Sedmica - Društvo

2
Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta prihvatio je danas Izvještaj o napretku Crne Gore za 2022.
Zabrinjava sporazum sa SPC - i promocija Rusije kao zaštitnika!
    - Ovim Izvještajem posljednjim u ovom mandatu, uspjeli smo našim stajalištima pokriti jednu dinamičnu godinu koja je za Crnu Goru, nažalost, nasuprot silnim unutarpolitičkim previranjima, bila još jedna godina stagnacije na evropskom putu. Očekujemo što skorije formiranje proevropske Vlade koja će jasno i nedvosmisleno podržavati europske politike i vrijednosti, u skladu s očekivanjima značajne većine svojih građana - istakao je Tonino Picula, hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu povodom današnjeg usvajanja njegovog predloga Izvještaja na sjednici Odbora za vanjsku politiku koji je prihvatio Izvještaj o napretku Crne Gore za 2022. 
 
1
Za "Antenu M" piše: Neko iz gomile
Hitno nam treba - oslobođenje od oslobođenja!
    Sloboda nije data, ona je zadata, govorio je tvorac egzistencijalizma i jedan od najznačajnijih filozofa XX vijeka - Žan-Pol Sartr. Upravo on nam se divio kada smo 13. jula 1941. okupiranoj Evropi pokazali kako se to radi. Kako se ispunjava taj zadatak.
Danas se, rekao bi vjerni narod, (ma šta to značilo) u grobu prevrće, zajedno sa našim precima koji su živote, tokom hiljadugodišnje istorije, lako i junački ustupali za slobodu. 
 
1
Kabinet Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorskog
Odluke umirovljenog mitropolita - ništavne!
    -Pokušao je ignorisati sve odluke Opštecrnogorskog zbora i staviti se iznad cjelokupne organizacije Crkve kojoj više nije poglavar. Pokušao je raščinjivati svještenike, iako im više nije na čelu Crkve. Pokušao je uređivati unutrašnje odnose i organizaciju Crkve, iako se većinskom voljom svještenstva i vjernika ne nalazi na čelu Crnogorske pravoslavne crkve. Sve “odluke” koje je obznanio u potonjem obraćanju ništavne su, jer mu kao umirovljenom mitropolitu ne pripadaju ingerencije da donosi bilo kakve odluke u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi - saopšteno je iz Kabineta Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorskog.  
 
1
Nastavljen raskol u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi
Ukinuli Ustav CPC - raščinili Borisa!
    Niz skandaloznih i anticrkvenih „odluka” je prekjuče, 13. septembra, donio mitropolit Mihailo Dedeić (lijevo na slici gore) i poslao ih u inostranstvo na potpise dvojici stranih državljana. Vijest je objavljena tek kasnije, juče.
Na sajtu koji navodno kontroliše Mihailo, a tu u posljednje vrijeme svoja pismena objavljuju i izvjesna lica u civilu (sve sa slikama iz kafane), publikovan je faksimil u ime „sinoda”. Osim Mihaila, potpisuje se i RIHARD MINIHOFER (Minihofer-Windisch), državljanin Republike Austrije — alijas arhiepiskop kotorsko-primorski Simeon. 
 
1
Drugi pišu: "Pobjeda"
Predsjednikove opasne namjere!
    Tek izabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović juče je svojevoljno stao u sramni stroj političara bez skrupula, spremnih, zarad ličnog, porodičnog ili grupnog interesa, da gaze i satiru, ne samo moralne kodekse, već i sve ljude koji im u lice saspu istinu. 
 
1
Afera "Tunel"
Ne znamo ko tunel kopa - znamo ko u rupu upada!
    Rupu u koju gledaju Abazović, Adžić, Kovač i družina, sami su načinili, uz pomoć svih nas koji u nju i njih bez glasa zurimo. 
 
1
Slikar Rajko Todorovi Todor za "Antenu M"
Džomić krunisao Abazovića - za kralja izdajnika Albanaca i Crnogoraca!
    Velika je simbolika u tome da je Temeljni ugovor potpisao Dritan Abazović, „Albanac, islamske vjeroispovesti i građanske orijentacije“, riječi su sveštenika Crkve Srbije i nekadašnjeg podgoričkog paroha Velibora Džomića koji je pohvalio odlazećeg premijera Dritana Abazovića što je bio spreman da svoju političku fotelju, kako kaže, rizikuje izvršenjem tog čina.
Komentarišući takav stav Džomića, Todorović je rekao da treba preispitati da li je Crkva Srbije na hrišćanskom ili klerofašističkom putu. 
 
