0
U Višem sudu
Tužiteljka osuđena - sedam mjeseci!

    Specijalna tužiteljka Lidija Mitrović danas je u podgoričkom Višem sudu osuđena na sedam mjeseci zatvorske kazne jer je zloupotrijebila službeni položaj kada je primijenila institut odloženog krivičnog gonjenja za utaju poreza prema četiri fizička lica i protiv njih obustavila krivični postupak.
Presudu je izrekao sudija Nenad Vujanović.
Mitrović je u završnim riječima ustvrdila da je u zakonitom postupku i u skladu sa tužilačkim ovlašćenjima, uvjerenjima i znanjem odbacila prijave za utaju poreza i doprinosa protiv četiri osobe.

Ona je ukazala da presuda protiv nje može biti samo oslobađajuća jer zakon daje vjeru svakom pojedincu da je sloboda neprocjenjiva.
- Ne samo ona u fizičkom smislu nego sloboda koja čini bit čovjeka, njegovu sposobnost i mogućnost da donosi odluke bez prinude spolja, po svojoj savjesti, dobro, pravedno, dopušteno i zakonito i bez straha da će mjera njegovog postupanja biti odmazda zbog nečijih interesa koji su svoje izvršioce pronašli u institucijama i pojedincima - kazala je Mitrović.
Sa druge strane, tužilac Miloš Šoškić ustvrdio je da je Mitrović sa namjerom iskoristila položaj i primijenila institute odloženog gonjenja iako je znala da nijesu ispunjeni zakonski uslovi prema šest fizičkih lica a rješenjem o odbacivanju krivične prijave pribavila im imovinsku korist u vidu nevođenja krivičnog postupka.
Specijalno tužilaštvo je 19. maja podiglo optužnicu protiv Mitrović jer je, protivpravnim iskorišćavanjem položaja pribavila korist Nikoli Peroviću, Suzani Mihailović, Predragu Raičkoviću, Zahudinu Buliću i Marini Vujošević tako što je od 4. novembra 2020. godine do 31. decembra 2021. godine protiv njih odbacila krivične prijave i odložila krivično gonjenje za krivično djelo utaja poreza i doprinosa za koje je zaprijećena kazna od jedne do šest godina zatvora.
Advokat Zoran Piperović u završnim riječima predložio je sudu da oslobodi od optužbi tužiteljku Lidiju Mitrović.
- U svojoj tužilačkoj karijeri prilikom kontrole rada tužilaca mogao sam 500 puta da od bilo kojeg odbačaja napravim konstrukciju da je tužilac zloupotrijebio službeni položaj. To nikada ne bih uradio kolegi jer je svaki tužilac autonoman pa i ako se desi propust jer smo svi grešni, on nije za krivično pravni linč a posebno ne na ovakav pravno nedopustiv način – kazao je advokat Piperović.
On je podsjetio da je staro tužilačko pravilo da je dispozitiv srce optužnog akta, a u slučaju Lidije Mitrović pravna konstrukcija tužioca je ,,nemoguća“.




Posjeta : 47