "čuvanja prestola" uključien - i igrač iz Beograda!
    Drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori se bliži, na stolu je najveći ulog - pobeda ili poraz, a sami tim i kraj tridesetogodišnje političke karijere Mila Đukanovića - a finiš kampanje doneo je i (ne)očekivane poteze. U igru se uključio i lider SRS Vojislav Šešelj i podržao protivkandidata Jakova Milatovića, a samo naivni, kakvih je u politici malo, mogli bi da pomisle da je motiv Haškog osuđenika bio vetar u leđa mladom političaru. To ocenjuju sagovornici "Blica", kako iz Podgorice tako iz Beograda, koji smatraju da je posredi prljava kampanja osmišljena da našteti Milatoviću i uz njega zalepi ekstremistički narativ. 
 
1
Jutros u 1,44 zemljotres u BiH
Podrhtavala Banjaluka!
    Zemljotres magnitude 2,9 stepeni po Rihterovoj skali rano jutros je pogodio Banjaluku.
Prema podacima Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), zemljotres je zabilježen jutros u 1,44.

 
 
1
Susretom sa dijasporom, 16. marta u kongresnoj sali Hotela Grand na Cetinju počinje niz svečanosti od obnove naše Autdanokefalne Crnogorske pravoslavne crkve
Tri decenije obnove CPC - na Lučindan!
- Povodom velikoga crnogorskoga jubileja - tri decenije od obnove naše Autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve – Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski i Mitropolitit crnogorski, gospodin Mihailo, poziva vjerujuće i sve ljude dobre volje da daju doprinos njegovom obilježavanju - apeluje se u saopštenju iz CPC, povodom velikog jubileja, 16. marta susret CPC sa dijasporom. 
 
1
Skandaloznu izjavu Timonijea da je ,,ovo vrsta fašističke agresije protiv ne samo evropskih, već i osnovnih ljudskih vrijednosti“, osudili su brojni predstavnici javnog života Crne Gore
Za Cetinjane i Crnu Goru - nediplomatska, antievropska i uvredljiva
    -Nediplomatska, antievropska i uvredljiva za Cetinjane i Crnu Goru – tako je dugogodišnji diplomata i bivši ambasador naše države u Vašingtonu Nebojša Kaluđerović okarakterisao izjavu francuskog ambasadora u Crnoj Gori Kristijana Timonijea, koji je događaje tokom protesta građana na Cetinju, uoči tribine Jakova Milatovića, nazvao ,,fašističkom agresijom“ na osnovne ljudske vrijednosti. Kaluđerović je za Pobjedu poručio da je za očekivati da Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore hitno pozove ambasadora Timonijea na razgovor.
Skandaloznu izjavu Timonijea da je ,,ovo vrsta fašističke agresije protiv ne samo evropskih, već i osnovnih ljudskih vrijednosti“, osudili su brojni predstavnici javnog života Crne Gore 
 
0
Pjesma “Crnogorka” Halila Mutrana (1870-1949) zaboravljena oda crnogorskoj ženi kao junakinji oslobođenja
Zemlju za koju žene život daju - ne možeš nikad porobiti!
    Pjesma “Crnogorka” Halila Mutrana (1870-1949) zaboravljena oda crnogorskoj ženi kao junakinji oslobođenja.
Ne postoji pouzdan podatak kad je tačno nastala pjesma “Crnogorka” libanskog-egipatskog pjesnika Halila Mutrana, ali možemo reći da je u potrazi za osmomartovskim poklonom našim čitateljkama iskočila iz jednog starog broja titogradskog časopisa “Stvaranje”. 
 
0
OIK saopštila konačne rezultate
Apsolutna vlast - Albanskom forumu!
    Izlaznost na današnjim izborima bila je 66,63, a rezultati su sljedeći: 18 mandata Albanski forum (AA-DSA-Nacionalna unija Albanaca), 12 mandata DPS, Demokratska Crna Gora -1 mandat i SDP-Pokret za Tuzi takođe - 1 madat - OIK Tuzi saopštila je da je glasačko pravo imalo je 12.387 građana, koji su glasali na 30 biračkih mjesta. 
 
