2
Profesor na Beogradskom univerzitetu dr Ivan Videnović gost DRV "Antene M"
Uništavanje Crne Gore - kontinuitet iz Srbije!

    - Kontinuitet deterioracije (upropaštavanja) prisutan je u tretiranju Crne Gore od subjekata iz Srbije, a direktan dokaz postoji u govoru srpskog patrijarha Porfirija, prilikom posjete Podgorici prošlog vikenda, ocjenjuje gost DRV dr Ivan Videnović.

Profesor na Beogradskom univerzitetu konstatuje da se Porfirije u Glavnom gradu Crne Gore ponašao kao da se nalazi u Jagodini, ili bilo kojoj opštini u Srbiji.
- U njegovom obraćanju nijedanom nije pomenuta riječ Crnogorci. Isključivo se pominje srpski narod i srpska crkva. Crnogorci koji su vjernici SPC nijesu pomenuti. Kaže Porfirije da je Podgorica kolijevka naša, to više nije Kosoovo".
Videnović komentariše izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji tvrdi da u Vladi Crne Gore ne mogu biti Srbi i izvodi zaključak da su za Vučića Srbi samo oni koji pripadaju srpskoj listi poput one na Kosovu. U ponašanju predsjednika Srbije vidi kontinuitet ideologije i politike Srpske radikalne stranke, iz koje je Vučić potekao i njegovu namjeru da radikalska ideologija, nevažno pod kojim partijskim imenom, vlada.
- Ako Srpska radikalna stranka nije uključena u vlast u Crnoj Gori, onda u vlasti u Crnoj Gori nema Srba. To je kontinuitet koji se preliva iz Srbije. Kao što je retorika u Srbiji da ako nijesi za SNS onda nijesi za Srbiju. Tom istom logikom, ako nijeste uzeli SNS ljude da budu članovi crnogorske vlade, vi uopšte nemate Srbe. A zapravo u Vladi Crne Gore nema Crnogoraca u njoj sjede (gotovo) samo Srbi".

Gdje nema SNS i Vučića instrument je crkva


Istraživanje rađeno u Srbiji prikazalo je da 74% građana Srbije podržava litije iz 2020. u Crnoj Gori, ali svega njih 24% podržalo bi litije u Srbiji! Samo 33% građana Srbije priznaje posebnost crnogorskog identiteta!
Na pitanje zašto je stanje svijesti među građanima Srbije ovakvo, Videnović odgovara:
- Dobar dio intervjuisanih ljudi na jedan način mora biti dio birača SNS, tako da oni smatraju da je SPC instrument, tamo gdje nema SNS-a i Vučića. A gdje vlada Vučić, tu nema šta da se podižu litije i da se miješa SPC".

Uzaludno čekamo da se neke međunarodne adrese oglase


Videnović ocjenjuje da je međunarodna zajednica davno izgubila intres za naš region. Time objašnjava ćutanje SAD i EU na brutalno višegodišnje miješanje Beograda u unutrašnje stvari Crne Gore. Posljednji takav primjer bile su Vučićeve poruke povodom popisa u Crnoj Gori. Taj događaj on je odavno proglasio za prioritetan interes države - Srbije?!
- Pao je interes za naš region, za njegovu demokratizaciju i poštovanje principa nemiješanja jednih država u unutrašnje stvari druge. Uzaludno čekamo da se neke međunarodne adrese oglase, jednostavno baš ih briga. Od manjeg im je značaja da li se Vučić miješa u unutrašnje stvari Crne Gore ili BiH. Ono što im je važno, al opet ne tako važno, kao što mi mislimo da jeste, to je mir i stabilnost u regionu. Samo da se ne puca".
Zapad će događaj u Banjskoj koristiti za politički pritisak na Srbiju, ne i za neku ozbiljnu promjenu politike prema Vučiću
Upitan da li bi Rezolucija EP o Kosovu, odnosno o događajima u Banjskoj mogla biti prekretnica u odnosu Zapada prema Vučiću, Videnović kaže da nije optimista u tom smislu.
- Ne vjerujem da će to biti prekretnica. Vučić je bio negativan prema Zapadu i prije te rezolucije. Količina mržnje koju on ispolji kad govori o zapadnim partnerima je tolika da prosto nije mogla ostati neprimijećena. Oni do sad nijesu imali ozbiljan 'smoking gun', da ga pritisnu. Ovo sada sa Banjskom... će koristiti, ali pitanje u kolikoj mjeri, možda za neki politički pritisak, ali ne za neku ozbiljnu promjenu politike", zaključuje Videnović.




Posjeta : 162