1
Pjevač Vlado Georgijev, iziritiran izjavom Predsjednika Crne Gore, poručio Milatoviću
Srbi su te izglasali - ne Njemci!
    -Kaže se: prije svega čestitke Srbiji na sjajnom rezultatu, odmah zatim i Njemačkoj. Hajde malo da se povede računa o osnovnim aršinima, Srbi su te izglasali - ne Njemci. Hvala - izritiran što je Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u prvi plan stavio zlatnu medalju Njemačke, poručio mu je na Twiteru pjevač Vlado Georgijev. 
 
1
Iz hrama ukrajinskoga grada Netijšina (Hmeljnicka oblast)
Prorusko sveštenstvo - izbačeno na ulicu!
    Nakon što je mjesecima ignorisalo zakonski ovjerenu peticiju većine parohijana ukrajinskoga grada grada Netijšina (Hmeljnicka oblast) da njihov hram, posvećen Ikoni Bogorodice „Неопалима Купина”, pređe u jurisdikciju autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine, lokalno sveštenstvo UPC (MP), ogranka Moskovske patrijaršije predvođeno parohom Viktorom Tiškunom s pristalicama — izbačeno je juče iz hrama. 
 
0
M portal otkriva
Političko-medijsko podmetanje - SKY ECC poruka!
    Interni materijal crnogorske policije zaveden pod brojem 070/20-26/1334 otkriva ko je pravi autor poruka u kojima se pominje bivši predsjednik Crne Gore, ali i motive zbog kojih su poruke napisane u takvoj formi. 
 
0
Vazduhopolovni analitičar Alen Šćurić o poskupljenu aerodromskih taksi i najavi ukidanja niskobudžetnih letova
Crna Gora gubi - 82.000 putnika!
    Pošto su niskobudžetne avio-kompanije Rajaner i Viz-air najavile da će od kraja oktobra ukinuti letove iz Crne Gore ka Barseloni, Zagrebu, Mančesteru, Zagrebu, Rimu i Beču, vazduhopolovni analitičar Alen Šćurić tvrdi da bi ove zime naša zemlja mogla izgubiti do 82.000 putnika.  
 
0
GI "21. maj": Propisati posebno krivično djelo
(Ne)djelo sa obilježjima - destruktivne i zavjereničke politike!
    - Iskustvo sa političarima iz parlamentarne većine u posljednje tri godine upućuje na potrebu da se u KZ-u propiše posebno krivično djelo. Notorna je činjenica da su čelnici i ministri izvršne vlasti i poslanici političke većine nizom svojih postupaka djelovali protiv državnog i javnog interesa i nacionalnih institucija - poručuju predsjednik Savjeta Građanske inicijative "21. maj" Miodrag Živković, izvršni koordinator Rade Bojović i član Koordinacionog odbora Marko Pejović.  
 
0
Za "Antenu M" piše Mirjana Kostić
Odlazeći premijer - odlazi sredinom sedmice!
    Odlazeći premijer Dritan Abazović, hiljadu posto, odlazi sredinom ove sedmice. Samo da prije toga nešto oposli oko organizovanog kriminala i korupcije u Crnoj Gori. Proročanstva kažu da odlazi zajedno sa svojom malom svitom, što baš i nije neočekivano. 
 
0
Istraživanje portala "Standard" - premijer u tehničkom mandatu, nije jedini visoki crnogorski zvaničnik, koji ima brata uspješnog biznismena u Srbiji
Brat predsjednika - od teretane do gradnje puteva!
    Kada je portal "Standard" još u avgustu 2020. godine upozoravao na opasan flert sa „srpskim svetom“ predsjednika URA Dritana Abazovića, sada odlazećeg premijerera u tehničkom mandatu, nedostajala je jedna važna karika – a to je biznis njegovog brata dr Džihana Abazovića u Beogradu koji je godinu dana kasnije ozvaničio sa partnerkom premijerke Ane Brnabić, dr Milicom Đurđić. Intrigantna činjenica da premijer u tehničkom mandatu, nije jedini visoki crnogorski zvaničnik, koji ima brata uspješnog biznismena u Srbiji. Naime, i rođeni brat predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića – Pavle Milatović godinama unazad živi i radi u Beogradu, ali je od 2021. godine, sudeći po javno dostupnim podacima, napravio poslovni ''bum'' u kompleksnoj gradnji širom Srbije, iako je prije toga bio suvlasnik teretane u Opštini Palilula.  
 
