1
U 86. godini
Preminuo Silvio Berluskoni!

    Bivši italijanski premijer i lider stranke Forca Italija Silvio Berluskoni preminuo je u 86. godini, prenose italijanski mediji.

Berluskoni je četiri puta bio premijer Italije, preduzetnik i vlasnik fudbalskog kluba Milan, a zatim i Monce od 2018, Silvio Berluskoni je rođen 29. septembra 1936. godine u Milanu.
Živio je sa roditeljima, ocem Luiđijem koji je bio zaposlen u banci i majkom Rozom koja je radila kao sekretarica u Pireliju, prije nego što je napustila posao ne bi li se posvetila porodici.
Djetinjstvo je proveo prvo u Saronu (mjestu pored Milana) a zatim u Lomacu.
Nakon klasične gimnazije Sant Ambrođo koju je pohađao u Milanu, Berluskoni je završio pravni fakultet sa najvišim ocjenama, a njegova teza je za temu imala “Ugovor o oglašavanju”. Godine 1991. godine dobio je i diplomu honoris causa iz menadžmenta inženjeringa na univerzitetu u Kalabriji.

"Nos za biznis"

Nakon što se okušao u raznim poslovima poput konobara, fotografa, prodavca usisivača, pjevača i zabavljača na kruzerima, Berluskoni je 1961. godine osnovao prvu građevinsku kompaniju pod nazivom “Cantieri Riuniti Milanezi Srl”. Nakon toga je otvorio još nekoliko kompanija, a sedamdesetih godina je realizovao jedan od najvažnijih projekata: rezidencijalni kvart Milano Due u okviru djela grada koji se zove Segrate. Nakon građevine, Berluskoni je uplovio u medijske vode.
Krajem sedamdesetih godina je kupio Telemilano koja je nekoliko godina kasnije postao Kanal 5. Godine 1982. je otvoren kanal Italija 1, a 1984. kanal Rete kvatro. "Fininvest", osnovan 1978. godine, je holding koji koordinira svim njegovim aktivnostima. Godine 1993. godine Berluskoni osniva kompaniju za multimedijalnu produkciju "Medijaset" čiji je danas generalni direktor njegov sin Pjersilvio.
Berluskoni je još osamdesetih godina počeo da investira novac u novine, a 1990. je kupio većinski dio akcija Mondadorija, Einaudija i drugih izdavačkih kuća. Meduza film je takođe dio Medijaseta. Fininvest je prisutan i u sektoru osiguranja i prodaje finansijskih proizvoda, a lanac supermarketa Standa je prodao 1998. godine.

Ljubav prema sportu

Zaljubljenik u sport, Berluskoni je kupio fudbalski klub Milan 1986. godine i dok je bio predsednik klub je osvojio osam šampionata Italije i pet turnira Lige šampiona, ukupno 28 trofeja za 30 godina.
Godine 2017. Berluskoni je prodao klub kineskom preduzetniku Li Jonghongu da bi nekoliko godina kasnije kupio fudbalski klub “Monca.“
U sezoni 2021-2022 klub je po prvi put u istoriji ušao u Seriju A.

Politički život

Godine 1994. Berluskoni je osnovao političku partiju Forca Italija, a političku karijeru je započeo rečenicom “Italija je zemlja koju volim”. Forca Italija je zajedno sa Legom na sjeveru i Italijanskim socijalnim pokretom (MSI) u ostatku zemlje, osvojila izbore u martu 1994.




Posjeta : 144