0
Opasan trend zavladao među tinejdžerima u Podgorici
Djeca se - samopovrijeđuju!
    Majka učenice završnog razreda jedne podgoričke osnovne škole dobila je poziv da hitno dođe kod direktora te obrazovne ustanove.
Nepunih pola sata kasnije, u kabinetu direktora, zatekla je svoju ćerku krvavih ruku - izrezala se žiletom.
Opasan trend zavladao među tinejdžerima u Podgorici, ožiljci na tijelu - poziv su u pomoć. Ministarstvo i psiholozi ističu da je u rešavanju problema neopšhodna saradnja roditelja i škole!
 
 
2
Direktor prištinskog Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi pozvao Albance u Crnoj Gori da glas daju aktuelnom predsjedniku
Za Đukanovića - prijatelja manje brojnih naroda!
    - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ozvaničio je kandidaturu za predsjednika Crne Gore! Đukanoviću koji je veliki prijatelj Kosova, želimo da u prvom krugu dobije treći mandat predsjednika Crne Gore - Direktor prištinskog Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi pozvao Albance u Crnoj Gori da glas daju aktuelnom predsjedniku koji je , obnovio crnogorsku nezavisnost.
Šeholi naglašava da je Đukanović veliki prijatelj Kosova, koji je na visok nivo podigao prava Albanaca i ostalih manje brojnih naroda u Crnoj Gori. 
 
2
Crnogorska dijaspora poručuje da je vidjela ko je kakav
Dolaze da podrže - procrnogorskog kandidata
    -Dijaspora ne zavisi od vlasti u Crnoj Gori, dijaspora je slobodna. A slobodan čovjek stvara slobodno društvo. Nama je ljubav prema Crnoj Gori vodilja. Nama se ne može manipulisati kada su interesi Crne Gore u pitanju. Mi itekako znamo da je Crna Gora pred ponorom i da joj treba naša pomoć. Nekad je dijaspora dolazila da matičnoj zemlji pomogne u ratu, danas dolazimo da joj pomognemo da izabere bolji put - poručuje crnogoska dijaspora, koja je vidjela ko je kakav, zato - dolazimo kao nikad da 19. marta podržimo procrnogorskog kandidata. 
 
2
Sa Dvorskog trgu na Cetinju, na godišnjicu početka zločinačke ruske agresije na Ukrajinu
Ukrajinske heroj podržaće - velikom šetnjom!
    - Kremaljski režim ne odustaje od ubijanja ukrajinskih civila i razaranja ukrajinskih gradova. Putinove horde zla godinu dana neprekidno, na dnevnom nivou vrše razne zločine na koje ne smijemo ostati nijemi. Čovjeka ne može ostaviti ravnodušnim neustrašivi otpor ukrajinskog naroda. Ukrajina i njeni građani ne odustaju od borbe za slobodu i u tome ih nijesu pokolebali nebrojeni zločini Putinove aramade. Naprotiv, poslije svakog zločina i nepravde postajali su odlučniji u svojoj namjeri da pobijede zlo i nepravdu što obavezuje svakog slobodnog čovjeka da im se pridruži u toj borbi i pruži bezrezervnu podršku - navedeno je u saopštenju organizatora velike šetnje podrške Ukrajini na Cetinju, na godišnjicu početka zločinačke ruske agresije na Ukrajinu. 
 
2
I pred košarkašku utakmicu Bosna i Hercegovina - Crna Gora nastavljjeni više nego dobri odnosi raje i đetićag
Navijači dočekani - fenomenalno!
Košarkaška reprezentacija Crne Gore igra večeras u Tuzli protiv Bosne i Hercegovine (BIH) utakmicu 11. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Utakmica će početi u 20 sati.
Crnogorski košarkaši prvi međusobni duel, u avgustu u Podgorici, dobili su 88:69. 
 