2
Roman Jakič, predsjednik Evropske liberalne mreže Jugoistočne Evrope, za Gradsku TV
Konflikt u Rusiji - nije iznenadjujući!
Dok u Ukrajini broje dane od invazije Rusije na njihovu zemlju, u centru pažnje, danas je sukob između ruske vojske i militantne, plaćeničke grupe, Vagner. Međutim, situacija se mijenja. Grupa Vagner koja za interese Rusije ratuje u Ukrajini, optužila je predsjednika Vladimira Putina i ministra Sergeja Šojgua da su ubili desetine njihovih boraca. Zbog toga su, kaže šef Vagnera – Jevgenij Prigožin, njegovi ljudi, kasno sinoć upali u grad Rostov na jugu Rusije. Trenutno su na 400 kilometara od Moskve.
Konflikt koji je eskalirao u Rusiji nije iznenadjujući, kaže za Gradsku televiziju Roman Jakič, predsjednik Evropske liberalne mreže Jugoistočne Evrope 
 
1
Saradnik na programima u CGO i član DIK Damir Suljević
DIK ponovo - „u zagrljaju“ partijskih interesa!
Centar za građansko obrazovanje (CGO) skreće pažnju zainteresovanoj javnosti na sporne odluke Državne izborne komisije (DIK), koja je prethodna dva dana razmatrala prigovore u odnosu na sprovođenje vanrednih parlamentarnih izbora na dijelu biračkih mjesta u više crnogorskih opština. Odluke DIK-a po ovim prigovorima u najvećoj mjeri su nezakonite, a dio je i rezultat nesmotrenih poteza, kojima se dodatno produbljuje pravna nesigurnost i nepovjerenje u regularnost izbornog procesa, saopštio je Damir Suljević, saradnik na programima u CGO i član DIK. 
 
1
Predsjednik Republike Srbije "zahvalio" Jakovu Milatoviću i Dritanu Abazoviću
Manite se - domaćinstva!
    - Pitate se dokle ide nečija bezobzirnost i bezobrazluk i pitate se ima li to granica. Onda ustanovite da nema. Zamislite da Crnoj Gori neko otme dio teritorije koji god hoćete - Plav, Gusinje, Malesiju, Ulcinj... A mi onda kažemo: "Molimo vas, mi ćemo da ugostimo, imamo lijepu vilu na Zlatiboru. Sad je obnovljena vila na Fruškoj gori, kakvi možemo da vam budemo tamo domaćini to je čudo jedno". Manite se domaćinstva, nije nama ni do všeg mora, ni planina, ni bilo čega. Nama neko to da traži rekli bismo da smo uz bratsku Crnu Goru i ne damo na teritorijalni integritet Crne Gore. A to što vi ne poštujete teritorijalni integritet Srbije, bar nemojte time da se hvalite i još da govorite kako nam tim činite dobre usluge - "zahvalio" je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić na ponudu Predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i odlazećeg premijera Dritana Abazovića da Crna Gora bude domaćin razgovora između Beograda i Prištine. 
 
1
Bugarski pisac, novinar fokusiran na sigurnosne prijetnje, ruski uticaj i vanteritorijalne tajne operacije Hristo Grozev o izborima u Crnoj Gori
Zaslužuju holivudski film!
    - Lažne optužbe za prevaru osramoćenog kriptokralja Do Kvona, desetine tajnih operativaca koje je poslala susjedna država, prijetnje organizovanim kriminalom i ruske dezinformacije – izbori u Crnoj Gori zaslužuju bar jedan holivudski film, naveo je na svom Twitter nalogu bugarski istraživački novinar Hristo Grozev. Njega sve to podsjeća na izvjesni miks političkih zapleta iz serije”Kuća od karata” i trilera Džejsona Borna - napisao je o parlamentarnim izborima u Crnoj Gori bugarski novinar fokusiran na sigurnosne prijetnje, ruski uticaj i vanteritorijalne tajne operacije Hristo Grozev. 
 
1
U 86. godini
Preminuo Silvio Berluskoni!
    Bivši italijanski premijer i lider stranke Forca Italija Silvio Berluskoni preminuo je u 86. godini, prenose italijanski mediji. 
 
1
Čestitku svojoj postojbini, povodom Dana nezavisnosti Crne Gore, uputili "Princeza Ksenija" iz Lovćenca i Udruženje Crnogoraca Srbije "Krstaš"
Putokaz da bude - slavna prošlost!
    -U čast predaka i na ponos potomaka neka nam slavna prošlost bude putokaz i obaveza da gradimo i čuvamo našu veličanstvenu državu i njenu vječnost - povodom Dana nezavisnosti Crne Gore video čestitku svojoj postojbini, njenim građanima i iseljenicima širom svijeta uputili su Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo "Princeza Ksenija" iz Lovćenca i Udruženje Crnogoraca Srbije "Krstaš". 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|