2
Ne libi se da potcijeni evropske institucije koje ga kritikuju
Milatović učio - od Vučića!

    Oni koji su o evropskim integracijama učili u evrointegracijskoj školi Aleksandra Vučića smatraju da je Evropski parlament marginalno političko tijelo, da ono usvaja rezolucije i mišljenja, ali da ona nisu obavezujuća za Evropsku komisiju i da tek posredno utiču na odnos neke države u procesu proširenja s Evropskom unijom, kazao je za CdM politički analitičar Davor Đenero odgovarajući na pitanje hoće li biti posljedica ukoliko crnogorske vlasti ne ispoštuju preporuke EP o odlaganju popisa.

- Zato su uvjereni da nije nužno slijediti upozoranja i upute Evropskog parlamenta, a oni koji su čvršće povezani s tom školom, poput sadašnjeg crnogorskog predsjednika misle da je i poneka potcjenjivačka riječ prema predstavnicima Evropskog parlamenta poželjna i prihvatljiva u takvoj strategiji. Ugledaju se, naime, u svog učitelja Vučića, koji se ne libi potcijeniti svakog ko ga kritikuje iz evropskih institucija i proglasiti ga marginalnim i beznačajnim - istakao je Đenero.
Prema njegovim riječima, u strategiji koja se oslanja na ideju da je dovoljno da učesnik ruskog državnog udara u Crnoj Gori, kojem je trebalo zaustaviti pristupanje evroatlantskim strukturama, potpiše da je on za ubrzanje pristupanja Uniji i za članstvo u NATO savezu, pa da se administracija nad kojom taj preuzima kontrolu (veto pozicijom predsjendika Skupštine i izgradnjom institucija u kojima će biti najviše upravo njegovih stranačkih kolega, čak 40 odsto), svaki razgovor s evropskim institucijama o javnim politikama Crne Gore, čini se izlišnim.
- Problem Evropske unije je u tome što „evropski mlinovi” melju vrlo polagano, a na to što vlasti u Crnoj Gori ne mare za upozorenja da u vrijeme političke nestabilnosti nije racionalno obavljati posao koji ima političke konsekvence, kao što je to popis stanovništva, neće biti neke brze reakcije. Da, proces pristupanja biće nakon toga još malo dublje „zamrznut” ali on je zamrznut od smjene vlasti 2020. dakle, više od tri godine - napominje on.
Dodaje da vlast u kojoj bi participirao DF, kako god se on sada zvao, niti ne misli ozbiljno o pristupanju Uniji, tako da njima to ne predstavlja nikakav problem, kao što zamrznuti pregovori ne znače ništa niti Vučićevu režimu.
- Vučić je morao napraviti eksces kakav se dogodio u Banjskoj, da bi se uopšte počelo razmišlati o ozbiljnijim mjerama protiv Srbije i da bi on posve izgubio povjerenje unutar evropskih institucija. Vaš predsjednik Milatović i izvršna vlast bez političkog legitimiteta imaju još „manevarskog prostora” za izigravanje dobrohotnih upozorenja evropskih institucija - zaključio je Đenero u izjavi za CdM.



CDM, "Antena M"

Posjeta : 167