2
Kako je stvorena mreža ruske ,,bratske pomoći“ Crnoj Gori
,,Русский мир“ prijeti da - dobije rat za kontrolu Crne Gore!
    Paralela između Ukrajine i Crne Gore, koja sada djeluje morbidno tokom agresije Moskve na Kijev, nije nedavno izgovorena. I moguće da je mitropolit Joanikije ove godine, kada je likovao da će ,,Crna Gora biti mala Ukrajina“, samo reprodukovao tuđe misli.  
 
1
Za Antenu M piše: Stevan Perović - Poziv na povratak identitetu i evropskom putu
Probudi se, Crna Goro!
    Danas, kada se naš identitet i istorija pokušavaju izbrisati i zaboraviti, vrijeme je da se prisjetimo svojih korijena i obnovimo našu unutarnju snagu. Nema zemlje bez naroda, a nema ni naroda bez istorije. Mi smo Crnogorci, i naša istorija je naša duša. 
 
1
Srbija i Crna Gora zatražile
Moldavija da pojasni - ruski plan!
    Srbija i Crna Gora zatražile su od Moldavije dodatna pojašnjenja o navodima predsednice te zemlje Maje Sandu o postojanju plana za rušenje rukovodstva ove zemlje koji uključuje i građane Srbije i Crne Gore. 
 
1
Maraš Dedvukaj, urednik redakcije programa na albanskom Radija Crne,juče bio učesnik nesvakidašnjeg događaja
Vratio vlasnici - izgubljenih 5.100 eura!
    - Bio sam na nekom sastanku gdje je bilo oko 20 ljudi. Svoje mjesto u restoranu napustili smo kako bismo ručali u drugom dijelu lokala. Kada sam se vratio, uzeo sam svoju dokumentaciju na kojoj je bila ženska torbica. Lokal je već bio prazan. Mislio sam da je u pitanju novčanik moje sekretarice i ponio sam je sa sobom - ukazaBio sam na nekom sastanku gdje je bilo oko 20 ljudi. Svoje mjesto u restoranu napustili smo da je u pitanju novčanik moje sekretarice i ponio sam je sa sobom - ukazao je Maraš Dedvukaj, urednik redakcije programa na albanskom Radija Crne Gore, koji je juče bio učesnik nesvakidašnjeg događaja. On je državljanki Turske vratio torbu sa 5.100 eura i dokumentacijom koju je izgubila u restoranu nadomak Podgorice. 
 
0
Predsjednica Asocijacija Dijaspore Crne Gore uputila saučešće ambasadoru Republike Turske u Crnoj Gori
Dijelimo bol i saosjećanje!
    -Iskreno potreseni viješću o razornom zemljotresu i slikama koje ukazuju na velike ljudske žrtve i materijalna razaranja u Kahramanmarasu , Adiyamanu, Adani, Diyarbakiru, Gaziantepu, Hatayju, Kilisu ,Malatayi, Osmaniye i Sanliurfi, u mislima dijelimo bol i saosjećanje sa porodicama nastradalih i povrijeđenih.
U svoje i u ime članova Asocijacije dijaspore Crne Gore upućujem izraze najdubljeg saučešća porodicama poginulih, a povrijeđenima želimo brz i uspješan oporavak.
Republika Turska , svojom snagom i solidarnošću svojih građana ima snage prevazići ovu nesreću - napisala je Vera Kirović predsjednica Asocijacija Dijaspore Crne Gore. 
 
0
Nakon što je u Turskoj i Siriji stradalo više od 1.200 ljudi
Novi zemljotres - na jugu Turske!
    Novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Rihteru pogodio južnu tursku provinciju Kahramanmaraš u 13.24 sati po lokalnom vremenu. Najmanje 912 osoba poginulo je u Turskoj, a 326 u Siriji u zemljotresu jačine 7,4 stepeni koji je pogodio te dvije zemlje. Na sjeverozapadu Sirije koji je pod kontrolom pobunjenika poginulo je najmanje 147 osoba, prenosi agencija Rojters navode spasilačkih službi. 
 
0
Na crnogorskom primorju
Olujni vetar napravio štetu!
    Jak olujni vetar napravio je večeras materijalnu štetu u Budvi, izazvao probleme u saobraćaju i u napajanju električnom energijom u Ulcinju, Herceg Novom i drugim primorskim mestima. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|